Tipik bir Havana kedisi; asil bakışları, yeterince açık ve dik kulakları ve vizon renk benzeri belirgin kürkü ile Siyam cinsi kediyi andıran bir ırktır. Narin bir yapıları olmasına rağmen aktivite seviyeleri yüksek, son derece coşkulu ve oynak türde birer kedilerdir. Havana kedileri fazlasıyla sevecen, nazik, son derece zeki bir türdür. Siyam cinsi kedilerin aksine biraz daha sessizdirler. Aşırı miyavlamayan bir yapıya sahiptirler ve dikkate değer derecede uyumlu birer kedilerdir. Yaşadığı ortam içerisinde hemen her duruma dengeli yaklaşırlar ve güvenle uyum sağlarlar.
Havana kedilerinin mutlu ve sağlıklı birer yaşam sürmeleri için olabildiğince insan etkileşimi içerisinde olması gerekir. Aşırı derecede yapış yapış olmasalar da sahiplerinden ilgi ve sevgiyi her zaman beklerler. Özellikle sahiplerinden ilgi beklerler ve yanlarında olup görmemezlikten gelindiğinde bu durumdan hiç ama hiç hoşnut olmazlar. Havana kedileri, kendini ait hissettiği ve dolayısıyla en çok sevdiği insanlara dokunmayı, kucaklarına yatmayı çok sever. Sık sık, o çok sevdiği insanları, sanki ilgi istermişçesine minik patileri ile dürterler.
Tut-getir oyunu Havana kedilerinin oynamaktan en çok keyif aldığı favori oyunlardan biridir. Onları ev içerisinde genellikle ağızlarında nesneler taşırken görebilmek mümkündür. Kimi zaman bir oyuncak, kimi zaman sahiplerinin çorabını dahi ağzında taşırken bulabilmek pekâlâ mümkündür. Böyle bir durumda her zaman Havana kedisinin yatağını kontrol etmek gerekir. Kuvvetle muhtemelen ağzında taşıdığı oyuncak, çorap benzeri nesneler oradan çıkacaktır.
Kahverengi Havana (Havana Brown) olarak da bilinen vizon renkli cins kedi, bir kere sahiplenildiği zaman sahipleri üzerinde bağımlılık etkisi yapacak güzellikle ve karakterdedir. Dışa dönük ve arkadaş canlısı olan Havana kedileri, sahipleriyle olduğu kadar görece diğer evcil hayvanlara ve eve gelen misafirlerle de yakın temas halinde olma eğilimindedirler. Onlardan çekinmez, yatağına veya evin bir köşesine sinip gözden kaybolmazlar.
Yurttaşları Siyam kökenli çoğu kedi gibi, Havana kedileri de talepkar ve yeri geldiğinde çok konuşkan olabilir. Ancak bu miyav ve mırıltılar öyle çok aşırı kulak tırmalayıcı seviyede değildir. Daha çok yumuşak ve görünüşü kadar zariftir. Zekidirler. Yüksek zekâ seviyeleri bir de girişkenlikleriyle birleştiğinde ortaya oynak bir kedi kişiliği çıkar. Oyunu bu kadar çok sevmeleri bir bakıma sahiplerinin de işlerini kolaylaştırır. Girişken bir kişiliğe sahip olan Havana kedileri bu girişkenliklerini oyunlarda verilen komutları arzulanan seviyede yerine getirerek zor gibi görünen eğitimleri kolayca almalarına olumlu katkısı olur. Bu sayede yalnızca birkaç eğitim sonrası sahiplerinin verdiği komutları kalıcı olarak öğrenirler. Eğitim veya oyun bittiğinde ise mutlu bir şekilde sahiplerinin kucağında yumulup dinlenmeyi ihmal etmezler.
Oynamayı seven, girişken ve hareketli bir kedi olduklarından bahsetmiştik. Kimileri yoğun iş temposundan veya okul saatleri nedeniyle evde pek olmazlar. Hatta gece dışarıda vakit geçirmekten hoşlananlar da olabilir. Eğer durum bunu gerektiriyorsa o halde Havana kedisi sizler için pek de uygun bir cins olmayabilir. Zira bir de üzerinde ilgi bekleyen Havana kedileri hem sevgi görmez hem de sahipleriyle vakit geçirmezse üzüntüden sağlığından bile olabilir. Onlar fazlasıyla insan odaklı, oyuncu ve meraklı bir kişiliğe sahiptir. İnsanlarla zaman geçirmekten ve oyun, eğitim yaptıkları her ne ise kendilerini tamamıyla ona adamaktan kendini alıkoymayan türde kedilerdir. Yeri gelmişken, Havana kedileri çocuklarla da iyi anlaşır ve onlarla da vakit geçirirler. Çocuklar endişelenmeden Havana kedisini sevebilir ve onunla vakit geçirebilir.
İlk defa kedi sahiplenme sürecinin henüz başında biriyseniz, evinizi bir Havana kedisi ile paylaşmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz. Havana kedisi ile yaşamak gerçekten son derece keyiflidir. İnsanlarla olan arkadaşlığı ve oyuncu kimliği ile pek çok kedi severin ilgisi olan Havana kedileri kürk renkleri ile kimine bir Küba purosu, kimine çikolatalı lokum gibi görünür. Havana kedileri ile yaşayanlar bir daha başka cins bir kediyle yaşayamaz derler. Ne kadar doğrudur bilinmez ancak onlar için gerçekten son derece zarif ve eğlenceli türde birer kediler olduğunu söylemek mümkündür. Onlarla yaşamak eğlenceli, stresli bir hayata sahip olan kişiler için adeta bir terapi gibidir.
Vizon, tütün ve çikolata renkleri ile milyonlarca kedi meraklılarının gönlünde taht kurmuş olan Havana kedileri, gizemli Siyam diyarından gelen bir başka cins olarak karşımıza çıkıyor. Siyam kedilerin melezleştirilmesi ile yepyeni bir cins olarak ortaya çıkan Havana kedileri, Tayland Krallığı’nın kurulduğu tarih olan M.S. 1350 ile şehrin işgalciler tarafından yakılıp yıkıldığı M.S. 1767 yılları arasında Ayutthaya kentinde el yazması “The Cat-Book Poems” de tarif edilmiş ve tasvir edilmiştir.
O yıllar Siam (Tayland) halkı kahverengi kedileri fazlasıyla beğenmiş ve dostlarını kötülüklerden koruduklarına varıncaya kadar bir inanç benimsemişlerdi. M.S. 1800’lerin sonlarında koyu kahverengi Havana kedileri Siam’dan İngiltere’ye gelen ilk kediler arasındaydı. Dönemin kayıtlarına bakıldığında; Havana kedileri, “Siamlı, cilalı kestane rengi ve yeşilimsi-mavi gözlü” olarak tanımlanmışlardır. İngiltere’ye taşınan bu kedilerin tamamının aynı genetik tipler olmadığına inanılıyor, çoğunlukla Birman, çikolata noktalı Siyam ve Tonkinese (Burma ve Siyam melezleri) kedilerini temsil ettiği söyleniyordu. Ancak yalnızca dış görünüşten birini diğerinden ayırt etmek o dönemler pek de kolay değildi.
1800’lerin sonu ve 1900’lerin başlarında Avrupa’da ilk defa kahverengi kediler görücüye çıkmaya başlamıştı. Hatta kahverengi bir kedi 1888’de İngiltere’deki bir gösteride birincilik ödülü bile almıştı. Gelen bu birincilik ödülü sonrası İngiltereli kedi meraklıları, kahverengi bu kedilere iyice merak salmış, onları araştırmaya başlamışlardı.
1928 yılına gelindiğinde ise İngiltere’deki bir kedi gösterisinde, İngiliz Siyam Kedisi Kulübü, “en iyi kahverengi kedi gövdesi” olan kediye özel bir ödül vermişti. Dönemin kedi araştırmacı yazarları ise bu kediyi “çikolata rengi Siyam” olarak tanımlamıştı. Ancak bu ödülün yankısı kısa sürmüş, kahverengi kediler bir anda üzerindeki bu ilgiyi kaybetmişlerdi. 1950’lerin başlarında, bir grup İngiliz kedi yetiştiricisi, kendinden kahverengi olan kedilerin hala daha güzel olduğuna karar vermesiyle tekrar geri dönmüşlerdi. Kedi yetiştiricileri önce çikolata renk gen kalıtımı üzerine çalıştılar, daha sonra Siyam, Domestic Shorthair ve Russian Blue kullanarak bir üreme programı başlattılar. Yetiştiricilerin amacı Siyam kedisinin çikolata renginde düz bir renge sahip kedi üretmekti. Tabi o zamanlar İngiltere’de Siyam kedisi dışında tanınan yabancı ırk Habeş ve Rus Mavisiydi.
1952 yılına gelindiğinde nihayet İngiltere’de tescil edilen ilk çikolata renk kedi yavrusu doğmuştu. Doğan bu yeni yavru, ırkın devamlılığı için önemli sayılabilecek temel bir kedi oldu. Üretime hız kesmeden devam ediliyor bu defa Siyam ile yine çikolata rengi taşıyan katı bir kara kedi çiftleştiriliyordu. Doğan bu yavru kediler ile birlikte 1958 yılında Kedi Meraklıları Derneği (CFA), bir sonraki şampiyonluk yarışması için ırkı nihayet kabul etmişti.
İlk Havana kedileri 1950’lerin ortalarında Amerika’ya ulaşmıştı. Cins, 1958 yılında Havana Brown adında tanındı ve 1964 yılında CFA, Havana Brown cinsi kediye şampiyonluk statüsünü verdi. 1974 yılında gen havuzu Kuzey Amerika’da sonlandırılmıştı. Ancak 1990’ların başına gelindiğinde Havana kedilerinin sayısı git gide azalıyordu. Bu durumdan endişelenen yetiştiriciler, tekrar harekete geçti ve 1997 yılında CFA’nın da izni ile yetiştirmeye kaldığı yerden tekrar başladılar.
Orta uzunlukta bir gövde yapısına sahip olan Havana kedileri sağlam, dengeli ve kaslıdırlar. Yetişkin erkekler, dişi Havana kedilerine kıyasla daha büyük olma eğilimindedirler. Ancak Havana kedilerinin vücut yapılarını belirleyen ölçüt boydan ziyade denge ve sağlıklarıdır. Boyun kısmı orta uzunlukta ve vücutlarına orantılıdır. Başı üçgen formda tıpkı bir ampulü andırır. Gelişmiş bir çene yapısına sahiptirler. Kulakları ve gözleri orta büyüklüktedir, gözleri açık ve zümrüt yeşilidir. Bacaklar uzun ve incedir. Pençeleri küçük ve oval şekillidir. Ön ayaklarda beş, arka ayaklarda ise dört parmakları bulunur. Kuyrukları ne uzun ne de kısadır. Vücutlarına orantılı, ince bir kuyrukları vardır.
Havana kedilerinin benzersiz bir kafa yapıları vardır. Tıpkı bir ampulü andıran kafa şekilleri yukarıdan bakıldığında, kafa genişliğinden daha da uzundur. Bıyık yastıklarının arkasında her iki tarafta da belirgin bir kırılma ile yuvarlak bir profil izlenimi verirler. Biraz dar bir yüzleri vardır ve bıyık aralıkları da birbirine yakındır. Bu kafa yapıları, türün en ayırt edici özellikleridir. Tam karşıdan bakıldığında gözlerinde belirgin bir duruş vardır. Bu bir yanılsama olsa da karşıdan bakıldığında baş yapıları bir kare görünümü verir. İyi gelişmiş bir çeneleri vardır. Çene ve burun uçları arasında dik bir çizgi ufak ağızlarını ortaya çıkarır. Çenede ve alt dudağın hemen altında seyrek de olsa tüylere rastlanır.
Havana kedilerinin kulakları görece büyük, yuvarlak uçlu ve hafifçe öne doğru kıvrıktır. Bu da onlara her zaman uyanık bir görünüm verir. Kulaklarının içinde ve dışında çok az da olsa tüylenme görülür. Kulaklarının iç kısmında ise belirgin bir seyreklik görülür. Havana kedilerinin büyük kulakları, başın görünümüne hâkim bir büyüklüktedir. Siyam cinsi kedilerin aksine, Havana kedilerinin büyük ama kafalarına orantılı kulakları vardır.
Muhteşem bir çift yeşil göze sahip olan Havana kedileri, tam karşıdan bakıldığında insanı neredeyse hipnotize edecek güzelliktedir. Profilden bakıldığında gözlerinde belirgin bir duruş vardır. Bu nedenle Havana kedilerinin çarpıcı oval yeşil gözleri pek çok kedi severi kendine çeker. Tipik bir Havana kedisinin gözleri oval şekillidir ve tamamen yeşil gözlere sahiptir. Göz renkleri tek tiptir ve ne kadar tok bir yeşil ise o kadar iyi kabul edilirler. Gözleri ovaldir ve orta büyüklüktedir.
Tipik bir Havana kedisinin gövde ve kuyruklarına orantılı olan bacakları nispeten yüksektir. Bacaklar düz, dişi Havana kedilerinin bacakları ise ince ve zariftir. İncelik ve bacak uzunluğu, kas yoğunluğu bakımından daha güçlü, yetişkin erkeklerde daha az belirgindir. Havana kedilerinin arka bacakları önden az biraz daha uzundur. Patileri oval ve kompakttır. Ayak parmakları önde beş, arkada ise dörttür.
Havana kedilerinin, ince ve orta uzunlukta kırbaç benzeri kuyrukları vardır. Tabanda geniş ve uçlara doğru hafif sivrilme görülür. Gövdelerindeki tüy yoğunluğu kuyrukta da devam eder.
Havana cinsi kedilerin kürkleri kısa ila orta uzunlukta bir tüy yapısına sahiptir. Tüyler pürüzsüz ve son derece parlaktır. Kürk desen renkleri çoğunlukla düz kahverengi renge sahiptir. Burun, pati yastıkları ve bıyıklarının tamamı kahverengi veya hafif turuncu görülür. 18 aya kadar olan kedilerde tekir gölge izleri de görülebilir.
Havana cinsi kedilerin orijinal kürk rengi kahverengidir. Siyam benzeri bir renk yoğunluğuna sahip olan Havanalar genellikle çikolata, tütün ve vizon rengi ile anılır. Hatta bazen ona “çikolatalı lokum” bile denilmektedir. Çoğunlukla siyah-kahverengiden ziyade kırmızı-kahverengiye (maun) çalar. Burun derisi hafif pembemsidir. Patileri pembe tonda, bıyıkları ise kürklerini tamamlayıcı kahverengi tonlarındadır. Bu cins kediler tam bir ifade ile tepeden tırnağa düz kahverengidir. Beyaz renklere, çizgilere rastlanmaz.
Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.
Havana cinsi kediler çok akıllıdırlar. Yüksek zekâ seviyeleri ve dikkat becerileri onları bir şeyi algılamada diğer kedilerin bir adım önüne geçirir. Bu özellikleriyle de kendisini sahiplenen ailesini her zaman mutlu eder. Oyun oynamaktan da son derece keyif alan Havana kedileri tüm bu özellikleriyle hem kusursuz bir evcil hayvan hem de iyi eğitilebilir bir cins olmaktadır.
Havana kedileri kısa seanslarla gerçekleştirilen zorlu eğitimleri bile pekiştirme yoluyla kolayca öğrenebilir ve uzun yıllar bu becerisini sürdürür. Zorlu tuvalet eğitimlerini bile yalnızca birkaç eğitim sonrası kavrayabilecek olan Havana kedileri sahiplerinin işlerini de bu sayede kolaylaştırır.
Ancak onların oldukça hassas bir tür oldukları da unutulmamalıdır. Bu nedenle sert eğitim teknikleri içeren eğitimler onlar için pek de iyi bir sonuç vermeyecektir.
Hem soylu kediler hem de melez cinste kediler, doğada genetik olabilen bazı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilmektedirler. Havana cinsi kediler genellikle sağlıklıdırlar ancak obeziteye karşı da meyillidirler. Bununla beraber panlökopeni, diş hastalığı ve parazitlerle de karşı karşıya kalabilmektedir. Düzenli bir beslenme, aksatılmayan günlük egzersiz, aşı ve veteriner kontrolleri ile birlikte ilgi ve sevgiyle beslenen Havana cinsi kediler 8 ila 13 yıl arası yaşamaktadırlar.
Havana kedileri her ne kadar nadir ve narin bir cins olsalar da oldukça sağlıklı birer canlılardır. Bu cins kediyi etkileyebilecek en önemli sağlık problemlerinden ilki ne yazık ki diğer tüm kedi ırklarını etkileyen obezite sorunudur. Havana cinsi kedileri obeziteden uzak tutmak için düzenli öğünlerle beslemeli ve beslenme sonrası da düzenli olarak egzersize dayalı aktivitelere yönlendirmek gerekir. Onları yemek sonrası meşgul tutmak oldukça önemlidir. Bunu bir rutin haline getirmek onların sağlıklı bir yaşam sürmeleri adına önemlidir.
Kedilerde görülen viral hastalık panlökopeni, diş hastalığı ve parazitler ise Havana cinsi kedileri ciddi olarak etkileyebilecek sağlık sorunlarından biridir. Rutin veteriner ziyaretleri kaçınılmazdır. Havana cinsi kedinizin tüm aşılarının güncel olduğundan emin olmalı, veteriner ziyaretlerini aksatmamaya özen göstermelisiniz.
Evde rutin olarak yapılacaklar ise düzenli tüy bakımı için tımar, ağız bakımı kapsamında diş iltihaplanmalarına karşı diş fırçalama, göz iltihaplanmalarının önüne geçmek için göz temizliği ve tırnak kesimidir.
Tipik bir dişi kedinin kızgınlık dönemi 6 ila 15 arası bir sürede yaşanmaktadır. Bu süre kedinin sağlığı, beslenmesi, ırk farklılığı ve genetik faktörleri ile değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel itibariyle en uygun çiftleşme zamanı dişi kedilerde 12 ila 18 ay arasıdır. Bu süre zarfında dişi kedi çiftleşme için erişkinliğe gelecek ve çiftleşme sonrası sağlıklı yavru kediler doğurabilecektir. Havana dişi kedisi 12. aydan sonra çiftleşebilir. Aynı şekilde erkek Havana kedisi de 12. aydan sonra her zaman çiftleşmeye hazırdır.
Siyam cinsi kedi ile siyah renkte bir kedinin çiftleşmesi sonucu melez olarak ortaya çıkan Havana cinsi kediler genellikle sağlıklı bir ırktır. Dişi ve erkek kediler bariz bir farklılık göstermezler ve düzenli beslenme ile 3 ila 4,5 kilogram arasında olurlar. Sağlıklı bir dişi Havana kedisi yetişkinliğe bağlı olarak ilk doğumunda 2 tane yavru kedi doğurabilse de tam erişkinlikte 5 tane yavruya kadar doğum yapabilmektedir.
Orta ila büyük kedi ırkı olarak tanımlanan Havana cinsi kediler genel itibariyle sağlıklı türde birer kedilerdir. Tipik bir kahverengi Havana dişi kedisi 2,5 ila 4 kilo ağırlığında, erkekler ise genellikle 4 ila 4,5 kilo ağırlığında olurlar. Bununla beraber yetişkin dişi veya erkek Havana kedisi tam olarak 30-35 santim boya kadar erişebilmektedirler.
Havana kedileri ince, orta boy bir vücuda sahiptirler. Obez olmaya meyillidirler ancak aktif ve oyuncu kişilikleri onları bu dertten biraz olsun kaçınmasına yardımcı olur. Havana kedileri de diğer tüm ırklar gibi etçildir. Kilosuna ve yaşına uygun yüksek kaliteli bir kedi maması ile beslenmesi gerekir. Tüm mamasını bir oturuşta yiyen Havana kedilerini günde iki kez beslemek doğru olacaktır. Gün aşırı atıştırmalık niyetiyle bir kâse kuru mama da yüksek bir rafa kaldırılıp gerek duyulduğunda verilebilir.
Havana kedileri günlük kuru mamaya ek olarak ıslak kedi mamasıyla da beslenebilmektedir. Piyasada hem kuru mama hem de ıslak kedi maması satan Royal Canin, N&D, Pro Plan ve Whiskas gibi markalardan mama satın alabilir minik dostunuzu düzenli olarak besleyebilirsiniz. Her beslemede mama kabının yanına taze, temiz su içeren bir su kabı koymayı da ihmal etmeyiniz.
Diğer birçok ırktaki kediler gibi Havana kedileri de ne yazık ki obezite olmaya meyilli canlılardır. Bu nedenle sağlıklı ve mutlu kalması için günlük düzenli miktarda fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyarlar. Tut-getir tarzı oyunlar oynamaktan keyif alan Havana kedileri kedi nanesi ile doldurulmuş bir fare, bir topaç veya bir lazer ışığı ile oynayabilir, günlük egzersizini keyif alarak yerine getirebilir.
Havana kedileri de diğer tüm kediler gibi kuru ve ıslak mamanın yanı sıra ton balığı, yoğurt, süt, jambon ve yulaf ezmesi gibi yiyeceklerden yiyebilirler. Ancak yağ ve protein için yüksek oranda et yemeye ihtiyaç duyarlar. Salam ve sosis gibi işlenmiş etlerden de mümkün olduğunca vermemeye çalışın. Ayrıca aşırı karbonhidratlardan da olabildiğince kaçınmaları gerektiğini unutmayınız.
Havana kedileri kısa tüylü bir kürk yapısına sahiptir. Düzenli bir tımar ve bakım gerekli olsa da, uzun tüylü ırklara kıyasla bakımı daha kolaydır. Henüz yavruyken tımar ve banyo rutininin oluşturulması bakımın kolay geçmesi adına önemlidir. Yumuşak yapılı kauçuk bir fırça ile tüm vücudunu fırçalayabilir ve ölü tüyleri temizleyebilirsiniz. Bununla beraber ön ve arka pençe tırnakları kesilmeli, kulaklarının iç kısımları kir kalıntılarından arındırılmalıdır. Ayrıca göz iltihaplanmalarına karşı nemli temiz bir bezle gözleri düzenli olarak temizlenmeli, diş iltihaplanmalarının önüne geçmek için düzenli ağız bakımları yapılarak dişleri kontrol edilmeli ve fırçalanmalıdır. Bu rutin bakımlar diğer tüm kedileri olduğu gibi Havana kedilerini de kendilerini iyi hissetmesine yarayacak, uzun yıllar sağlıklı bir şekilde bir yaşam sürmelerinin önünü açacaktır.
Bu cins kediler de diğer ırklar gibi obezite olmaya meyillidirler. Bu bakımdan yemek sonrası egzersize dayalı aktivite (oyun, tasmalı yürüyüş) yapmayı unutmamalısınız. Tuvaletini evin farklı yerlerine yapmaktan kaçınmak için tuvalet kabını, kumunu değiştirmeyi unutmamalı, tuvalete dayalı bakımlarını aksatmamalısınız.
Havana kedileri minimum miktarda bir tüy dökülmesi yaşarlar, bu nedenle düzenli olarak banyo yapmalarına pek de gerek yoktur. Ancak minimum miktarda tımarlanmaya ihtiyaç duysalar da, ilgiyi çok severler. Bunu mümkün olduğunca yazımızın genelinde size hatırlatmaya çalışıyoruz. Bu nedenle eğer bir Havana cinsi kediye sahipseniz onu haftada birkaç kez tımar etmeniz mutlu olması adına kaçınılmazdır. Mevsim geçişlerinde tüy dökülmesini en aza indirgemek için tımar seanslarını haftada üç veya dörde çıkarabilirsiniz.
Son derece narin bir cins olan Havana kedileri, zümrüt yeşili gözleri, kahverengi parlak kürk yapıları, sosyal, girişken ve yüksek zekâları, sahiplerine olan düşkünlüğü ve oyuncu yapısıyla tam bir evcil kedi özelliklerini üzerinde taşırlar. Havana kedileri, satın alınması son derece pahalı bir evcil hayvandır. Ülkemizde bulunan Havana kedileri Dolar bazlı satılmaktadır ve petshoplar ile İnternet üzerinde satışı yapılan yerlerde fiyat değişikliğiyle karşılaşılır. Sağlıklı bir Havana yavru kedi fiyatı 600 ila 1.300 Dolar arası bir fiyata sahiptir. Bu fiyat aralığı kedinin yaşı, boyu, kilosu gibi faktörlere bağlıdır.
Unutmadan, Havana kedileri çok aile dostu bir cinstir. Sahiplerinin kucağında kıvrılmayı, çocuklarla oyunlar oynamayı çok severler. Eğer yoğun bir yaşam tarzına sahipseniz ve buna bağlı olarak çok sık evde olmuyorsanız Havana cinsi kediler sizin için uygun olmayabilirler.
Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar