Size Uygun Irkları Seçin
Kedi Irkları 103 kedi türü var
Kedi Çeşitleri & Özellikleri Hakkında Her Şey

Kedigiller familyasına mensup olan yavru kediler, genellikle tüylü, küçük boylu ve etobur memeli canlılardır. Ortak özellikleri, sevimli görünüşleri ve uysal davranışlarıdır. Esnek vücutları, yumuşacık tüyleri ve harikulade desenleri ile pek çok kişinin ilgisi çekerler. Kedigiller familyasının en küçük türlerinden biri olan kediler, genelde insanlar tarafından kendilerine bir arkadaş ve ev zararlılarını avlayabilme yeteneği ile ev hayvanı olarak beslenirler. Aynı familyadan ve diğer küçük kedilerden ayırmaya gerek olmadan kısaca “kedi” adıyla tanımlanırlar.

Kediler anatomik olarak son derece güçlü canlılardır. Vücut yapıları esnek ve refleksleri hızlıdır. Keskin pençeleri onları tam bir avcı yapmaktadır. Hızlı refleksleri, keskin pençeleri ve dişleriyle küçük hayvanları öldürmede başarılıdırlar. Bu özellikleri onları aynı familyadaki diğer büyük kedilerle benzer kılar. Bununla birlikte çok hassas bir kulak yapısına sahiptirler. Öyle ki, insanların kulaklarının duyamayacağı çok zayıf ve çok yüksek tondaki sesleri dahi hassas kulakları sayesinde anında duyabilirler. Aynı familyadaki diğer çoğu memeliler gibi, kediler insanlara göre daha zayıf renkte bir görüşe sahiptirler. Ancak gözleriyle karanlıkta yakın ortamları görebilirler. Koku alma duyuları ise inanılmaz gelişmiştir ve dolayısıyla çok güçlüdür.

Dünya üzerinde 70’ten fazla kedi ırkı olduğu ileri sürülmektedir. CFA, TICA ve FIFE gibi çeşitli uluslararası organizasyonlar tarafından tanınan kedi türleri değişiklik göstermektedir. Söz konusu kedi ırkı sayıları; Uluslararası Kedi Yetiştiricileri Birliği (IPCBA) tarafından 73, Kedi Hayranları Derneği (CFA) tarafından 44 ve Lüksemburg merkezli Kedi Sicilleri Federasyonu (FIFE) tarafından 43 olarak kayıtlarda geçmektedir.

Kediler her ne kadar doğada kendi başlarına avlanabilme kabiliyetlerine sahip olsalar da sosyal birer canlıdırlar. Diğer kedilerle aralarında geçen iletişim; salgıladıkları kokular, feromonlar ve kendilerine özgü vücut dillerinin yanı sıra miyavlama, mırıltı, ses titretme, tıslama, hırıltı ve gırtlaksı ses çeşitliliğini içermektedir.

Aralarında geçen bu sesli ve koku yoluyla olan iletişimleri, onları çiftleşme dönemlerinde üremelerine de büyük kolaylık sağlar. Kediler yüksek bir üreme oranına sahip canlılardır. Kontrollü üremeleri halinde, çoğalabilirler ve tescillenerek birer cins hayvan olarak gösterilebilirler. Ancak kontrolsüz üremeler çok fazla sokak kedisiyle sonuçlanabilmektedir. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde sokak kedilerinin sayısı neredeyse 60 milyona kadar çıkmıştır. Peki, ya dünya genelinde? Ev kedilerinin üreme kontrolündeki kısırlaştırma ile yaşanan başarısızlık ve bir hevesle alınıp ancak daha sonra terk edilen kedileri düşündüğümüzde bu rakam ne yazık ki milyarları bulmaktadır.

Kedilerin evcilleştirilmesine ilk Antik Mısır’da rastlanılır. Zira kediler Antik Mısır’da kutsal sayılarak tapılan canlılardı.

2007 yılında yapılan genetik bir çalışmada, evcil kedilerin M.Ö. 8000 yılından önce, Orta Doğu coğrafyasında Afrika yaban kedisi soyundan türedikleri ortaya çıkmıştır. Bugün ise, popüler bilim dergisi Scientific American’a göre kediler, dünyanın en popüler evcil hayvanıdırlar.

Daha Fazla Göster

Sıkça sorulan sorular

70’ten fazla yavru kedi ırkı olduğu tahmin edilmekle birlikte çeşitli uluslararası organizasyonlar tarafından tanınan ırkların sayısı tescil eden kurumun standartlarına göre farklılık gösterebilmektedir.

Sokak kedileri genellikle belirli bir ırka ait değildir. Sokak kedileri, genetik olarak farklı ırklardan gelmiş olabilirler, ancak genellikle safkan bir ırka ait değildirler. Sokak kedileri, genellikle karma ırk kedileridir ve farklı genetik geçmişlere sahip kedilerin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkarlar.

Sokak kedileri, herhangi bir belirli ırka özgü özelliklere sahip olmayabilirler. Bunun yerine, sokak kedileri genellikle çevrelerindeki koşullara ve yaşadıkları bölgeye uyum sağlamış, çeşitli fiziksel özelliklere sahip kedilerdir. Sokak kedileri, genellikle dayanıklı, çevik ve sağlıklı olmak zorundadırlar, çünkü sokak yaşamı zorlu olabilir.

Kaplan, aslan, pars, kar parsı ve jaguar cinsleridir.

Tiffanie cinsi kedilerin en belirgin özelliği nazik, sevecen ve yumuşak huylu olmasıdır. Sahibinin duygularını anlayan ve değer veren hassas bir yapısı vardır.

Petibom olarak yavru kedi satışına karşıyız , satın almanızdan ziyade kesinlikle sahiplenmenizi öneririz.

British short hair , Himalayan blue point , Chartreux ,Bombay kedisi ,Siyam kedisi ,Van kedisi ,Chinchilla ,Sibirya kedisi önerilmektedir.

İran Kedisi (Persian), British Short Hair, Birman, Exotic Shorthair, Maine Coon , Himalayan cinsleri en uysal kediler arasında yer almaktadir.

Sosyalleşebilirler, büyük çaba ve sabır gerektirir. Yabani kediler insanlar ile iç içe yaşadıkları için zaman zaman insanlara güvenmemeyi tecrübe edindiler

Vahşi bir kedi, sahibi tarafından kafese veya bir odaya kapatıldığında genellikle panikler. Hapsedilmekten çok korkarlar ve bu korkunun bir sonucu saldırganlık olacaktir.

İnsanlarla birlikte büyüyen kediler, özellikle onları kucaklayan, konserveleri açan, ikramlar hazırlayan ve ipler, tüy oyuncakları veya lazer ışıkları şeklinde eğlence sağlayan nazik insanlar, insanlarla bağ kurar ve bebeklikten itibaren güven geliştirir. Kuralları öğrenirler ve size kurallarını öğretirler. Birlikte büyürsünüz. Ancak şımartılmış, çok sevilen ve sevecen minik can dost bebekleriniz bile korktuklarında veya incindiklerinde saldırabilirler. Bir kedi her zaman biraz vahşi olabilir.

Habeş , Birmanya , Maine Coon, Ragdoll ve bu liste çok kabarık çocuklar için uygun kediler listemize göz atmanızda fayda var.

Maine Coon

Tüm kedi ırklarının en büyüğünden biri olan Maine Coon, sevecendir ancak aşırı bağımlı değildir. Evin içinde sizi takip etmekten hoşlanır ve çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi geçinir.

Ragdolls

İnsanlarının etrafında olmaktan hoşlanan sevimli ve sevecen kedilerdir. Sessiz ve uysal olmalarına rağmen oyun zamanından da hoşlanırlar. Ragdoll’lar kibar ve genellikle çocuk dostudur. Uzun saçlarının düzenli taranması gerekir.

Siyam Kedisi

Bu sesli kedi, arkadaş canlısı, sevecen ve halkının yanında olmaktan keyif alıyor. Siyam kedilerinin kısa tüyleri vardır, bu da bakım gerektirmeyen bakım anlamına gelir. Zeki ve oyuncudur, ancak aynı zamanda dikkat talep edebilir.

Exotic Shorthair

Egzotik Shorthairler, aile üyelerini seven, ancak ziyaretçilere karşı biraz utangaç, uyumlu arkadaşlardır. Bu kedicik, kucağınıza sarılmayı sevdiği kadar oyun oynamayı da seviyor. Yumuşak bir sesi vardır ve bakımı kolaydır.

Sphynx

Sphynx kedisi çok sevimli ve sevecen bir cinstir. Bu sosyal kelebekler dikkat çeker ve aynı zamanda oldukça oyuncudur. Sphynx ile kedi tüyleri için endişelenmenize gerek yok tüysüz bir kedi cinsi olsa da, sık sık banyoya ihtiyaçları vardır.

1: Abyssinian

2:American Shorthair

3. Bengal

4. Japanese Bobtail

5. Maine Coon

6. Ocicat

7: Siyam Kedisi

8: Van Kedisi

Çok derin bir soru fakat size kedi mi köpek mi? sorusu kedileri öne çıkaran 10 nedeni açıkladık.

Tüy dökmeyen kedi cinsleri yoktur, fakat kedi tüylerinden rahatsız iseniz  tüysüz kedi cinsleri hakkında bilgi alabilirsiniz.