Farklı görünümleri ve sempatik halleriyle fazlasıyla dikkat çeken tüysüz kediler kedi cinsleri arasında en garip türler olarak biliniyor. Bazı insanlar tüysüz kedilerin görünümünden korksa da, çoğu kedi sahibi tüysüz ya da tüylü ayırt etmeden her kediye kucak açabiliyor. Aynı zamanda tüysüz kediler, sert görünümlerinin arkasında sakladıkları tatlılıklarıyla da adeta herkesin sevgilisi haline gelebiliyor. Peki tüysüz kedi cinsleri hangileridir? Tüysüz kedilerin özellikleri nelerdir? Tüysüz kedilerin bakımı nasıl olmalıdır? Tüysüz kedilerin karakterleri, kişilikleri nasıldır? gibi daha pek çok sorunun yanıtını bu makalede öğreneceksiniz! İşte tüysüz kediler hakkında bilgiler…
İçindekiler
Tüysüz kedi cinsleri arasında en popüler olan Sfenks, Mısır kedisi ya da firavun kedisi olarak da adlandırılıyor. 2016 yılında Cat Fanciers Association tarafından en popüler kedi cinsi seçilen Sfenks, tüysüz olsalar da renkli olabiliyorlar.
Rus kökenli tüysüz bir kedi ırkı olan Donskoy, Don Sphynx ya da Russian Hairless olarak da anlandırılıyor. Donskoy ilk olarak Rusya’da 1987 yılında Elena Kovaleva tarafından keşfedilmiştir. Daha yavru bir kediyken çocukların elinden alan Elena, kediyi kendi evine götürdüğünde tüylerinin dökülmüş olduğunu fark eder. Bir zaman sonra kedinin doğum yapmasının ardından yavrularının da tüylerinin dökülmüş olduğunu gördüğünde ise bu durumu bir hastalık sanar. Ancak daha sonra bunun bir hastalık olmadığını ve yeni bir kedi ırkı olduğunu anlar.
Donskoy ırkının akrabası olan Peterbald, tüysüz kedilerden daha iri bir yapıya sahiptir. Diğer kedilerden daha fazla yemek yiyen Peterbald ırkının, metabolizmaları da çok hızlı çalışır. Ayrıca insanlarla iletişim kurmayı çok severler.
Laboratuvar ortamında 2005 yılında üretilen bir kedi cinsi olan Bambino, diğer tüysüz kedilere nazaran daha kısa ve kaslı bacaklara sahiptir. Üretim hayvanı oldukları için kendilerine özel hastalıkları bulunur.
Tamamen tüysüz bir deriye sahip olan Ukraynalı Levkoy ırkları, Scottish Fold ve Donskoy karışımıdır. İlk bakışta oldukça sert görünseler de, sıcakkanlı kedi ırklarındandır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tüysüz kedi denildiğinde akla ilk gelen kuşkusuz Sfenks kedisidir. Ancak Sfenks dışında birkaç tane daha tüysüz kedi cinsi vardır.
Genel olarak kediler, haftada bir banyo yaptırılır. Yoğun tüy yapısına sahip olan kedi cinsleri, günlük olarak taranmasının yanı sıra haftada iki kez de banyo yapmaya müsaittirler. Tüysüz kediler için durumun farklı olacağını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Özellikle Sfenks kedileri, haftalık olarak banyo ve kişisel bakıma ihtiyaç duyarlar. Tüysüz kediler, yağları emecek herhangi bir kürkle donatılmadıkları için banyo yapmaya ihtiyaçları vardır.
Çoğu insan kedi ve köpeklerin soğuk havalarda üşümediğini düşünürler. Genelde kalın bir palto ve yoğun tüy ile kaplı olduklarından dolayı bu fikre kapılırlar. Ancak bu durum hem tüylü hem de tüysüz kediler için de geçerli değildir. Özellikle tüysüz kediler için hiç geçerli değildir. Bu nedenden dolayı vücut sıcaklıklarını düzenlemelerine yardım etmek için sonbahar ve kış aylarında tüysüz kedinize kazak giydirebilirsiniz.
Tüysüz kedilerin, tüylü kedilere göre daha çok üşüdüğünden yukarıda bahsettik. Öte yandan tüysüz kedilerin metabolizması daha hızlı çalıştığı için, diğer kedilere göre daha fazla öğüne ihtiyaç duyduklarını belirtmeliyiz.
Bütün tüysüz kedilerin pembe bir renge sahip oldukları düşünülür ancak bu bilgi yanlıştır. Bazı kedi ırkları desenli işaretlere ve gölgelendirmelere sahiptir.
Genel olarak insanların kedilerin tüylerine alerjileri vardır. Ancak ne yazık ki bu durum, tüysüz kediler içinde farklı değildir. Alerjik reaksiyonlar ciltleri ve tükürüklerinden salgılandığı için, insanların tüysüz kedilere karşı alerjik olmasına sebep olur.
Dışa dönük, yaramaz ve insan odaklı olan Sfenks cinsi, ilgiyi fazlasıyla sever. Genellikle evlerine gelen sahiplerine selam verirler ve konuşmayı çok severler. Aynı zamanda zeki, oyuncu ve sevimli olan bu kediler, sahipleriyle uyumaktan oldukça hoşlanırlar. Diğer kedilere göre daha çok acıkan ve daha çok üşüyen bu kediler, soğuk yüzeylerde oturmayı sevmezler. Güneşte dışarı çıkmaları gerekiyorsa ve soluk bir cilde sahipseler, güneş korumasına ihtiyaç duyabilirler.
Sfenks kedisi, özel olarak yetiştirilen ilk tüysüz kedi cinsi olma özelliğine sahiptir. Üreme programı ilk olarak, Kanada’nın Ontario kentinde 1966 yılında evcil bir kedinin tüysüz bir erkek kedi yavrusu doğurmasıyla başlamıştır. Ayrıca bugün doğan çoğu Sfenks kedisi, 1978 yılında Toronto’daki üç tüysüz yavru kedinin soyundan gelmektedir.
Döküntü ve mantar enfeksiyonları da dahil olmak üzere cilt sorunlarına eğilimleri vardır. Bunun dışında Sfenks kedisini özellikle güneş yanıklarından korumak için fazlasıyla dikkat edilmeli ve özen gösterilmelidir. Diğer kedilerde de olduğu gibi Sfenks kedisi de gereken aşıları olmalı ve yıllık veteriner muayenesine götürülmelidir.
Her kedinin yemek konusunda kendine özgü beğenileri, hoşlandıkları ve ihtiyaçları vardır. Ancak etobur olan kedilerin, tükettiği mamalardan 41 farklı besin ve spesifik besinleri alması gerekmektedir. Bu besinlerin oranları ise genel sağlığa, yaşa ve yaşam tarzlarına göre değişmektedir. Örneğin büyüyen ve enerjik dolu bir yavru kedinin diyeti ile daha az hareket eden yaşlı bir kedinin beslenmesi aynı değildir. Öte yandan kedilerin beslenmelerine göre kilolarını da ideal bir şekilde korumaları gerekmektedir. Bunun için doğru miktarda gıdayı vermek ve ıslak ya da kuru gıda tarifleri ile bireysel tercihlere göre yemek yapmak şarttır.
Sfenks kedisinin cildinin temiz olmasına oldukça özen gösterilmelidir. Yağlı salgılarını gidermek amacıyla her hafta yıkanması ve süngerlenmesi şarttır. Kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulaklarını temizlemeniz ve tırnaklarını da kesmeniz gerekmektedir.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar