İnsanların evlerinde bol miktarda şeker bulunduğundan köpeklerde çikolata zehirlenmesi yaygındır. Eğer çikolata ortalıktaysa tatlıya düşkün her köpek risk altındadır, ancak köpek yavruları meraklı doğaları nedeniyle çikolatayı daha sık yerler. Çikolata köpekler için tehlikelidir çünkü sinir ve kardiyovasküler sistemlerine zarar verebilir . Köpeklerde çikolata zehirlenmesinin belirtilerini ve bu konuda ne yapılması gerektiğini öğrenmeniz köpeğiniz için hayat kurtarıcı olabilir.
İçindekiler
Çikolata zehirlenmesi, bir köpek çikolatalı şeker veya kakao içeren tatlıları yediğinde meydana gelir. Çikolata, kakao bitkilerinin kavrulmuş tohumlarından yapılır ve kafeinle ilgili bir kimyasal olan teobromin içerir. Köpekler teobromini insanlar kadar hızlı metabolize edemezler; bu nedenle, bu bileşik onlar için toksiktir. Çok fazla çikolata tüketmek, bir köpeğin sinir ve kardiyovasküler sistemlerini etkileyerek hiperaktif davranışlara ve yüksek kalp atış hızına neden olur. Uygun veteriner hekim tedavisi olmadan, aşırı dozda çikolata köpeğiniz için ölümcül olabilir.
Bir veya iki parça çikolata, köpek çok küçük olmadığı veya teobromin kimyasalına karşı hassas olmadığı sürece muhtemelen köpeğe zarar vermez. Çikolata yutulmasının belirtileri, hafif rahatsızlıktan acil tıbbi acil durumlara kadar değişir.
Çikolata yiyen bir köpek, aynı zamanda mesane kontrolünü de gevşeten teobrominin idrar söktürücü etkisi nedeniyle büyük miktarlarda idrar çıkarabilir. Köpekler hayati tehlike arz edecek miktarda çikolata yemese bile, ishal ve kusma gibi daha hafif belirtiler gösterebilir. Bazı durumlarda, bir köpek veya köpek yavrusu çok miktarda çikolata yediğinde, nörolojik veya kardiyovasküler sistemle ilgili sorunlara işaret eden ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Titreme, hızlı kalp atışı veya koma, acil müdahale gerektiren tıbbi acil durumlardır.
Bir köpek çikolata tükettiğinde çikolata zehirlenmesi meydana gelir. Bitter veya fırıncı çikolatası, sütlü çikolatadan çok daha fazla teobromin içerir ve bu nedenle çok daha tehlikelidir; çikolata ne kadar koyu ve acı ise o kadar zehirlidir. Beyaz çikolata, ismine rağmen kakao içermediği için köpekler için zehirli değildir. İyi bir kural: 50 kiloluk bir köpek için, bir ons fırıncı çikolatası zehirliyken, dokuz ons sütlü çikolata zehirlidir. Bu kuralı anlamak, orta boy bir köpeğin küçük sütlü çikolata parçaları tüketebileceği ve hastalanmayabileeği anlamına gelir; her şey kakao miktarı ve köpeğin büyüklüğü ile ilgili olsa da çikolatanın hiçbir türlüsünü köpeğinize kesinlikle vermemelisiniz.
Köpeğinizin çikolatayı yuttuğunu biliyorsanız, ne kadar çikolata yendiğini belirlemek için kaynağı (çanta, kase vb.) kontrol edin. Köpeğiniz hastalık belirtileri göstermiyor olsa bile, köpeğin muayene edilmesi gerekip gerekmediğini belirlemek için tüketilen yaklaşık çikolata miktarıyla birlikte veteriner hekiminizi arayın. Özellikle şiddetli olanlar olmak üzere zehirlenme belirtilerine dikkat edin ve gerekirse veterinere acil bir yolculuk yapmaya hazır olun.
Köpeğiniz veya yavru köpeğiniz çok fazla çikolata tüketmişse, hemen en yakın acil veteriner kliniği veya hastanesine gitmeniz gereklidir. Çikolata zehirlenmesinin panzehiri yoktur. Etkilenen köpeklere, semptomatik tedavinin yanı sıra zehirin daha fazla emilmesini önlemek ve eliminasyonu hızlandırmak için veteriner hekim tarafından destekleyici tedavi sunulur.
Hayvanın çikolata yediği gözlemlendiyse, veteriner hekiminiz kusturmayı seçebilir. Yutulmasından bu yana zaman geçtiyse, veteriner, teobrominin yavru köpeğin dolaşım sistemine daha fazla emilmesini önlemeye yardımcı olmak için aktif kömür verebilir. Şok belirtileri sıvı tedavisi ile giderilir. Kalp hızı düzensizlikleri, kusma ve ishalin her biri özel olarak uygun ilaçlarla tedavi edilir.
Tedavi, yenen çikolatanın miktarına ve türüne bağlıdır . Erken tedavi edilirse, kusturmayı içeren dekontaminasyon ve teobrominin vücut tarafından emilmesini önlemek için aktif kömür verilmesi gerekli olan tek şey olabilir. Teobrominin devam eden rezorpsiyonunu ve yeniden sirkülasyonunu azaltmak için aktif kömür tedavileri tekrar edilebilir.
Toksik miktarda çikolata alan tüm köpekler, herhangi bir ajitasyon, kusma, ishal, sinirlilik, düzensiz kalp ritmi ve yüksek tansiyon belirtileri açısından yakından izlenmelidir . Huzursuzluğu ve diğer belirtileri tedavi etmek için ilaç tedavisi de gerekli olabilir.
Çikolata zehirlenmesi olan bir köpeğin prognozu, yutulan çikolata miktarına ve köpeğin buna tepkisine bağlıdır. Bazı köpekler hiçbir toksisite belirtisi göstermezken, diğerleri kritik bakımda hastaneye kaldırılır. Acil veteriner hekim müdahalesi son derece önemlidir çünkü bir köpek ciddi şekilde tepki verebilir ve iyileşmesi için yoğun destekleyici bakım gerektirebilir. Tedavi edilmeyen aşırı çikolata yutma vakalarında köpekler ölebilir.
Çikolata toksisitesiyle baş etmenin en iyi yolu , sorunun oluşmasını önlemektir. Çoğu köpek ve köpek yavrusu tatlıya düşkündür, bu nedenle çikolatayı ulaşamayacağı bir yerde saklayın ve tatillerde özellikle dikkatli olun. Ayrıca bazı yaygın eğitim yöntemleriyle çikolata zehirlenmesini önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
Toksik teobromin miktarı çikolatanın türüne göre değişir. Çikolata ne kadar koyu ve acı ise köpekler için o kadar tehlikelidir. Pişirme çikolatası ve gurme bitter çikolata oldukça konsantredir Sütlü çikolata dah az teobromin içerir. Beyaz çikolata ise çok az teobromin ile nadiren herhangi bir çikolata zehirlenmesi tehdidi oluşturur. Yutulan miktar bir toksisite endişesi olmasa bile, köpekler çikolatadaki yağ ve şekerden hastalanabilir. Bunlar şiddetli vakalarda veya mideleri daha hassas olan köpeklerde pankreatite neden olabilir.
Evet, çikolata köpekler için zehirlidir. Nadiren ölümcül olsa da, çikolatanın yutulması önemli hastalıklara neden olabilir. Çikolata toksiktir çünkü kafeinin yanı sıra teobromin adı verilen bir kimyasal içerir. Teobromin çikolatadaki ana toksindir ve kafeine çok benzer. Her iki kimyasal da tıbbi olarak idrar söktürücü, kalp uyarıcı, kan damarı genişletici ve düz kas gevşetici olarak kullanılır. Köpekler teobromin ve kafeini insanlar kadar iyi metabolize edemezler. Bu nedenle köpekler kimyasalların etkilerine karşı daha duyarlıdır.
Zehirli miktarda çikolatanın yutulup yutulmadığını öğrenmek için veterinerinizle veya Evcil Hayvan Zehri Yardım Hattıyla iletişime geçin. Toksik bir miktar yutulursa, köpeğinizi derhal bir veterinere muayene ettirmelisiniz. Tedavi ne kadar erken başlarsa, köpeğinizin prognozu o kadar iyi olur.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar