Bir yavru kedi sahiplendiğimizde, onların yetişkinlik ve yaşlılık yıllarına da şahit oluruz. En azından bir problem çıkmadığı sürece onlara ömürlük bir yuva oluruz. Kedimizi yavruyken nasıl sevip, benimsiyorsak, yetişkinlik ve yaşlılık yıllarında da onlara aynı şekilde aşık oluruz.
Zamanla içerisinde kedilerimize baştan sona nasıl bakacağımızı öğrenir, kısırlaştırma, banyo, iç ve dış parazit aşılarını, kilo yönetimi ve yemek tercihlerini iyiden iyiye anlarız. Kediler, tıpkı insanlar gibi ömürleri sürdürürken yaşlanır ve onlara yeni şekillerde bakmamızı gerektiren farklı gelişim aşamaları olduğunu çabucak öğreniriz.
Eğer kedimizin yaşının, insan yaşına göre karşılığını öğrenebilirsek, bu ona nasıl bakmamız gerektiği hususunda da bize çok yardımcı olacaktır. Peki, kedilerin insan yılına göre yaşı nasıl hesaplanır? Kediniz insan yaşına göre kaç yaşında? Hadi, kedilerin yaşını insan yaşına çevirelim!
İçindekiler
Kedi sahiplerinin, kedilerinin insan yılına göre kaç yaşında olduğunu anlamasına olanak tanıyan birkaç yöntem vardır. Gelişim tıpkı insanlarda olduğu gibi kediden kediye değişir. Örneğin; Maine Coon gibi bazı safkan kediler, diğerlerinden çok daha yavaş olgunlaşır ve üç veya dört yıl boyunca tam gelişim göstermezler.
İnsanlar gibi kedilerin de yaşlılığı; genetik, diyet, egzersiz, evde bakım ve veterinerlik bakımı gibi hususlar doğrultusunda şekillenir. Mesela, bir yavru kedi altı ya da yedi haftalıktır; ancak bununla birlikte aynı yaştaki bir bebeğe göre fiziksel olarak çok daha gelişmiş görünebilir.
Grafik ortalamalarından bağımsız olarak, sevgili kedinizin insan yılı baz alınarak kaç yaşında olduğuna dair bir fikir edinmek pek çok alanda işinize yarayabilir. Kedinizin yaşını insan yaşına göre hesaplamak için:
Kedinizin yaşını insan yılına göre hesaplarken, çeşitli faktörlerin kedinizin karşılaştırmalı yaşını bir insanın yaşına göre etkileyebileceğini bilmek gerekir. Bu faktörler, kalıtım, diyet, çevre ve fiziksel ve tıbbi bakım gibi bir dizi değişkenden oluşur. Kalıtım konusunda herhangi bir söz hakkınızın olmaması muhtemel olsa da kedinizin yaşlanma sürecini etkileyen diğer faktörleri kontrol edebilirsiniz.
Örneğin, yaşlı bir kediniz varsa, haftalık fiziksel ihtiyaçlarını gidererek, gün içerisinde tüy fırçalama gibi rutin bakımına dikkat ederek ve kedinizi sağlıklı ve doğru bir şekilde besleyerek, kısacası onların sağlığına dikkat ederek, yaşlanma sürecini büyük oranda etkileyebilirsiniz.
Bununla birlikte, bir yavru kediniz varsa, ilk sekiz hafta içinde önemli gelişim aşamalarına dikkat etmelisiniz. İlk hafta, yavru kedinin gözleri kapalı ve kulakları katlanmış olarak doğacağını ve ağırlığının 90 ila 100 gram arasında olacağını bilmelisiniz. Doğumdan yaklaşık üç gün sonra, göbek kordonunun düşecek; yedi gün sonra ise kilosu hemen hemen ikiye katlanacaktır.
İkinci hafta, yavru kedinizin gözlerinin açıldığından ve süt dişlerinin çıkmaya başladığından emin olmalısınız. Aksi bir durum varsa veterinerinize başvurun. Üçüncü haftada kulaklar sivri hale gelir ve yavru kedi çevreyi keşfetmeye başlar. Dördüncü haftaya kadar, dişler belirginleşir ve yavrular daha iyi işitmeye başlayabilir.
Beş ila sekizinci haftalarda, yavru kedinizin tamamen görmesi, katı yiyecekler yemeye çalışması, göz renginin değişip, oturması ve günlük aktivitelerinde değişiklikler olması gerekmektedir. Bu süre zarfında, yavru kedinizin ilk aşısını olma vaktini tayin edebilirsiniz. Yavru kedileri nasıl izleyip, gözlemliyorsak, aynı şeyi, yetişkin ve yaşlı kedilerimiz için de yapmalıyız. Onları gelişim, beslenme ve aşı gibi hususlarda da dikkatle izlemeliyiz.
Yavru kedinizi doğumdan beri yanınızdaysanız, gerçek yaşını bilirsiniz. Fakat kedinizi sonradan sahiplendiyseniz yaşının kaç olduğundan net olarak emin olamayabilirsiniz. Kedinizin yaşını belirlemek için yapabileceğiniz ilk şey dişlerine bakmaktır. Örneğin, henüz süt dişleri varsa, muhtemelen bir yavru kedidir. Bununla birlikte, tartar ve lekelenme olduğunu fark ederseniz, kedinizin yetişkin veya yaşlı bir kedi olması muhtemeldir.
Bunun yanı sıra kedinizin yaşını belirlerken, cinsel olgunluk belirtilerinden de yararlanabilirsiniz. Erkek kediler idrar püskürtüyorsa veya testislerini gösteriyorsa, muhtemelen yaklaşık 5 aylıktır ve ergenlik dönemindedir. Bu yaştaki dişi kediler ise görebileceğiniz ve duyabileceğiniz şekilde birtakım belirtiler sergileyecektir.
Ek olarak kedinizin tüy gelişimi ve göz yapısı da yaş belirlemede etken olabilir. Kedinizin yaşını belirlemek için yine bana ait olan ”Kedilerin yaşı nasıl anlaşılır?” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz. Çok işinize yarayacak!
Kediler, altı aylık olana kadar yavru olarak kabul edilir. İki yaşına kadar gelen kediler, küçük kedi olarak geçerken; 3 ila 6 yaş arası kediler genç – yetişkin kedi olarak kabul edilir. Yaşamının olgun aşamasına geçmeden önce, yaklaşık 7 ila 10 yaşındayken ilk gelişim yıllarına girer. Kediniz nihayet yaşlılık yaşına 11 ila 14 yaş arasında ulaştığında, bakım rutini de belirgin bir şekilde değişmeye başlar.
Aslında, kedinizin yaşamı, geriatrik aşamada, 15 yaş ve üstü bir yaşa geldiğinde iyiden iyiye değişir. Yaşam tarzı, sağlığı ve iyi bakılıp bakılmadığı gibi hususlara bağlı olarak kediler, uzun yıllar yaşayabilir. Örneğin, bir sokak kedisi ile bir ev kedisinin ortalama yaşam süresi birbirinden epey farklıdır.
Bazı sokak kedilerinin ve vahşi doğada yaşayan kedi türlerinin ömrü yaklaşık dört ila beş yıl iken; pek çok ev kedisi yaklaşık 13 ila 18 yıl arasında bir yaşam sürer. Buna ek olarak, bir ev kedisinin 20 yıla kadar yaşaması alışılmadık bir durum değildir. Fakat bilinmesinde fayda var ki aşırı kilo ve obezite gibi sağlık sorunları kedilerin ömrünü büyük oranda azaltır.
Dünyada en fazla yaşayan kedi 37 yaşında hayatını kaybetmiştir. Rekor, henüz bu kediye aittir. Kedilerin ortalama ömrü ve cinslere göre dağılımı gibi konularda daha fazla bilgi almak için mutlaka okuyun: Ortalama kedi ömrü kaç yıldır? Kediler kaç yıl yaşar?
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar