Kedilerde B Vitamini Eksikliği

4 Haziran 2023
587
Kedilerde B Vitamini Eksikliği

Kedilerde B vitamini eksikliği, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur. B vitaminleri, vücudun enerji üretimine yardımcı olan ve sinir sistemi, sindirim sistemi, cilt sağlığı ve bağışıklık sistemi gibi birçok önemli işlevi destekleyen besin maddeleridir.

Kedilerde B vitamini eksikliği, genellikle dengesiz veya yetersiz bir beslenme rejiminden kaynaklanır. Ticari kedi mamalarının çoğu, gerekli olan B vitaminlerini içermekle birlikte, ev yapımı veya kötü kalitede mamalar bu vitaminlerden yoksun olabilir. Ayrıca, bazı sindirim sorunları veya parazit enfeksiyonları da B vitamini emilimini etkileyebilir. Kedilerde en sık olarak eksikliğinden etkilenilen B vitaminleri; B1 ve B12 vitaminleridir.

Kedilerde B1 Vitamini Eksikliği Nedir?

Karaciğer, kalp ve böbreklerdeki temel bir besin olan B1 vitamini veya tiamin, kedinizin vücudunda enerjiyi metabolize etme sürecine yardımcı olur. B1 Vitamini bunu, kedinizin yediği mamayı parçalayıp kullanılabilir enerjiye dönüştürmeye yardımcı olmak için diğer B vitaminleri ile etkileşime girerek yapar. Uygun B1 vitamini seviyeleri olmadan, kediniz hızla halsizleşebilir. Kedilerde yetersiz B1 vitamini veya tiamin eksikliği, vasküler ve nörolojik hasar ile ilişkilidir ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum olabilir.

Kedilerde B1 Vitamini Eksikliği Belirtileri

Kedilerin karbonhidratları parçalamasına, işlemesine ve enerjiyi emmesine olanak tanıyan temel bir besin olduğundan, B1 vitamini eksikliğinde fark edeceğiniz ilk belirtiler yeme ve enerji sorunları olacaktır. Karbonhidratlardan gelen enerji aynı zamanda beyin fonksiyonu ve çeşitli nörolojik süreçler için önemli bir yakıt kaynağıdır ve bu bölgelerdeki B1 vitamini veya tiamin eksikliği semptomları, sendrom devam ettikçe şiddetlenerek ilerleyecektir.

B1 vitamini eksikliğinde dikkat etmeniz gereken başlıca belirtiler şunlardır:

  • Uyuşukluk: Kediniz enerjiyi işleyemediği için aktivite seviyeleri büyük ölçüde düşer.
  • Salya Akması: Salya akması veya artan ağız nemi, erken nörolojik semptomların veya kusmanın bir göstergesi olabilir.
  • Kusma: Kediniz mamasını verimli bir şekilde işleyemediği ve parçalayamadığı için kusma meydana gelebilir.
  • Anoreksiya: Kusmaya benzer şekilde, kediniz mamasını işleyemez hale geldiğinde iştahsızlık yaşayabilir.
  • Boyun Fleksiyonu: Başın aşağı doğru göğse doğru bükülmesi veya eğilmesi olan boyun fleksiyonu, kedinizde B1 vitamini eksikliği ilerledikçe gelişebilecek nörolojik bir semptomdur.
  • Nöbetler: Beynin uygun yakıt kaynakları eksikliğinden gelişen bir başka yaygın nörolojik semptom.

Kedilerde B1 Vitamini Eksikliğinin Nedenleri

B1 vitamini, sağlıklı bir kedinin günlük diyetinde önemli bir besindir ve AVMA, önerilen bir günlük doz belirlemiştir. Kedi dostlarımız için B1’in önemini göstermek için, kedilerin diyetlerinde köpeklerden yaklaşık 3 kat daha fazla B1 vitaminine ihtiyaçları vardır.

  • Ticari Kedi Mamalarında B1 Vitamini Eksikliği: Ticari kedi maması diyetlerinin çoğu, yeterli miktarda B1 vitamini içerir, ancak, yanlış bir B1 vitamini oranı nedeniyle yıllar boyunca ara sıra markalı kedi mamalarının geri çağrıldığı olmuştur.
  • Çiğ Kedi Maması Diyetleri: B1 vitamini eksikliği için en büyük sorun alanları çiğ veya ev yapımı kedi maması diyetlerinde ortaya çıkabilir. Çoğu zaman sahipler, istemeden doğru düzeyde besin sağlamazlar veya kedilerinin diyetine uygun olmayan diyetler ile beslenirler.
  • Tiaminaz ve B1 Vitamini Eksikliği: Bazı çiğ balık türleri, tiamin/B1 vitaminini parçalayabilen, tiaminaz adı verilen doğal olarak oluşan bir enzime de sahiptir.
  • Tiamin eksikliğinin birçok potansiyel nedeni vardır. Diğer nedenler aşağıda yer almaktadır:
    • Uzun süreli iştahsızlık
    • Besin maddelerinin malasimilasyonuna veya malabsorpsiyonuna neden olan hastalıklar
    • Jejunum ve ileumun kapsamlı cerrahi rezeksiyonu
    • Diürez (aşırı idrara çıkma)
    • Sadece protein diyeti ile beslemek
    • Kükürt dioksit ile korunmuş et bazlı diyetle beslenme
    • B1’in bazı bakterilerde ve bazı çiğ balık türlerinde (morina, yayın balığı, sazan, ringa balığı vb.) bulunan tiaminaz tarafından yok edilmesi.

Kedilerde B1 Vitamini Eksikliği Teşhisi

Kedinizdeki B1 vitamini eksikliği, karmaşık bir teşhis olabilir ve kalifiye bir veteriner hekim bakımını ve dikkatini gerektirir. Veteriner hekiminiz semptomların ve zaman çizelgelerinin tam bir listesini isteyecektir. Yeme ve içme alışkanlıkları, nöbetler gibi nörolojik atakların süresi ve kedinizin hasta olabileceğine dair ilk belirtilerin başlamasından bu yana geçen toplam süre dahil olmak üzere evcil hayvanınızın davranışlarını belgeleyerek, veteriner hekiminize kedinizdeki B1 vitamini eksikliğini teşhis etmesinde yardımcı olabilirsiniz.

Veteriner hekiminiz, klinik tabloyu veya fiziksel semptomları gözden geçirecek ve ayrıca belirli temel testleri yapacaktır. Bu, mevcut B1 vitamini düzeylerini belirlemede yardımcı olacak tam bir kan sayımı, bir biyokimyasal profil ve bir idrar tahlili içerebilir. İleri vakalarda, veteriner hekiminiz beyin bölgesinde lezyonları gösterebilen görüntüleme de isteyebilir.

Kedilerde B1 Vitamini Eksikliğinin Tedavisi

Kedilerde B1 vitamini eksikliği yaşamı tehdit eden bir durum olsa da kolayca tedavi edilebilen bir durumdur. Veteriner hekiminiz, başlangıçta doğrudan derinin altına bir tiamin enjeksiyonu yaparak altta yatan eksikliği tedavi edecektir. Tiamin suda çözünür ve fazla tiamin kedinizin üriner fonksiyonları yoluyla kolayca atılır, bu nedenle bu ilk düzeltme güvenli ve etkilidir.

Veteriner hekiminizin atacağı bir sonraki adım, eksikliğin nedeninin yönetimidir. Bu, diyette bir değişiklik kadar basit olabilir. Veteriner hekiminiz, herhangi bir beslenme eksikliğini düzeltmek için kedinize reçeteli bir multivitamin gibi takviyeler de yazabilir.

kedilerde b vitamini eksikliği

Kedilerde B12 Vitamini Neden Önemli?

B12 vitamini, kedinizin bağışıklık sistemi, sinir sistemi ve sindirim sistemi sağlığı için çok önemlidir. Sağlıklı bilişsel işlev için gereklidir. Ayrıca B12, kedinizin sindirimine yardımcı olur. Ancak kediniz enflamatuar barsak hastalığı (IBD) veya pankreatit gibi kronik bir sindirim bozukluğundan muzdaripse, vücutları bu besini emmede veya yeterince tutmada sorun yaşayabilir. Hasta bir kedide uyuşukluk, iştahsızlık, kusma, ishal ve kabızlık gibi belirtiler kısmen B12 eksikliğine bağlı olabilir.

B12 Vitamini Nereden Geliyor?

Kediler kendi B12’lerini üretemezler. Kediler vitaminleri diyetleri yoluyla alırlar ve çoğu ticari kedi maması, sağlıklı bir kedi için yeterli miktarda B12 sağlar.

 Kedilerde B12 Vitamini Eksikliği Nedenleri

B12 et, karaciğer, balık ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde bulunur ve kediler etoburdur. Yani bir kedinin mamasının bol miktarda B12 içerdiğini düşünürsünüz. Ancak hasta kediler, mamalarındaki B12’yi yeterince ememeyebilir. Bu vitaminin emilimi, mide, pankreas, ince bağırsak ve karaciğeri içeren karmaşık bir süreçtir, bu nedenle bu organlardan herhangi biri iyi çalışmıyorsa, daha az B12 emilir.

Ayrıca B12 vitamini vücutta sadece sınırlı bir süre kalır. Sağlıklı bir kedide dokular B12’yi ortalama 13 gün tutarken, mide-bağırsak hastalığı veya başka sağlık sorunları olan bir kedide B12 vücutta sadece yaklaşık 5 gün kalabilir. Bu vitaminin rezervleri kedilerde hızla tükenir ve bu da B12 seviyesinin düşmesine neden olur.

İnflamatuar barsak hastalığı (IBD) gibi besinlerin emilimini engelleyen bozukluklar kedilerde B12 eksikliğine yol açabilir. Çalışmalar , IBD, bağırsak lenfoması ve pankreatitli kedilerin vücutlarında sağlıklı kedilere göre çok daha düşük B12 seviyelerine sahip olma eğiliminde olduğunu göstermiştir.

B12 Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde yeterli B12 eksikliği kilo kaybına, uyuşukluğa, ishale veya kusmaya neden olabilir.

GI sistem bozuklukları B12’nin emilimini engelleyebileceğinden, bu vitaminin kandaki seviyesi bazen bağırsak sağlığı testi olarak kullanılır. Kedinizde kilo kaybı, uyuşukluk, ishal veya kusma varsa, veteriner hekiminiz kedinizin kanındaki B12 seviyesini ölçebilir. Kedinizdeki düşük bir B12 seviyesi, sağlıksız bir bağırsağa işaret edebilir.

Kedilerde B12 Vitamini Eksikliği Tedavisi

Kediniz kronik sindirim veya gastrointestinal problemlerden muzdaripse, oral B12 takviyelerinin yardımcı olması pek olası değildir. Bunun nedeni, diyet yoluyla ne kadar alırlarsa alsınlar, sindirim dokularının besini çok iyi emememesidir. Bununla birlikte, birçok kedi derilerinin altına B12 enjeksiyonlarından fayda görebilir. Sindirim sistemi tarafından emilmek yerine, bir B12 iğnesi (enjeksiyon) doğrudan kaynağa gider. B12 iğnelerinin kediniz için bir seçenek olup olmadığını öğrenmek için veteriner hekiminizle konuşmalısınız.

Ekstra B12 tek başına kedilerde IBD’yi veya diğer hastalıkları iyileştirmez, ancak kedinizin genel refahını ve yaşam kalitesini iyileştirirken bazı semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Sık Sorulan Sorular

Yaygın semptomlardan bazıları iştah azalması, donuk bir saç kaplama, ishal, uyuşukluk, zihinsel donukluk ve nörolojik problemleri içerir . Bu belirtiler mutlaka bir evcil hayvanda B12 vitamini eksikliği olduğu anlamına gelmez, ancak bir şeylerin ters gittiğinin bir göstergesi olabilir.
Siyanokobalamin (B 12 vitamini veya kobalamin) , metabolik veya genetik bozukluklara bağlı sistemik B 12 vitamini eksikliklerini tedavi etmek için kullanılan bir vitamin takviyesidir. Kedi ve köpeklerde vitamin eksikliklerini tedavi etmek için kullanımı bazen ‘etiket dışı’ veya ‘ekstra etiket’tir.
Kediler yaşlandıkça, kobalamin (veya B12 vitamini) dahil olmak üzere makro ve mikro besinleri sindirme ve emme yeteneklerinde bir düşüş yaşarlar. GI bozuklukları olan kedilerde optimal olmayan kan kobalamin konsantrasyonları arasında doğrudan bir ilişki bildirilmiştir ve bu düşük seviyeler yaşlı kedilerde çok yaygındır.
Kobalamin olarak da adlandırılan B12, kedinizin sağlığı için çok önemli olan vitaminlerden biridir. Kedinizin bağışıklık, sindirim ve sinir sisteminin en iyi şekilde çalışmasını sağlamada önemli bir rol oynar. Kediler B12’yi diyetlerinden alırlar . Et, karaciğer, balık ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.