Kediler ile yaşam çok keyiflidir. Hayat renkli bir hâl alır adeta. Sorumluluk almak biraz zor olsa da sevginin gücü ile pek çok şey göz ardı edilir. Etraftaki kedi tüyleri görülmez, tırmık izleri de hatıra olarak düşünülür. Yaramazlıkların pek çoğunun da üzeri örtülür. Göz ardı edilemeyecek şeyler arasında kedimizin bize anlatmak istedikleri yer alır. Keşke onları net olarak anlayabilsek… Neyse ki miyavlamalarını dikkate alarak pek çok şeyi anlayabiliriz. Ancak miyavlama sayısı arttığında endişeye kapılırız. Sürekli miyavlayan bir kedi panik sebebidir. Peki, kedilerde sürekli miyavlama ne anlama gelir?
Kedi miyavlaması çok doğaldır, ancak bunun nedenini her zaman anlayamayabilirsiniz. Patili dost sahipleri miyavlamanın ne kadar önemli olduğunu bilir ve genel olarak ilgi isteği, mama ve su kabının boş olması gibi uyarıları dikkate alarak kedisinin isteklerini yerine getirerek onu mutlu etmeye çalışır. Her kedi sever kendi kedisinin miyavlama dilinin ne anlama geldiğini az çok bilir. Aradaki iletişim gücü arttıkça miyavlamalardan daha fazla anlam çıkarabilir. Ancak kendi kedisinden gelen bir miyav ile bir yabancıdan gelen miyav arasındaki farkı anlayabildiğini öğrenince şaşırabilir. Çünkü her kedi farklı ses tonu ve beden dili ile isteklerini anlatır.
İçindekiler
Onlarca yıldır kedi severleri şaşırtan soru kedilerde sürekli miyavlama ile ilgilidir. Kedilerin inanılmaz bir seslendirme yelpazesi vardır. Bazıları ince, diğerleri yüksek perdelerde. Ama tüm kediler miyavlamaz. Persler ve mavi Chartreux kedileri tipik olarak sessizdir, oysa Siyam kedileri gürültülü ve konuşkan olma eğilimindedir. Gerçek şu ki, kediler çeşitli seslendirmeler kullanırlar, ancak “miyav” kelimesini insanlarla konuşmak için saklarlar.
Kedilerin miyavlama nedenleri oldukça fazladır. Bizler nasıl konuşarak anlaşmaya çalışıyorsak onlarda miyavlayarak ve koku bırakma ile iletişim kurmaya çalışırlar. Beden dilleri de kendilerini anlatmalarında oldukça etkilidir. Nedenlerin her birini belirtmek mümkün olmasa da en sık miyavlama nedenleri şunlardır…
Kedilerin en sık miyavlama nedeni açlıktır. Sokaktaki kediler bize yaklaştıklarında genellikle “açım ve beni besle” demeye çalışır. Evcil kedilerde durum değişir. Çünkü onlara düzenli olarak yemek veririz. Bazı zamanlarda daha fazla aktif oldukları için beslenme saatlerini gelemeden acıkabilirler. Bu durumda onlara kediler için sağlıklı olan atıştırmalıkları sunabilirsiniz.
Açlık dışında susuzluk da miyavlama nedenidir. Aşırı miyavlama nedenleri arasından susuzluk da yer alabilir. Kediler açlığa daha uzun süre dayanırken susuzluk için zamanları kısadır. Özellikle yaz aylarında su kapları dolu olmalıdır. Siz evde yokken susuz kalmalarını istemezsiniz.
Kedilerin bazıları ilgi bağımlısıdır. Onlar ilgi olmadan yaşayamazlar. Nadir olarak bir kısmı ilgiyi sevmezler. Uzaktan sevilmeyi tercih ederler. Karakter yapılarına göre onlara yaklaşabiliriz. Ancak uzaktan ya da yakından da olsa her kedi ilgi ister. İlgi isteklerini de miyavlayarak belirtirler.
Apartmanlarda ve evlerde bir kedi sıkılabilir ve ilgi isteyebilir. Kediniz başka bir evcil hayvanla konuşuyor olabilir veya fark edilmek için miyavlıyor olabilir. Onlar hareketli canlılardır ve ilgisiz duramazlar. Başka bir kediyi sevdiğinizi hissettiklerinde de sizi kıskanırlar. Kedinize ayırdığınız zamanı biraz arttırmanız gerekebilir. Meşgul olduğunuz zamanlarda onun oyalanması için oyuncaklar da alabilirsiniz. Kedi tırmalama tahtası gibi ihtiyaç duydukları eşyalarının yanı sıra oyuncaklar yaşamlarından daha memnun kalmalarını sağlayacaktır. Ancak onların en sevdiği oyuncaklarının “siz” olduğunu asla unutmayın.
Kediniz dikkatinizi çekmek istediği için miyavlar. Dikkat çekme nedenleri de fazladır. Açım, su kabım boş ya da tuvalet kabım oldukça pis, diye size kendilerini ifade etmek isterler. Elbette miyavlama sadece bu anlamları içermez. Örneğin; stresli bir kedi yavruları için miyavlayabilir.
Kediler doğal olarak konuşkan canlılardır, ancak aşırı miyavlamaya başlarlarsa onları veterinere götürmek isteyebilirsiniz. Kedilerde sürekli miyavlama aktif tiroid ve böbrek sorunları da dahil olmak üzere birçok hastalık ve durum, kedinizin aşırı derecede ses çıkarmasına neden olabilir. Kedinizi bu koşullardan herhangi biri için kontrol ettirmek, kedinizin bu sağlık sorunlarından herhangi birini yaşayıp yaşamadığını belirlemenize yardımcı olabilir.
Kediler ağrıyı gizlemede ustadır ve bu nedenle rutin bir veteriner ziyaretine kadar birçok ağrılı hastalık fark edilmez. Çünkü kediler inanılmaz derecede zekidir ve acı içinde oldukları hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir. Avcı ve av olan canlılar yaralı ve hasta olduklarını belli etmezler. Bu doğanın kanunudur. Ancak bazı zamanlarda Hasta veya yaralı bir kedi dikkatinizi çekmek için ses çıkarıyor olabilir. Kedilerdeki bazı tıbbi durumlar da aşırı yemelerine neden olabilir. Bu olduğunda, kediniz diyabet, hipertiroidizm veya başka bir hastalıktan muzdarip olabilir.
Kediniz size rahatsızlık sinyali vermek için miyavlayabilir. Bir kedinin uzun “a “sesi acı içinde olduğu anlamına gelse de, aynı zamanda fiziksel rahatsızlığın bir işareti olabilir. Miyav yerine miyaaav diyorsa dikkatinizi vermeniz gerekir. Kedilerde hastalık belirtileri bariz olarak ortaya çıkmasa da bazı ayrıntılara dikkat edildiğinde anlaşılabilir.
Kediler aile üyeleri ve diğer insanlarla iletişim kurmak için miyavlar. Bir kedi sizi selamlamak için bacaklarınızı daire içine alabilir ve sevgisini ifade etmek için bacağınıza sürtebilir, bacaklarınıza sürtünmek ise iyi bir gün geçirdiğinizin işareti olabilir. Son olarak, kediniz sizinle iletişim kurmak için miyavlıyor olabilir.
Kedinizin yaşı ilerledikçe enerjisi azalır ve sağlık durumu zorlaşabilir. Yaşlı kediler daha düşük enerji seviyelerine sahip olsalar da, hala oynamaktan zevk alırlar ve bu da onlara arzu ettikleri ilgiyi vermeniz gerektiği anlamına gelir. Oynamak sadece kedinize daha fazla ilgi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda vücudunun sağlıklı ve mutlu kalmasına da yardımcı olur. Ayrıca, kedinizin yaşı bilişsel sorunlara neden olabilir.
Kediniz daha sık miyavlıyor olabilir ama bu yaşlılık belirtisi olduğu anlamına gelmez. Sadece sizin yanınızda olma ve daha fazla ilgi ihtiyacı olabilir. Kedinizin miyavlaması düzenli bir olay haline geldiyse, bir veteriner görmenin zamanı gelmiş olabilir. Doğrudan yaşlanma ile ilgili olan bilişsel işlev bozukluğu sendromu da dahil olmak üzere, yaşlılıkla ilişkili çeşitli tıbbi durumlar vardır. Bazıları ilaç gerektirebileceğinden, kedinizi bu koşullar için mümkün olan en kısa sürede test ettirmeniz önemlidir.
Kediniz çok miyavlıyorsa, kızgınlık içinde olabilir ve bir erkek kedinin dikkatini çekmeye çalışıyor olabilir. Kedinizi kısırlaştırmak bu istenmeyen davranışı önleyecektir. Ancak kedilerin başka nedenlerle de miyavladığını bilmelisiniz. Bir odaya hapsolmuş olabilirler. Nedeni sadece kapalı bir kapı bile olabilir. Kediler kapalı kapıları sevmez.
Kediniz değişime karşı son derece hassastır, bu nedenle yeni bir bebeğiniz varsa, evleniyorsanız veya evinizi yeniden şekillendiriyorsanız, muhtemelen stres yaşıyordur. Kediler için diğer stres kaynakları arasında gürültülü partiler, köpek kulübeleri, yeni çocuklar ve hatta yabancılar bulunur.
Kedinin vücudu, stres hormonu kortizol üreterek strese tepki verir. Bu, “savaş ya da kaç” yanıtı olarak bilinir. Tedavi edilmeyen stres, idrar yolu sorunlarına, enfeksiyonlara ve kilo kaybına neden olabilir. Hatta kedinizin daha fazla miyavlamasına neden olabilir. Ve sizi de stresli hissettirebilir.
Kediler kapalı kapıları sevmez. Bunun pek çok nedeni bulunur. Kendilerini bir köşeye kıstırılmış hissederler, özgürlüklerinin kısıtlandığını düşünürler ve onu terk edeceğinizi bile düşünebilirler. Bu nedenle miyavlar ve kapıyı tırmalarlar. Bu durumdan kurtulmak için pek çok yöntem bulunur. İlki elbette kapalı kapı bırakmamaktır. Kapı stoperi ile kapıların kapanmamasını da sağlayabilirsiniz. Bir diğeri tuvalet ve banyo gibi yerlerin özel alanınız olduğunu öğrenmeleridir. Bunun için de siz banyodayken onun miyavlama seslerini önlemek için meşgul olmalarını sağlamaktır. Duş saatini patili dostunuza bir atıştırmalık sunduktan sonra gerçekleştirebilirsiniz.
Kediler çok iyi duyarlar. Avcı oldukları için avlayacakları canlıların iletişim seslerini bile duyabilirler. Ancak bu durum onlar için sadece iyi değildir. Çünkü ortamdaki ses yükselmesi onları çok rahatsız eder. Kedinize yüksek sesle konuşursanız sizden korkup kaçabilir. Bulunduğu ortam sürekli gürültülü ise evden kaçmak isteyebilir.
Kedilerde sürekli miyavlama sahipleri için endişe verici bir durum olabilir. Bir kediyle yaşıyorsanız, onun miyavlamasını nasıl durduracağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Pek çok kedi sevilmeyi ve insanlarla konuşmayı sevse de, bazıları dikkat çekmek için miyavlar. Kedinizin miyavlama sıklığını ve hacmini, ona biraz özgürlük vererek ve onu dikkate alarak azaltabilirsiniz. Kediniz dikkatinizi çekmek için miyavlıyorsa bunu göz ardı etmemelisiniz. Bazı durumlarda, bir kedi, yiyecek veya su eksikliği gibi bir şeylerin yanlış olduğunu belirtmek için miyavlıyor olabilir. Örneğin; kum kabı pis olan bir kedinin miyavlaması göz ardı edildiğinde kedi tuvalet kabı dışına tuvalet ihtiyacını giderebilir.
Can sıkıntısının yanı sıra, kediler hasta veya stresli olduklarında da sık sık miyavlarlar. Bazı hastalık türleri, aşırı aktif tiroid, böbrek hastalığı veya kalp rahatsızlığı dahil olmak üzere kedilerin aşırı derecede miyavlamasına neden olur. Kedilerde aşırı miyavlamanın nedenlerini belirlemek için veteriner bakımı gereklidir. Bununla birlikte, sakinleştirici bir difüzör, stresi azaltmak için yararlı bir yoldur. Alternatif olarak, kedinizin odasına sakinleştirici bir koku da koyabilirsiniz.
Kediniz aşırı miyavlıyorsa bunun birkaç farklı sebebi olabilir. Yaşlanma, üreme arzusu veya yalnızlık gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Yapılmaması gerekenler hakkında bazı ipuçlarıyla birlikte en yaygın nedenlerden bazılarının bir listesini derledik. Kedi davranışı ve kedinizin neden aşırı derecede miyavlıyor olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için ne yapmamanız gerektiğini de öğrenmeniz gerekir. Kedinizin davranışları konusunda kafanız karıştıysa, bazı cevaplar almak için bir veterinere danışmanızı öneririz.
Kedilerin miyavlaması doğal olsa da süreklilik normal olmayabilir. Kediler elbette dikkat çekmek için miyavlar. Fakat neye dikkat etmemiz gerektiğini öğrenmemiz önemlidir. Bunların yanı sıra miyavlama arttığı için strese kapılıp bazı yanlışlara yönelebiliriz. Bu durum bizi daha büyük sorunlara doğru itecektir. Saldırganlık, araya mesafe girmesi ya da önemli bir hastalığın tedavisine geç kalınması gibi önemli durumlar ortaya çıkabilir.
Sesinizi yükseltmeyin: Kedilerin kulakları çok hassastır. Çok iyi duydukları için gürültüden hoşlanmazlar. Evin gürültülü olması onun miyavlama sebebi olabilir. Kedinizin miyavlaması arttığında bu durum rahatsız edici olabilir. Ancak öfkelenip kedinize yüksek sesle konuşmamalısınız. Bu durum kedinizin size kızmasına neden olabilir. Kızan bir kedi tıslar ve saldırıya geçebilir. Çünkü bir derdi var ve bunu size anlatmak için çabalıyorken siz ona kötü davranıyorsunuzdur.
Göz ardı etmeyin: Kedinizin size karşı miyavlamalarının artmasının nedeni sağlık sorunu olmasa da miyavlamaları göz ardı etmemelisiniz. Altta yatan soruna odaklanmalısınız. Çözüme ulaşmak böylece daha kolay olacaktır.
İhmal etmeyin: Kedilerin miyavlama nedenleri kendi aralarında farklıdır. Bu nedenler kişiden kişiye göre de değişebilir. Bazı kedi severler miyavlamaya karşı sabırlıdır. Diğerleri ise endişeye kapılabilir. Sağlık problemi endişesinden kurtulmak için kediyi veterinere götürmek en iyisidir. Kedinizin sağlık durumunu ihmal etmemelisiniz.
Kediniz anormal şekilde miyavlıyorsa altta yatan sorunu anlamanız gerekir. Bazen oldukça normal bazen de sağlık sorunu gibi kritik bir neden miyavlama şiddetini ve sıklığını arttırır. Sadece ilgi isteği ya da mama ihtiyacı da olabilir. Bu durumlarda ihmal ya da görmezden gelme oldukça yanlıştır. Kedi kendini ifade edemediği için saldırabilir.
Kediler oldukça zeki canlılardır. Bizlerle iletişim kurmak için miyavlarlar. Bu nedenle karşımızda bize karşı çok fazla miyavlayan bir kedi olduğunda sağlıklı olup olmadığını kontrol etmeli, aç olduğunu anlamak için atıştırmalık sunmalı ve özellikle sokak kedisi ise susuz bırakmamalı.
Merhaba kediniz eğer dişi ve kısır değilse bunu kızgınlık dönemine girdiği için yapıyor olabilir. Bu dönem ortalama 2-3 hafta sürer. Bittiği zaman kedinizi kısırlaştırmanız onun için en iyisi olacaktır.
Merhaba benm erkek kedi bir ay önce kısırlaştırıldı şuan 8. Ayımızdayız ama hala geceleri benı uyandırıyor . Maması , suyu , oyuncakları var . Yataktan kalkmam içşn her şeyi yapıyor. Kalkınca da susuyor . Bir de son zamanlarda boş lavabonun kapısında da miyavlıyor .ödül maması da verıyorum sürekli . Saglıgı da yerinde. Napacagımı bilemiyorum.
Merhaba kedinizde başka bir problem olup olmadığını anlamak için gerekli kan tahlillerinin ve hormon analizleri yapılmasını öneririz. Bunların sonucunda bir anormallik çıkmazla davranış problemi kaynaklı olabilir. Buna yönelik bir tedavi oluşturulmalıdır.
Kedim her gece saat 4 ten sonra miyavliyor bunu aliskanlik haline getirdi mama su kum kani hepsi tamam fakat ne istiyor cozemiyorum. Artik ailem cok sinirleniyor bende oyle ne yapmam lazim