Kedim endişeli mi? Kedilerde anksiyete belirtileri ve tedavisi

21 Aralık 2021
2626
Kedim endişeli mi? Kedilerde anksiyete belirtileri ve tedavisi

Anksiyete sadece insanlar için değildir ve kediler de anksiyeteden mustarip olabilir. Anksiyete, kedilerde sadece şiddetli duygusal sıkıntıya sebep olmakla kalmayıp, aynı zamanda çeşitli tıbbi sıkıntıları da ortaya çıkabilir. Anksiyeteyle mücadele eden kediler, tuvalet kabının dışına idrarını yapmak veya kusmak gibi istenmeyen davranışlarda bulunabilirler. Anksiyetenin nedenleri ve semptomları ile kedinizin kaygısını tedavi etmeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler hakkında daha fazla bilgi edinmek için kedilerde anksiyete ile ilgili kılavuzumuzu okumaya devam edin.

Kedilerde anksiyete nedir?

Kedilerde anksiyete, kısaca kedinin bir tehlike veya tehdit beklentisine girmesidir. Kediniz aslında ortada somut bir tehlike olmasa bile, tehlikenin varlığına inandığı için ortaya fiziksel bir tepki çıkabilir. Bedensel tepkilerin yanı sıra artan hareket, saklanma ve aşırı miyavlama gibi davranış değişiklikleri de görülebilir.

Bir kedi, özellikle yaşamının ilk 1 yılındaki yaşamış olduğu bazı travmatik yaşantılardan dolayı çeşitli korku, fobi ve endişeler gelişebilir. Kedi sahipleri genellikle ilk 5 ay ile 1 yıl arasında anksiyete belirtileri gözlemler. Bu belirtiler çoğunlukla zamanla belirginleşir ve 1 ile 3 yaş arasında durum daha da ağırlaşır.

Kedilerde anksiyete nedenleri nelerdir?

Kedilerde anksiyete bozukluğu çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere kedilerde anksiyete nedenleri çok farklı olabilir:

  • Hastalık ya da fiziksel rahatsızlıklar: Yaralanmalardan enfeksiyonlara kadar birçok hastalık veya fiziksel rahatsızlık, kedinizin endişelerinin ve kaygılarının gelişmesine ya da var olan durumun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bulaşıcı hastalıklar ve kedilerde zehirlenmeler de kaygı ortaya çıkarabilir. Bu aynı zamanda yaşlı kedilerde yaşlılıktan dolayı ortaya çıkan hastalıkları da içerir.
  • Geçmiş travmalar: Anksiyete durumu genellikle geçmişte yaşanmış travmatik bir deneyim sonucu oluşur. Bazı durumlar evcil hayvan sahibi için çok normal karşılanabilirken, kedi için oldukça travmatik bir deneyim olabilmektedir. Bu nedenle kedi sahiplerinin bu konuda çok dikkatli olması ve olaya kedisinin gözünden bakması gerekmektedir.
  • Ayrılık Kaygısı: Kedilerde ayrılık anksiyetesi, evcil hayvanlarda sıklıkla karşılaşılan özel bir kaygı durumudur ve görülen kaygı durumlarının yaklaşık %10-20’sini oluşturur. Kedilerde ayrılık kaygısı nedeniyle çeşitli davranış problemleri gözlenebilir. Evlat edinme, sahibinin vefatı gibi durumlar kedilerin ayrılık kaygısı geliştirmesine neden olabilir. Özellikle birden fazla barındırılan ya da geçmişte istismar edilmiş kedilerde ayrılık kaygısı daha sık görülmektedir. Terk edilmek de ayrılık kaygısının artmasına neden olabilen durumlar arasında bulunmaktadır.
  • Ortamdaki değişiklikler: Evcil hayvanın rutin yaşamındaki veya yaşam alanındaki değişiklikler kaygı oluşturmasına neden olabilir. Yeni bir eve taşınmak, kedinizi korkutabilecek başka bir evcil hayvan, yüksek sesler, iklim değişiklikleri bu sebepler arasında sayılabilir.
  • Uygunsuz sosyalleşme: Kediler, özellikle 7 ile 14 haftalık arasındayken sosyalleşme dönemindedir ve bu dönemde olumlu sosyal ve çevresel deneyimler yaşama fırsatı bulamayan kedilerde korkulu veya endişeli bir halin ortaya çıkması muhtemeldir. Bu nedenle özellikle bir barınaktan kedi sahiplenme ihtimaliniz varsa sahiplendiğiniz kedinin korku davranışını sergileme olasılığını azaltmak için mümkün olduğu kadar kediniz gençken çeşitli sosyal durumlara ve ortamlara belirli dozlarda maruz kalmasını sağlamalısınız.
  • Yaşlanma: Yaşlanan kediler, hareket kabiliyetindeki azalmalar ya da bunama gibi yaşlılığın getirdiği durumlar nedeniyle gerilebilir, stres altına girebilir ve kaygı belirtileri gösterebilir.

Kedilerde anksiyetenin belirtileri nelerdir?

kedilerde anksiyete belirtileri

5 aylıkken başlayan kedilerdeki anksiyete belirtileri zamanla artacaktır. Kedinizin tanı ve tedavisine yardımcı olabilmeniz için dikkat etmeniz gereken önemli işaretler şunlardır:

  • Gizlenme: Bazı kediler yapısı gereği diğerlerine göre daha az sosyal olabilir. Normal şartlarda ortalarda çok dolaşan, sosyal olan bir kedi, eğer birkaç günden fazla süren saklanma davranışı sergiliyorsa, bu sizin için kedilerde anksiyete belirtisi olabilir ve kedinizi veterinere kontrol ettirmeniz gerekebilir.
  • Sinirlilik: Kediniz ortaya net bir şey yokken saldırgan davranışlarda bulunuyorsa, bunun altında anksiyete yatıyor olabilir. İyi huylu ve sakin bir evcil hayvan ortada geçerli bir sebep yokken defalarca çılgına dönüyor ve sinirleniyorsa, bunun temelindeki sebebin bulunması ve düzeltilmesi gerekir. Anksiyeteden dolayı saldırganca davranan kediler, hoşnutsuzluklarını özellikle evdeki eşyalardan çıkarabilir.
  • Aşırı miyavlama: Kediler, kendi aralarında ya da insanlara bir şeyler anlatmak isterken genel olarak miyavlar. Kedinizin ne istediğinden emin değilseniz ve kedinizin ses tonu da normalden hüzünlü ve üzgün geliyorsa, aşırı miyavlamasının sebebi kaygıları olabilir ve size ihtiyaç duydukları için çaresizce dikkatinizi çekmeye çalışıyor olabilir.
  • Tımarlanma: Her evcil hayvan ebeveyni, temizlik konusunda titiz olan kedileri çok sever. Buna karşın, kediniz bütün gün kendini tımar ediyorsa, bunu sahip olduğu bazı kaygılardan dolayı yapıyor olabilir. Anksiyetesi olan kedilerin çok fazla tımarlandığını ve bundan dolayı da vücudunun bazı bölgelerinde tüylerin dökülmeye başladığını görebilirsiniz.
  • Kedi kumunu kullanmayı bırakabilir: Kedinizin tuvalet eğitimi tamamlanmış olmasına karşın kediniz kedi kumu yerine evin başka yerlerine işemeye başlamışsa, size bazı kaygılarını anlatmaya çalışıyor olabilir. Bu davranışın en önemli psikolojik nedeni, kedinizin yaşam alanını idrarıyla işaretleyerek çevredeki tehditlere karşı kendini güvende hissetmek istemesi olabilir. Veterineriniz öncelikler idrar yolu enfeksiyonu gibi bazı fiziksel nedenlerin olmadığından emin olacak ve sonrasında size farklı kedi kumu çeşitlerini denemenizi önerecektir. Eğer sonuç hala aynı ise artık kedinizin anksiyeteden dolayı kedi kumunun dışına işediğini düşünebilirsiniz.
  • Titreme: Kedilerde titreme davranışı çok fazla görülen bir durum değildir ve kediniz düzenli olarak titriyorsa bir sebepten dolayı kaygılı olduğunu düşünebilirsiniz.
  • Sizi her yerde takip edebilir: Köpekler gibi kediler de ayrılık kaygısı geliştirebilir. Kediniz sizi gözden kaçırmak istemeyebilir ve her yere peşinizden gelebilir. Uzmanlara göre bazı kediler stresli ve endişeli olduğu zaman sahiplerine daha fazla bağlanma eğiliminde olurlar. Bu kulağa sevimli bir davranış gibi gelebilir ve kedinizin sizi daha çok sevdiğinizi düşünmenize neden olabilir ancak bunun altında kedinizin aşırı stresli ve kaygılı olması yatabilir.
  • Yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler: Kediniz beslenme rutinin dışına çıktıysa ve artık gördüğü her şeyi yemeye başladıysa ya da yemeği tamamen bıraktıysa bu, kedideki anksiyete belirtisi olabilir. Uzmanlar bu davranışın, kedilerin kaygılarıyla baş etmelerinin bir yolu olabileceğini belirtmektedir. Tabi bu kanıya varmadan önce veterineriniz buna sebep olabilecek diğer tıbbi sorunları eleyecektir.
  • Sabit duramama: Anksiyetesi olan insanların yerinde sabit oturmakta veya ayaklarını yerde sabit tutmakta zorlandığı bilinmektedir. Bu durum kediler için de geçerlidir ve normalde çok fazla uyuyan kediler, anksiyeteden dolayı daha az uyumaya başlayabilir veya daha fazla yürümeye başlayabilir.
  • Uyuşukluk: Bazı kaygılı kediler, normalde insanlarla iletişim kurmaktan ve oyunlar oynamaktan çok hoşlanmasına karşın bu isteklerini kaybedebilir. Kedilerde uyuşukluk birçok kedi hastalığına işaret edebiliyorken, eğer bu nedenler ekarte edildiyse kedinizin kaygılı olduğundan şüphelenmenizin zamanı geldi demektir.
  • Rutin aktivitelerden kaçınma: Kediniz gün içinde normalde yapabildiği ve yapmaktan hoşlandığı şeyleri yapmaktan kaçınıyorsa, bu durum potansiyel bir endişe belirtisi olabilir. Bu nedenle kedinizin oyun oynamaktan kaçınması, sizden kaçması gibi sıra dışı davranışlarını iyi gözlemeniz gereklidir.

Ek olarak anksiyetesi olan kedilerde görülebilecek diğer belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Göz temasından kaçınmak
  • Kuyruklarını vücuda yakın tutmak
  • Kulakları yanda tutmak
  • Hızlı nefes alma
  • Kusma
  • Dışarı çıkmada isteksizlik
  • Sık kafa sallama
  • Huzursuzluk
  • Artan uyuşukluk
  • Saldırganlık
  • İdrara sık sıkma
  • Hapşırma
  • Kambur bir beden dili
  • İrileşmiş gözbebekleri
  • Bıyıkların ileriye doğru götürülmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Kedilerde anksiyete nasıl teşhis edilir?

Doğru bir teşhis, kedilerde anksiyete tedavisi için çok önemli bir adımdır. Veterineriniz, muayene sırasında öncelikle kedinizin davranışa katkıda bulunabilecek ağrı veya tiroid hastalığı gibi diğer durumları ekarte etmek isteyecektir. Bunun için şüphelenilen durumların olup olmadığını tespit etmeye yönelik kapsamlı bir fiziki muayenenin yanı sıra kan tahlili veya idrar tahlili yapılabilir. Gerekli görüldüğü taktirde farklı testlere de başvurulabilir.

Teşhis sürecinde kedi sahibinin yapabileceği en iyi şey fark edilen davranış değişikliklerini ve belirtileri mümkün olduğunca iyi bir şekilde gözlemlemek ve veteriner tarafından kedinizin geçmişi sorulduğunda onu kapsamlı bir şekilde bilgilendirmek olacaktır. Bunun için fırsatınız olursa kedinizin videolarını çekmek de kedilerde anksiyete teşhisi için çok faydalı olabilir. Verdiğiniz bu bilgiler, kedinizin durumunda tıbbi bir neden bulunamadığı zaman, kedinizin kaygılanmasına neden olan uyaranlara ve durumlara dair ipuçları sağlayacaktır.

Kedilerde anksiyete nasıl tedavi edilir?

kedilerde anksiyete tedavisi

Anksiyeteli bir kediye sahip bir kişinin en merak ettiği şeylerin başında ise şüphesiz “kedilerde anksiyete nasıl geçer?” sorusunun cevabı gelmektedir. Kedilerde davranış bozukluklarının tedavisi çoğunlukla yaşam alanındaki değişiklikler, takviye gıdaların veya ilaçların verilmesi ve davranış değişikliklerinin denenmesi gibi bazı seçeneklerin kombinasyonundan oluşmaktadır. Kedilerde anksiyete tedavisi uzun solukludur ve en az 4-6 aylık bir tedavi sürecini gerektirir ancak kaygının tamamen kontrol edilebilmesi çoğunlukla birkaç yıl süren bir tedavi sonucu olur.

Ortam kontrolü

Kedilerde anksiyetenin sebepleri arasında en çok karşılaşılan şey, yaşam alanındaki olumsuz durumlardır. Bu nedenle anksiyetenin ortadan kalkması için buna sebep olan çevresel faktörlerin ortadan kaldırılması çok önemlidir.

  • Güvenli bir alan yaratın: Bir bebek, yüksek ya da alışılmadık sesler kediniz için kaygılı bir ortamın oluşmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda kediler kedileri için güvenli, loş ya da karanlık bir ortama ihtiyaç duyarlar. Bu güvenli alana sahip olma duygusu kedinizin kaygılarıyla daha rahat bir şekilde baş etmesine yardımcı olacaktır. Bu alanları yaratırken kedinizin ortada birkaç gün boyunca rahat bir şekilde yaşayabileceğinden ve su, yiyecek, yatak gibi ihtiyacı olabilecek fiziksel gereksinimlerini karşıladığınızdan emin olmalısınız.
  • Kum kaplarının uygun konumlandırın: Kedi kumunun evin içinde uygun yerlerde konumlandırılması çok önemlidir. Köşede, dar alanlarda bulunan kum kapları, kedinizin kendisini köşeye sıkışmış ve çaresiz hissetmesine neden olabilir. Bu nedenle kum kabına birden fazla giriş ve çıkış noktasının olduğundan emin olun. Ayrıca kedinizin kendini güvende hissetmesi için birden fazla noktada kum kabının olması da faydalıdır. Özellikle daha fazla kedinin bulunduğu evlerde kedi sayısından bir fazla kum kabının bulunması rekabetçi ortamın azalmasına ve kedinizin kaygısının azalmasına katkı sağlayacaktır.
  • Ev arkadaşlarını ayrı besleyin: Evinizde birden fazla evcil hayvan besliyorsanız, onları birbirlerini göremeyecekleri farklı noktalarda beslemeniz faydalı olacaktır. Eğer birbirlerini görürlerse bunu tehdit olarak algılayabilir ve kaygılanabilirler.
  • Egzersizler: Aşırı enerji yüklü olmak genellikle kedilerin sinirli ve kaygılı olmasına sebep olur. Kedilerde kaygı tedavisi sırasında onları iyi bir şekilde uyarmış ve egzersiz yapmış halde tutmak çok önemlidir. Bu nedenle kedinizin enerjisini atabileceği oyuncaklar alabilir ve onunla günün belirli saatlerini oyun saati olarak geçirebilirsiniz.

Doğal kokular

Kedinizin kaygısını gidermek için doğal yöntemlere başvurmak da başka bir seçenektir. Doğal feromon spreyleri, kedi kaygısıyla mücadele etmenin muhteşem yollarından biri olabilir. Bu sakinleştirici spreyler, mutlu veya pozitif kedinin salgıladığı feromonları taklit ederek, kediye her şeyin yolunda olduğu mesajını gönderir ve rahatlamasına katkı sağlar. Bu seçeneği uygularken tercih ettiğiniz kokunun kediniz için uygun olduğundan emin olmalısınız. Özellikle evcil hayvanlar için üretilmemiş kokular kediniz için çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bunlar potansiyel birer toksik olduğundan bazıları kedinizde çok ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Anti-anksiyete ilaçları

Kedinizin kaygısının düzeyine bağlı olarak veteriner tarafından kaygıyı önleyici ilaçlar reçete edilebilir. Hafif düzeydeki kaygılar için reçete edilecek ilaçlar da daha basit etkiye sahip ilaçlar olacaktır. Çoğu kedide davranış değişikliği ile desteklenen ilaç tedavisi olumlu sonuçlar vermektedir. İlaçlar etkisini birkaç hafta sonra göstermeye başlar. Kediniz ilaç tedavisine devam ettiği süre boyunca, veterineriniz kedinizin kan kimyasallarının dengede olduğundan emin olmak için belirli aralıklarla kan testi isteyecektir.

Davranış değişikliği

Kedinizin kaygısını tetikleyen unsurlarla başa çıkmayı öğrenmesine yardımcı olmak için davranış değişikliği yöntemi sıklıkla uygulanmaktadır. Eğer bu yöntemi tercih ederseniz ciddi efor ve zaman harcamanız gerektiğinin farkında olmalısınız. Davranış değişikliğinin amacı, kedinizde kaygı unsuru olan uyaran hakkında nasıl hissettiğini değiştirmektedir.

Davranış değişikliği yöntemini uygularken veterinerden yardım isteyin. Veteriner tarafından önerilebilecek iki davranış değişikliği yöntemi duyarsızlaştırma ve karşı koşullandırmadır. Her iki yöntemi uygularken de kediniz için en uygun zamanlamayı yapmalı ve kedinizin vücut dilini iyi bir şekilde okumalısınız. Davranış değişikliğinin uzun vadede işe yaramadığı durumda veterineriniz tedavi yaklaşımını değiştirmek isteyebilir

Duyarsızlaştırma

Duyarsızlaştırma, kedinizin korkulu veya kaygılı olmasına neden olan uyaranlarına tekrarlanan, kontrollü maruz kalma yoluyla gerçekleştirilen bir davranış değişikliği yöntemidir. Dikkat edilmesi gereken nokta, uyaranların kedinizin korku veya stres belirtisi göstermeyeceği kadar düşük dozlarda verilmesidir. Olumlu davranış için ödüllerle birlikte kademeli olarak arttırılan düşük dozlardaki maruz kalmanın, uzun vadede kaygı yönetiminde son derece etkili olduğu gözlenmiştir.

En popüler versiyonu kedinizin korktuğu bir sesi, tepki vermeyeceği kadar düşük bir seviyede tekrarlamaktır ve ses düzeyi o kadar düşüktür ki kedi herhangi bir kaygı ya da stres belirtisi göstermez. Bir süre sonra sesi çok az arttırarak işlem tekrarlanır. Sesi arttırırken kedinizin herhangi bir korku belirtisi göstermemesi çok önemlidir aksi halde kedinizin kaygıları tekrar ortaya çıkabilir ve kediniz daha da kötüleşebilir.

Herhangi bir olumsuz tepki olmadığından emin olmak için kedinizin vücut dili ipuçlarını çok iyi gözlemleyin ve özellikle kulak ve kuyruk pozisyonlarına dikkat edin.

Karşı koşullandırma

Karşı koşullandırma, kedinizde kaygı uyandıran bir uyarıcıya karşı tepkisini olumsuzdan olumluya çevirmeyi öğreten bir davranış değişikliği yöntemidir. Bu yöntemde kaygılı davranışları daha olumlu ve beklenen davranışlarla değiştirmek için olumlu davranış pekiştireci kullanılır.

Örneğin, kediniz evdeki başka bir evcil hayvandan korkuyorsa, o evcil hayvanı her gördüğünde onu en sevdiği mamayla besleyebilirsiniz. Zamanla diğer evcil hayvanı görmeye verdiği kaygı tepkisinin yerini özel muamele ile ilişkili olarak mutluluk tepkisinin alması beklenecektir.

Anksiyetesi olan bir kediye nasıl davranılmalıdır?

kedilerde anksiyete nasıl önlenir?

Kedilerde kaygı belirtileri gözlendiğinde kedi sahiplerinin davranışlarını gözden geçirerek bazı tedbirler alması kedilerin bu olumsuz durumdan kurtulmasını kolaylaştıracaktır.

Altta yatan nedenleri kontrol edin

Kediler doğada, “muhteşem taklitçiler” olarak ün yapmıştır ve kendilerini kötü hissettikleri zaman bunu gizlemede oldukça başarılıdırlar. Bu nedenle kedi sahibinin, evcil dostundaki sağlık ya da davranış bakımından meydana gelebilecek küçük değişiklikleri çok iyi takip etmeleri gereklidir. Altta yatan bir sağlık sorununu çözmek genellikle endişeli davranışların hafiflemesini ve hatta ortadan kalkmasını sağlayabilir.

Rahat bir ortam oluşturun

Stres, kedilerde anksiyetenin en büyük nedenlerinden biridir ve alınacak bazı tedbirlerle belirli bir düzeyde tutulabilecek bir durumdur. Özellikle çevresel faktörler kedinizin stresli olmasına neden olabilir. Bu nedenle iklim, kalabalık ortam, ayrılıklar, yaşam alanındaki fiziksel değişiklikler kedinizin aşırı kaygılanmasına neden olabilir. Bu nedenle kedinizin alışkın olduğu ortamı fazla değiştirmemeye, onun için uygun olan iklim koşullarını sağlamaya gayret etmeniz, kedinize rahat bir ortam oluşturmak için yapabileceğiniz başlıca şeyler arasında bulunuyor.

Tüneme alanları yaratın

Kediler kolay bir şekilde görülemeyecekleri, sakin ve loş yerlerde saklanmayı tercih ederler. Ayrıca bu yerlerin ulaşılamayan ve kolay bir şekilde savunabilecekleri yerler olması kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacaktır. Kediler günün yaklaşık %70’ini uyuyarak geçirdikleri için anksiyetesi olan bir kediye ideal tüneme alanları yaratarak kendilerini daha iyi hissetmeleri konusunda ona yardımcı olabilirsiniz.

Yemek ve eğlenceyi birleştirin

Kedilerde anksiyete belirtileri arasında yeme düzeninde bozukluklara da sıklıkla rastlanmaktadır. Kediler doğası gereği zamanlarının yaklaşık %20’sini avlanarak ya da yemek yiyecek geçirirler. Anksiyeteden dolayı yemeği bırakan kedilerin tekrardan yemek için teşvik edilmesi önemlidir. Bunun için kedilerin sevdiği oyunları, örneğin yapboz oyuncakları kullanabileceğiniz gibi evin farklı noktalarına küçük porsiyonlarda gizlediğiniz yiyeceklerle adeta bir “hazine avı” oyunu oluşturarak kedinizi yemeğe teşvik edebilirsiniz. Oynamak ve keşfetmek, kedilerde doğal olarak bulunan avlanma davranışını taklit etmesini sağlayacağı için stres ve kaygı düzeyini azaltabilir.

Evim farklı bölgelerine kum kabı koyun

Endişeli kedilerin en çok yaptığı davranışların başında kum kabı dışına işemek geliyor. Özellikle kapılar, yatak ve çevresi, pencere gibi gözetleme noktaları kedilerin idrar yapmak için sıklıkla tercih ettiği yerler arasında bulunur. Bu davranışı önlemek için yapılabilecek en güzel tedbirlerden biri kediniz için en uygun kum kabını seçmeye özen göstermeli ve evin çeşitli bölgelerine bu kum kaplarını yerleştirmelisiniz.

Kedi kumunun ev içinde birden fazla olması, kedinizin tuvaletini paylaşmak zorunda kalma ihtimalini azaltacağı için kaygı düzeyinin de azalmasına katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda kum kabının temizliğine de özen gösterilmesi gerekir. Kutunun kirli olması da kedinin kum kabı dışına işemesine neden olabilir ve kaygı seviyesini arttırabilir.

Kedinizi cezalandırmayın

Kedi sahipleri genellikle kediye su şişesini fırlatmak, su fışkırtmak gibi cezalandırma yöntemleri uygulayabiliyor. Kedinizin korku veya fobi gibi sebeplerde sergilediği davranışlar için kesinlikle ceza verilmemesi gerekiyor çünkü bu kaygının artmasından başka bir şeye yaramayacaktır. Hatta bazı durumlarda evcil hayvanın ceza uygulayan kişiye karşı saldırgan davranışlarda bulunmasına bile yol açabilmektedir.

Aceleci olmayın

Kediler yapılan değişikliklere hemen uyum sağlamayabilir. Bu nedenle sabırlı olmalı ve kedinizdeki değişimi zamana bırakın. Olası sağlık sorunları ihtimali ortadan kalktıysa kediniz için sakin ve huzurlu bir ortam, zamanla onun kendini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Fiziksel ortamda taşınma, yeni bir evcil hayvanın gelmesi vb. değişiklikler oluşmuşsa kedinizin kendini güvende hissetmesi için ona tanıdık bir ortam oluşturmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Değişim bir kediyi daha fazla strese sokabilir, bu nedenle aynı anda çok fazla değişiklik yapmamaya gayret edin.

Kapamaktan kaçının

Bazı kedi sahipleri, kedilerini anormal davranışlar sergilediklerinde kafese veya taşıyıcıya koyarak sakinleşmesini beklemektedir. Kediyi kafese koymak her kedide aynı sonucu ortaya çıkarmaz ancak büyük ihtimalle kediniz panikleyecek ve tırnaklarına ya da dişlerine zarar verene kadar kafesi ısırarak ya da kaşıyarak kendisine zarar verecektir. Bu nedenle kaygı yaşayan kedileri kafese koymak doğru bir tercih olmayacaktır.

Radyoda sevdiği parçaları çalın

Özellikle ayrılık kaygısı yaşayan bir kedi ile aynı evi paylaşıyorsanız evden çıkarken radyoyu açık bırakmayı deneyebilirsiniz. İnsan seslerini duyabilmeleri onlarda rahatlatıcı bir etki bırakacaktır.

Vedaları dramatik hale getirmeyin

Bu kedilerde ayrılık kaygısıyla mücadele ederken en dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Tüylü dostlarımıza veda etmeyi sevdiğimiz halde, bu sadece bizi iyi hissettirmeye yarar ve kediniz için sadece onlardan ayrıldığınızın bir işaretidir. Bu nedenle evden ayrılmanız gereken durumlarda eşyalarınızı alıp normal bir şekilde evden çıkın. Bu şekilde davranarak kedinizin zamanla bunu normal bir durum olarak algılamasını sağlayabilirsiniz.

Kedilerde anksiyete nasıl önlenir?

Kedilerde anksiyetenin önlenmesi, dengeli ve kaygısız bir şekilde büyümesine yardımcı olmanın en iyi yollarından biri, bir yavru kedi olarak sosyalleşmesini sağlamaktan geçmektedir. Gelecekte kaygı durumunun ortaya çıkma ihtimalini azaltmak için kediniz gençken onu sosyal durumlara ve deneyimlere maruz bırakabilirsiniz. Bu deneyimler yabancılar tarafından sevilme, eve misafirlerin gelip gitmesi, diğer evcil hayvanlarla tanışma, arabada seyahat etme ve çeşitli yüksek seslere maruz kalma gibi durumlar olabilir.

Eve yeni bir evcil hayvan geleceği zaman işleri ağırdan almak ve kedinizle diğer evcil hayvanın iletişiminin yavaş yavaş gelişmesini sağlamak da kedilerde anksiyeteyi önlemek için yapılabilecek şeyler arasında bulunuyor. Onları kokularından başlayarak birbirlerine yavaşça tanıtabilir, kademeli olarak birlikte vakit geçirmelerini kontrolünüz dahilinde sağlayabilirsiniz.

Kedilerde anksiyete bulaşıcı mıdır?

Ayrılık anksiyetesi ya da kaygının başka psikolojik türleri bulaşıcı değildir. Buna karşın altta yatan fizyolojik sebebin bulaşıcı olduğu durumlarda kaygı da hastalıkla birlikte diğer evcil hayvanlara bulaşabilir. Bu nedenle kedilerde anksiyetenin bulaşıcı olduğunu anlamak için öncelikle kaygının nedeninin belirlenmesi önemlidir.

Anksiyetesi olan kedi ne zaman veterinere götürülmelidir?

Kedilerdeki kaygı bozukluğu tedavi edilmezse, semptomlar zamanla daha şiddetli bir hale gelebilir ve daha farklı sağlık sorunlarının da ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle özellikle şiddetli kaygı veya çözülemeyen sorunlar için mutlaka veterinere başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

Kedilerde anksiyete ciddiye alınması gereken önemli bir sağlık sorunudur. Buna karşın davranış değişikliği yöntemleri, çevresel değişiklikler, sakinleştirici ve ilaç desteği ile çoğu kedi kaygılarının üstesinden gelerek günlük yaşamına devam edebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Tedavi süreci semptomların şiddetine göre değişiklik gösterir. Kedilerde anksiyete tedavisi genellikle yıllar sürer ve minimum tedavi süreci ise 4 ile 6 ay arasında değişir.

Kedilerde anksiyete tedavi edilmediği takdirde semptomlar daha da ağırlaşarak kedinizin yaşam kalitesinin gittikçe düşmesine neden olacaktır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.