Kedi alerjisi belirtileri nelerdir? Alerjinin nedenleri ve tedavisi

9 Haziran 2021
3208
Kedi alerjisi belirtileri nelerdir? Alerjinin nedenleri ve tedavisi

Kedi alerjisi belirtileri nelerdir? Alerjinin nedenleri ve tedavisi… Bir kediyi sevdikten veya onunla oynadıktan sonra burnunuz akıyor ve gözleriniz sulanıyorsa veya hapşırmaya ve hırıltılı solumaya başlıyorsanız muhtemelen kedi alerjiniz var demektir.

Kediler birden fazla alerjen (alerjiye neden olabilen proteinler) üretir. Bu alerjenler deri ve tükürükte bulunur ve tüm kediler alerjen üretir. Henüz kedilerin hipoalerjenik olabileceğini (yani alerjiye neden olmadıklarını) iddia eden veya kanıtlayan bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır.

Bununla birlikte, bir kedinin tüyünün uzunluğu, cinsiyeti, türü ve evde geçirdiği süre gibi değişkenler, kedi alerjen seviyeleri ile ilişkili değildir. Yani kedi alerjisini etkilemezler; zira eğer kedi alerjiniz varsa, bu durum cinsi ya da tüy uzunluğu fark etmeksizin tüm kediler için geçerlidir.

Kedilerin kürklerinde (tüylerinde) bulunan toz ve polen de alerji semptomlarına neden olabilir. Böyle durumlarda alerji kediye değil toza veya polene karşıdır. Dolayısıyla bu tip durumlara da dikkat etmek gerekebilir. İşte karşınızda, kedi alerjisi belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri:

Kedi alerjisi neden olur? Kedi alerjisine ne yol açar?

kedi alerjisi

Sanılanın aksine kedi tüyü alerjik değildir. Kedi alerjisinin nedeni, kedilerin yağ bezlerinde ve tükürüklerinde bulunan Fel d 1 adlı bir proteindir. Bu proteinler en çok da kediler kendilerini temizlerken veya kaşırken dökülen ve havada uçuşan kepeklerde bulunur.

Fakat alerjenler kedinin tüyünden (ölü deri), kürkünden, tükürüğünden ve hatta idrarından da gelebilir. Kedi tüylerini solumak veya bu alerjenlerle temas etmek alerjik reaksiyona neden olabilir. Ayrıca kedi alerjen partikülleri, giysiler üzerinde taşınabilir, havada dolaşabilir, mobilya ve yatak takımlarına yerleşebilir.

Kedilere alerjisi olan bir kişi, kedi ile teması bittikten sonra bile semptomlar göstermeye devam edebilir. Bunun nedeni, kedi tüyü ve diğer kedi alerjenlerinin mobilyalara ve kilimlere bulaşabilmesi, giysiler üzerinde kalması gibi durumlarla açıklanabilir.

Dolayısıyla kedi alerjisi, işyerinde, okulda, kreşte veya diğer kapalı ortamlarda, bir kedi olmasa bile maruz kalabileceğiniz sürekli alerji semptomlarına katkıda bulunabilir. Bu bağlamda alerjene maruz kalmak için bir kediniz olması gerekmez.

Çünkü bu tip partiküller, yukarıda da belirtildiği üzere insanların kıyafetleri üzerinde seyahat edebilirler. Bu alerjenlere karşı hassasiyet seviyeniz düşükse, kedi alerjisi birkaç gün boyunca ortaya çıkmayabilir. Peki, kedi alerjisi belirtileri nelerdir?

Kedi alerjisi belirtileri nelerdir?

kedi tüyü

Kedi alerjisinin yaygın belirtileri genellikle kedi tüyü, tükürük veya idrarla temas ettikten kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Kedi alerjisine sebep olan partiküllerin çoğu %90 oranında kedi tükürüğünden ve derisinden gelir. Bu alerjenler erkek kedilerde daha yüksek seviyelerde bulunur ve kedi kendisini temizlediği sırada kürküne aktarılır, oradan da havaya yayılır.

Belirtiler, kişinin alerjisi olan proteine ​​ve o proteine ​​maruz kalma durumuna göre değişir. Örneğin, kedilerden gelen küçük alerjenler, bir kişinin burnuna veya gözlerine inerek yanma veya kaşıntıya neden olabilir.

Alerjenler, gözlerinizin ve burnunuzun etrafındaki zarların şişmesine ve kaşınmasına neden olarak genellikle göz kızarıklığına ve sulanmasına ayrıca burun tıkanıklığına neden olabilir. Alerjenlere tepki olarak bazı kişilerin yüzlerinde, boyunlarında veya göğüslerinin üst kısmında kızarıklık, kabarıklık ve kaşınma gelişebilir.

Tedavi edilmeyen alerjilerde, yorgunluk ve postnazal akıntı nedeniyle devam eden öksürük yaygın bir şekilde görülür.

Kedi alerjiniz varsa ve kedi alerjenleri ciğerlerinize girerse, alerjenler antikorlarla birleşerek birtakım semptomlara neden olabilir. Bunlar nefes almada zorluk, öksürme ve hırıltıyı içerebilir. Kedi alerjileri, akut astım krizine neden olabilir ve kronik astım için tetikleyici olabilir.

Kedi alerjisinin en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Öksürme, hapşırma, hırıltı veya burun tıkanıklığı gibi solunum semptomları
  • Kronik astım hastası olan kişilerde astım krizi
  • Gözlerin kızarıp, yaşlanması, yanması ve kaşınması
  • Alerjen ile temas eden bölgelerde kaşıntı
  • Vücudun bazı bölgelerinde döküntü

Belirtiler gündelik hayatınızı ciddi oranda etkileyip, rahatsız edici bir hale gelirse teşhis ve tedavi için mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Dikkat!

Kedi alerjisi olan kişilerde çok nadiren, anafilaksi adı verilen ciddi bir alerjik reaksiyon gelişebilir. Anafilaksi nefes almayı zorlaştırır, kan basıncını tehlikeli seviyelere indirir ve vücudu şoka sokabilir. Bir kediyle temas ettikten sonra nefes almakta güçlük çeken veya boğuluyormuş gibi hisseden bir kişi acilen tıbbi yardım almalıdır. Zira Anafilaksi hayatı tehdit eden bir reaksiyondur.

Kedi alerjisi teşhisi nasıl konur?

Kedi alerjisi testi

Kedi alerjisi de dahil olmak üzere herhangi bir alerjiyi test etmenin iki yolu vardır: deri testi ve kan testleri. İki tür cilt alerji testi vardır: Deri prick testi ve intradermal deri testi. Her iki test de hızlı sonuç verir ve kan testlerine göre daha az maliyetlidir.

Kişi bazı ilaçlar kullanıyorsa, bu durum cilt testinin sonucunu etkileyebilir. Bu nedenle ne yapmanız gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun. Deri testi, test sırasında ciddi reaksiyon olasılığı taşır ve bu sebeple bir alerji uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Cilt prick testi (Deri prick testi)

Bu test, doktorlar tarafından, herhangi bir alerjik reaksiyonu gözlemleyebilmek için yapılır. Doktor, temiz bir iğne kullanarak cildinizin yüzeyini (genellikle önkolda veya sırtta) deler ve az miktarda alerjen bırakır. Birçok alerjeni aynı anda uygulayabilme kolaylığı açısından çocuklarda tercih edilebilmektedir.

Zira genellikle aynı anda birkaç alerjen için test yapılır. Cilt prick testinde, alerjeni tanımlamak için her bir iğne deliği numaralandırılır. Yaklaşık 15 ila 20 dakika içinde derideki prick bölgesi kırmızılaşabilir veya şişebilir.

Deride bu tip reaksiyonlar gerçekleşirse, söz konusu maddeye karşı alerji olduğunu gösterir. Kedi alerjisi pozitifse, alerjen iğnesinin yapıldığı bölgede, kırmızı ve kaşıntılı bir yumru oluşur. Bu etkiler genellikle testten 30 dakika sonra kendiliğinden kaybolur.

Deri içi testi (İntradermal test)

Deri içi testi (İntradermal) de yine cilt prick testi gibi vücuttaki herhangi bir reaksiyonu gözlemleyebilmeleri için doktorlar tarafından yapılan bir testtir. Olası alerjenler, önkol veya kol derisinin altına enjekte edilir. Eğer pozitif bir reaksiyon meydana gelirse, iğne yapılan bölgelerde, kırmızı, kaşıntılı şişlikler görünecektir.

Alerjiyi tespit etmede, İntradermal bir testin, deri prick testine göre daha doğru sonuçlar verdiği ve daha hassas olduğu kabul edilir. Testlerin az da olsa yanlış sonuç verme olasılığı da vardır. Doktorunuz sizin için en iyi testin hangisi olduğunu söyleyecek ve uygulayacaktır.

Kan testi

Bazı insanlar, genellikle mevcut bir cilt durumu veya yaş nedeniyle (özellikle de çocuklar) cilt testi yaptıramazlar. Bu gibi durumlarda, bir kan testi yaptırmak daha mantıklıdır. Kan testi, doktor muayenehanesinde veya laboratuvarda kan alınması ve daha sonra sonuçlar için incelemeye gönderilmesiyle gerçekleştirilir. Alınan kan, kedi tüyü gibi yaygın alerjenlere karşı antikorlar açısından incelenir. Kan testinin sonuçlarının çıkması deri testlerine göre daha uzun sürer.

Kedi alerjisi nasıl tedavi edilir?

Kedi alerjisinin kesin bir tedavisi maalesef bulunmuyor. Genellikle tüm alerji tedavileri alerjen faktörlere karşı önlem alarak ya da alerjenlerle hiçbir şekilde temas kurmayarak yapılır. Dolayısıyla alerjisi olan kişiler, neye karşı alerjileri varsa, o şeylere hiç yaklaşmayarak alerjik reaksiyon göstermekten kaçınmaya çalışıyor.

Bu durum kedi alerjisi için de geçerli olup; kedilere alerjisi olan kişiler, genellikle kedilerden uzak durmaya çalışarak bunun önüne geçmeye çalışıyor. Bunun yanı sıra gösterilen alerjik reaksiyonlara karşı, genellikle krem, sprey ve ilaç tedavisi uygulanarak belirtileri ortadan kaldırılıyor. Bu ilaç ve spreylerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Antihistaminikler
  • Kortikosteroidli burun spreyleri
  • Reçetesiz dekonjestan spreyler
  • Bağışıklık sistemi kimyasallarının salınımını önleyen ve semptomları azaltabilen bazı etken maddeler
  • İmmünoterapi olarak bilinen alerji aşıları (sizi alerjenlere karşı duyarsızlaştıran bir dizi aşı)

Yukarıda adı verilen ilaç ve spreylerin hepsi doktor kontrolü ile kullanılmalıdır. Dolayısıyla kendi inisiyatifinizle ilaç alıp alerjiniz için kullanmanız kesinlikle doğru değildir ve çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Mamafih kedi alerjisi olan kişilerin kediyle temas etmemesi her zaman kesin bir yöntem olarak görünüyor. Lakin kedileri çok seviyor ve hatta bir kedi sahiplenmek istiyor olabilirsiniz. Peki, bu durumda ne yapmalısınız?

Kedi alerjisi semptomları

Kedi alerjisi hakkında önemli ipuçları

  • Alerjisi olan bazı insanlar, gerekli önlemleri aldıkları takdirde, kedi sahiplenebilir ve kedilerle yaşayabilir.
  • Kedilere alerjisi olan insanların büyük bir çoğunluğu hafif ila orta şiddette semptomlar yaşar.
  • Araştırmacılar bazı insanların kedi alerjisi geliştirirken bazılarında gelişmemesinin nedenini henüz tam olarak anlayamamıştır.

Sıkça sorulan sorular

Kedi alerjisi olanlar kedi besleyebilir mi?

Tüm alerji semptomlarınızı hiçbir zaman ortadan kaldıramayacak olsanız da, aşağıdaki önerileri dikkate alarak, kedinizle yaşamayı daha keyifli bir deneyim haline getirebilirsiniz.

  • Oldukça bilinen bir mama firması, mamasının içeriğindeki bir antikor ile kedinin tükürüğündeki alerjeni nötralize ederek %47 oranla kedi alerjisinin önüne geçebildikleri özel seri bir mama üretti. Düzenli beslemeyle 3 haftada sonuçlarını göstermeye başlayan bu mama, alerjisi olan kedi severler için umut vadetmekte… Denemeye değer 🙂
  • Kedinizi yatak odanızdan uzak tutun.
  • Kedinize dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın.
  • Döşeme halılar kullanmayın. Ahşap veya karo döşeme alerjenleri azaltmaya yardımcı olur. Aksi halde kedinizin tüylerini halılardan temizlemek zorlaşabilir.
  • Sıcak suda yıkanabilecek kilim veya mobilya örtüleri kullanın ve her birini sık sık yıkayın.
  • Isıtma ve havalandırma deliklerini yoğun bir filtre malzemesiyle (tülbent gibi) kapatın.
  • Odaya bir hava temizleyici takın.
  • Klima üniteleri ve fırınlardaki filtreleri sık sık değiştirin.
  • Evinizdeki nem seviyesini yüzde 40 civarında tutun.
  • Evde toz alırken veya evi temizlerken bir yüz maskesi kullanın.
  • Evi düzenli olarak temizlemesi, toz alması ve kedinizin kum kabını temizlemesi için alerjisi olmayan birini işe alabilirsiniz.

Tüm bunları yapmak oldukça zor, ama yine de kedimden ayrılamam diyorsanız, bu önerileri uygulayarak bir nebze de olsa kedinizle mutlu bir hayat sürebilirsiniz.

Kediye alerjimiz olduğunu nasıl anlarız?

Öncelikle bir kediyle veya kedi beslediğini bildiğiniz biriyle temas ettiğinizde verdiğiniz tepkileri ölçmeye başlayın. Eğer vücudunuzda bir takım reaksiyonlar verdiğinizi fark ediyorsanız, doktora başvurun. Kedi alerjisinin belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösteriyor olsa da en yaygın belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Öksürme, hapşırma, hırıltı veya burun tıkanıklığı gibi solunum semptomları
  • Kronik astım hastası olan kişilerde astım krizi
  • Gözlerin kızarıp, yaşlanması ve yanması
  • Kaşıntı
  • Vücudun bazı bölgelerinde döküntü

Kedi alerjisi tehlikeli mi?

Kedi alerjisi, genellikle hayati boyutta bir tehlike taşımamaktadır. Fakat bazı durumlar oldukça tehlikeli bir hal alabilir. Yukarıda da belirtildiği gibi kedi alerjisi olan kişilerde çok nadiren de olsa anafilaksi adı verilen ciddi bir alerjik reaksiyon gelişebilir.

Anafilaksi nefes almayı zorlaştıran, kan basıncını tehlikeli seviyelere indirip, vücudu şoka sokabilen bir reaksiyondur. Herhangi bir kediyle etkileşime girdikten sonra nefes almakta güçlük çeken veya boğuluyormuş gibi hisseden bir kişi acilen hastaneye götürülmelidir. Zira Anafilaksi hayati risk taşıyan bir durumdur.

Buna ek olarak kedi alerjisi, hayatınızı ciddi oranda olumsuz yönde etkilemeye başladıysa ve yaşam kalitenizi düşürüyorsa mutlaka bir doktora görünmenizde fayda var.

Kedi alerjisi için ne yapmalı?

Kedi alerjisi için yapılacak ilk şey kedilerden mümkün olduğunca uzak durmaktır. Ve hatta çevrenizde, evinde kedi besleyen arkadaşlarınız varsa, onlarla temas halindeyken, konuşup, sohbet ederken biraz uzak durmanızda fayda var.

Bunun yanı sıra kedi alerjisi için alanında uzman bir doktorla konuşup, sprey, ilaç ve krem kullanarak tedavi olabilirsiniz. Bu tedavi yöntemleriyle alerjik reaksiyonları azaltabilir, düzenli ve dikkatli kullanımda reaksiyonlardan tamamen kurutulabilirsiniz.

Kedi alerjisi nasıl başlar?

Kedi alerjisi, herhangi bir kedi ile temas edildikten sonra, genellikle; gözlerde ağrı, hapşırma nöbetleri ve bazen de ciltte kaşıntı gibi semptomlarla ortaya çıkar. Bu nedenle biraz gribe benzetilir. Ve hatta bazı insanlar kedilere alerjileri olduklarının bile farkına varamazlar. Bu semptomların tozdan kaynaklandığını düşünüp geçebilirler.

Aynı semptomları yaşıyorsanız, etrafınızda kedi varken ortaya çıkıp çıkmadıklarını dikkat etmelisiniz. Böylece kedilere alerjiniz olup olmadığı hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz. Sonrasında ise yapmanız gereken şey bir doktora görünmek!

Alerjik astım olanlar kedi besleyebilir mi?

Alerjik astım olanlar özellikle tedavi sırasında kedilerden tamamen uzak durmalı ve hatta evcil hayvanı olanlarla da temas etmemelidir.

Kedi alerjisi tedavi edilmezse ne olur?

Kedi alerjisi tedavi edilmezse, burun pasajında bulunan sinüsleri tıkayarak sinüzit gibi enfeksiyon gelişim riskini arttırır. Buna ek olarak astım atakları tetikleyebilirken, her atağın şiddetinde artışa sebep olabilir. Dolayısıyla hayati tehlikesi olmasa da her ihtimale karşı kedi alerjisinin tedavi ile kontrol altında tutulması en mantıklısı olacaktır.

Sıkca Sorulan Sorular

Tüm kediler tükürüklerinde ortak bir alerjen olan Fel d 1 üretirler. pro plan liveclear kedi maması Kediler LiveClear yediğinde, yumurtalardan elde edilen önemli bir protein Fel d 1’e bağlanır ve onu nötralize eder.

Düzenli beslemeden ortalama 3.haftadan sonra güvenli ve etkili bir şekilde kedi tüy ve derisinde bulunan alerjenleri azaltırken, lezzetli ve olağanüstü bir beslenme sağlar.

Bir kedi alerjisi, hafif solunum problemlerinden anafilaksi adı verilen hayatı tehdit eden bir sendroma kadar değişen semptomlara neden olabilir . Kedi alerjileri en yaygın alerjiler arasındadır. Bir araştırmaya göre, Amerikalıların yaklaşık yüzde 12’sinin kedilere alerjisi var, ancak Avrupa’da çok daha yüksek, yaklaşık yüzde 26

Doğru önlemleri aldığınız sürece birçok insan için kedi alerjisi ile yaşamak mümkündür . Bir kedi seçerken alerjileri göz önünde bulundurun, evinizdeki alerjenleri azaltın ve evcil hayvanınızın bakımını yapın ve temizleyin; siz ve kediniz birlikte hapşırmadan uzun yıllar geçirebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.