Köpeklerde Babesiosis Hakkında Bilinmesi Gerekenler

13 Nisan 2023
728
Köpeklerde Babesiosis Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Köpeklerde babesiosis, Babesia protozoal parazitlerinden kaynaklanan kene kaynaklı bir enfeksiyondur  . Babesia  , memeli kırmızı kan hücrelerini işgal ederek anemiye neden olur.

Köpeklerde Babesiosis Nedir?

Babesiosis, bir protozoal parazit olan Babesia enfeksiyonundan kaynaklanır. Tüm dünyada evcil köpeklerde ve kedilerde bulunur. Hastalık, sağlıklı, dalakları sağlıklı olan yetişkin köpeklerde nadir olarak kabul edilir. Babesia vücuttaki kırmızı kan hücrelerine saldırır. Enfeksiyon, kene ısırıkları ve enfekte köpek kanına maruz kalma yoluyla yayılır. Babesiosis’li köpekler, herhangi bir klinik bulgusu olmasa bile, enfeksiyonu diğer köpeklere, en yaygın olarak kulübelerde yayabilir.

Veteriner hekimler, babesiosis’i, sahipleri ani bir hastalık nedeniyle köpeklerini muayeneye getirdikten sonra teşhis eder. Babesiosis kene kaynaklı bir enfeksiyon olduğu için, enfekte olmuş köpeklerin ehrlichiosis , Rocky Mountain benekli humması , Lyme hastalığı ve diğerleri gibi kene kaynaklı diğer enfeksiyonlara sahip olması alışılmadık bir durum değildir . Bu enfeksiyonlar birbirleriyle etkileşime girerek durumu daha şiddetli hale getirebilir.

Babesia’nın köpeklerde en yaygın bulaşma yolu kene ısırmasıdır.  Bulaşmanın gerçekleşmesi için kene köpeği ısırmalı, tutunmalı ve 2 ila 3 gün boyunca köpekten alınan kanla beslenmelidir.

Babesia canis, Babesia gibsoni, Babesia vulpes ve Babesia conradae dahil olmak üzere, hastalığa neden olan birkaç Babesia türünün köpeklerde enfeksiyona neden olduğu tespit edilmiştir. Kuluçka süresi veya kene ısırmasından semptomların başlamasına kadar geçen süre ortalama iki haftadır, ancak semptomlar hafif kalabilir. Bazı vakalara aylarca hatta yıllarca teşhis konulamaz.

Babesia organizmaları genellikle büyük veya küçük olarak sınıflandırılır: Babesia canis, köpekleri enfekte eden büyük bir kan parazitidir ve dünya çapında dağıtılmaktadır. Köpekleri enfekte edebilen genetik olarak farklı babesia gibsoni isimli küçük bir kan paraziti de vardır.

Greyhounds ve Terrier grubunun üyeleri gibi belirli ırkların enfeksiyon riski yüksektir. Genç köpekler en ciddi şekilde enfekte olma eğilimindedir.

Köpeklerde Babesiosis Bulaşma

Babesiosis öncelikle enfekte bir kenenin ısırığı yoluyla yayılır (birden fazla kene türü hastalığı taşıyabilir). Ayrıca, ağız lezyonları veya sıyrıkları olan enfekte bir köpeğin başka bir köpeği ısırması gibi, bazı doğrudan hayvandan hayvana bulaşma olabileceğine dair kanıtlar da vardır. Bu , özellikle Pitbull Teriyerlerini etkileyen Babesia gibsoni için geçerlidir. Son araştırmalar, Babesia’nın  doğmamış yavrulara annelerinin rahminde bulaşabileceğini göstermektedir . Köpekler ayrıca enfekte bir kan transfüzyonu yoluyla yanlışlıkla enfekte olabilir. Kene kontrolünün zayıf olduğu kulübe ortamlarında barındırılan köpekler, babesiosis geliştirme riski daha yüksektir.

Babesia gibsoni’nin köpeklerde hastalığı doğrudan köpek dövüşlerinden ve ısırıklarından veya kan naklinden kaynaklanan enfekte kan yoluyla bulaştırdığına inanılmaktadır. Enfekte bir anne köpekten yavrunun kan dolaşımına bile yayılabilir (transplasental bulaşma).

Köpeklerde Babesiosis Belirtileri

Enfeksiyon belirtileri, hızla geçen hafif bir hastalıktan hızla ölümle sonuçlanan ciddi bir hastalığa kadar değişir. Vücudun enfekte olan bölgesine bağlı olarak belirtiler oldukça değişken olabilir. Yaygın klinik belirtiler şunları içerir:

Keneler tipik olarak bir köpeğin boynunun, başının ve kulaklarının yakınında ve bacaklarının altındaki kırışıklıklarda bulunur. Keneler genellikle küçüktür ve köpeğinizin cildinde sert bir yumru gibi hissederler. Tipik olarak koyu kahverengi veya siyahtırlar. Yaşam evresine bağlı olarak, kenelerin altı bacağı (larva) veya sekiz bacağı (nimfler ve yetişkinler) olacaktır. Bir süredir köpeğinizin üzerindeyseler, köpeğinizin kanıyla beslenmekten tıkanmış olabilirler ve açık kahverengi veya gri renkte görünebilirler. Köpekler, aylık pire ve kene önleyici ilaçlar konusunda güncel olsalar bile kene alabilirler. Kenelerin yaygın olduğu bir bölgede yaşıyorsanız ve ormanlık alanlarda ve parklarda diğer köpeklerle vakit geçirdikten sonra köpeğinizi sık sık kontrol etmeniz en iyisidir.

köpeklerde babesiosis

Köpeklerde Babesiosisin Nedenleri

Bir kene bir köpeği ısırdığında, Babesia gibi kanla taşınan parazitler kan dolaşımına girer. Babesia’yı bir köpeğe bulaştırmak için bir kenenin 2-3 gün beslenmesi gerekir. Kırmızı kan hücrelerinde çoğalarak anemiye neden olur . Enfekte kırmızı kan hücreleri parçalanır ve hemoglobin vücuda salınır. Bu, sarılığa (cildin ve gözlerin beyazının sararması) ve vücut yok edilenlerin yerini alacak kadar yeni kırmızı kan hücresi üretemediğinde anemiye yol açabilir.

Açık havada, özellikle ağaçlık alanlarda çok fazla zaman geçiren köpekler, kene ısırıkları ve bu parazite yakalanma riski altındadır. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli koşullar altında Babesia’nın köpekten köpeğe doğrudan bulaştığına dair kanıtlar vardır:

  • Ağız lezyonları veya sıyrıkları olan enfekte bir köpek başka bir köpeği ısırır. Bu özellikle Pit Bull Teriyerlerini etkileyen Babesia gibsoni için geçerlidir.
  • Doğmamış bir köpek yavrusu, annenin rahminde enfekte olur.
  • Başka bir köpekten kontamine kan transfüzyonu yoluyla istemeden enfekte olur.
  • Köpekler, kene kontrolünün zayıf olduğu kulübe ortamlarında barındırıldığında.

Köpeklerde Babesiosis Teşhisi

Veteriner hekiminiz, kene ısırığı veya köpek dövüşü de dahil olmak üzere semptomların tam bir geçmişini alacaktır. Veteriner aşağıdakileri içeren eksiksiz bir fizik muayene yapacaktır:

  • Tam kan sayımı
  • Kan biyokimyasal profili
  • İdrar tahlili
  • Elektrolit paneli

Düşük kan protein seviyeleri, azalmış kan trombosit sayısı ve anemi sıklıkla not edilir. Babesiosis, ateş, anemi, kırmızı kan hücrelerinin yok edilmesi, sarılık veya kanlı idrara neden olan diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Teşhisi doğrulamak için aşağıdaki laboratuvar testlerinden biri veya daha fazlası yapılmalıdır:

Bir köpeğin kan örneğinde kullanılan ve daha sonra mikroskopla incelenmelidir. Bu sayede veterineriniz kan hücrelerini ayırt etmesine yardımcı olur ve kan yaymasında protozoanın görülmesine izin verdiği için kan enfeksiyonunu daha belirgin hale getirir.

İmmünofloresan antikor (IFA) testleri, kanın serumunda Babesia organizmasıyla reaksiyona giren antikorları arar. Serum, bir kan numunesinin yüksek hızda döndürülmesiyle tüm hücreler çıkarıldığında kanın geride kalan kısmıdır. IFA testleri sınırlıdır çünkü genellikle Babesia’nın farklı türleri ve alt türleri arasında ayrım yapamazlar.

Enzime bağlı immünosorbent testi (ELISA) başka bir kan testidir. Pozitif bir test sonucu, enfekte köpeğin antikor yanıtına bağlıdır ve bu yanıtın gelişmesi 10 güne kadar sürebilir.

Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testleri, biyolojik bir numunede, genellikle köpeklerde tam kanda Babesia DNA’sının varlığını arar. PCR testi, Babesia’nın dört türünü de tespit edebilme avantajına sahiptir.

Köpeklerde Babesiosis Tedavisi

Babesiosis için FDA onaylı tedavi, büyük Babesia türlerinin tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir antiprotozoal ilaç olan imidokarb dipropiyonattır. Bu bir veteriner hekim tarafından uygulanabilecek bir enjeksiyondur. Bazı durumlarda azitromisin ve/veya klindamisin gibi antibiyotikler de önerilecektir.

Spesifik tedavi, tanımlanan babesia türüne ve hastalığın ciddiyetine bağlıdır. Daha ciddi şekilde etkilenen köpekler, anti-inflamatuar veya steroid ilaçlar, hastaneye yatış, IV sıvılar, kan transfüzyonları, oksijen tedavisi, bulantı önleyici ilaçlar ve diğer destekleyici bakım gerektirecektir. Kan nakli çok anemik hayvanlarda hayat kurtarıcı olabilir ve genellikle köpeklerde yapılır.

Köpeklerde Babesiosis’in İyileşmesi ve Yönetimi

Bir imidokarb enjeksiyonu kullanılırsa, Babesia canis’i (büyük organizma) ortadan kaldırmak için genellikle tek bir doz başarılı olur, ancak daha küçük Babesia türleri için iki hafta arayla verilen iki enjeksiyon gerekir. Enjeksiyon genellikle ağrılıdır ve kas titremelerine, salya akmasına, kalp atış hızında artışa, titremeye, ateşe, yüzde şişmeye, gözlerin yaşarmasına ve huzursuzluğa neden olabilir.

Veteriner hekiminiz köpeğinizin ilerlemesini izlemek isteyecek ve kan çalışması ve idrar testini tekrarlamak için düzenli takip randevuları planlayacaktır. Köpeğinizin tedavisinin başarılı olduğundan ve enfeksiyonun devam etmediğinden emin olmak için tedaviden iki ay sonra başlayan iki ila üç ardışık negatif PCR testi yapılmalıdır.

Çoğu babesiosis vakası, hastalık oldukça ilerleyene kadar teşhis edilmeyecektir. Babesiosis teşhisi konan bir köpeğin prognozu, teşhis anında hangi vücut sistemlerinin etkilendiğine bağlı olarak korunur.

Evcil hayvan ebeveynleri, babesiosis’ten kurtulan köpeklerin genellikle subklinik olarak enfekte kaldığını ve gelecekte hastalığın nüksetmesine maruz kalabileceğini bilmelidir. Bu ısrarla enfekte köpekler, her bölgede hastalığın daha fazla yayılması için bir kaynak görevi görür. Babesiosis’ten kurtulan köpekler asla kan nakli için donör olarak kullanılmamalıdır çünkü alıcılarda hastalık gelişebilir.

Köpeklerde Babesiosisin Önlenmesi

Uygun kene kontrol ürünleri kullanarak kenelere maruz kalmayı önlemek ve keneleri derhal ortadan kaldırmak, köpeğinizin bu parazite maruz kalmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Önleme ayrıca, köpek ısırıkları, anne köpekten yavru köpeklere ve kan nakli gibi kan yoluyla köpekten köpeğe bulaşmanın kontrolüne odaklanır.

Bahçenizde çim ve çalıları budanmış halde tutun. Kenelerin önemli bir sorun olduğu bölgelerde, bahçede ve kulübe alanında da kene tedavisi yapabilirsiniz.

 

Sık Sorulan Sorular

Babesiosis tedavi edilmezse şiddetli anemi ve/veya karaciğer hastalığı nedeniyle ölüme neden olabilir.

Evet, insanlar babesiosis geliştirebilir. Birkaç türün bildirilmiş olmasına rağmen, insanları enfekte eden en yaygın tür,  geyik veya kara bacaklı kene tarafından bulaşan Babesia microti’dir .

Antibiyotik kombinasyon tedavisi, bazı Babesiosis türleri için tercih edilen tedavi yöntemidir. Bunun dışında, imidokarb (Imizol®) adı verilen daha eski bir tedavi sıklıkla kullanılır. Babesia tedavisi genellikle köpeğinizde hangi Babesia türünün bulunduğuna bağlıdır.

İnsanları enfekte eden başlıca  Babesia türleri olan Babesia microti için tercih edilen tedavi seçeneği olan klindamisin,  köpeklerde Babesia’ya  karşı da kullanılabilir. Veteriner hekiminiz sizinle herhangi bir alternatif ve yardımcı tedaviyi görüşecektir.

Serebral babesiosis, beynin Babesia organizmaları ile enfeksiyonunu ifade eder ve nörolojik semptomlara neden olur. Babesiosis’in bu formu köpeklerde nadir görülür, ancak köpeğinizin bilincini veya zihinsel aktivitesini değiştirebilecek nöbetlere ve diğer nörolojik semptomlara neden olabilir.

Yaygın semptomlar arasında enerji eksikliği, iştahsızlık ve ateş bulunur. Köpekler tipik olarak anormal koyu renkli idrar, ateş, halsizlik, soluk mukoz membranlar, depresyon, şişmiş lenf düğümleri ve genişlemiş bir dalak ile karakterize akut ve şiddetli babesiosis formu ile kendini gösterir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.