Kedinin sağlıklı olduğu nasıl anlaşılır? Sağlıklı yaşaması için altın kurallar

15 Ağustos 2022
1215
Kedinin sağlıklı olduğu nasıl anlaşılır? Sağlıklı yaşaması için altın kurallar

Kedinin sağlıklı olduğu nasıl anlaşılır? Bir kedi sahibi iseniz ya da sokakta terk edilmiş bir tanesine rastladıysanız muhtemelen sağlık durumu ile ilgili bilgi almak istersiniz. Bir patili sahibi olurken ilk yapılması gereken veteriner kontrolüdür. Hastalık oluşumunun önlenmesi, var olanların bir an önce tedavi edilmesi ve pek çok konu hakkında bilgi almak bizi rahatlatır. Ancak rutin kontroller yanı sıra kedilerin sağlıklı olduğuna dair bilinçli olarak güne huzurla devam edebiliriz. Ne de olsa biricik tüylü dostlarımızın her zaman sağlıklı olduğunu anlamak isteriz. Bu bizleri mutlu eder. Ayrıca pek çok hastalığın engellenmesi ya da kedimizin erkenden tedavi görmesi gibi faydalar kazanmamıza neden olur.

Sevdiklerimizin sağlığı bizler için önemlidir. Özellikle de aile üyelerinin tıbbi durumu ile yakından ilgileniriz. Bu üye patili bir dost ise pek çok konuda bilinçli olmak isteriz. Çünkü onlar bebeklerimiz gibi rahatsızlıklarını dile getiremezler. Hastalıklarını, rahatsızlıklarını ve mutlu olduklarını bizlere söyleyemezler. Neyse ki birkaç detaya dikkat edersek kedinin sağlıklı olduğu anlaşılır.

Sağlıklı kedi nasıl anlaşılır?

Bir kedinin sağlıklı olduğunu nasıl anlarız?

Doğada av ve avcı olan canlılar vardır. Bu canlılar içgüdülere sahiptir.  Hatta bu nedenle pek çok yeteneğe sahiptirler. Avlarının ya da avcılarının yaklaştığını birçok şekilde hisseder ve anlarlar. Örneğin kediler çok iyi duyarlar. Avlarının iletişim seslerini dinleyebilirler. Ancak yetenekleri ve içgüdüleri nedeni ile bu tür canlılar hastalıklarını gizler. Kendilerini güçsüz göstermek onlar için mantıklı değildir. Bu yüzden kedi sahipleri olarak patili dostlarımızın sağlıklı olduğunu anlayabileceğimiz ipuçlarına bakmalıyız. Bizlere karşı hastalıklarını gizleseler de rutin kontroller sayesinde sağlıklı olduklarına dair ayrıntılara ulaşabiliriz. İşte sağlıklı kedi nasıl anlaşılır sorusuna yanıt bulmak için yapılması gerekenler…

Sağlıklı Bir Kedinin Belirtileri

  • İştah durumu: Sağlıklı kedilerin iştah durumu aynıdır. Hasta veya hastalıklı bir kedinin iştahı önemli ölçüde değişebilir. Kediniz normalden daha fazla yemek yiyorsa veya daha sık susamış görünüyorsa, ağızdan enfeksiyon kapmış olabilir.
  • Su miktarı: Kediler ne kadar su içecekleri konusunda bilinçli değillerdir. Bu nedenle mama kaplarının yanında daima su kapları bulunmalı ve içtiklerinden de emin olunmalıdır.  Eğer susuzluk artıyor ya da hiç su içmiyorsa gözetim altında tutulmalıdır. Artan susuzluğun diğer nedenleri arasında solunum yolu hastalığı, bağırsak kanseri veya kalp enfeksiyonu bulunmaktadır.
  • Koku:  Kedilerin ağzı genellikle rahatsız edici şekilde kokmaz. Kedilerde ağız kokusu varsa hastalık habercisidir. Kedi nefesi, böbrek hastalığının bir belirtisi olan amonyak gibi kokabilir. Bu belirtilerden herhangi biri mevcutsa, veterinerinize başvurmalısınız.
  • Mırıldanma: Kediler mutlu ve huzurlu iken yanımızda uzanır ve mırıldanırlar. Bu da sağlıklı olduklarının işaretidir.
  • Parlak ve canlı tüyler: Kedinizin tüyleri parlak ve canlı ise çok sağlıklı olduğunu gösterir. Tüyler hastalıkta ilk haber veren uyarılardan biridir. Elbette sağlıklı tüy için kaliteli ve dengeli beslenme, bolca sevgi, tüy bakımı ve stressiz bir yaşam gerekir.
  • Nefes alıp verme: Kediniz huzurlu bir şekilde nefes alıp veriyorsa sağlıklı olduğunu gösterir. Kedinizin solunumu bir problemden etkilenebilir. Kediniz nefes almakta zorlanıyorsa, bir solunum yolu hastalığı veya tümörü olabilir. Ayrıca uzun süreli bir boyun ve baş duruşu sergileyebilir. Ayrıca sık sık öksürebilir veya hapşırabilir, bu da bir enfeksiyonu gösterir. Bunun ele alınması önemlidir, çünkü tedavi edilmezse bir solunum yolu enfeksiyonu hızla ilerleyebilir.
  • Davranış: Ev ortamına alıştıktan sonra kediler aile içerisindeki rutin yaşama ayak uydurabilir. Kedinizin davranışında ani değişiklikler fark ederseniz, veterinere gitmenizi tavsiye ederiz. Kediniz yemeyi ve içmeyi bırakabilir, yaşlılık veya bilişsel işlev bozukluğu geliştirebilir. Ayrıca tuvaleti kullanmayı bırakabilir ve tuvaletin dışına dışkılayabilir. Bunların hepsi kedilerde kötü sağlık belirtileridir ve hemen tedavi edilmelidir.

Gözler

Kedinizin göz sağlığını kontrol etmenin ilk adımı göz kapaklarına bakmaktır. Açık ve parlak olmalıdırlar. Ayrıca, göz bebekleri eşit büyüklükte ve saf beyaz olmalıdır. Aksi takdirde acil bir durum olan bir göz problemi olabilir. Bunun yanı sıra anizokori gibi bir hastalığa sahip olabilir.

Kedinizin gözlerinin sağlığını belirlemenin bir başka yolu da başparmağınızla göz kapağını nazikçe aşağı doğru yuvarlamaktır. Göz kapağının içi pembe ise, kediniz sağlıklıdır.

Kedinizde göz hastalığı varsa semptomları arasında pembe göz veya akıntı bulunur. Kedinize doğru bir şekilde teşhis koyabilmeniz ve mümkün olan en kısa sürede tedavi edebilmeniz için bu durumların ortak belirtilerini bilmek önemlidir. Pembe göz, akıntı veya şişmiş gözler, uçuk veya kalsivirüs gibi altta yatan bir sorunun işareti olabilir. Ne arayacağınızı bilmek, ciddi bir göz enfeksiyonunu önlemenize yardımcı olabilir.

Kulaklar

Kedinin sağlıklı olduğu nasıl anlaşılır sorusunun yanıtını öğrenmek için kulak kontrolü yapmak gerekir. Kedinizin kulakları, bir sorunu olduğunda ilk bakılacak olan yerlerden biridir. Kulak kanalında aşırı kulak kiri birikmesi enfeksiyona neden olabilir. Ayrıca kulak kepçesini daha sıcak hale getirerek maya ve akarlar için mükemmel bir üreme alanı oluşturur. Bir kedinin kulakları dokunulduğunda sıcak olsa da, aşağıdaki belirtiler daha ciddi sorunlara işaret edebilir.

Kızarıklık, pullanma veya ağda fark ederseniz, bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Kulak akarları şiddetli kaşıntıya neden olabilir ve hatta bulaşıcı olabilir. Kulak enfeksiyonu olan bir kedinin kulak çevresinde renk değişikliği veya kızarıklık görülebilir. Ayrıca kulaklar soğuk ise bir müddet beklenmeli ve tekrar konrtol edilmelidir.

Temiz kulaklar: Bir kedinin kulağının tüysüz kısmı temiz olmalı ve kir veya koku içermemelidir.

Ağız

Kedinizin diş etleri, ağzının genel sağlığına açılan bir penceredir. Kediler hastalıkları gizlemede usta olsalar da bazen onları incelemenize izin verirler. Veterineriniz, diş etleri pembeyse ve iltihap yoksa kedinizin diş sorunu olup olmadığını da söyleyebilir. Genellikle ağız hastalığı belirtilerini anlamak için kahverengi çizgiler ve salya akıntısı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, derhal veterinerinize başvurmalısınız.

Dişlerinde pul, leke veya diğer kalıntılar olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir hastalık belirtisi için ağzını ve diş etlerini kontrol edin. Nefesi kötü kokuyorsa veya sizi tıkarsa, onu veterinere götürmenin zamanı gelmiştir.

Diş hekimi kedinizin ağzındaki yabancı maddeleri çıkaracak ve evcil hayvanınızın dişleri kırılmışsa antibiyotik kullanacaktır. Bazı durumlarda, tüm ağız ekstraksiyonu gereklidir. Erken diş çekimi kedilerin %60 ila %80’inde durumu iyileştirirken, gecikmiş diş çekimi etkisizdir. Kedinizin dişleri olmadan yeme olasılığı daha yüksek olsa da, herhangi bir iltihap veya kanama fark ederseniz antibiyotik vermelisiniz. Çürük bir diş kediler için diş kaybından daha büyük bir sorundur. Kediler diş kaybı yaşasa da mamalarını yemeye devam edebilirler.

Tüyler

Bir kedinin sağlıklı olduğu nasıl anlaşılır

Tüyler saçma olarak düşünülebilir. Oysaki kedinin sağlıklı olduğu nasıl anlaşılır sorusunun yanıtını tüylerine bakarak da anlayabilirsiniz. Bir kedinin tüyü, genel sağlığın ilk ve en görünür belirtilerinden biridir ve birçok kedi sahibi, kuru cilt ve kepeğe neyin sebep olduğunu merak edecektir. Ancak, bu işaretler her zaman ciddi bir şeyin sonucu değildir. Bazı kediler aşırı kiloludur ve bu diğer sağlık sorunlarına da yol açabilir. Kediniz altta yatan bir sorundan muzdarip olabilir ve altta yatan koşulları ekarte etmek için kedinizin bir veteriner tarafından kontrol edilmesi önemlidir.

Sağlıklı bir kedinin kürkü parlak ve berraktır, parlak ve karışık olmamalıdır. Bir kedinin kürkünü, beslenmesi ve sağlığı da dahil olmak üzere çeşitli faktörler etkiler. Düzenli tımar, tüyleri topaklanma ve kirden uzak tutmaya yardımcı olabilir. Uzun tüylü kedilerin ince, ipeksi kürkleri vardır ve tüyleri çok parlak olabilir. Kedinizin tüylerinde topaklanma varsa ya da herhangi bir deri rahatsızlığı varsa durumdan daha kolay kurtulabilmesi adına tıraş edebilirsiniz.

Kilo

Kedinin sağlıklı olduğunu anlamak için kilosunu da kontrol etmeniz gerekir . Zayıf veya aşırı kilolu olmamalıdır. Onlar için özel teraziler vardır ve kedinizin fazla kilolu mu yoksa zayıf mı olduğunu söyleyebilirler. Veterineriniz, kedinizin herhangi bir ciddi rahatsızlığı olup olmadığını belirlemenize de yardımcı olabilir. Kedinizin aşırı kilolu olması durumunda, altta yatan sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak ve evcil hayvanınızın sağlıklı kilosuna geri dönmesi için derhal tıbbi yardım almalısınız.

Aşırı kilolu kediler, artrit ve böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunlarına yatkındır ve obeziteleri doğal fiziksel aktivitelerini sınırlayabilir ve yaşam kalitelerini düşürebilir. Önemli derecede fazla kilo, kemiklerin uçlarını kaplayan kıkırdak aşındığında ortaya çıkan bir durum olan osteoartrit gibi ciddi durumları da kötüleştirebilir. Kalça displazisi, uyluk kemiğine kötü oturan bir femur başı ile sonuçlanan başka bir bozukluk türüdür. Ve son olarak, yetersiz insülinin neden olduğu bir durum olan diabetes mellitus, kedilerde bir başka yaygın sağlık risk faktörüdür.

Tuvalet kabı ve dışkı

Bir kedinin bağırsak alışkanlıkları ve davranışı, sağlıkları için hayati derecede önemlidir. Sağlıklı bir kedi günde yalnızca bir veya iki kez, tercihen sert, kahverengi bir kıvamda kaka yapar. Daha sık veya nadiren kaka yaparlarsa, bu bir gıda alerjisi veya belirli bir yiyeceğe karşı kötü tepki anlamına gelebilir. Bu belirtiler tutarlıysa, altta yatan daha ciddi bir sorun olduğu anlamına gelebilir.

Kediniz stresli veya endişeli hissettiğinde kum kabının dışına çıkabilir. Bu, evde yeni bir bebek veya evcil hayvan, hatta pencerenizin dışında dolaşan bir kedi gibi çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Kedinizin yeni ortama alışmasını sağlayın ve eskisi gibi aynı alanı kullanma alışkanlığı edinmeyin. Yeni ikamet eden kişi bir bebekse, kediyle oynayın veya yeni bebeği olumlu bir etki olarak tanıtın.
Kediniz kum kabını kullanmayı reddederse, bulunduğu yeri değiştirmeniz gerekebilir.

Yeni konum eskisi kadar arzu edilebilir olmayabilir, bu nedenle zaman içinde geri taşımak isteyebilirsiniz. Yine de, onu asla tamamen çıkarmamalısınız, çünkü bu, kedinizi gelecekte kullanmaktan vazgeçirebilir. Alternatif olarak, kedinize daha çekici gelmesi için kum kabına toprak veya çim ekleyebilirsiniz.

Kedinin Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kedinizin hasta olabileceğine dair birçok işaret var. Kediniz aniden yeme alışkanlıklarını değiştirebilir, aç gözükebilir ve hatta hareketliliği bırakabilir. Diğer belirtiler arasında kusma ve uyuşukluk bulunur. Bu belirtiler en kısa sürede veterineriniz tarafından araştırılmalıdır. Aşağıda kedi hastalığının en yaygın belirtileri listelenmiştir. İshal, kabızlık ve kusma olası bir tıbbi durumun belirtileridir.

İshal

Kedilerde ishalin veteriner ziyareti olmadan teşhis edilmesi zor olabilir. Kedilerde ishal, derhal tedavi edilmesi gereken dehidrasyona neden olabilir. Bununla birlikte, dehidrasyonu önlemek için sorunu olabildiğince çabuk tedavi etmek en iyisidir. İshalin nedenleri iç parazitlerden, sindirim sisteminde yararlı bakteri eksikliğinden strese ve hatta zehirlenmeye kadar değişebilir.

Kedinizin yaşadığı ishalin türü önemlidir. Sulu olabilse de, mukus veya kan içerebilir. Çoğu zaman, ishal kötü kokuludur ve rengi değişebilir. Kediniz ishal ile birlikte kusuyorsa, en kısa sürede veterinere götürmelisiniz. Kusma, altta yatan bir durumun işareti olabilir. Dışkıda önemli miktarda kan fark ederseniz, acil tıbbi yardım almanız akıllıca olacaktır.

Kabızlık

Bağırsak hareketlerinin olmaması, sağlıksız bir kedinin yaygın bir işaretidir ve oluşmaya devam ederse, kediniz kabızlık olarak bilinen tıbbi bir durumdan muzdarip olabilir. Kabızlık, kolonda dışkı maddesinin birikmesinden kaynaklanır ve bağırsak hareketlerinin sıklığının azalmasına veya hiç defekasyon olmamasına neden olabilir. Kabız olan kediler, kanla birlikte az miktarda dışkı maddesi geçirebilir. Bazı kediler de dışkılamak için zorlanırken kusar ve bu da şiddetli kabızlığa neden olabilir. Kediniz iştahını kaybedebilir ve her ikisi de kabızlık belirtisi olan uyuşuk görünebilir.

Kediniz sık sık kabızlık yaşıyorsa, bir veteriner tarafından kontrol edilmelidir. Veterineriniz, kediniz için yüksek lifli bir diyet reçete edebilir veya kedinizin dışkıyı daha kolay geçmesine yardımcı olmak için bir hava topu ilacı reçete edebilir. Veteriner ayrıca kedinizin fiziksel aktivitesini artırmanızı tavsiye edebilir. Kedinizin sağlıklı kalmasını sağlamak için kedinizin su alımını artırmanız da önerilir.

Kusma

Kediler için yiyecek kusması tamamen normaldir, ancak tekrar tekrar olursa, daha ciddi bir şeyin işareti olabilir. Kediniz sürekli kusuyorsa, hasta olduğundan endişe duyabilirsiniz. Kusma, böbrek hastalığı ve hipertiroidizm de dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununun belirtisi olabilir. İştahta veya uyuşuklukta ani bir artış fark ederseniz, kediniz bir veteriner tarafından görülmelidir. Ayrıca kusmaya uyuşukluk veya halsizlik gibi başka semptomlar da eşlik edebilir. Bir veteriner, kusmanın daha ciddi bir durumun göstergesi olup olmadığını belirleyebilir.

Kusmanın sıklığı ve rengi, potansiyel sağlık sorunlarının önemli işaretleridir. Sık kusma, tıkanmış veya iltihaplı bir bağırsağın belirtisi olabilir. Kusmadaki sarı renk, altta yatan ciddi bir sorunun başka bir işaretidir. Kedilerde kusma, özellikle kanlı ishal, dehidrasyon veya kilo kaybı ile sonuçlanıyorsa, altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. Kedinizin kusmuğunda kan fark ederseniz, bu pankreatit veya iltihaplı bağırsak hastalığının bir işareti olabilir.

Anormal idrara çıkma

Kedinizin sık idrara çıkması, mesane veya üretrada bakteriyel bir enfeksiyon belirtisi olabilir. İdrar taşları mesanede oluşabilir ve idrarda ağrıya veya kana neden olabilir. Bunu fark ederseniz, kedinizi hemen bir veterinere getirmelisiniz. Taşlar yeterince büyükse, tıbbi bir acil durum olan üretrayı tıkayabilirler.

Bu sorunu teşhis etmenin ilk adımı, kedinizin idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını belirlemektir. İdrara çıkma sıklığı artarsa, idrarın atılmasında bir azalma olabilir. Sık ama hacim olarak küçükse, neden mesane tahrişi veya iltihabı olabilir. Her iki durumda da, teşhis için veterinerinize başvurmanız önemlidir. Kediniz günde üç defadan fazla idrar yapıyorsa, idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor olabilir.

Kedinizin sağlıklı olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Kedim sağlıklı mı ? Çoğu zaman, hemen belli olmaz. Bazen de farklılıklar gözlenebilir. Değişiklikler, başın eğilmesini, kuyruğunu taşımamasını ve daha az aktiviteyi içerebilir. Veterineriniz, bu değişikliklerin ciddiyetini ve evcil hayvanınızı mümkün olan en kısa sürede görmeniz gerekip gerekmediğini belirlemenize yardımcı olabilir. Aranacak diğer işaretler arasında kedinin dışkı ve idrarının renginde ve sertliğinde değişiklikler bulunur. Bu değişikliklerden herhangi birini görürseniz, kedinizin artriti olup olmadığını öğrenmek için veterinerinizi aramanızı tavsiye ederiz.

Bir başka hastalık belirtisi ağız kokusudur. Kedilerde ağız kokusu diş eti iltihabı veya diş çürümesi belirtisi olabilir. Ağız kokusu, enfeksiyon belirtisi olmasının yanı sıra, kedinin vücudunda böbrek yetmezliği gibi başka sorunlara da yol açabilir. Kedinizin dişlerini düzenli olarak fırçaladığınızdan ve yıllık diş temizliğini planladığınızdan emin olun. Son olarak, kediniz yüzünü veya burnunu tırmalıyorsa, bu altta yatan bir sorunun göstergesi olabilir.

Elbette en önemlisi düzenli veteriner kontrolünü ihmal etmemektir. Aşıların zamanında yapılması ve diğer muayeneler sayesinde pek çok hastalığın engellenmesi sayesinde sağlıklı ve mutlu bir yaşam kedinize ait olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi sağlığı için düzenli veteriner kontrolü şarttır. Sahip olduğunuz soru ve sorunlar kolay çözümlenir. Aşılar düzenli yapılır ve daha pek çok fayda kazanımı sağlarsınız. Ayrıca tam ve dengeli beslenme, temizlik ve bolca sevgi ihtiyaçlarınız arasında olacaktır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.