Kedi sahipleri tarafından yapılan hatalar

25 Ağustos 2021
1812
Kedi sahipleri tarafından yapılan hatalar

Evcil olarak beslenen en popüler hayvan kedi olup buna rağmen bir kedi bakımını tam anlamıyla doğru dürüst yapabilen insan sayısı çok azdır. Birçok kedi sahibi bilhassa da yeni sahiplenenlerin yaptığı birtakım hatalar mevcuttur. Kedinizi beslerken dikkat etmeniz gereken hataları aşağıda listeledik. Böylelikle dünya üzerinde en fazla beslenen evcil hayvan olan kedilerin sakatlanmasına, sağlık sorunları yaşamalarına ya da ölmelerine sebep olan bu hatalar engellenebilir.

Kedi Beslerken Yapılan Hatalar

Evcil Hayvan Sigortası Yaptırmamak

Evcil hayvan besleyen kişiler arasında genellikle evcil hayvan sigortalarının pahalı olduğuna dair bir düşünce hakimdir. Ancak unutmayın ki hastalanan kedinizin oldukça yüklü bir veteriner muayene veya cerrahi işlem ücreti çıkabilir. Aylık bir sigorta ücreti ile kabarık bir fatura kıyaslandığında hangisinin daha hesaplı olduğunu varın siz düşünün. Son zamanlarda büyük şirketlerin de hayvan sigortaları çıkartmasıyla ülkemizde seçenekler artmakta. Bu seçeneklerden bütçenize en uygun olanlarını değerlendirip hastalanmalar, zehirlenmeler, araba kazaları, aşılamalar ve yıllık kontrollerle alakalı avantajlar sağlamanız mümkün.

Kediyi Kısırlaştırmamak

Sorumlu birer kedi sahibi iseniz, kedinizin kısırlaştırılmasının ne denli önemli bir husus olduğunu bilirsiniz. Dünya çapında oldukça yaygın bir kedi popülasyonu hali hazırda zaten mevcut. Barınaklarda, sokaklarda çaresiz ve bakımsız birçok kedi varken nüfusun daha da çoğaltılması bir sorumsuzluk göstergesidir. Kısırlaştırılmamış kediler hormonal uyarımlara bağlı olarak sürekli kızgınlık dönemlerine girerler ve doğal ortamlarında olduğu bu güdülerine uygun yaşayamazlar. Erkek kedilerin ergenliğe eriştikten sonra kızgınlığa girmesiyle birlikte sürekli olarak dişilerin kokusunun peşinden gitmek istemesi sonucunda yüksekten düşme, evden kaçma, dişi kediler tarafından yaralanma ve diğer erkek kediler tarafından yaralanması mümkün hale gelmektedir. Aynı şekilde kısırlaştırılmamış dişi kedilerin kızgınlık dönemlerinde artışa geçen hormonları sebebiyle çeşitli hastalıklara yakalanma riski artmaktadır. Kısırlaştırılmamış dişi kedilerde meme tümörü ve piyometra gelişme riski kısırlaştırılmış kedilere göre daha fazladır.

Kızgınlık dönemindeki her dişi kedi evden kaçmaya çalışacak ve bunu başarırsa dışarıda sağlık koşullarını bilmediğiniz bir erkek kedi ile çiftleşerek ne denli sağlıklı yavrular doğuracağına karşı bilgisiz kalmanıza sebep olur. Böyle bir durumda bu yavrular için güvenli evler bulmanız da cabası olacaktır.

Yanlış Tür Yiyecekler Vermek

Kedinizin sağlıklı olabilmesi için en önemli koşul dengeli ve eksiksiz bir diyet le beslenmesidir. Bunun için yapılabilecek yegane şey ise, onlara kediler için özel olarak formüle edilmiş kaliteli mamalar vermektir. Bir kediyi asla vejeteryan olarak beslememelisiniz! Zira onlar için gerekli olan şey bolca protein ve olabildiğince az dolgu maddesi içeren besinlerdir. Eğer evde kendiniz mama hazırlayacaksanız içerisinde mineral ve vitaminler eklediğinizden emin olmalısınız. Ayrıca kedinizi çiğ gıda diyeti ile beslemek istiyorsanız parazit ve bakteri gibi olumsuz getirilerini de göze almanız gerekecektir. Kediler için özel formüle edilmiş mamaların besin içerikleri kedilerin metabolizmalarına özel olarak oranlanmıştır. Evde kendi oluşturduğunuz mamaların içeriklerini bu derece de profesyonel ayarlayabilmenizin imkanı olmadığından dolayı bu mamaları tercih etmeniz kedinizin hem normal sağlığı için hem de hastalandığı durumlardaki müdahaleler açısından fayda sağlayacaktır.

Sadece Kuru Gıda Diyeti İle Beslemek

Kedilerin su içmeleri çok karşılaşılan bir durum değildir. Bu sebeple kedinizin su tüketimine sizin dikkat etmeniz gerekiyor. Dolayısıyla kedinize vereceğiniz mamanın bir kısmının yaş mama olmasına özen gösterebilirsiniz. Kuru yiyecek vermeniz kalori açısından fazla olması dışında sorun teşkil etmez. Hatta kuru mamaya bir miktar su koyarak ıslatabilirseniz, çok daha yarar sağlar. Kuru mamaların su içeriğinin çok düşük olması az su içen bir kedinin iyice susuz kalmasına neden olabilir ve öncelikli olarak böbreklerde sorun çıkmasına sebep olabilir. Verdiğiniz kuru mamaları belirli aralıklarla verdiğiniz su açısından daha zengin olan yaş mamalarla desteklemeniz kedinizin su ihtiyacını daha iyi karşılamasını sağlayacaktır. Mama verirken ölçekli bir şekilde vermeniz büyük önem taşımaktadır. Kediler için özel formüle edilmiş mamaların kalori değerleri belirlenmiştir ve kedinizin kilosuna göre günlük kalori ihtiyacı da bellidir. Aksi önerilmedikçe kedinizi bu mamaların ambalajlarında belirtilen günlük önerilen gramaj değerine göre beslemelisiniz. Kedinizin mamasını belirli öğünlere bölmeli ve belirli saatlerde vermelisiniz. Kedinizin istediği zaman gidip mama yiyeceği şekilde bir düzenden mutlaka çıkmalısınız. Bu hem kilo kontrolü hem de metabolizma sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Su ve Mama Kaplarını Birbirine Yakın Koymak

su ve mama kabı

Kedilerin mama ve su kaplarını yan yana bulundurmak mantıklı olsa da, kediniz mama kabında çok fazla vakit kaybettiğinden su kabında tüy ve toz birikintileri oluşur. Bunu önlemek için mama kabı ile su kaplarını aralıklı mesafelerde tutmalısınız. Belki bir su çeşmesi kullanmak ideal çözüm olabilir. Bunun yanında kedinizi su içmeye teşvik etmek için farklı farklı yerlerde bulunan birçok su kabı koyabilirsiniz.

Kediye Süt Vermek

Bilinen en yaygın yanlışlardan biri de, kedileri süt ile beslemektir. Çoğu kişi kedilerin süt sevdiğini ve herhangi bir zarar gelmeyeceğini düşünmektedir. Kediler sütü sevebilirler ancak bu onlar için yararlı değildir. Kediler annelerini emmeyi bıraktıkları zaman, sindirim sistemleri sütün içerisindeki laktaz enzimini üretmeyi durduğundan laktozu parçalayamazlar. Dolayısıyla kediler için laktoz intoleransı oluşur. Kediniz süt içtiği zaman midesinde fermente olacağı için midesinde, mide kramplarının meydana gelmesine, ishale ve kusmaya yol açar. Kediniz ne denli ısrarcı olursa olsun ona süt vermeme konusundaki istikrarınızı korumalsınız.

Kedilerinin Fazla Kilolu Olmasına Göz Yummak

Fazla kiloya sahip olan kedilerin birçok sağlık sorunlarına gebe olduğu bilinen bir gerçektir. İnsanların düşündüğü gibi kediler çokta fazla yiyeceğe gerek duymazlar. Bilhassa evcil kediler. Eğer kedinizi profesyonel bir mama ile besliyorsanız ölçekli kaplarla birlikte mamanızın ambalajında belirtilen günlük beslenme önerilerine uymanız gerekmektedir. Kedinizin fiziksel yapısına (boyu, kas oranı vb.) ve ırkına göre ideal kilosu değişken olabilir. Bunun için veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz.

Yanlış Şekile Sahip Kaseleri Kullanmak

Kase seçimleri, kedilerin hassas bıyıkları için oldukça önem arz etmektedir. Eğer kedinizin bıyıkları için dar gelen bir kase kullanırsanız, bıyıkları kasenin yanlarına değeceği için rahatsız olabilir ve yiyecek yemekte zorlanabilirler. Bıyıkları konusunda ciddi hassasiyete sahip olan kediler, bıyıkları sürekli kaseye vurduğundan dolayı bu eylemi yemek yeme ile bağdaştıracağı için strese girip yemek yeme konusunda sorunlar yaşamalarına neden olabilir. Eğer kase derinse de bu bir sorun teşkil eder. Altta kalan yiyeceği yiyemediği için bu durum kedinizin depresif ve olmasına neden olurken mamanın da israf edilmesine yol açacaktır. Bunların yanında plastik mama kapları yerine çelik kaselerin seçilmesi daha uygundur.

Kedinizi Serbest Beslemeyin

Kedinizin karnını doyurması için dışarıda ağzı mama dolu bir kase bırakmak her ne kadar kolay gelse de, bu durum kedinizin alması gereken besin miktarından fazlasını alacağı için obeziteye sebep olur. Kilo probleminden kaçınmak için sadece veteriner hekiminizin kediniz için uygun gördüğü ölçüde kuru ve yaş mama karışımından verin. Eğer gün içerisinde eve dönme imkanınız yoksa ve kedinizi düzenli olarak besleyemiyorsanız, zaman ayarlı mama kaplarından almayı deneyebilirsiniz.

Evdeki Odaların Kapılarının Kapatılması

Eğer kedinizi evin sadece küçük bir noktasına hapsederseniz, keşif güdülerini önlemesine sebep olmuş olursunuz. Hele ki, kedinizin dışarı çıkmasına izin vermiyorsanız evde gezinmeye ihtiyaç duyarlar. Bunun yanı sıra kediler meraklı hayvanlar olduğu için her daim kapalı kapıların ardından neler olduğunu merak ederler. Öyle ki, bazıları  kapıları açmayı dahi öğreneceklerdir. Bu nedenle kedilerinizin evde özgürce dolaşmalarına izin verin.

Kedizin Yüksek Noktadan Düşmeyeceğine Emin Olmak

güvenli camdan bakan kedi

Kedinizin yüksek bir noktadan belki bir balkon veya penceren düşmeyeceğinden emin olmalısınız. Her ne kadar doğru bir biçimde düşmeyi başarsalar da, böyle bir durumda ciddi şekilde kemik kırılmaları ya da felç olma risklerine sebep olabilecek tehlikeler ile karşı karşıya kalabilirler. Veteriner kliniklerine rutin olarak gelen vakalardan birisi de yüksekten düşmelerdir. Çevrenizden, yüksekten düşmesine rağmen sadece ufak sıyrıklarla atlatmış kedilerin hikayelerini duyabilirsiniz ama veteriner klinikleri bu sebeple ziyaret kedilerin büyük oranında ciddi komplikasyonlar gelişmektedir.

Kedinizi 24 saatten Fazla Yalnız Bırakmayın

Kediler hiçbir zaman kendi kendilerine yeterli olabilecek varlıklar değildirler. Birçok insan, kedilerin kendilerine bakabileceklerini düşünseler de durum tam anlamıyla böyle değildir. Her ne kadar kedi, köpeğe kıyasla bağımsız bir canlı olsa da fazla süre yalnız kalamazlar. Genelde yeterli ölçüde mama ve su bırakmak uzun süre yaşamaları için yeterli görünse de gerçek bir kedi sahibi onları 24 saatte bir kontrol etmelidir. Eğer siz evde yokken kedinize bakabilecek bir yakınınız yoksa, gerekli özelliklere sahip bir evcil hayvan bakıcısı ile anlaşma mantıklı bit yöntem olacaktır. Kediler hastalıklarını son ana kadar gizleyebildiğinden dolayı sizin uzun süre ayrılmanızın verdiği stresle hastalıkları açığa çıkabilir. Kusma, ishal, iştahsızlık, solunum stresi gibi belirtilerin fark edilebilmesi için belli aralıklarla kontrol edilmeleri gerekir.

Sağlık Hizmetlerini İhmal Etmek

Kedinizin evcil olduğu ve ne gibi bir sağlık sorunları ile karşılaşabileceğini düşünseniz de, onları düzenli aşılamalı ve mikroçip takılması gerekir. Kedi sahipleri genellikle, hayvanları yalnızca ciddi bir hastalık ile karşı karşıya kaldığı zaman veteriner hekim ziyaretine götürürler. Ancak gençlerin her 12 ayda bir, 7 yaşından büyük yaşlı kedilerin ise her 6 ayda bir genel bir sağlık taraması ve takviye enjeksiyonlar için veteriner hekimi ziyareti yapılmalıdır.

Kedinizin Dişlerinin Bakımını İhmal Etmek

Diş Fırçasını Isıran Kedi

Kedilerin dişleri her gün pek çok bakteri ile temas ettiği içi dişlerinde plak oluşmasına ve periodontal rahatsızlıklara neden olur. Kediniz yemek yedikten sonra dişlerinde kalan besin artıkları bakteriler tarafından kullanılır ve öncelikle bakteriyel biyofilm tabakası oluşur. Bu biyofilm tabakası günlük fırçalamalarla temizlenmezse tartar oluşmasına sebep olur. Tartarların bir sonraki aşaması diş taşlarıdır. Diş taşlarının oluşmasıyla birlikte diş etleri etkilenmeye başlar ve ilerleyen rahatsızlık periodontal hastalığın oluşmasına neden olur. Dolayısıyla kedilerin çoğu bu sebeple acı çekerler. Mamalarını yerken iltihaplı diş etleri ve gevşeyen dişler, size ücreti yüksek diş çekimi-diş temizliği işlemine neden olabilir. Kedinizin dişlerini onlar için özel olarak üretilmiş olan diş macunu ile her gün fırçalamalısınız. Yavru kediler bu rutine başlamak oldukça kolayken, yetişkin kedilerde ise bir o kadar zorlayıcı olur. Eğer ciddi anlamda zorluk çekiyorsanız, veteriner hekiminize danışarak farklı temizleme yollarına yönelebilirsiniz.

Kedinize Çiğnemesi veya Yemesi İçin Hayvan Kemiği Vermek 

Kedilerin çizgi filmlerde olduğu gibi bir balık kılçığını ya da hayvan kemiğini kemirdiğini görebilirsiniz. Fakat gerçek hayata döndüğümüzde işler böyle değildir. Kemikler, kediniz için ciddi risklere yol açar. Özellikle de kümes hayvanlarının kemikleri daha zararlıdır. Parçalanarak boğaz, mide ve bağırsaklarına takılabilir. Kedinize balık veya et ikram ederseniz içerisinde kemik olmamasına dikkat edin. Onun kemik yuttuğundan şüphe ediyorsanız, veteriner hekiminize  danışın.

Tuvalet Kabını Yeterince Temiz Tutmamak

Kedinizin tuvalet kabı kısa süre içerisinde oldukça pis bir hale gelebilir. Bu nedenle düzenli şekilde temiz tutmak önemlidir. Kediler pis tuvalet kaplarını kullanmak istemezler. Böylelikle evin çeşitli yerlerinde görmek istemeyeceğiniz manzaralar ile karşılaşmanız olası hale gelir. Sabah ve akşam olmak üzere tuvalet kabını temizleyip yıkarsanız, kedinizin sağlığını rahatlıkla koruyabilirsiniz. Evde birden fazla kedi besliyorsanız, bölgesel problemleri engellemek için her biri için birer tuvalet kabı alın. Zira kediler tuvalet kaplarını paylaşmaktan hiç hoşlanmazlar ve başka bir yere gitmeyi tercih ederler.

Kediyi Tıraş Etmek

Genelde insanlar uzun tüye sahip olan kedilerinin keçelenen tüyleri ya da sıcak havalarda rahatlatıcı olması için onları tıraş ederler. Bu bir yer de doğru bir düşüncedir. Ağrılı olan bölgeyi ve sadece keçeleşen yerleri tüylerini tıraş etmeli ancak tamamını etmemelisiniz! Bir kedinin tüyü, sıcak havalarda serin tutmaya yardımcı olduğu için tıraş etmeye gerek yoktur. Şayet bu kedi traşı yaptırmak

Petibom Pet kuaför hizmeti için  https://www.petkuafor.co adresinden pet kuaför fiyatlarına göz atabilir ve kedi ve köpek traşı için online rezervasyon yapabilirsiniz. Eğer tüy dökülmesinin önüne geçmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onları düzenli olarak taramak olmalıdır. Kedinize düzenli olarak tarama rutini uygulayın ve bunu yaparken nazik olun ki, size herhangi bir zorluk çıkarmasınlar.

Bir Kediyi Cezalandırmak

Kedinizin istenmeyen bir davranışı sergilemesi sonucunda ona herhangi bir fiziksel ya da bağırarak ceza vermemelisiniz. Bu durumda sizden korkar ve güvenini kaybedersiniz. Kediniz mobilyalarını tırmalıyor ya da evde mutfak tezgahlarının üzerine çıkıyorsa, olumlu dikkat dağıtma teknikleri uygulamalısınız. Bunu en rahat sevdiği bir oyuncağı ile yapabilirsiniz. Oyalamak adına mutfaktan veya her nereden uzak tutmak istiyorsanız oradan alarak, tırmalama direğine götürebilirsiniz. Bunları her daim sakin ve sabırlı şekilde yapın.

Kedinin Daha Küçük Bir Evcil Hayvana Zarar Vermemesini Beklemek

Kuş, hamster, civciv, kertenkele gibi daha ufak evcil hayvanları doğalarındaki avlanma güdüsü sebebiyle öldürme olasılıkları hayli yüksektir. Dahası o kadar hızlı hareket ederler ki, buna engel olmanız hayli imkansızdır. Yine de kedilerinizi bu hayvanlara karşı sevecen bir yapıya getirmek için eğitmeniz gerekmez. Her ne kadar aksi bir durum üzüntü verici olsa da kedinizi suçlamanın bir yararı olmaz. Bu onlara haksızlık olur. Doğaları gereği aksi bir davranışta bulunmalarını beklemek hayali bir durum olsa gerek. Bunun için en iyi çözüm küçük evcil hayvanlarınızı kedinizin erişemeyeceği bir yerde tutmak olacaktır.

Kedinize İplik ya da İple Oynamasına İzin Vermek

İplik veya ip bir kedi için oynaması tehlikeli bir oyuncaktır. İp yutması halinde, bağırsaklar düğümlenebilir. Böyle bir durumda iplerin bağırsaklardan çıkartılarak alınması gerekir. Kediniz için eğlenceli oyuncaklar olduğu düşünülse de, bunu yapmaktan kaçınmalısınız.

Temizlik Malzemelerini Dışarıda Bırakmak

Bilhassa çamaşır suyu yada diğer kimyasal içeriğe sahip olan temizlik ürünlerini kedilerinizin erişebileceği yerlerde bıraktığınızda, onların koklamaları ve tatmalarına engel olamazsınız. Kediler ne yazık ki, bu tür kimyasal malzemeleri tattıkları için zehirlenerek hayatlarını kaybediyorlar. Bu sebeple, eğer bir evcil hayvan sahibiyseniz temizlik ürünlerinizi ortada bırakmamalısınız.

Elektrik Kablolarını Saklamamak

Kedilerin ne denli meraklı canlılar olduğu bilinen bir gerçektir. Bu merakın içerisinde elektrik kabloları da yer alıyor. Kedilerin, kendileri için tehlike arz eden bu kabloları kemirmeleri durumunda elektrik çarpmasına maruz kalabilirler. Kablolar takılı olmasa bile bu tehlike riskini azaltmaz. Dolayısıyla kabloları saklayarak onlar için güvenli bir ortam yaratmalısınız.

Kedinizi Sigara Dumanına Maruz Bırakmak

Sigaranın bir insan için dahi zararı oldukça yüksekken, bir çocuk ile aynı seviyede olan evcil hayvanlarında sigara dumanına maruz kalması sağlık yönünden ciddi sorunlara neden olur. Pasif içici olan kedinizin ciğerleri zarar görebilir. Küçük yaşlarda aşırı etkili olmasa da, ilerleyen zamanlarda kediniz sağlığını kaybedebilir. Özellikle alerjik solunum yolu reaksiyonlarına neden olabilir.

Aşırı Bakım

Kedilerin düzenli olarak bakım görmesi gerekir. Bu bilinen ve yadırganamaz bir gerçektir. Ancak kediler yaşamlarının bir parçası olarak günlerinin yarısını uyuyarak ve kendilerini tımar ederek geçirdikleri için sizin onları sürekli olarak taramanıza, tırnaklarını kesmenize ya da dişlerini fırçalamanıza gerek yoktur. Zira böyle durumlar psikolojik olarak problemlere ve cilt hastalıklarına neden olur. Onları her gün suyla yıkamak, artık kendilerini temizleme alışkanlıklarından vazgeçmelerine neden olur. Bu nedenle düzenli ve yerinde bakım yapılması daha doğru olacaktır.

Bitkileri Kontrol Etmeden Eve Getirmek

Bir bitkinin kediniz için zehirli olup olmadığını kontrol etmeden, evinize getirmemelisiniz. Genelde çiçek buketlerindeki zambaklar, zehirlidir ve küçük bir parçası, kedinizde böbrek yetmezliğine neden olabilir. Hatta öyleki, bir zambağın bulunduğu sudan içmeleri bile kedinizde böbrek hasarına yol açar. Kediniz için zehirli olabilecek tüm bitkilerin detaylı listesini öğrenerek, evinize almalısınız.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.