Yavru Köpeğim Neden Kilo Alamıyor?

14 Ağustos 2022
1329
Yavru Köpeğim Neden Kilo Alamıyor?

Yavru köpeğinizin kilo almamasından endişe ediyorsanız, hemen paniğe kapılmayın. Yavru köpekler ırklarına göre farklı oranlarda büyür, ancak sizinki ırkına ve kardeşlerine göre ortalamanın altındaysa o zaman durum farklıdır.

Yavru Köpeklerde Kilo Alamama Nedenleri

  • Köpeğinizin kilo alamamasının birçok nedeni olabilir, ancak bağırsak parazitleri – özellikle  yuvarlak kurtlar  ve kancalı kurtlar muhtemelen en yaygın nedenlerdir.
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı, protein kaybettiren enteropati (sindirim sistemi problemleri) ve  hipoglisemi  diğer yaygın görülen nedenlerden bazılarıdır.
  • Bazen sorun dişle ilgili olabilir. Örneğin, köpeğin dişleri normal bir şekilde çıkmamış olabilir ve dil ile temas ediyor olabilir.
  • Yavrular farklı oranlarda büyür, ancak sizinki onun cinsi için ortalamanın altındaysa bir sorun olabilir. Yetersiz besleme yöntemlerinden altta yatan hastalıklara kadar her şeyin yavrularda yavaş büyümeye neden olabilir.
  • Yavru köpeğinize farkında olmadan yetersiz kalori veya büyüme için gerekli besin maddelerinden yoksun bir diyet veriyor olabilirsiniz. Bununla birlikte, yavaşlamış büyümenin tıbbi nedenleri daha yaygındır ve örneğin parazitleri, sindirim sorunlarını (iltihaplı bağırsak hastalığı gibi), karaciğer şantını ve diyabeti içerebilir.

Eğer yavru köpeğinizi beslenme açısından dengeli bir diyetle besliyorsanız ve etiketteki talimatları hassasiyetle takip ediyorsanız. Köpeğinizin iştahı yerinde ve buna rağmen kilo almıyorsa bu ciddiye alınması gereken bir durumdur.  Çok fazla olasılık olduğundan, bunları kontrol için mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Ek olarak, bazı yiyecekler bazı yavrular için çok zengin olabilir ve ishale neden olabilir.

Köpeğiniz Yeterli Kalori Alıyor mu?

Veterineriniz altta yatan hastalıkları elimine ettiyse, yavru köpeğiniz doğru sayıda kalori almıyor olabilir. Köpeğinizin diyetini bir veteriner hekim ile tartışmanızı ve köpek için önerilen günlük kalori alımını, ırka, köpeğin aktivite düzeyine ve üreme durumu değerlendirerek köpeğinize özel bir hesap yapılmalıdır.

Eğer yavru köpeğinizin iştahı kötüyse ve mamanın önerilen kısmını bitirmiyorsa, daha yüksek kalorili bir mama vermek faydalı olabilir.  Ancak bu, yalnızca parazitler kontrol edilip varsa tedavi edildikten ve sağlık sorunlarını elimine etmek için kan çalışması ve diğer testler yapıldıktan sonra denenmelidir.

Köpeğinizin Diyetini İnceleyin

  1. Temel bir vitamin, mineral, protein, yağ ve karbonhidrat dengesinden yoksun mamalar da köpeğinizin kilo alamamasına sebep olabilir.
  2. Köpeğiniz için mama seçerken mamanın kalitesine, köpeğinizin yaşına, günlük aktivitesine ve ırkına dikkat edilmelidir. Örneğin, büyük ve dev cins köpek yavruları, büyük cins köpek yavruları için etiketlenmiş bir diyet yemelidir.
  3. Çiğ gıda diyeti özellikle yavru köpekler için uygun bir beslenme şekli değildir. Büyüme sırasında önemli olan sadece bu besin dengesizlikleri için değil, aynı zamanda bulaşıcı hastalıklar için de diyetin güvenli olmasıdır.

Kaçınılması Gerekenler

Büyümeyi teşvik etmek için köpek mamasına bir besin takviyesi eklemek isteyebilirsiniz, ancak bir veteriner hekime danışmadan takviyeleri kullanmak köpek arkadaşınıza zarar verebilir. Örneğin, fazla kalsiyum, büyük ırk yavrularda gelişimsel ortopedik hastalık riskini artırabilir; Aşırı D vitamini toksisiteye yol açabilir.

Kaçınılması gereken bir başka potansiyel sorun da obezitedir.  Sahiplerine çok zayıf gelen pek çok köpek yavrusu sağlıklı bir kiloda ve sahipleri onları şişmanlatmaya çalışıyor olabilir. Çünkü sağlıklı bir köpek yavrusu neye benzediğini tam olarak bilemeyebilirsiniz. Yavru köpeğin bilinen bir sağlık sorunu yoksa, özellikle büyük ve dev cins köpekler için hafif bir şekilde kaburgaları görmek genellikle biraz fazla kilolu olmaktan daha sağlıklıdır.

Veteriner hekimler, yavru köpeğinizin fazla kilolu olmamasını sağlamak için sık sık kilo kontrolü yapmanızı önerir. Kilo alımı istenenden daha hızlıysa, kilo alımı aşırı hale gelmeden kalori ayarlamaları yapılabilir.

Altta yatan koşulları elimine etmenin, köpeğinizin diyetinin dengeli olmasını ve uygun miktarda kalori almasını sağlamanın yanı sıra, beslenme yöntemlerinizi de incelemek isteyebilirsiniz. Bazı köpek yavrularının gün boyunca iki büyük öğün yerine birkaç küçük öğüne ihtiyacı vardır. Küçük öğünler ile beslemek kilo alımına yardımcı olabilir.

Ayrıca bu durum davranış problemlerinden de kaynaklanabilir. Köpeğiniz evdeki diğer köpeklerle yemek yemek için rekabet etmek zorundaysa, köpek yavrusu ayrı beslenmelidir. Bu sadece stresi azaltmaya yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda sahibinin, yavru köpeğin tam olarak ne kadar yemek yediğini belirlemesine de olanak tanıyacakır.

yavru köpek kilo

Köpeğinizin Kilo Almasını Sağlayacak İpuçları

Bir köpek yavrusunu eve ilk getirdiğimizde, onları sevgi ve şefkatle yaklaşırız. Yavrularımıza övgü ve sevgi vermek, onların büyüyüp gelişebilmeleri için temel ihtiyaçlarını karşılamanın kesinlikle önemli bir parçası olsa da, yavru köpeğinizin büyümesine yardımcı olmanın en önemli yolu onların sağlıklı ve iyi beslenmelerini sağlamaktır.

Yeni yavru köpeğinizi neyi, ne zaman veya nasıl besleyeceğinizi bilmek kafa karıştırıcı ve stresli olabilir – özellikle de kilo almasına yardımcı olmakta zorluk çekiyorsanız . Yavru köpeğinizin normal bir hızda büyümesine yardımcı olmak söz konusu olduğunda göz önünde bulundurulması gereken bir dizi farklı faktör vardır, bu nedenle ipuçları, öneriler ve kişiselleştirilmiş bir plan için her zaman veteriner hekiminize danışmanız önemlidir.

Akılda tutulması gereken önemli faktörler

Yavru köpeğinizin kilo alma sorununun arkasında ne olduğunu belirlemeye çalışırken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey:

Yavru köpeğinizin yediği kalori miktarını artırmak en iyi çözüm olmayabilir. Yavru köpeğinizin kilo almasını engelleyen tıbbi durumlar, çevresel faktörler veya beslenme faktörleri gibi altta yatan nedenler olabilir. Yavru köpeğinize besin takviyesi vermek yarardan çok zarara neden olabilir. İştah bozukluğunun altında yatan nedenleri veya kilo alımıyla ilgili diğer sorunları dışlamak için daima veteriner hekiminize danışın.  Veteriner hekiminiz, yavru köpeğinizin kilo almasına yardımcı olacak bir plan oluşturur. Bu plan şunları içerir;

  • Besleme zamanını ve aralıklarını ayarlama: Yavru köpeğinizin yediği yemeğin türünü ayarlamak.
  • Takviye eklemek (evcil hayvan sahipleri dikkatli olmalı ve her zaman veteriner hekime danışmalıdır).
  • Soruna hangi çevresel faktörlerin katkıda bulunabileceğini değerlendirmek (evdeki diğer evcil hayvanlar gibi).
  • Altta yatan tıbbi sorunların tedavisi.

Sıkça Sorulan Sorular

Köpeğinizi büyütmenin en etkili yolu onu daha fazla beslemektir. Parazitler, köpeklerde kilo kaybının veya kilo alımının olmamasının çok yaygın bir nedenidir. Bir veteriner, parazitleri teşhis etmek için basit testler yapabilir ve genellikle ilaçlarla kolayca tedavi edilebilirler

Bir köpek çok zayıf hale geldiğinde, ancak hala yemek yiyorsa, bu , genellikle bir bağırsak parazitinden veya gastrointestinal (sindirim )sistemi etkileyen bir parazitten etkilendiği anlamına gelir . Bu parazitler şunları içerir: Yuvarlak kurt: Bu, genellikle Ascaris cinsinden parazitik bir nematoddur.

Yavru köpekler, yaşamlarının ilk birkaç haftasında (daha emzirirken, siz onları sahiplenmeden önce) yavrular her gün kilo alırlar ve genellikle ilk 1-2 haftada kilolarını ikiye katlarlar. Bundan sonra, büyüme oranları birçok farklı faktöre bağlıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.