Köpeklerde Demodikozis (Demodektik Uyuz) Belirtileri ve Tedavisi

21 Mart 2023
1277
Köpeklerde Demodikozis (Demodektik Uyuz) Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde uyuz, mikroskobik akarların neden olduğu parazitik bir deri hastalığıdır. Köpeklerde bu deri hastalığına iki farklı uyuz akarı neden olur. Biri derinin hemen altında yaşar (sarkoptik uyuz), diğeri ise kıl foliküllerinde bulunur (demodektik uyuz). Her iki akar da benzer özellikleri paylaşsa da, önemli farklılıklar da vardır. Farklı nedenleri, tedavileri ve prognozları olduğu için iki uyuz türünü karıştırmamak önemlidir.

Köpeklerde Demodektik Uyuz Nedir?

Kırmızı uyuz olarak da bilinen demodektik uyuz, Demodex canis (en yaygın), Demodex injai veya Demodex kornei gibi akarların neden olduğu parazitik bir deri enfeksiyonudur. Mikroskop altında sekiz kısa bacaklı puro şeklinde görünür.

Bu tür akarlar, genellikle zararlı olmasa da, saç folikülünün normal bir üyesidir. Bağışıklık sistemi sağlıklı ise bu akarlar konakçılarına herhangi bir zarar vermezler. Bu akarın aşırı büyümesine izin veren olgunlaşmamış veya zayıflamış bağışıklık sistemine sahip köpekler, tüy dökülmesi ve kırmızı, pullu cilt lezyonları gibi klinik belirtiler geliştirecektir.

Akar normalde derinin kıl köklerinde az sayıda yaşar. Demodex, yavrunun olgunlaşmamış bağışıklık sistemi nedeniyle en sık anneden yavruya süt emerken bulaşır. Normal, sağlıklı bir köpeğin demodeksli birine maruz kalması tehlikeli değildir. Demodektik uyuz, gelişmesi için depresif bir bağışıklık sistemi gerektirdiğinden diğer köpekler arasında bulaşıcı değildir.

Demodektik uyuz köpeklerden insanlara yayılamaz.

Köpeklerde Demodektik Uyuz Belirtileri

Demodektik uyuzun klinik belirtileri şunları içerir:

Yavru köpeklerde anne memesinden beslenmeye bağlı olarak sıklıkla yüz ve kafa çevresinde lezyonlar başlar ancak lezyonlar vücudun herhangi bir yerinde bulunabilir. Daha şiddetli jeneralize demodektik uyuz vakalarında ağrı, uyuşukluk, ateş, akıntılı yaralar ve ciltte şişlik görülebilir. Akar kulak kanallarını istila ederse kulak enfeksiyonları da mümkündür.

Köpeklerde Demodektik Uyuz Nedenleri

Demodektik uyuz , köpeklerin kıl köklerinde yaşayan parazit bir akardan ( Demodex canis veya Demodex injal ) kaynaklanır. Mikroskop altında bu akar, sekiz bacaklı bir puro şeklindedir. Bazen sadece ‘Demodex’ veya ‘kırmızı uyuz’ olarak adlandırılan demodektik uyuz, köpeklerde en yaygın uyuz şeklidir.

Demodektik akarlar tipik olarak deride yaşarlar ve konakçılarına gerçek bir zarar vermezken konakçılarından yararlanırlar. Uyuz, akar kıl folikülünde aşırı büyüdüğünde, genellikle bağışıklık sistemleri hala gelişmekte olan köpek yavruları gibi zayıf bağışıklık sistemine sahip olanlarda ve bağışıklık sistemlerinin baskılanmasına yol açan altta yatan hastalıkları olan yaşlı köpeklerde meydana gelir. Demodektik uyuz, genellikle bir köpeğin olgunlaşmamış bir bağışıklık sistemine sahip olduğu ve deri akarlarının sayısının hızla artmasına neden olduğu zaman ortaya çıkar. Bu hastalık esas olarak 12 ila 18 aylıktan küçük köpeklerde görülür. Köpek olgunlaştıkça bağışıklık sistemi de olgunlaşır.

Hastalığa sahip yetişkin köpeklerin genellikle bağışıklık sistemleri zayıflamıştır. Yaşlı köpeklerde demodektik uyuz oluşabilir çünkü bağışıklık sistemi genellikle yaşla birlikte azalır. Hastalık, yetersiz beslenme veya bazı ilaçlar nedeniyle zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip köpekler de demodektik uyuza karşı hassastır.

Köpeklerde Demodektik Uyuz Teşhisi

Uyuz en yaygın olarak deri kazıma veya tüy yolma ve sitoloji ile teşhis edilir. Bu, bir neşter bıçağı kullanmayı ve hafif tahriş veya kanamanın kaydedilmesi için cildi yeterince derin kazımayı (bu, demodex kıl folikülünün derinliklerinde yaşadığı için gereklidir) veya değerlendirme için tüyleri kökünden almayı içeren invaziv olmayan bir testtir. Numune mikroskop altında değerlendirilir. Herhangi bir akarın varlığı olumlu bir sonuç olarak kabul edilir.

Bazı akarlar, köpek deriyi yalarken/çiğnerken yuttuğu için dışkı yüzdürme veya dışkı testi yoluyla bulunabilir. Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi de yapılabilir, ancak yanlış negatif sonuçları garanti edebilir ve tanı kesin olduğunda genellikle gerekli değildir.

Son olarak, köpeğin tedaviye yanıt vermediği durumlarda veya diğer daha az invaziv teşhis testleriyle belirlenemeyen bir teşhis durumunda deri biyopsisi gerekli olabilir. Biyopsi bazen daha ciddi, jeneralize demodeks vakalarında düşünülür.

köpeklerde demodektik uyuz

Köpeklerde Demodektik Uyuz Tedavisi

Lokalize form genellikle topikal ilaçlarla tedavi edilir. Genelleştirilmiş form, genellikle oral veya topikal ilaçlar şeklinde daha agresif tedavi gerektirir. Moxidectin + imidacloprid gibi birkaç ‘spot-on’ topikal tedavi vardır. Bu ilaçlar demodikoz tedavisi için ‘endikasyon dışı’ kullanılmaktadır. Endikasyon dışı terimi, bir ilacın onaylandığı koşullar dışındaki koşullar için kullanılmasını tanımlar. Demodektik uyuzun endikasyon dışı tedavisi için de kullanılabilen enjekte edilebilir bir doramektin  formu vardır.

Eskiden demodektik uyuz tedavisi, öncelikle saç köklerinin daldırılmadan önce akmasına ve açılmasına yardımcı olan benzoil peroksit içeren özel temizleyici şampuanlarla şampuanlamaya dayanırdı. Kullanılan daldırma, amitraz adı verilen güçlü bir insektisittir. Bu tedavinin potansiyel yan etkileri ve daha yeni ve daha güvenli ilaçların geliştirilmesi nedeniyle günümüzde bu tedavi daha az kullanılmaktadır.

Birkaç oral ilaç seçeneği de mevcuttur. Ivermektinler, köpeklerde ve kedilerde kalp kurdu hastalığının önlenmesi için onaylanmış bir ilaç sınıfıdır. Bununla birlikte, ivermektin uyuzlu köpeklerin tedavisinde kullanım için onaylanmamıştır, bu nedenle köpeklerde akar istilasını tedavi etmek için kullanımı etiket dışıdır.

İvermektin, uygun şekilde uygulanmadığı takdirde ölüm dahil olmak üzere ciddi yan etkilere neden olabilen çok güçlü bir ilaçtır. Talimatları etikettekilerden çok farklı olabileceğinden, veteriner hekiminizin talimatlarına ve uyarılarına dikkatle uymanız son derece önemlidir. Veteriner hekimler, ilaca özellikle duyarlı oldukları için Collies, Shetland Çoban Köpekleri, Avustralya Çoban Köpekleri, Eski İngiliz Çoban Köpekleri veya diğer sürü ırklarında kullanım için genellikle ivermektini önermezler. MDR1 mutasyonları olan köpekler asla ivermektin almamalıdır. Bu mutasyon, genetik test yoluyla belirlenebilir. 

Demodex akarlarını tedavi etmek için kullanılabilecek birkaç başka oral ilaç vardır. Bunlar arasında milbemisin oksim ve fluralaner  bulunur. Veteriner hekiminiz, köpeğiniz için hangi oral veya topikal ilacın en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır.

Bazı durumlarda, özellikle genelleştirilmiş demodektik uyuzu olan köpeklerde, ikincil deri enfeksiyonları durumu zorlaştırır ve antibiyotik veya şampuan tedavisi gerektirir. Cilt enfeksiyonları olan köpeklerin genellikle çok kırmızı, iltihaplı bir cildi olduğundan, demodektik uyuz genellikle ‘kırmızı uyuz’ olarak adlandırılır. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin demodektik uyuza ek olarak bir deri enfeksiyonu olup olmadığını belirleyecektir.

Tüm demodektik uyuz vakaları tedavi gerektirmez. Vücudun küçük bir bölgesinde lokalize olan bazı demodektik uyuz vakası, tedavi olmaksızın 1-2 ay içinde kendiliğinden düzelir.

Ayrıca, hastalığın akarların aşırı büyümesine katkıda bulunan altta yatan bir genetik ve/veya bağışıklık sistemi nedeni olduğu düşünüldüğünden, genelleştirilmiş demodex enfeksiyonları olan  köpeklerinin üretilmemesi önerilir.

Köpeklerde Demodektik Uyuzun İyileşmesi

Uyuzlu köpeklerin çoğu, zamanında uygun tedavi ile iyileşir. İkincil enfeksiyonlar ve altta yatan sistemik hastalık, genellikle kronik tedavi gerektiren köpeklerde suçludur. Uyuz, uygunsuz tedavi alan veya altta yatan tıbbi durumları iyi yönetilmeyen köpeklerde ölümcül olabilir.

Demodektik uyuz tedavisi genellikle başarılıdır. Ancak bağışıklık sistemi zayıflamışsa ne akarlar ne de enfeksiyon tedaviye yanıt veremez. Jeneralize demodikozda başarılı tedavi uzun zaman alabilir ve tedavinin ilerleyişini değerlendirmek için düzenli deri kazıntıları gerektirebilir.

Bağışıklık sistemi 12 ila 18 aylık olana kadar olgunlaşmadığından, demodektik uyuzlu bir köpek o yaşa kadar tekrarlayabilir. Ek olarak, baskılanmış bağışıklık sistemi olan köpekler, nüksetmeye duyarlı olabilir. Kontrol edilemeyen sorunların gelişme olasılığını en aza indirmek için bir nüksetme meydana gelir gelmez tedavi edilmesi önemlidir. Hastalığın nüks etmesi genellikle tedavi kesildikten üç ila altı ay sonra fark edilir.

Köpeklerde Demodektik Uyuzun Önlenmesi

Demodektik uyuz, tipik olarak köpekler arasında bulaşmadığı için çevresel temizlik gerektirmez, ancak yine de aylık veya üç ayda bir akar öldürücü bir önleyici tavsiye edilir. Veteriner hekiminiz tarafından aksi belirtilmedikçe, diğer akar, pire ve kene türlerinden kaynaklanan enfeksiyonlardan kaçınmak için köpekler düzenli olarak akar öldürücü önleyici maddeler üzerinde kalmalıdır.

 

Sık Sorulan Sorular

Demodektik uyuz insanlara bulaşıcı değildir.

Demodektik uyuzun lokalize mi yoksa genelleştirilmiş bir enfeksiyon mu olduğuna ve herhangi bir ikincil enfeksiyon veya altta yatan hastalık olup olmadığına bağlı olarak çözülmesi haftalar veya aylar alabilir. Her köpek ilaçlara farklı tepki verir, bu nedenle çözüm için kesin bir zaman çizelgesi yoktur.

Demodektik uyuz hafif vakalarda kendi kendine düzelebilir. Hafif, lokalize enfeksiyonların kendiliğinden düzelmesi genellikle 1-2 ay sürer.

Hayır, demodektik uyuz diğer hayvanlara veya insanlara bulaşmaz. Demodex akarları, yavrulara hayatlarının ilk birkaç gününde annelerinden bulaşır. Akar hemen hemen tüm köpeklerde bulunduğundan, sağlıklı bir köpeğin demodektik uyuzu olan birine maruz kalması tehlikeli değildir, çünkü uyuzun gelişmesi için bağışıklık sisteminin baskılanması gerekir.

Bağışıklık sisteminin gelişimi genetik veya kalıtsal kontrol altındadır. Etkilenen bir köpeğin genellikle etkilenen yavruları da vardır. Çöp arkadaşlarının sahipleri, yavrularında uyuz gelişimini izlemeleri konusunda uyarılmalıdır. Hastalık genetik bir kusurdan kaynaklandığı için, etkilenen köpekler yetiştirilmemeli ve etkilenen köpeğin ebeveynleri tekrar yetiştirilmemelidir.

Şaşırtıcı bir şekilde, demodektik uyuzu olan bir köpek, yer yer tüylerini kaybetmesine rağmen ciddi şekilde kaşınmayabilir. Saç dökülmesi genellikle yüzde, özellikle göz çevresinde başlar. Sadece birkaç parça saç dökülmesi olduğunda, duruma lokalize demodektik uyuz denir. Hastalık cildin birçok bölgesine yayılırsa, duruma genelleştirilmiş demodektik uyuz denir.

Veteriner hekiminiz bu hastalığı teşhis etmek için derin deri kazımaları alacak ve bunları mikroskop altında inceleyecektir. Deri kazımalarında normalden fazla sayıda Demodex akarının bulunması tanıyı doğrular. Nadiren, kronik cilt enfeksiyonları olan ve tedaviye uygun şekilde yanıt vermeyen köpeklerde deri biyopsisi yoluyla hastalık teşhis edilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.