British Shorthair Özellikleri ve Bakımı

British Shorthair Resimleri
British Shorthair kediler uysal ve sevecen bir kedi türü olarak bilinirler. Sahiplerine karşı son derece sadık olan British Shorthair kedileri bu bakımdan tam bir evcil hayvan kategorisine alabiliriz. Kısa, çok yoğun bir tüy yapısına sahip olan British Shorthair kediler dengeli ve güçlü bir kedi türüdür. Birçok renk ve desene sahiptirler. Safkan olan British Shorthair kedilerin vücut yapısı genel bir denge ve orantı izlenimi verir. Mizaç olarak biraz çekingen bir tür olsalar da, sahibini veya bulunduğu ortamı tanıdıktan sonra gayet sevecen ve oynak bir karaktere bürünürler. Sahibine alışması için onunla yalnızca 1 hafta geçirmesi yeterli olacaktır. Her ne kadar sevecen ve her eve uygun bir kedi türü olsalar da, diğer kedilerin yaydığı hastalıklardan ve diğer hayvanların saldırılarından korumak için çok kedili ve köpek gibi farklı türde hayvanların olduğu bir evde beslemekten ziyade tek beslemek daha doğru olacaktır.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Mutfak tezgâhına çıkan, kapı ve pencereleri tırmalayan, evin içerisinde oradan oraya koşturan Hiperaktif bir kedi arıyorsanız British Shorthair size göre değildir. Evet, yanlış okumadınız. Hiperaktif kedi isteyen kişiler de olabiliyor. Neyse ki British Shorthair bu türden bir kedi değildir. Neredeyse hiç ayakaltında olmayan, omzunuza tırmanmayan veya kucağa gelmek için mırıldanmayan sessiz, sakin ve uysal bir kedidir. Ancak, bu demek değildir ki British Shorthair kediler özgüvensiz ve aktiviteden uzak. Eğer ev içerisinde ortalığı dağıtmayacak kendi halinde bir kedi arıyorsanız o halde British Shorthair kedileri tam size göredir. Bu özellikteki kediler için her zaman mükemmel bir ev arkadaşı olduğu söylenir. İşte British Shorthair tam da bu tanımlamaya uygun bir kedi türüdür. Sevecen ama sahiplerine çok da yapışkan değildirler, oyun oynamayı severler ama aşırı aktif değildirler. Özellikle ilk tanışmada, genlerine uygun bir şekilde tipik bir sessizliğe sahiptirler. Soğukkanlı davranır ve hâkimiyet kurma çabalarına girişmezler.

Ancak ilk tanışmadaki çekingenliklerini üzerinden attıklarında son derece sadık birer ev arkadaşı olurlar. British Shorthair kedileri için yaptığımız tüm bu tanımlamaları onda görebilmek için sevgi ve ilgi göstermek şarttır. Ne kadar çok ilgi ve sevgi görürlerse, sahiplerine de bir o kadar çok karşılığını verirler. Sahiplerini tanıyıp güvendikten sonra kendinden emin ve özverili bir şekilde ev içerisinde rahat tavırlar sergiler, mutlu bir kedi karakterine bürünürler. Bu mizaçları sahiplerine olan bağlılığını arttırmakla kalmaz onları ev içerisinde odadan odaya dahi takip etmeye başlayabilir ve bu aktiviteden de son derece keyif alırlar.

Britanya Shorthair kedileri, aşırı Hiperaktif ve agresif bir türe dönüşmeden harika bir apartman kedileri de olabilirler. Öyle ki, bu türden kediler, bağ kuracakları bir kişiyi seçmek yerine sadakatlerini tüm aileye hatta tüm apartman sakinlerine gösterme eğilimindedirler. Birçok kedi ırkından daha bağımsız olma eğiliminde olsalar bile genellikle çoğu duruma daha iyi adapte olur ve agresifleşmeden iyi bir uyum sağlarlar. Sessiz bir tür oldukları için, gürültülü miyavlama yerine minik mırıldama sesleri çıkarırlar ki, iriyarı bedenlerinden böyle bir sesin çıkması da onları hem komik hem de sevecen yapar.

Britanya Shorthair kedileri öyle kucağa alınıp sevilebilen kedi türlerinden de değildir. Kucağa gelmektense sahiplerinin yanında oturmayı veya ayaklarına kıvrılmayı tercih ederler. Bu cins kediler yerden alınmaktan da hoşlanmazlar. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan Britanya Shorthair kedileri genellikle sahiplerini uzaklaştırmak için gergin bir şekilde gerilmiş bacaklarıyla istemediğini gösterirler. Bunu söylemek istemezdik fakat Britanya Shorthair kedileri öpülmekten de nefret ederler, ancak neyse ki kafalarının okşanmasına tahammül edebilirler ve güçlü bir mırıldama ile sahiplerinin gösterdiği bu şefkati takdir ederler. Britanya Shorthair kedileri çocuklarla arası iyi olan en sevimli kedi türlerinden biridir. Uygun eğitimler verildiği sürece köpekler de dâhil olmak üzere aynı evdeki diğer hayvanlarla da iyi geçinme eğilimindedirler. Ancak eğitilmemiş her iki cinsin de aynı ev içerisinde yaşaması özellikle British Shorthair kedileri saldırıya açık hale getirebilir. Böyle bir durumda British Shorthair kedileri yalnız beslemek daha doğru olacaktır.

British Shorthair kedileri için uysal ve sakin olduklarından bahsetmiştik. Bu cinsin iyi bir ev kedisi olabileceğini hatırlatmak isteriz. Britanya Shorthair kedileri son derece sadık, sevgi dolu bir kedi olmakla birlikte, kendilerini tüm aile üyelerine sevdirirler. Oyun oynamayı sevseler de, her an her saniye ilgiye ve sevgiye ihtiyaçları yoktur. Eğer oynama havasındaysalar, ev içerisinde kendine birini bulur ve o kişiye ağzında getirdiği oyuncağı ile oynamaya başlar. Kimse oyununa eşlik etmeyse bile Britanya Shorthair kedileri kendi başlarına da vakit geçirebilen kedilerdir. Bu nedenle özellikle evde yalnız yaşayan bekâr kişiler için son derece iyi birer can arkadaştırlar.

Tarih

British Shorthair kedileri, Amerika’ya (American Shorthair) özgü olduğu gibi çoğunlukla İngiliz türü (British Shorthair) bir kedi olarak anılan sessiz ve sahiplerine karşı son derece sadakatleri ile bilinen bir kedi türüdür. İngiliz cinsi bu kediler hakkında söylenen ilk bilgi; çok uzun zaman önce Kuzey Amerika’dan buraya getirilip çiftleştirilmesi sonucu ürediğidir. İngiliz kedilerinin atası olarak bilinen British Shorthair kedileri, kuvvetle muhtemel Büyük Britanya’nın en eski doğal bir kedi türüydü ve yüzyıllar boyunca Büyük Britanya steplerinde dolaşıyordu. Ancak bu cins hakkında farklı bilgiler de bazı araştırmacılar tarafından öne sürülmüştür.

Genel itibariyle British Shorthair kedilerinin tanınma mücadelesi Kuzey Amerika’daki Amerikan Shorthair kedilerin kaderine benziyordu. Her ikisi de saraylarda fareleri yakalamak için kullanılırdı. Bu nedenle uzun yıllar çok fazla takdir ve ilgi görmemişlerdir.

Britanya Shorthair cinsi kediler hakkında bir başka bilgi de; bir zamanlar “European Shorthair” olarak adlandırılan sıradan bir sokak kedisinin soyundan geldikleriydi. Görünüşleri itibariyle bugünkü İngiliz kedilerinden çok farklı olan bu cins, Büyük Britanya’ya yaklaşık 2.000 yıl önce Roma İmparatorluğu’nun izniyle geldiği bilgisidir. Romalılar, sınırları dışındaki toprakları fethedip kolonileştirirken, evlerini de kemirgen hayvanlardan korumak için yanlarında bu kedileri getirirlermiş. Söz konusu bu kediler, Mısır cinsi bir kedi ile çiftleştirilip yeni bir tür olarak ürediği yönündedir. Ortaya çıkan bu yeni türü İngiltere’ye ise ilk kez Fenikeliler tanıtmış olsalar da, Roma, Britanya Adaları’nı ilk işgal ettiğinde kedilerin çoğunlukla kullanılmasında büyük olasılıkla Romalılar sorumluydu. Ancak gün geldi ve Romalılar Adalardan sürülünce, yanlarında getirdikleri kediler de burada kalmış oldu.

Fakat geride kalan kediler günümüz British Shorthair kedilerine benzemiyordu. Uzun, zarif vücut yapısıyla kıvrak bu kediler, Habeş kedileri gibi kahverengi tonlarında renklere sahipti. Muhtemelen, tüm evcil kedilerin atası olan Afrika yaban kedisinin üyeleri veya yakın akrabalarıydılar. Ancak Avrupa’ya geldikten sonra, Avrupa’nın çoğunda yaşayan yerel bir yaban kedi türü olan Avrupa yaban kedisi ile karıştılar. Bu da, Avrupa yaban kedisinin geniş bir kafası, küçük ve geniş kulakları, sağlam kaslı vücudu ve kısa, kalın kürkü olmasıyla hem tüylü kürk yapısı hem de vücut tarzında genetik bir mutasyona neden oldu.

Detaylı incelendiğinde bazı Avrupa yaban kedileri Tekir kedi desenini taşırlar; bugün pek çok cins ve melez kedide bulunan bu yaygın Tekir kedi deseni, Avrupa yaban kedisinden kaynaklanmış olabilir. Avrupa’da geçen soğuk ve yağışlı kış koşulları nedeniyle bu coğrafyadaki kediler, iklime uygun, kaslı vücut yapıları ve daha kalın, su tutmayan tüyler geliştirdiler. Yüzlerce yıl boyunca bu cins kediler, İngiltere’nin ahırlarında, tahıl ambarlarında, sokaklarında, bahçe ve evlerinde kemirgen hayvanlardan beslenerek hayatlarını sürdürdüler. Bu çalışkan kediler, Britanya Shorthair cinsi sağlam ve önemli bir tür haline geldi. 1800’lü yıllarda İngiltereli sakinler bu dayanıklı sokak kedilerine güzellikleri, güçleri, kişilikleri ve insanlara karşı olan sadakatleri nedeniyle ilgi göstermeye başladılar.

Britanya Shorthair kedileri Büyük Britanya’nın sokaklarından ve ambarlarından gelse de, bu toprakların en zarif kedilerinden ilki olarak kabul edilir. Bu cinsin “babası” ilk profesyonel kedi yetiştiricisi olarak kabul edilen Harrison Wier’dir. O yalnızca ilk profesyonel kedi yetiştiricisi değil aynı zamanda 1871 yılında İngiltere’de düzenlenen ilk kedi şovunun da kurallarının belirleyicisidir. Bununla birlikte yıllar yıllar önce yüzüne bile bakılmayan sokak kedisi Shorthair kedileri aldı ve yoğun bir yetiştirme programı ile onları British adı verdiği soyağacı ırkına dönüştürdü. İngilizler bu kedi türüne oldukça fazla sevgi besliyorlar. Bir zamanlar “İngiliz Mavisi” olarak bilinen bu zarif kediler çeşitli renklerde olduğu için British Shorthair olarak adlandırılıyor. Bugün İngiltere sınırlarını aşan bu sevimli kedi türü tüm Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de oldukça fazla talep görüyor.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Bağışıklığı kuvvetli olmasıyla bilinen British Shorthair kedileri kolay kolay hastalığa yakalanmayan türlerden biridir. Bu özelliğini geniş bir göğüs, kaslı bir boyun, güçlü çeneler ve iyi gelişmiş iskelet yapısından alırlar. Bu güçlü vücut yapıları nedeniyle uzun yıllar kemirgenleri ahırdan ve evden uzak tutmak için çalıştırılan British Shorthair kediler bugün artık harika bir ev arkadaşıdırlar.

Kafa

Geniş göğüs ve sağlam iskelet yapısı ile tıknaz bir görünüme sahip olan British Shorthair kedilerin vücuduna orantılı bir kafa yapısı vardır. Yuvarlak hatlı bir baş, yanaklar tombul, gözler yuvarlak, kısa ve geniş bir burun yapısı ile güçlü bir çene onlara sağlam bir kedi görünümü verir.

Kulaklar

Orta boy kulak yapısı tabanda geniş ve uçlara doğru hafif bir sivrilme ile tamamlanır. Kafa yapısına orantılı kulakları olan British Shorthair kediler çok iyi bir duyma yetisine sahip olup bu özellikleri onları uzun yıllar boyunca sokakta, ahırda ve evlerde iyi birer avlayıcı yapmıştır.

Gözler

Gözler yeterince büyük ve iyi açıklıkta bir forma sahiptir. Yuvarlak bir göz yapısı olan British Shorthair kedilerin ilginç bir şekilde göz renkleri tüylerinin renklerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 6-8 hafta olduklarında başlayan göz rengi değişimi 2 yaşına kadar devam eder ve tam olarak olgunlaştıklarında ise gerçek göz rengine kavuşurlar. Ancak doğum sonrası bir hafta içerisinde değişmeyen göz rengi mavi renk kalmaktadır. Mavi renk, bu cinste nadir görülen bir renk olup, tüyleri de mavi yerine beyaz olma eğilimi gösterir.

Bacaklar ve Ayaklar

British Shorthair’lerin bacakları kısa ile orta uzunlukta, sağlam kemik yapısı ile güçlü bir görünüme sahiptir. Ön bacakları düz, patileri yuvarlak ve pençeleri sağlamdır. Ayak parmakları ise önde beş tanedir. Bu sağlam kemik yapılı ayaklar British Shorthair’leri tam erişkinlikte 4-5 kilolardayken bile ayakta tutar.

Kuyruk

British Shorthair kedilerin kuyruk yapıları vücutlarına oranla orta uzunlukta, tabanda daha kalın ve kuyruk ucuna doğru uzadıkça hafifçe sivrilen bir yapıya sahiptir.

Tüy

British Shorthair’lerin tüy yapısı kısa ve çok yoğundur. Bu yoğunluk geniş vücutlarında gayet iyi görünür. İlkbahar ve Sonbahar mevsimlerinde orta derecede tüy dökme eğiliminde olurlar. Ancak yerine çıkan yeni tüyler de eskisi kadar sık ve parlak renkli olur. Yoğun tüylü kürkü ile genellikle “oyuncak ayı” olarak da anılan British Shorthair kediler renkli tüy yapıları ile diğer soyağaçlarına kıyasla daha ön planda olan bir cinstir.

Renk

British Shorthair kedileri bir sürü farklı renk, desen ve hatta göz rengine sahiptirler. Yalnızca tüylerinin rengiyle değil, aynı zamanda vücutlarındaki desenler, göz renkleri ve patilerinin renkleriyle de diğer kedilerden ayrışırlar. En nadir ve genetik olarak da en ilginç görülen renkler tarçın ve açık kahverengidir. En popüler renklerden biri, belirgin bir gri-mavi British Blue’dur. Bununla birlikte, British Shorthair kediler gri, saf krem rengi, benekli mavi, siyah ve beyaz renklere sahiptir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Artıları

  • Sakin ve rahat.
  • Sevecen ama muhtaç değil.
  • Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi geçinir.

Eksileri

  • Kısa kürk orta derecede tüy döker.
  • Kucağa alınmayı veya taşınmayı sevmez.
  • Günde uzun saatler yalnız bırakılmamalı.

Sıkça sorulan sorular

Oyun ve aktivite seviyesi görece iyi olan British Shortair kediler zekâ seviyelerinin de yüksek olmasıyla birlikte kolayca eğitilebilen bir türdür. İyi hazırlanmış bir eğitim programı ile düzenli olarak verilen komutları birkaç hafta sonra yerine getirecek olan British Shorthair kediler bu bakımdan iyi birer evcil hayvandırlar. Özellikle tuvalet eğitimi gibi önemli eğitim metotları hiç zorlanılmadan British Shorthair cinsi kedilere uygulamak mümkündür.

British Shorthair cinsi kediler ortalama 15 ila 20 yıl arası bir yaşam sürerler. Bu yaşam süreleri British Shorthair kedileri güçlü bağışıklığı, tıknaz ve dayanıklı iskelet yapısıyla diğer kedi soyağacından ayırır. Özellikle henüz yavruyken düzenli bir aktivite ve besin programı ile büyüyen British Shorthair kediler yaklaşık 20 yıla yakın yaşarlar.

British Shorthair dişi kediler kızışma dönemine 7 aylıkken girerler. Bu dönemde dişi kedilerin miyavlamasında artış gözlemlenir, kendilerini yerden yere atıyormuşçasına davranışlarda bulunurlar ve sahiplerine kuyruğunu kasma gibi işaretlerde bulunurlar. En ideal çiftleşme dönemi ise 8 ila 10 ay arasıdır. Sağlıklı bir British Shorthair dişi kedisi bu dönem aralığında çiftleştirilerek 62 gün kadar sürecek gebelik süreciyle birlikte 1 yaşında doğumunu gerçekleştirebilir.

British Shorthair kediler güçlü iskelet yapısı ve tıknaz vücutlarıyla diğer kedi soyağacından bir adım öne çıkmaktadır. Bu tombulumsu yapıları onları her ne kadar şirin gösterse de, ancak düzenli bir beslenme programı ile bu görünüme ve beraberinde göze hoş gelen parlak bir tüy tabakasına sahip olurlar. British Shorthair kediler en iyi mamalar genetik özelliklerini açığa çıkarmaları için düzenli bir beslenme programına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle içeriğindeki zengin bileşenleri ile kedilerin vazgeçilmez besin kaynaklarından olan Proplan, Royal Canin, Acana , N&D, Orijen  gibi kedi mamalarından tercih etmek onların sağlıklı gelişimi adına doğru olacaktır.

Kediniz hakkında beslenme hakkında daha detaylı bilgi için kediler ne yer yazımızada göz atmanızda fayda var!

Düzenli fırçalama, özellikle tüylerinin kalınlaştığı veya inceldiği mevsimsel geçişler sırasında çok önemlidir. Düzenli olarak fırçalanmadığı takdirde tüy yumakları oluşabilir. Ayrıca sık sık tırnak ve diş bakımına ihtiyaçları vardır. Tüm bu bakımlar British Shorthair kediler üzerinde kolayca uygulanabilmektedir.

British Shorthair kedi türü kesinlikle kucağa alınmaktan veya kucakta taşınmaktan hoşlanmaz!

Eğer çocuğunuza bu bilgiyi anlatırsanız çok iyi anlaşabilirler.

En yaygın renk mavi (gri) de olsa bilinen bütün kedi renk ve desenlerine sahip olabilir.

British Shorthair kedisinin bakımı daha kolaydır. Kısa tüylü olmasından dolayı haftada 1 kez taranması yeterlidir. Tüy dökme problemi minumumdur

  1. Hipertrofik Kardiyomiyopati, bu hastalık genellikle British Shorthair ırkına gözükür. Hipertrofik Kardiyomiyopati hastalarının kalbin kan pompalama gücü daha zayıftır. Aynı zamanda Hipertrofik Kardiyomiyopati hastalığı olan kedilerde konjestif kalp yetmezliği de görülebilir.
  2. Polikistik böbrek hastalığı, bu hastalık British Shorthair ırkında ve İran kedilerinde sık görülen bir hastalıktır.
  3. Üriner sistem hastalığı, British Shorthair ırkı kedilerin en sık ölüm yaşadığı hastalıktır.
  4. Metafizal osteopati, bu hastalığa kapılan kedi normal yürüyemez ve yürüdükleri zaman kedi acı ile miyavlar.
  5. Retinal atrofi ve dejeneratif retina hastalığına sahip olanlarda ise görme sorunu yaşanır.
  6. Katarakt hastalığı sık sık görülür.
  7. Eritrosit Pirüvat Kinaz eksikliği British Shorthair kedilerinde görülen bir tür anemidir ve belirtileri ise zayıflık, kilo kaybı, karın bölgesinde şişlik ve ishaldir.

Herşeyden önce bir British Shorthair yada Scottish Straight, Scottish Fold kedide gözlerin doğru yerleşimi , doğru burun uzunluğu, burun genişliğinin yanak pedleri ile uyumu söz konusudur. Bu tüm ırk kedilerde böyledir. Scottish Straight & Scottish Fold & Exotic Shorthair vb… Birbiriyle standartlar bağlantılıdır göz yerleşimindeki bir standart dışı gelişme yerleşim kedinin diğer yüz orantı şeklinede doğrudan etki eder.

Genel olarak, safkan bir British Shorthair’in fiyatı 500$ ila 1500$ dolar arasında olacaktır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Evet! En arkadaş canlısı kedi ırklarından biridir. Sakindirler ve ilk başta uzak veya çekingen olduklarını düşünebilirsiniz. Fatat British Shorthair kedileri, sevdikleri insanlar ve hayvanlarla takılmaktan memnundur.

  • Bu kediler sahiplerine sadık ve sevgi doludur ve ailedeki herkesle güçlü bağlar geliştirme eğilimindedirler.
  • İlk zamanlar soğuk gelebilirler, ancak kendilerini güvende ve rahat hissetmeye başlayacaklar ve yeni insanlarla veya hayvanlarla etkileşime girecekler.
  • İlk Zamanlar Sakin yapıları nedeniyle British Shorthair kedileri gizli bir yerde oturatrak insanları gözlemleme eğilimindedir. daha iyi anlayabilmek adına ortamı 🙂

British Shorthair kedileri diğer ırklara göre daha az aktiftir . Habeş kedileri veya Bengal kedileri gibi yüksek enerjili ırklarla karşılaştırırsanız tembel görünebilir.

  • Gerçekten tembel değildir. Sadece diğer ırklara kıyasla daha düşük aktivite gereksinimlerine sahiptirler.
  • Genellikle dinlenmeye geri dönmeden önce 10 ila 15 dakikalık kısa oyun oynarlar.  British Shorthair’inize bolca sevgi ve ilgi görmek  istiyorsanız, onlar mükemmel bir arkadaştır.

British Shorthair’iniz sizinle iletişim kurmak ve dikkatinizi çekmek için miyavlar ve mırlayacaktir ve başka sesler çıkaracak. Bununla birlikte, diğer ırklardan daha sessiz olma eğilimindedirler.

Evet, British Shorthair kedilerini eğitmek kolaydır çünkü zekidirler ve sahipleriyle yakın bağlar kurarlar. Eğitim kolay olma eğilimindedir genellikle istenmeyen davranışlar geliştirmezler.

Evet. bu kediler farklı durumlara uyum sağlayabilirler. Günün çoğunda uzaktaysanız, British Shorthair’iniz muhtemelen rahat bir yer bulacak ve dönüşünüzü beklerken kestirmek için bir yere kıvrılacaktır.

British Shorthair kediler ilk başta mesafeli görünebilir. Bu hayvanlar genellikle sarılmayı sevmezler ve siz onlara sürekli dikkat etmeseniz bile sizinle birlikte oturmaktan memnun olabilirler.

  • sahiplerine karşı çok sevecendir. Sadece yanınızda oturarak ve siz televizyon seyrederken uyuklayarak ya da rahatlayarak sevgilerini ifade edebilirler.
  • British Shorthair kedileri çok sesli olmasalar da, evcil hayvanınızın mırıldandığını ve kendilerini güvende hissettiklerinde veya memnun olduklarında başka sesler çıkardığını duyacaksınız.
  • Sizinle takıldığında sevgilerini ifade etmenin bir yolu. Birçok British Shorthair sahibi, miyavlayarak selamladığını görür.
  • British Shorthair kedileri genellikle sevgilerini yavaşça göz kırparak sahiplerine ifade ederler. Kedinizin varlığınızı kabul etmek için yaptıkları bir şeydir ve yanınızda gözlerini kapatarak size güvendiklerini gösterir .

 

Son olarak.

British Shorthairler rahat ve en uysal kişilikleri nedeniyle popüler bir kedi ırkıdır. Bu kediler ilk başta tembel ve mesafeli görünebilirler ama aslında sakin hayvanlardır, sahibine çok sadık ve sevecendirler.

Kendilerine yer konusunda sınır koymayın ve size kendi isteği ile  gelmelerine zaman verin. Kendilerini güvende hissettiğini anladığı zaman beden dilleri aracılığıyla & yanınızda oturarak size sevgi gösterecekler.

Dişi Kediler cinsel olgunluğa 6-12 aylık süreçte ulaşırlar.

Bu süreç ırklarına, yaşam koşullarına, genel sağlık durumlarına, yaşadıkları bölgenin iklim özelliklerine ve nasıl beslendiklerine göre değişiklik gösterebilir.

Erkek british shorthair türü kedilerde ortalama ağırlık 5 ile 10 kg arasındayken, dişi british shorthair‘ler için 3,5 ile 6,5 kg arasıdır

  • 3 aylık kediler ortalama 1.2 ile 1.7 kilogram ağırlığında olmalıdır
  • 4 aylık kediler ortalama 1.5 ile 2.2 kg ağırlığında olmalıdır.
  • 5 aylık kedi ortalama 1.8 ile 2.4 kilogram ağırlığında olmalıdır.
  • 6 aylık kediler ortalama 1.8 – 2.5 kg ağırlığında olmalıdır.
  • 7 aylık sağlıklı bir kedi ortalama 2.3 ile 3 kg ağırlığında olmalıdır.

Kedi kilo çizelgesi hakkında takıldığınız yerde bize görüş bildir kısmından ulaşabilirsiniz.

British Shorthair’ler için geçerli bir soru değildir aslında kedi beslenme tablosu yazımız veya british shorthair kedi maması tavsiye listemize ürün detayında sayfasına giderseniz size ışık tutacaktir.

British Shorthair kedileri genellikle 12 ila 20 yıl arasında yaşayabilirler. Sağlıklı bir diyet, düzenli veteriner kontrolleri ve sevgi dolu bir ev ortamı, kedilerin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir.

Evde yaşamaya oldukça iyi adapte olan British Shorthair kedileri genellikle evcil hayvanlar ve çocuklarla iyi geçinirler. Düzenli oyun zamanları ve sevgi dolu bir ortam onlar için önemlidir.

British Shorthair kedileri genellikle kilo alma eğiliminde olabilir, bu nedenle uygun bir diyet ve düzenli egzersiz önemlidir. Veterineriniz, yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesine göre uygun bir diyet önerisi yapabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Hüseyin Civelek
Eyl 16, 2021 / 15:44

Yaklaşık bir yıl önce Lisanslı bir yetiştiriciden kendim için bir British Shorthair aldım. Rengi ne olursa olsun (beyaz, karışık, siyah) sevimlidir. Whiskas reklamındaki gibi bir yavru kedi bulamadım. 🙂 Çok beğenmiştim bende kaplan benzeri desene karar verdim ve ona Markus adını verdim.

Markus çok zekiydi ama aynı zamanda sessizdi. Kesinlikle yapması gerekiyorsa miyavlar, aksi takdirde sizinle sözsüz olarak iletişim kurar. Kucaklanmayı sevmiyor, sadece kucağınıza ya da yanınızda oturmak ve uyumak için mırıldanır. 🙂

Tek dezavantajı, bu cinsin hastalıklara karşı oldukça duyarlı olmasıdır. Benimkinin böbrekleriyle ilgili bazı sorunları vardı, genel olarak sağlıklı kedidir British sahibi tarafından düzgün bakılırsa.


Ahmet Kapıkıran
Eyl 17, 2021 / 02:00

British Shorthair beslenmesi açısından tavsiyem ve önerilerim en iyi markalardan Pro Plan, Royal Canin, Acana, N&D ve Orijen gibi ürünlerdir. Gerçi Petibom sıkça sorulan kısımlarda önermiş. Bu kediyi bakıyorsanız ucuz mama vermeyin lütfen. Aslanı besleyen maliyetini hesap etmezmiş. 🙂


Ali Dindar
Eyl 28, 2021 / 21:33

Geçen sene bir arkadaşımın kızı 4 tane yavruladı. Bir tanesini almak istemiştim ama fırsat olmadı. Çok büyük bir kayıp olduğunu düşünüyorum. Çok sevimli ve akıllı hayvanlar. İyi bir bakım ve ilgi ile dünyanın en iyi dostu olurlar. 🙂


Hüseyin Gümüş
Eyl 28, 2021 / 21:38

İki yıldır bana ev arkadaşı olan British Shorthair cinsi kedim ile ilgili sizinle bir şeyler paylaşmak isterim. Öncelikle dış görünüşü, yumuşak huyu ve karakteri aranılan özelliklerdir genelde ancak buna karşın kesinlikle bir kucak kedisi değildir. Tüm kediler gibi özgürlüğüne düşkündürler. Bir diğer konu, eğer bir British Shorthair ile yaşayacaksanız ve ona bakacaksanız mama seçimine özen göstermelisiniz. Çünkü İngiliz kraliyet ailesi kökenli olmasından mıdır bilinmez ama bir hayli seçicidirler. Tüy renginin vermiş olduğu mutluluğu tüy dökmesiyle üzüntüye çevirse de tavsiye edebileceğim bir ırktır.


Benekli geyik
Ara 12, 2021 / 17:03

2 aylık olduktan sonra zıpırlığın doruğuna çıkar bu. yaptığınız her hareketi oyuna çevirebilir olur. ama çok küçükken aldıysanız evdeki anne rolünü size yükleyebilir ve uyurken boyun ve çenenizi cok cok diye emebilir. her gece uykunuzu bu emzirme seanslarıyla bölebilir. bir zaman sonra gerçekten annesi gibi hissetmeye başlarsınız . uykuya dalmasına yakın yanına gider gıdınızı uzatır – gel kızım emziriyim de uyu – dersiniz. hatta emmezse üzülürsünüz.
kabahat bizim değil, aldığımız yer bize sütten kesildi demişti.


gizem melek türkeş
Ara 20, 2021 / 11:19

Öncelikle British shorthair besleyen birisi olarak söylemek istediğim çok şey var yalnız o şimdiye kadar sahip olduğum en sadık kedi. çok duyarlı yani, onu çağırdığımda sıçrayarak severek geliyor.

Evini şimdi beş yaşında olan bir çocukla paylaşıyor ve ona tapıyor. Ona karşı inanılmaz bir sabır gösterdi ve asla kimseyi tırmalamadı ve ısırmadı veya tıslamadı.
Arabada yolcuğa bayılıyor, yolculuğu sevdiği için veteriner ziyaretleri sorun olmuyor 🙂 harika üstü bir dost.


serpil dost
Eyl 10, 2022 / 20:54

Merhaba Arkadaşlar

Yurtdışı bir kaynakta böylr bir yazı okudum dikkat etin lütfen

Polikistik böbrek hastalığı. PKD kalıtsal bir durumdur ve semptomlar genç yaşta ortaya çıkmaya başlayabilir. Polikistik Böbrek Hastalığı böbreklerde sıvı kistlerinin oluşmasına neden olarak böbreklerin düzgün çalışmasını engeller. Tespit edilmediği takdirde kronik böbrek yetmezliğine neden olabilir. İştahsızlık, kusma, aşırı içme, sık idrara çıkma, uyuşukluk ve depresyon gibi belirtilere bakın. Ultrason, hastalığı teşhis etmenin en iyi yoludur ve bazı kediler diyet, ilaç ve hormon tedavisi ile tedavi edilebilir.

Sahiplendiğinizde lütfen kontrollerinizi yaptırmayı unutmayınız.


vanilya
Eki 29, 2022 / 12:17

yavru kediler nasıl yıkanır


Petibom Müşteri Hizmetleri
Eki 29, 2022 / 13:24

Merhaba , https://blog.petibom.com/kedilere-nasil-banyo-yaptirilir/ yazımız bu konuda size ışık tutacaktir.


Defne
Tem 3, 2023 / 15:26

2 yıldır benimleydi o kadar iyi huylu bir kediydi ki gel diyince gelen hayir diyince soz dinleyen cok akıllı bir kediydi. Kesinlikle kucaktan hoşlandığı söylenemez ama öpülmeyi az da olsa seviyordu. Mama konusunda cidden cok seciciydi acanayı bile yemiyordu (mama agir bir mamadir o yuzden kisin verilmeli ,yazları da royal canin kullaniyorduk) kilo almıyordu cesit cesit yas mama verdim sadece ızgara somon u sevdi normal somonu da yemiyordu. 2 yıl 3 aylık oldugunda kalp yetmezliginden bir anda kriz geçirdi veterinere yetiştirdik adrenalin ignesi falan yapildi ama o aksam beynine pıhtı atmis o da bacaklarini felç etmis sonra da oksijen yeterli gelmemis veterinere bırakmistik küvezdeydi bu arada en son onu gordugumde o felcli haliyle kalkıp son kez gırladı…


Veteriner Hekim
Tem 7, 2023 / 14:04

Başınız sağolsun..


sevcan demirel
Oca 21, 2024 / 13:17

sağlık bakımından british shorthair ama scottish foldun tüy bakımı ve tüy dökmesi biraz daha iyi, daha sıcakkanlı ve diğer hayvanlarla daha iyi anlaşıyor


gonul vermez
Oca 21, 2024 / 13:18

Bence scottish fold daha iyi ama scottish fold longhairlerin tüy bakımı zordur.