Köpekler Neden Patilerini Yalar?

22 Şubat 2023
1079
Köpekler Neden Patilerini Yalar?

Köpekler yatıştırıcı bir aktivite olduğu için patilerini yalarlar. Ayrıca, birikintileri ve mikropları temizlemeleri için iyi bir yoldur. Köpeklerin ayrıca patilerinde özel bir koku üreten bezler vardır. Bu onların iletişim kurmasına yardımcı olur. Bu küçük bir ayrıntı gibi görünse de, not edilmesi önemlidir. Ancak bunların yanı sıra sağlık sorunu gibi bir ciddi neden de olabilir. Bu yüzden köpekler neden patilerini yalar sorusunun yanıtını ararken köpeğinizi gözlemlemeniz önemlidir.

Köpeğin Neden Patilerini Yalıyor?

Pati yalama yaygın bir köpek davranışıdır. Genellikle temizlik amaçlı yaparlar bunu. Kediler temizlikleri ile ünlü olsalar da köpekler de pati yalama gibi davranışlarda sık bulunurlar. Ancak burada önemli olan pati yalamanın altındaki nedendir. Çünkü köpekler sağlık sorunu ya da davranışsal sorun gibi bir neden ile de patilerini yalarlar.

Temizlenme: Temizlik pati yalamanın en sık görülen nedenidir. Köpeğinizin temizlik yaptığından eminseniz endişelenmenize hiç gerek yok. Ancak pençelerini sık yalıyorsa altta yatan sorunu çözmeniz önemlidir.

Bir köpek endişeli olduğunda, kendini sakinleştirmek için genellikle patilerini yalar. Aslında, bu köpeklerde yaygın bir başa çıkma mekanizmasıdır. Hatta bazı köpekler uykuya daldıklarında patilerini yalarlar.

Pati yalama oldukça sevimli bir şey. Ancak, uygun şekilde ele alınmazsa bir alışkanlık haline gelebilir. Bunu durdurmanın iyi bir yolu, en sevilen oyuncak veya en sevilen yiyecekler gibi dikkat çekici şeyler kullanmaktır. Pek çok doğal yöntem olsa da, sorun devam ederse veterineriniz muhtemelen yardımcı olacak en iyi kişi olacaktır. Pati yalama ile baş etmenin pek çok yolu vardır, ancak yalamanın altında yatan nedeni ele alarak başlamalısınız.

Sağlık Sorunları ve Pati Yalama

köpekler niye pati yalar

Köpeğiniz patilerini yalıyorsa, bir göz atmanız önemlidir. Bu, altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir. Bir köpeğin patilerini yalamasına neden olabilecek ağrı, artrit ve hatta alerji gibi birçok şey vardır. İşte sağlık sorunları ile ilişkili sık görülen pati yalama nedenleri…

Köpekler ağrıyı hafifletmek veya kuru cildi yatıştırmak için patilerini yalarlar. Bununla birlikte, tıbbi veya psikolojik bir sorunun işareti de olabilir. Köpeğinizin patilerini yalaması konusunda endişeleniyorsanız, bununla başa çıkmanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

Dikkate alınması gereken ilk ipucu, köpeğinizin ağrıyı uyuşturmak için onu yalayıp yalamadığıdır. Patiler, yaralanma, enfeksiyon ve akarlar dahil olmak üzere çeşitli şeylere karşı savunmasızdır. Yaralara ek olarak, köpekler kaygı ve can sıkıntısını gidermek için patilerini yalarlar. Hatta bazı köpekler yemek yedikten sonra patilerini yalayarak onları doyurabilir ve kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayabilir. Diğer ipucu ise köpeğinizde pire istilası olup olmadığıdır. Pireler olduğunda, köpeğinizin derisi kırmızı, kaşıntılı ve pul pul dökülebilir. Köpeğinizin bir pire ilacı ya da pire tasması ile tedavi edilmesi gerekebilir.

Pati yalamanın diğer olası nedenleri arasında gıda alerjileri, ayrılık kaygısı, artrit ve bilişsel gerileme sayılabilir. Köpeğiniz her yemekten sonra patilerini yalıyorsa onu bir veterinere götürmelisiniz. Köpeklerde pati yalamanın en yaygın nedenlerinden biri dermatittir. Bazı yabani otlara ve çimlere ve ayrıca bahçe kimyasallarına karşı alerjiler cilt enfeksiyonuna katkıda bulunabilir. Dermatit ciddi bir hastalık olmasa da patilerde kaşıntı ve kırmızılığa neden olabilir.

Köpeklerde pati yalamanın bir başka nedeni de artrittir. Osteoartrit köpeğiniz için ağrılı olabilir. Yürüyüş sırasında, köpeğiniz ağrıyı hafifletmek için patilerini yalayabilir. Köpeğinizde artrit olduğunda, bir çözüm bulmak faydalı olabilir. Son olarak, köpeğinizin aşırı büyümüş bir ayak tırnağı varsa, bu pati ağrısına yol açabilir. Bunun nedeni, tırnakların ayak parmaklarını doğal olmayan bir açıyla yukarı doğru bastırmasıdır. Köpeklerin patilerinde sık görülen sorunlardan biridir. Eklemleri ve kemikleri zorlayabilir ve köpeğinize çok fazla rahatsızlık verebilir.

Davranış Sorunları ve Pati Yalama

Köpeğinizin pati yalama sorunları varsa, bu bazı psikolojik sorunların bir işareti olabilir. Şans eseri, davranışı önlemenin veya ortadan kaldırmanın birçok yolu vardır. Yapılacak ilk şey bir veterinere danışmaktır. Sorunu değerlendirecek ve nedenini belirleyeceklerdir.

Pati yalama, genellikle bir köpeğin kaygı, can sıkıntısı veya acı ile baş etme yöntemidir. Ancak ağır vakalarda obsesif-kompulsif davranışlara yol açabilir. Köpeklerinizin stresle başa çıkmak yardımcı olmak için ona enerji yakması için daha fazla zaman tanımaya çalışmalısınız. Bunu, ona daha fazla yürüyüş ve diğer fiziksel aktiviteleri yaparak yapabilirsiniz. Ayrıca, onu eğlendirmek için dikkat dağıtıcı şeyleri ve zihinsel uyarımları kullanabilirsiniz. Köpekler can genişlemelerine devam ediyor, bu nedenle onların etkileşimli oyuncakları sağlayabilirsiniz.

Davranışın nedenine bağlı olarak, köpeğinizin yaşadığı ortamı değiştirmek mümkün olabilir. Bu, rahatsız olabilecek bazı ev eşyalarını kaldırmayı içerebilir. Ancak dikkatli olmalısınız çünkü köpekler değişimden hoşlanmaz.

Köpeğiniz Patilerini Çok Yalıyorsa Ne Yapmalısınız?

köpekler neden yalar

Köpeğiniz patilerini aşırı derecede yalıyorsa, altta yatan bir tıbbi sorunu olma ihtimali yüksektir. Köpeğinizin patilerini çok sık yalaması bakteriyel bir maya enfeksiyonuna yol açabilir. Köpeğinizi temiz tutmak semptomları azaltmaya yardımcı olacaktır. Enfeksiyonu tedavi etmek için köpeğinize oral bir antibiyotik vermeniz gerekebilir, ancak daha kapsamlı bir teşhis için veterinerinizi ziyaret etmelisiniz.

Çevresel faktörler, stres ve ağrı dahil olmak üzere pati yalamanın birçok nedeni vardır. Küçük çoraplar ve interaktif köpek oyuncakları gibi çeşitli ürünler kullanarak bu davranışın önüne geçebilirsiniz. Bu yöntemleri kullanmak, köpeğinizin kaygısını azaltmaya da yardımcı olabilir. Çevresel alerjiler ilaçla tedavi edilebilir. Yaygın alerjenler arasında bitki polenleri, çim ve küf sporları bulunur. Bazı köpekler her yıl çevresel alerjilerden etkilenir.

Aşırı yalama ikincil bir enfeksiyona yol açabilir. Köpeğinizi daha sık yürüyüşe çıkarmak bu davranışı önlemeye yardımcı olabilir. Köpeğinizin ayaklarının tuzlu yollar ve keskin çakıl gibi tahriş edici maddelerden korunduğundan emin olun. Köpeğinizin patilerini fiziksel bir yaralanmadan mı yoksa duygusal bir sorundan mı yaladığını belirlemek önemlidir. Patilerin iç kısımlarında kızarıklık, şişme veya şişme gibi belirtiler, köpeğinizin yaralandığının göstergesidir. Ciddiyetine bağlı olarak, veterineriniz ciddi durumları dışlamak için bir röntgen veya başka bir teşhis prosedürü uygulayabilir.

Şiddetli vakalarda, veterineriniz bir hayvan davranışçısını ziyaret etmenizi önerebilir. Bir uzman, evcil hayvanınızın bu sorunun üstesinden gelmesine yardımcı olacak bir davranış değişikliği planı oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Sıkça sorulan sorular

Köpekler çok popüler olmasalar da temizlik konusunda titiz canlılardır. Ancak hareketli yapıları ve kediler kadar esnek olmamaları nedeni ile çok kolay kirlenebilirler. Köpeğinizi beslenme sonrasında patilerini yalarken fark edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.