Highlander Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Highlander Resimleri
Highlander, kedi ırkları arasında popülaritesi giderek artan ırklardan biridir. Karakulak ve Chausie ırkları arasında melez bir cins kedi olan Highlander özellikle kıvrık kulakları ile bilinir. Oldukça kaslı ve güçlü bir vücuda, belirgin çizgi desenli kürke, sağlam, kaslı bacaklara ve iri gözlere sahiptir. Vahşi görünümünün altında son derece nazik ve sevimli bir mizaç yapısı yatar. Highlander kedisi hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Karşınızda, dünya genelindeki tüm kedi ırkları arasında popülaritesi her geçen yıl artmaya devam eden ırklardan biri Highlander. Karakulak ve Chausie ırkları arasında melez bir cins kedi olan Highlander kendine özgü egzotik görünümü ve şahane kişilik özellikleri ve güçlü duruşuyla pek çok kedi severin dikkatini çekmektedir. Highlander nispeten nadir bir cins kedidir. Onu diğer pek çok ırktan ayrı tutan şüphesiz kıvrık kulakları ve kısa kuyruğudur. Evet, Highlander kedisine bakıldığında kulaklarının sanki katlı olduğu görülür. Bununla beraber, tıpkı Japon Bobtail’ın kuyruğu gibi kısa, ponpon kuyruk yapısına sahiptir. Ancak eminiz onu daha özel kılan ve hemen herkesi cezbeden parlak kişilik yapısıdır.

Highlander tam anlamıyla ideal bir evcil kedi cinsidir. Müthiş bir enerjiye sahip, oyun sever, arkadaş canlısı, zeki ve meraklı. Bir evcil kedide aranılan hemen her kişilik özelliklerine sahiptir. Gelin, dilerseniz bu harikulade kişilik özelliklerine biraz daha detaylı bakalım.

Highlander, her ne kadar vahşi bir kediymiş gibi görünse de aslında son derece sevecen ve nazik bir kişilik yapısına sahiptir. İnsan dostlarıyla harika bağlar kurabilme özelliği vardır. Özellikle de kendisiyle en çok ilgilenen kişiye ayrı bir yakın bağ kurabilme eğilimine sahiptir. Bu cins, tam anlamıyla kendine güvenen, sosyal ve girişken bir kedidir. Kalabalık ailelere uyum sağlayabilen, çocuklarla çok iyi anlaşabilen ve farklı ortamlara kolayca adapte olabilen akıllı bir kedi cinsidir. Bununla beraber, eve gelen yabancı bir kişinin varlığından dahi rahatsızlık duymaz, endişeye kapılıp kaçıp bir yerlere saklanmaz. Tam aksine, çok süre geçmeden bir bakmışsınız ki Highlander kedisi eve gelen yabancı kişinin yanında.

Bitmek tükenmek bilmeyen şahane bir enerjiye sahiptir. Çok fazla enerjisi onu gün içerisinde oldukça aktif kılmaktadır. Meraklı oluşu da zekâsından ileri gelir. Ancak bu merakı bazen olur olmadık işlerin baş mimarı da yapabiliyor kendisini. Açık kalmış bir çekmece, dolap kapağı veya kapıyı aralar içeride neler olup bittiğine göz gezdirir. Evde bir nesne dikkatini çektiğinde önce patisiyle kontrol eder, sonra koklar ve onu tanımaya çalışır. Ev içerisinde zıplar, yükseklere çıkar kendince oyunlar oynar. E, haliyle hareketli kedi oluşu ev içerisindeki kırılabilecek dekor eşyalara da ister istemez zarar verebileceği riskini doğurmaktadır. Bu nedenle, başta yüksek yerlerde bulunan kırılma riski taşıyan eşyaların kaldırılması ve bir kedi ağacı ile tırmalama direğinin bulundurulması iyi olacaktır. Ayıca, onu yerde meşgul tutacak interaktif oyuncakların sağlanması yükseklere çıkmasının da bir nebze önüne geçecektir. Dolayısıyla, enerjisini üzerinden atmasına yardımcı olacak bol oyuncağın sağlanması iyi olacaktır.

Günün sonunda ise o enerjik kedi görünümünün tam aksine ortaya çok uysal bir kedi çıkmaktadır. Zaten sahibine olan yakınlığıyla beraber, ya TV karşısında sahibinin kucağına veya yanına kıvrılır ya da sahibi izin verdiği müddetçe yatakta birlikte uyuyabilir.

Sosyal ve sevgi dolu bir kedi türü olan Highlander insan dostlarıyla çok iyi anlaşabilmektedir. Onlarla zaman geçirmek, onlara sevgisini göstermekten geri kalmaz. Kendi başına oynayabildiği kadar, insan dostlarıyla da vakit geçirmekten büyük keyif alır, onlarla etkileşime girmekten hoşlanır. Şefkat dolu bir kedidir. Çocuklarla hatta emekleyen bir bebekle dahi ona zarar vermeden anlaşabilir, etrafında dolanarak sevgi gösterisinde bulunabilir. Bununla beraber, uyumlu bir kişiliği olduğundan bahsetmiştik ve dolayısıyla Highlander kedisi aynı ev içerisinde diğer cins kedilerle ve iyi huylu eğitimli köpeklerle de gayet uyumlu bir şekilde yaşayabilmektedir.

Bu cins, diğer çoğu kedi ırklarından farklı olarak suyu çok seviyor. Bu nedenle, onu banyoda patisiyle etrafa su sıçratırken, küvette oynarken veya musluktan akan suyu izlerken şaşırmayın. Akan sudan etkilenen Highlander kedisi ıslanmayı da bu nedenle hiç umursamamaktadır.

Son olarak, çok akıllı bir kedi olan Highlander kolayca eğitilebilmektedir. Bu sevimli kedinin insan dostlarını şaşırtacak daha pek çok maharetleri bulunmaktadır. Vahşi görünümüne rağmen özünde çok narin ve sevecen bir kedi olan Highlander, mükemmel derecede eğlenceli, oyuncu ve çocuklarla anlaşabilen ideal bir evcil kedi türüdür.

Tarih

Highlander, eşsiz yaban kedisi görünümüne sahip olan Karakulak ve Chausie ırkları arasında melez bir kedi cinsidir. Kıvrık kulakları, kısa kuyruk yapısı ve çizgili tekir desenli kürkü ile tıpkı vahşi bir kediyi andıran Highlander 1993 yılında kedi yetiştiricisi Joe Childers tarafından oluşturuldu. Joe’nun amacı, evcil fakat vahşi görünümlü bir kedi geliştirmekti. Nitekim amacına ulaşmış ve Karakulak ile Chausie arasındaki çiftleşmeden son derece harika mizaç yapısına sahip yeni bir kedi türü ortaya çıkmasına aracı olmuştu.

Ancak bu cinsin tam olarak kendi kimliğini alması 2004 yılını bulmuştu. Orijinal adı Highland Lynx’ti fakat 2005 yılında Highlander olarak değiştirildi. Uluslararası Kedi Derneği (TICA), 2008 yılında Highlander kedisini yeni bir “ön cins” olarak kabul etmiştir.

Bu cinsin gelişiminin amacı, büyük kedi sınıfında egzotik görünümlü evcil bir kedi geliştirmekti. Bugüne gelindiğinde ise, Highlander kedisi, bir yaban kedisine benzeyen fiziksel özellikleri ve şahane mizacıyla pek çok kedi severin ilgi odağıdır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Highlander, kaslı ve son derece güçlü bir vücuda sahip orta ila büyük boy kedi sınıfında yer alan evcil bir kedi cinsidir. Bu ırkın en belirgin fiziksel özellikleri kıvrık kulakları ve kısa ponpon benzeri kuyruk yapısıdır. Ancak bazı Highlander kedileri düz kulaklı, uzun kuyruklu veya ekstra ayak parmağı olan polidaktil ayaklı da doğabilmektedir. Her kedi ırkında olduğu gibi, tam boyut standartları değişiklik gösterebilmektedir. Kaslı vücudu, vücuduna orantılı kaslı orta uzunlukta bacakları, geniş yuvarlak kafası, iri taneli gözleri ve çizgi desenli kürkü ile vahşi görünümlü fakat özünde nazik birer devdir.

Kafa

Vücuduna orantılı yuvarlak, geniş bir kafa yapısına sahiptir. Erkek Highlander kedilerinde elmacık kemikleri daha belirgin olarak dışa çıkıktır. Yeterince güçlü, gelişmiş bir çene yapısı vardır. Alından burun ucuna hafif bir eğim görülebilir. Alın kısmında “M” benzeri bir desen görülür. Burun deri rengi kürk deseniyle uyumludur. Bıyık pedleri belirgin olup tüyler yeterince uzun ve birbirinden ayrıdır.

Kulaklar

Bu cinsi, diğer pek çok kedi ırkından ayıran en belirgin fiziksel özelliklerinden biri de kulaklarıdır. Highlander kedisi kıvrık kulak yapısına sahiptir. İki kulak arası neredeyse 3 kulak genişliği kadar mesafeye sahiptir. Kulakların dışa açık şekilde katlı bir görünümü vardır. Bazı Highlander kedilerinin kulakları daha fazla geriye doğru katlı olabilmektedir. Bu cinsin yavru kedileri kıvrık kulaklı doğmayıp, geliştikçe kulakları katlanmaktadır. Kulak içlerinde yoğun tüylenmeler görülebilmektedir.

Gözler

Highlander kedisinin badem şeklinde orta ile büyük gözleri vardır. Bu da yüz yapısının geniş olduğundan daha uzun görünmesini sağlamaktadır. Göz renkleri genellikle sarı, yeşil, kehribar, zümrüt yeşili tonlarında olmaktadır. İki göz arası mesafe ise 1 göz genişliği kadar olup göz kenarları tıpkı kara kalemle çizilmiş gibi koyuluğa sahiptir. Bu yapıdaki gözler de Highlander kedisine şahane bir asillik katmaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Büyük pençeli, orta uzunlukta, kaslı bacakları vardır. Dolgun vücudunu çok iyi taşıyabilen ve Highlander kedisine müthiş bir hareket kabiliyet kazandıran orta uzunluktaki güçlü bacakları bu cinsin oyuncu olmasındaki en birincil etkendir. Highlander kedilerinin bazıları fazladan birer parmakla doğabilmektedir. Polidaktil yani ekstra parmaklı doğabilen Highlander kedilerinin mizacında ise bir farklılık görünmez.

Kuyruk

Bu cinsin kıvrık kulakları dışında en belirgin bir diğer fiziksel özelliği de kısa kuyruğudur. Tıpkı Japon Bobtail benzeri kısa yumru şeklinde ponpon bir kuyruk yapısına sahiptir. Zaten bu cins daha çok doğal olarak kısa kuyruğuyla tanınmaktadır. Ancak bazı Highlander kedileri uzun kuyruklu da doğabilmektedir. Fakat mizacında herhangi bir farklılık görünmez.

Tüy

Highlander kedisi hem uzun hem de kısa tüylü olabilmektedir. Kısa tüylü Highlander kedilerin bakımı son derece kolaydır. Çok daha fazla dikkat gerektiren diğer ırkların aksine tüylerinin bakımı için haftada yalnızca 1 veya 2 defa kaliteli bir fırça ile fırçalamak yeterli olacaktır. Bu sayede, tüylerde keçelenmenin ve tüy dökülmesinin de büyük ölçüde önüne geçilebilecektir.

Renk

Highlander, egzotik görünüme sahip yaban kedisini andıran bir kürk yapısına sahiptir. Çoğunlukla koyu renk tonların hâkim olan kürkü tekir, vizon, kaplumbağa kabuğu ve duman renkleri dâhil olmak üzere çeşitli renk ve desenlerde görülebilmektedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Highlander eğitilmesi kolay kedi ırklarından biridir. Zeki ve meraklı bir kedi ırkı olan Highlander yeni şeyleri çok kolay kavrayabilen, her ortama ayak uydurabilen, insan dostlarıyla, çocuklarla, diğer cins evcil kedilerle ve iyi huylu köpeklerle anlaşabilen kıvrak bir zekâya ve uysallığa sahiptir. Highlander kedisine temel eğitimler kolayca öğretilebilir. Örneğin tuvalet eğitimi ve tasmalı yürüyüş eğitimi Highlander kedisine ister henüz bir yavruyken ister yetişkinlikte zorlanmadan öğretilebilir. Oldukça yüksek bir aktivite seviyesine sahip olan Highlander kedisini eğitirken biraz geniş bir alanda çeşitli interaktif oyuncakların da olduğu bir esnada komutları vermek ondan beklenen karşılığı almada işleri biraz daha kolaylaştıracaktır. Günde sadece 15 dakikalık yoğun egzersiz ve komutlarla arzuladığınız evcil kediye sahip olabilirsiniz.

Sağlam kaslı ve güçlü bir vücut yapısına sahip olan Highlander kedisi 10 ila 15 yıl arası yaşayabilen kedi ırkları arasında yer almaktadır. Genel itibariyle sağlıklı bir ırk olarak kabul edilen Highlander kedileri iyi koşullarda bakıldığı sürece, yüksek kaliteli mamalarla beslenip, sağlık kontrollerinin de düzenli yapılmasıyla beraber öngörülen süreler boyunca bir yaşam sürebilmektedir.

Highlander genel olarak sağlıklı bir ırktır. Bugüne kadar henüz kayıtlara geçmiş herhangi bir sağlık problemi bulunmamaktadır. Ancak Karakulak ve Chausie ırklarının karşılaştığı bazı sağlık sorunlarına karşı yatkın olabilmektedir. Highlander ırkında tek sorun kulak akarlarıdır. Eğer kulaklarından etrafa kötü bir koku yayılıyorsa derhal veteriner hekime gidilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte, çoğu kedi ırkında ortaya çıkabilen obezite sorunu Highlander ırkı için de geçerlidir. Yaşlılık evresine doğru beslenmesine dikkat edilmelidir. Zira aşırı kilolara bağlı olarak diyabet ve kalp sorunları gibi riskli sağlık durumları ortaya çıkabilmektedir.

Highlander ırkı ilk 1 yaşından sonra davranışlarında ortaya çıkan bir takım değişikliklerle birlikte kızgınlık dönemine girdiğini gösterir. Östrus dönemi olarak da bilinen kızgınlık dönemi yaklaşık 2 hafta sürmekle beraber bu süre zarfında herhangi bir günde çiftleşme yaşanabilmektedir. Ancak, kızgınlık dönemine giriş sürelerinin her kedi ırkı için değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır. Kızgınlık dönemi ile birlikte çiftleşme isteğinde bulunan Highlander kedisinde idrar püskürtme ve agresif davranışlar görülebilir. Bunu bastırmak için çiftleşme gerçekleşmesi veya kısırlaştırma işlemi düşünülebilir.

Highlander ırkı dişi kedi ilk doğumunda 2, ikinci ve sonraki doğumlarında 4-5 yavruya kadar doğum yapabilmektedir. Her kedi ırkı gibi yılda 3 defa doğum yapabilen Highlander kedisinin hamilelik süresi ortalama 2 ay sürmektedir. Doğum sonrası hem anne kedi hem de yavruların bir süre kadar gözetim altında tutulması, ortaya çıkabilecek olası sağlık sorunlarını erken teşhis etmek için oldukça önemlidir.

Highlander biraz geç büyüyen bir ırktır. Neredeyse 2 yaşından sonra tam olarak erişkin bir kedi boyutuna gelmektedir. Orta ila büyük boy kedi sınıfında yer alan Highlander kedisi tam yetişkinlikte 4,5 ila 9 kilo veya biraz daha fazla ağırlığa ve 35 – 40 santim arası bir yüksekliğe erişmektedir.

Highlander kedisi çok spesifik bir diyete gereksinim duymaz. Yaşına, boyuna ve kilosuna uygun olarak piyasada Royal Canin, N&D, Whiskas, Pro Plan, La Vital gibi markaların hazır mamaları tercih edilebilir. Zaten bu cins kediler hazır yaş ve kuru mamaları afiyetle ve büyük bir iştahla tüketebilmektedir. Yalnızca, tercih edilecek olan mamaların protein bakımından yüksek, karbonhidrat bakımından düşük olanı makbuldür.

Highlander ırkı da diğer tüm evcil kedi ırkları gibi hazır ticari mamaların yanı sıra ev yapımı yiyeceklerden de tüketebilmektedir. Diyetlerinin ana kaynağını oluşturan hayvansal besinlerden sığır eti, ciğer, balık eti, tavuk eti, hindi eti gibi yiyecekler yiyebilir. Bununla birlikte, taze sebze ve meyve de yiyebilmektedir. Kedilerin mama dışında yiyebileceği besinleri bloğumuzda ilgili içeriklerde detaylıca bilgisini verdik. Daha fazla bilgi için bloğumuza göz gezdirebilirsiniz.

Highlander bakımı kolay kedi ırklarından biridir. Bu ırkın hem kısa tüylü hem de uzun tüylü kedileri olabilmektedir. Ancak tüy uzunluğu fark etmeksizin kaliteli bir fırçayla haftada yalnızca 1 veya 2 defa fırçalamak tüylerinin bakımı için yeterli olacaktır.

Bununla beraber, her evcil kedi için mutlaka gerekli olan tırnak kesimi, göz ve kulak temizliği ve ağız bakımı kolaylıkla Highlander kedilerine uygulanabilmektedir.

Highlander minimum bakım gerektiren bir kedi ırkıdır. Çok aşırı tüy dökülmesi yaşamamaktadır. Ancak bu noktada tüylerinin düzenli olarak bakımının yapılıyor olması da önemlidir. Tüy yumağı ve aşırı dökülmenin önüne geçebilmek için haftada en az iki defa fırçalama iyi olacaktır.

Highlander çok yeni sayılabilecek bir kedi ırkıdır. Bununla beraber, nadir bir ırk olan Highlander kedisini Türkiye’de bulmak pek olası değildir. İnternette profesyonel kedi yetiştiricilerine ulaşabilir veya resmi kedi barınaklarına bakabilirsiniz. 800 ila 1.000 dolar arasında bir maliyeti olan bu ırkın yaşı, boyu, kilosu, kürk renk ve deseni gibi farklılıklara göre fiyatın değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca veteriner bakımı, kısırlaştırma vb. süreçlerle birlikte bu rakam biraz daha fazla olabilmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.