European Shorthair Özellikleri ve Bakımı

European Shorthair Resimleri
Onu ilk gördüğünüzde renk ve desenlerinden dolayı Tekir veya Sarman kedisine benzetebilirsiniz. Ancak o kendine has görünümü, mizacı ve davranışlarıyla bir Tekir veya Sarman kedisinden daha fazlasıdır. Tüm kedi ırkları arasında en doğalı olan European Shorthair kedisi, binlerce yıl öncesinde Romalılar tarafından Avrupa’ya getirilmiş melez bir ırktır. European Shorthair kedisinin mizacı, kökeni ve daha fazlası hakkında bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Afrika Vahşi Kedisi ile Avrupa Vahşi Kedilerinin melezi olarak binlerce yıl önce ortaya çıkmış doğal bir ırk olan European Shorthair kedisi, Romalılar tarafından Avrupa’ya getirilmiş bir cins olarak karşımıza çıkmaktadır. O dönemler, Romalılar, stoklarını kemirgenlerden korumak için European Shorthair kedilerini kullanırlarmış, el üstünde tutarlarmış. Bu bakımdan avcı kabiliyeti oldukça gelişmiş bir kedidir. Biz öncelikle, European Shorthair kedisinin fiziksel niteliklerinden önce onun mizaç yapısına gelin birlikte bir göz atalım.

European Shorthair, güçlü bir karaktere sahip olan kedi cinsidir. Sevgisini tüm insanlara gösterebilecek kadar cömert, canlı ve zeki aile kedisidir. Oyun oynamaktan keyif alır, sahibiyle yürüyüşe çıkmaktan, kedi ağacı ve tırmalama direğinde kendince egzersiz yapmaktan oldukça haz duyar. Avrupa ve çevresinde yeni kedi sahiplenecek pek çok ailenin favori evcil kedi türlerinden birisi olan European Shorthair kedisi, bir evcil kedide beklenilen hemen her özelliğe sahiptir.

Bu cins son derece uysal bir yapıya sahiptir. Çocuklarla olsun, dominant olmayan kediler ve hatta iyi huylu köpekler dâhil olmak üzere diğer çoğu evcil hayvanlarla da bir arada uyumlu bir şekilde yaşayabilmektedir. European Shorthair kedisinin çok çeşitli mizaç yapısına sahip olduğu söylenebilir. Örneğin, kimi European Shorthair kedileri bölgeci olma eğilimi taşırken, kimileri de böyle bir kaygı taşımazlar. Fakat her European Shorthair kedisinin kabullenici olamayacağını akıldan çıkarmayıp, özellikle evde zaten bir kedi besleyip de yanına European Shorthair kedisi alınacaksa mutlaka bu durum düşünülmeli, tercihi, kabullenici uysal European Shorthair kedisinden yana kullanılmalıdır.

European Shorthair kedisi oyuncu yapısıyla bilinse de aynı derecede biraz uykuya da düşkündür. Saatlerce pencere dibinde ona hazırladığınız yatakta dışarıyı seyrederken uyuya kaldığını görebilirsiniz. Dolayısıyla, bu cins bir kediyi sahiplendiğinizde, ona rahat edebileceği sıcak bir yer hazırladığınızda, kendisini devamlı orada yatarken bulabilirsiniz. European Shorthair kedisi için yattığı yer her şeydir. Tabi yalnızca kendi yatağı değil. Sahibine olan düşkünlüğü beraberinde onun kucağında da şekerleme yapmasına neden olabilmektedir. Yorucu geçen günün sonunda, uzun bir dinlenme seansı için sahibinin kucağında yatabilir.

Bu cinsin belki de en kabul edilebilir özelliklerinden biri de, onun yeni ortamlara hızlıca adapte olabilmesidir. Girişken, sosyal ve özgüvenli bir kedi olması sayesinde diğer kedi, köpek ve çeşitli evcil hayvanların olduğu evde yaşam sürebilir. Bu bilgiyi sizlere bir üst paragraflarda bahsetmiştik. Bu özelliğini biraz daha açmak isteriz. European Shorthair kedisi, eve gelen yabancı kişilerden de kaçıp bir yatak altına veya koltuk arkasına saklanan türden değildir. Yeter ki kendisine zarar vermeyeceğine kanaat getirsin, işte o zaman soluğu eve gelen o yabancı kişinin yanına alabilir. Bununla birlikte, küçük çocuklarla da zaman geçirebilen bir kedi cinsidir. Emekleyen bebeklerle bile bir arada olabilir, onlara zarar vermeden vakit geçirebilir. Dolayısıyla, bebek sahibi aileler için de ideal bir kedi olduğunu söyleyebiliriz.

Oyuncu bir kedidir. Pek çok kedi gibi European Shorthair kedisi de oynamayı sever, peluş oyuncaklara bayılır. Önüne tüylü bir oyuncak fare veya buruşturulmuş bir kâğıt parçası bırakın, onunla saatlerce oynayabilir. Bu nedenle, European Shorthair kedisi sahiplenmeyi düşünen aileler, onu gün içerisinde zihinsel ve fiziksel olarak aktif tutacak çok sayıda interaktif oyuncağa sahip olmaları gerekir.

Harika bir aile kedisi olduğunu söyleyebiliriz. Bağları kuvvetlidir. Yeter ki, etrafında kendisiyle ilgilenen insanların var olduğunu görsün. Ardından onlarla kolayca bağ kurabilir ve bundan hiç geri durmaz. Atalarının iyi birer avcı olması onun bugün de bu kabiliyeti üzerinde taşıdığını oyunlarda apaçık ortaya koymaktadır. Bu yeteneğini üstün zekâsından alan European Shorthair kedisi, çevresindeki değişikliğe ve yeni insanlara oldukça iyi uyum sağlar. Ancak hepsinden önemlisi, bu cins evde kolayca avlayabileceği akvaryum canlıları, hamster gibi ufak evcil hayvanları da avlayabilme eğilimine sahiptir. Bu nedenle, European Shorthair cinsi bir kedinin olduğu evde ufak evcil hayvanların olmaması iyi olacaktır.

Son olarak, bu cinsin en iyi özelliklerinden biri de dış mekânlara olan yakınlığıdır. Dışarıda vakit geçirmekten keyif alan bu cins, geniş apartman dairelerinde veya bahçeli müstakil evlerde kendini daha rahat hissedebilir, oyunlarını daha rahat oynayabilir. Bununla birlikte, sahibiyle dışarıda saatlerce tasmalı yürüyüşlerin de tadını çıkarmaktan keyif alır. Dışarıya olan düşkünlüğü, günün çoğu vaktini pencere kenarında oturup dışarıyı izlediğinden anlaşılabilir.

Arkadaş canlısı bir karaktere sahip olan European Shorthair kedisi, bölgesel davranışlar sergilese de, genellikle diğer kedi ve köpeklerle iyi geçinebilen, küçük çocuklarla onlara zarar vermeden vakit geçirebilen zeki, oyuncu, sağlıklı ve güçlü bir cinstir.

Tarih

Bugünün European Shorthair kedilerinin kökeni ta antik Roma’ya kadar uzanmaktadır. İki bin yıl önce Romalılar tarafından Avrupa’ya getirilmiştir. Roma lejyonları Avrupa kıtasında ilerleyişine devam ederken, gıda stoklarını kemirgenlerden koruyabilmek için yanlarında bu kedileri getiriyorlarmış. Bu cinse çok değer veren Roma lejyonları, günün sonunda kamp attıkları yerde gıda stoklarını bu kedilere emanet ederlermiş.

Yıllar ardı ardına geçiyor, insanlar yeni yerleşim yerleri kurup bir yandan da çiftliklerini geliştirirken, besin kaynaklarını da kemirgenlerden korumanın gayretine düşüyorlardı. European Shorthair kedilerinin avcılık becerileri, dönemin Avrupalı yerleşimcilerinin dikkatini çekmiş ve onları birer bekçi gibi kullanmışlardı. Üstlendikleri bu görev onların hayatta kalabilmesini sağlamış, güvenilir birer fare avlayıcısı olarak tanınmışlardı.

European Shorthair yıllar boyunca “Celtic Shorthair” gibi farklı isimlerle de anılmıştı. Ancak, insanların bu cinsi tam anlamıyla tanıması ve evcil bir hayvana dönüştürüp sahiplenmesi neredeyse 20. yüzyılın başlarında olmuştu. Günümüz European Shorthair cins standardı, tam olarak 20. yüzyılda İsveç’te ortaya çıkmış, hatta İskandinav ev yaşamının bir simgesi olarak popülerlik kazanmıştı. Modern kedi yetiştiricileri, bu cinsin soyağacını korumak için çok çalıştı. Dikkatli yetiştirme programları sayesinde binlerce yıl önceki atalarına benzer özellikleri bugün de taşımaları sağlanmıştır. European Shorthair cinsi, bugün Avrupa’da en yaygın kedilerden biri olsa da, dünyanın diğer bölgelerinde oldukça nadirdir.

European Shorthair, İskandinavya’da oldukça popüler bir cinstir. İsveç’in en nadir kedi ırklarından biri olarak kabul edilmektedir. Uluslararası Féline Federasyonu bu cinsi 1992 yılında tanıdı. Henüz hiçbir ABD kedi kayıt kuruluşu ise bu cinsi tanımamaktadır. Fakat özellikle İskandinavya’da bugün halen daha popülerliğini korumaya devam ediyor ve Finlandiya’nın da ulusal kedisi olarak biliniyor.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

European Shorthair, orta ila büyük boyda, iyi gelişmiş bir göğse, yuvarlak pençeleri olan sağlam kaslı bacaklara sahip bir kedidir. Vücudu, tipik bir Avrupa evcil kedisininkinden farklı değildir. Kafa, vücuda göre oldukça büyüktür. Yüz, alın ve kafatası kısmı hafifçe yuvarlak, yanaklar oldukça iyi gelişmiştir. Tıknaz bir kedi görünümüne sahiptir. Tekir ve kaplumbağa kabuğu desenleriyle birlikte bir kedide görülebilecek hemen renkte olabilmektedir.

Kafa

Yuvarlak bir şekle sahip olan kafa, vücuda orantılı olup hafif büyüktür. Düz bir burun, sıkı bir çene ve hafif dışa çıkık yanakları vardır. Kuvvetli çenesi iyi bir ısırma ve koparma becerisini beraberinde getirmektedir. Alında M benzeri bir desen görülebilmektedir.

Kulaklar

Kulaklar orta büyüklükte olup, tabanda geniş, uçlara doğru hafifçe sivrilerek son bulur. Kafada iyi dengelenmiş kulaklar belirgin bir şekilde açık ve diktir. İki kulak arası mesafe bir kulak genişliği kadardır. Kulak iç kenarlarında tüylenmeler görülebilmektedir.

Gözler

European Shorthair kedisi badem şeklinde göz yapısına sahiptir. Gözleri yeşil, mavi-yeşil, kehribar, altın ve kahverengi dâhil olmak üzere herhangi bir renkte olabilmektedir. Bu cinste bazı kedilerin gözleri biri kehribar diğeri mavi olmak üzere iki farklı renktedir. Gözler arası mesafe bir göz büyüklüğü kadardır. Göz kenarları kara kalemle çizilmiş gibidir.

Bacaklar ve Ayaklar

Bacaklar kaslı ve son derece güçlüdür. Vücuda orantılı olan bacaklar yuvarlak pençeler ile son bulur. Vücutta görülen desenlere bacaklarda da rastlanabilir.

Kuyruk

European Shorthair kedisinin vücuduna orantılı orta uzunlukta bir kuyruğu vardır. Kuyruk tabanda kalın başlayıp sona doğru hafif bir konik şeklinde son bulmaktadır. Göğüs kısmındaki desenler kuyrukta da görülebilmektedir.

Tüy

Kısa uzunlukta yoğun bir tüy yapısına sahiptir. Tüyler son derece parlaktır. Bakımı oldukça kolaydır. Haftada yalnızca bir defa basit bir fırçalama ile tüylerin bakımlı olması sağlanabilir, tüy karmaşasının önüne geçilebilir.

Renk

European Shorthair kedisi tüm renk ve desenlerde görülebilmektedir. Çoğunlukla siyah, beyaz, turuncu, çikolata ve krem renklerinde bulunmaktadır. Farklı ton ve beyaz renklere yalnızca çikolata renginde rastlanılmaktadır. Bununla birlikte, beyaz renk bir European Shorthair kedisinin gözleri genellikle mavi renk olabilmektedir. İki desenli kedilerde renkler birbirinden net bir şekilde ayrılmaktadırlar. Pati pedi ve burun derisi rengi, kürk rengi ile her zaman uyumludur.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

European Shorthair kedisi yarı aktif bir cinstir. Günün yarısını pencere kenarında miskin miskin dışarıyı izlerken veya uyuyarak geçirirken, diğer yarısını da canı isterse oyun oynayabilmektedir. Bu cinsi, özellikle her gün kendisiyle ilgilenen kişilerin oyunlara teşvik etmesi gerekir. Bununla birlikte, eğitilmesi nispeten zor olsa da, iyi bir özveri ve sabır ile yaklaşıldığında tuvalet eğitimi ve tasmalı yürüyüş öğretilebilir, tırmalama direği ve kedi ağacı ile ilişkilendirilmesi sağlanabilir.

Bu cinsi eğitmek için, küçük fare oyuncakları mükemmel bir tercih olacaktır. Ayrıca çoğu kedide işe yarayan lazer de onun bolca egzersiz yapmasını sağlamak için son derece yararlıdır. Tüm bunları kendisine uygularken, onun son derece zeki bir kedi cinsi olduğu unutulmasın. Dolayısıyla, genellikle eğitilebilir bir cinstir ve hızlı öğrenmek için de gayret sarf edeceğinden şüpheniz olmasın.

European Shorthair, iyi gelişmiş, sağlam kaslı vücuda sahip olup, genetik hiçbir hastalığı bulunmayan sağlıklı bir cinstir. Ortalama ömrü 14 ila 20 yıl arasıdır. Çok iyi koşullarda bakılmış, yüksek kaliteli mamalarla beslenmiş, aşıları tam ve sağlık kontrolleri düzenli yapılan European Shorthair cinsi bir kedi 20 yıldan biraz daha fazla bir süre yaşayabilmektedir.

European Shorthair, 20 yıla yakın ömre sahip son derece sağlıklı bir cinstir. Bu cinsin, genetik olarak bilinen herhangi bir sağlık sorunu bulunmamaktadır. Gen havuzunun çok geniş olması, onun sağlıklı olmasında önemli bir role sahiptir. Ancak, her kedi için gerekli olan periyodik bakımların bu cins için de yapılması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır. Bununla birlikte, bu cinsin obeziteye meyilli olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla, ölçülü beslemeli ve her gün mutlaka egzersize dayalı oyunlara teşvik edilmelidir.

European Shorthair kedisi ortalama 10-12 ayları arasında kızgınlık dönemine girmektedir. Bu süre zarfında kızgınlık döneminin herhangi bir gününde çiftleşebilmektedir. Erkek European Shorthair kedisi ise yetişkinlik döneminden sonra her zaman çiftleşmeye hazırdır. Evcil European Shorthair kedisini çiftleştirmeyi düşünmeyen sahipler kısırlaştırma işlemini düşünebilirler. Böylece, kızgınlık dönemine giren kedilerin idrar püskürtme ve agresif davranışlar gibi istenmeyen durumların da önüne geçebilir.

Yetişkin, sağlıklı bir European Shorthair dişisi ilk doğumunda dört, ikinci ve sonraki doğumunda tam yedi kediye kadar doğum yapabilmektedir. Doğum öncesi anne kedinin, doğum sonrası ise hem anne hem de yavru kedilerin durumu mutlaka dikkatle takip edilmelidir.

European Shorthair, orta ila büyük boyda, iyi gelişmiş, sağlıklı bir kedi cinsidir. Erkek European Shorthair kedisi dişiden daha ağır olabilmektedir. Tamamen büyümüş bir European Shorthair kedisi 3,5-6,5 kg veya biraz daha fazla bir ağırlığa sahipken, yaklaşık 30 ila 35 santim de bir boya kadar erişebilmektedir. Özellikle kiloya bu cinste dikkat edilmelidir. Obeziteye aşırı meyilli olan European Shorthair kedisini ölçülü bir şekilde beslemeli, günlük tüketmesi gerekenden fazla besin verilmemelidir.

European Shorthair kedisi spesifik bir diyete gereksinim duymaz. Yalnızca onu yüksek kaliteli, yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı kuru mamalarla beslemeye özen gösteriniz. Yavru, yetişkin ve yaşlı kediler için beslenme ihtiyaçları değişiklik gösterdiğinden, European Shorthair cinsi kedinizin yaşına uygun mama seçtiğinizden emin olunuz. Son olarak, tüm kedilerin her zaman günlük temiz ve taze suya ihtiyaçları vardır. Kedinizi beslerken mama kabının yanına bir de temiz su içeren bir su kabı bıraktığınızdan emin olunuz.

Kediler etobur canlılardır. Ana besin kaynakları proteindir ve bu temel bileşeni hayvansal gıdalardan temin ederler. Dolayısıyla, sığır eti, ciğer, tavuk eti, balık eti severek tükettikleri besinler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, vitamin deposu taze meyve ve sebzeler de tüketebilmektedirler. Sindirim sistemine yardımcı olan tahıllı besinler de mama dışında tükettikleri besinler arasında yer almaktadır. European Shorthair kedisi dâhil diğer tüm kedilerin mama dışında yiyebildiği besinler hakkında daha detaylı bilgileri blogumuzdaki ilgili içeriklerden öğrenebilirsiniz.

Bu cins, bakımı nispeten kolay olan kedilerden biridir. Dolayısıyla, çok fazla tımara ihtiyaç duymamaktadır. Tüyleri haftada yalnızca bir veya iki defa fırçalansa yeterli olacaktır. Bu periyodik fırçalama European Shorthair kedisinin tüylerinin parlaklığını korumasına ve tüy yumağının oluşmasının da büyük ölçüde önüne geçecektir.

Tüm kedi ırklarında olduğu gibi European Shorthair kedisi için de bazı zorunlu bakımlar vardır. Bunlar, tırnak kesimi, göz temizliği, kulak temizliği ve ağız bakımıdır. Bu bakımlar, özellikle iltihaplanmaların önüne geçebilmek için mutlaka düzenli olarak yapılması gereken zorunlu bakımlardır.

European Shorthair, orta düzeyde tüy dökebilen bir kedi cinsidir. Özellikle mevsim geçişlerinde tüy dökülmeleri sıkça yaşanabilmektedir. Haftada bir veya iki defa düzenli olarak tüylerinin fırçalanması ile tüy dökülmesi minimuma indirilebilir. Ayrıca, besinlerinin yüksek kaliteli mamalardan tercih edilmesi hem sağlıklı büyümesine hem de deri sağlığının korunmasına yardımcı olacaktır.

Avrupa’nın en eski kedi ırklarından biri olan European Shorthair, arkadaş canlısı kişiliği ve az bakım gerektiren tüy yapısı ile ona ilk kez sahip olacaklar için mükemmel bir seçim olabilir. Bu cinse Avrupa’da özellikle İsveç, Finlandiya ve Danimarka gibi ülkelerde sıkça rastlanılmaktadır. Türkiye’de bu cinse rastlamak mümkün fakat profesyonel bir yetiştiriciden temin edilmesi gerekir. European Shorthair kedisinin maliyeti ortalama 100 ila 500 dolar arasıdır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.