Epilepsi atağı ve nöbet geçiren kedileri yönetmek

2 Haziran 2021
3136
Epilepsi atağı ve nöbet geçiren kedileri yönetmek

Nöbet; beyin fonksiyonlarında bir bozukluk sonucu oluşan bilinç azalması veya kaybına bağlı gelişen, anormal motor hareketler, davranış anormallikleri veya duyusal bozukluklardır. Bu durum genellikle beynin elektriksel aktivitesindeki artış ile yakından ilgilidir. 

Kediler neden nöbet geçirir?

Nöbetler insanlarda olduğu gibi kedi dostlarımızda da meydana gelir. Bununla birlikte pek çok etkene bağlı olarak gelişir; yapısal beyin bozuklukları, enfeksiyoz veya metabolik nedenler, vasküler hastalıklar, toksinler… Bunların haricinde nedeni bilinmeyen epileptik nöbetler de söz konusudur. 

Kedinizin neden nöbet geçirdiğini bilmek, tedavinin etkisi açısından çok önemlidir. Bununla birlikte kedi nöbetlerinin altında yatan kaynağı tam anlamıyla bilmek mümkün olmayabilir. Kedinizin, tedavisi kesin olmayan ve destekleyici bakım gerektiren bir hastalığa sahip olması mümkündür. İdiyopatik yani nedeni bilinmeyen epilepsi ihtimali de söz konusu olabilir. 

Sık sık nöbet geçiren bir kedi, hekim doğrultusunda antikonvülzan ilaçlarla tedavi edilecektir. Fakat antikonvülzan ilaç tedavisinden önce göz önüne alınması gereken bazı noktalar vardır. 

Kediniz nöbet için tedavi edilmeli mi? 

Bu başlığın cevabını net olarak belirleyecek kişi veteriner hekiminizdir. Fakat bilgilendirme amaçlı birkaç noktaya değinmekte fayda var. 

İlaç tedavisine başlama kararı birkaç faktöre dayanacaktır: 

  • Kediniz hangi sıklıklarla nöbet geçiriyor? Seyrek gelişen nöbetlerde hekiminiz genellikle tedavi önermez. 
  • Nöbetler ne kadar şiddetli? Kedinizde gelişen nöbetler şiddetliyse, sıklığı göz ardı edilip tedavi önerilir. 
  • Kediniz status epileptikustan mı muzdarip? (Status epileptikus: Bir epileptik nöbetin beş dakikadan fazla sürmesi ya da 30 dakika içinde hastanın önceki durumuna dönmesini engelleyen en az iki nöbetin art arda gelişmesi.) 
  • Kediniz üç dakikadan uzun süren tek bir nöbet mi yoksa arada tamamen iyileşmeden birden fazla nöbeet mi geçiriyor? Veya küme nöbetleri mi geçiriyor (24 saatte ikiden fazla nöbet)? Bu gibi durumlarda, tekrar gelişecek nöbetleri önlemek için antikonvülzan tedavi gerekecektir. 

Öncelikle nöbetler kısa etkili antikonvülzanlarla durdurulur ve takiben uzun etki antikonvülzanlarla tedaviye başlanır. Nöbetin gidişatına bağlı olarak tedavi uygulamaları değişecektir. 

Kedinizin nöbet ilaçlarını yönetmek 

Hasta için en doğru tedaviyi planlayacak kişinin veteriner hekim olduğu unutulmamalıdır. Bununla birlikte kediniz antikonvülzan ilaç tedavisine başladığı zaman, muhtemelen hayatının geri kalanında da bu tedaviyi sürdürecektir. 

Antikonvülzan tedaviyi aniden kesmek, kediniz için tehlikelidir. Veteriner hekiminize danışmadan ilacı kesmemeli veya dozu değiştirmemelisiniz. Bu gibi ilaçlar tıpkı antidepresanlar gibi yavaş ve kademeli bir şekilde kesilmelidir. 

Bir nöbette antikonvülzan tedavinin yanı sıra gerekli ise sıvı tedavisi uygulanır. Hipertermi veya hipotermiden kaçınma amaçlı beden ısısı sık sık ölçülür. Evde beş dakikadan uzun süren epileptik nöbetlerin şekillenmesi ihtimaline karşı ise hasta yakını bilgilendirilir ve duruma göre yönlendirmeler yapılır.

mavi gözlü kedi 

Epileptik nöbet geçiren bir kediye nasıl davranılmalı? 

Kedinizde nöbet öncesi kafa sallama, seğirme ve sürekli yalanma gibi belirtiler gözlemleyebilirsiniz. Nöbet esnasında:

  • Kedinizi ürkütmeden, soğukkanlı bir şekilde başının altına ince bir yastık veya havlu koyarak kafasını bir yerlere vurmasını ve zarar görmesini engellemelisiniz. 
  • Nefes alışverişinde bir anormallik varsa kedinizin boynunu düz bir şekilde tutmanız ve dilini yutmaması için dilini ağzından dışarı çıkarmanız gerekecektir. 
  • Epileptik nöbetlerden sonra kedinizin yanında bir süre durarak onunla ilgilenmeniz ve onu sakinleştirmeniz faydalı olacaktır.  
  • Nöbetten çıktıktan sonra korku ve şaşkınlıkla ters hareketler yaparak kendine zarar vermesi mümkündür. Bu nedenle yumuşak ve zarar vermeyecek bir zeminde olmalı. 

Kediler oldukça duygusal hayvanlardır. Bundan dolayı böyle bir rahatsızlığın varlığında kediniz kesinlikle stresli bir ortamda olmamalı; yemek ve egzersiz saatleri düzenli olmalıdır. Ayrıca kedinizin oda spreyleri ve sigara dumanından uzak durması faydalı olacaktır. Mikro dalga fırını gibi sinir sistemini tetikleyecek aletlerin de kedilerden uzak tutulması önerilmektedir.

İlgili içerik: Kedilerde meydana gelen nörolojik bozukluklar

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Bahar çetin
Haz 5, 2022 / 01:47

Bilgi katkisinda bulunmak isterim. 4 senedir kedimde nöbet geçirme sorunu var. Şu anda 12 yaşlarında ve erkek. 2 yaş civarıyken çenesi ve çok sayida dişi kırık halde buldum ve sahiplendim. Müteakip 5 sene icinde kalan dişleri ağır enfeksiyonlarla tek tek çekildi. Kalan son dişi ceviz kadar şişip apse yapinca, veteriner melox hap verdi agrisi için, ancak 2 çeyrek haptan sonra pembe renkli kustu ve komaya yakın bir duruma geldi. Yillardir enfeksiyon yüküne ilaç da eklenince akut böbrek sorunu olmuş. Ancak tedaviyle düzeldi fakat önce 6 ayda birle baslayip ayda bire düşen nöbetler başladı. Artik nöbet yaklasinca belirtilerden anliyorum. Bir kaç saat öncesinden agresiflesiyor, burnundan soluyor. Sürekli mızmızlanıp konusuyor, mama yemek istemiyor. Sadece sabah 8-9 gibi nöbet geciriyor. Önce kusuyor, sonra kaskati yana yikilip nefes nefese kalip agliyor, ciş kaçırıyor. Ancak 3 aydır düzenli ağzına şırıngayla şişe su veriyorum, daha kaliteli mamaya geçtim, nöbetlerin arası açılmaya ve daha hafif seyretmeye başladı. Eskiden tum gun hasta yatardı, artık 1 saat dinlenince toparlayip yemek yiyor ve hareketleniyor. Belki birilerine faydasi olur bu bilginin.


Veteriner Hekim
Haz 6, 2022 / 15:42

Kedinizin nöbetleriyle alakalı nasıl bir teşhis konuldu bilmiyorum ama yapılmadıysa özellikle o yaşlardaki kedilerde beyin MR’ı çekilmesi gerekli olabilir. Sebebe göre ilaç takviyeleri veya operasyon ile kedinizin nöbetlerinin daha kontrollü olmasını sağlanabilir.


Simba
Eki 29, 2022 / 00:44

7 aylık sarman erkek bir kediye sahibiz 1 aylıkken annesi ölünce sahiplendik, onu çok seviyoruz, bundan 20 gün önce uykudan uyandı ve birden hızla bana koşmaya başladı aniden yere yığıldı ve istemsizce cirpinmaya başladı çok kötü bir tecrubeydi ne olduğu hakkında herhangi bir fikrim yoktu, 2 dakika kdr surdu kalinlasmis bir ses tonuyla korkmuş bir şekilde miyavlamaya başladı agzinda salyasi akmisti hemen donanımlı bir hastaneye götürdük, epilepsi olabileceğinden bahsettiler ve daha donanımlı bir hastaneye gitmesi gerektigi soylendi farklı bir veteriner hekime daha götürdüm yapılan kan tahlili sonucunu gosterdim karaciğer enzimlerinde bir sıkıntı göründüğü ikinci nöbeti gecirmesini beklememizi söyledi dün ikinci bir nöbet gecirdi yine ayni şekilde onu o şekilde gormeye yüreğim dayanmıyor, ne yapmalıyım nereden başlamalıyım bilmiyorm, diğer kardeslerini sahiplenen kişilere ulaştım 3 kardesindede öyle bir sorun yokmuş bir yol gösterin lutfen


Veteriner Hekim
Eki 29, 2022 / 14:10

Merhaba ilk olarak çok geçmiş olsun. Kediniz epilepsi teşhisi için aslında biraz genç genellikle 2-3 yaşlarında epilepsi hastaları ilk nöbetlerini geçirirler. İkinci veteriner hekim karaciğer enzimlerinde sorun olduğunu görmüş. Karaciğer hasarına bağlı nöbetler şekillenebilir. Ancak kedinizin yaşının genç olması doğuştan bir hasar olabileceğini gösteriyor. Bu yaştaki kedilerde en sık portosistemik şant olarak bilinen karaciğer şantları görülür. Eğer kedinizde böyle bir durum varsa bu durum nöbetlerini açıklar. Bunun yönetimiyle alakalı bazı ilaçlar kullanılabilir. Eğer şant operasyona uygun bir bölgedeyse ameliyat edilebilir. Ancak bu sadece uzaktan anlattıklarınıza yönelik bir tahmindir. En önemlisi onu muayene eden ve kan tahlillerini inceleyen veteriner hekimlerin görüşüdür. Eğer kedinize kesin bir teşhis konulamadıysa kesin teşhis için ileri görüntüleme yöntemleri yapılabilecek bir hayvan hastanesine gitmeniz faydalı olacaktır. Geçmiş olsun..


Arzu Gül
Mar 6, 2023 / 16:59

Kedimin beyninde ve omiriliğinde tümör var. Nöbet geçirdikten sonra mr çekildi. Böylece öğrendik. Ocak ayında 4 defa depremin ardından da daha fazla neredeyse hergün nöbet geçiriyor. Günde iki defa da geçirdiği oluyor. Son zamanlarımıza mı geldik. Çokkk üzgünüm


Veteriner Hekim
Mar 8, 2023 / 21:13

Merhaba kedinize bu teşhisi koyan veteriner hekiminizle konuşarak kullandğınız ilaçları düzenlemenizi öneririz. Her gün nöbet geçiriyorsa maalesef durum kontrol altında değil demektir. Daha kuvvetli ilaçlara geçiş yapmanız gerekebilir. Çok geçmiş olsun…


erhan uçar
May 18, 2023 / 00:54

2 aylıkken scotıc kızım aldı 9 aylıkken kriz geçirmeye başladı süreç içerisinde kalp böbrek ve bir sürü arattırmalar yapıldı son akla gelen fib tahrili pozitif çıktı bu süreçte keppra ve kortizonlu ilaç kullanıyoruz bununla ilgili bir yorum yapabilirimsiniz şimdiden teşekkür ederim.


Veteriner Hekim
May 20, 2023 / 11:32

Merhaba kedilerde FIP’de bu tarz nöbetlere sebep olabildiği gibi beyinde oluşan bazı hastalıkları da elimine etmek gerekir. FIP tedavisi için kullanılabilen bazı antiviral ilaçlar ülkemizde mevcuttur. Öncelikle kedinize eğer kan tahlillerinde bir anormallik yok ise beyin MR’ı çekilmesini tavsiye ederim. MR sonuçlarına göre FIP teşhisi de kuvvetlenebilir. Sonuçlara göre bu ilaçlar ile ilgili veteriner hekiminizden bilgi alabilirsiniz. Geçmiş olsun.


Simba
May 20, 2023 / 02:11

Merhaba daha önce da oğlumun sorunundan bahsetmiştim, ilgili veteriner doktorumuza sizinde yazdiklarinizi dikkatle alarak, hem beyin mr hemde tüm vücut tomografi çekildi her ikisindede herhangi bir sorun gorunmedigi rapor edildi, doktorumuz beyinde , karacigerinde bir sant olmadığı ve herhangi bir sorun gorunmedigi söyledi bir ilaca başlayalim 1 ay gozlemleyelim dedi , (NEUROSUPPORT) ilaçlarını saatinde ve düzenli kullanmama ragmen bugün yeniden 1 dakikalik o krizi geçirdi hala neden olduğu ile ilgili bir sonuca ulaşamadık, çok üzgünüm ,bio kan tahlilinde bağışıklığı dusuk cikti ve karaciger enzimleri biraz yuksek dediler fakat onemli derecede degilmis ayrica bağışıklık güçlendirici bir ilacta kullanıyoruz, gosterebileceginiz izlemem gereken başka bir yol varmidir?


Veteriner Hekim
May 20, 2023 / 11:26

Merhabalar, epilepsinin kesin teşhisi için eeg denilen bir test mevcuttur. Nöbetlerin sıklaşması durumunda bu testi de yaptırabilirsiniz. Daha önce konuşmuşuz ancak şuan kediniz ile ilgili bilgileri hatırlamıyorum. Yaşı nöbet sıklığı vs. gibi takibini yapan veteriner hekim daha doğru değerlendirecektir. Eğer kediniz epilepsi yüzünden bu nöbetleri geçiriyor ise ayda 1-2 defadan daha sık nöbet geçirmediği taktirde antiepileptik bir ilaç kullanmaya gerek yok. Durumunu takip edin her nöbetini not etmelisiniz. Bunun dışında geçirdiği nöbetler uzun sürüyor ise ilaç başlanması değerlendirilebilir. Şuan kullandığınız sinir sistemini destekleyici bir takviye bahsettiğim ilaçlar antiepileptik ilaç sınfınıa giriyor. Nöbet sıklığını hekiminizle değerlendirerek bu ilaçlar ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Geçmiş olsun.


Hüsniye mert
Ağu 21, 2023 / 16:52

Merhaba 11 yıldır sahiplendiğim kedimin epilepsi olduğunu öğrendim.. 😢 İlk önce salya akıyordu ağzından dişinde ya da ağzında yara olduğunu düşündüm.. Ama veterinerden randevu aldım götüreceğim gün nöbet geçirdi… Çok zor bir durum o halde görmek… Nöbeti ilk ağzından salya akıtarak dönmeye başlıyor günde ortalama 6-7 defa oluyor.. Kan tahlillerinde ve biyokimyasında bişey çıkmadı.. Sadece AMY Değeri biraz yüksek çıktı… Son bir kaç nöbetinde de altına ıslatıyor bu normal mi… Gerçekten epilepsi mi.. Burada mr tomografi cihazı yok… Başka şehre götürmem gerek üstelik 15 bin TL olduğunu söylediler gerçekten bu fiyat normal mi


Veteriner Hekim
Ağu 22, 2023 / 13:24

Epilepsi genellikle ortalama 2-5 yaşlarında ortaya çıkan bir hastalıktır. 11 yaşında kediniz ilk nöbetini geçirdiyse altta yatan başka bir problem mevcut olabilir. Kan değerleri normal genel durumu iyi ise zaman kaybetmeden kedinize kontrastlı beyin mr’ı çekirmeniz gerekmektedir. Başka illeri bilmesem de istanbulda bu işlemin ücreti ortalama 3-5 bin TL civarında. İstanbuldaki görüntüleme merkezlerini arayarak fiyat alabilir veya yaşadığınız şehirde varsa veteriner fakültesi hastanesinden bilgi alabilirsiniz. Geçmiş olsun.