Yavru kedinin evde ilk gecesi: Yavru kedi ilk gece nasıl uyutulur?

1 Haziran 2021
5989
Yavru kedinin evde ilk gecesi: Yavru kedi ilk gece nasıl uyutulur?

Eve yeni gelen yavru kedinin evde ilk gecesi: Yavru kedi ilk gece nasıl uyutulur? Öncelikle yeni kedinizin stresini azaltmalı ve rahatlamasını sağlamalısınız. Yavru kedinizin yeni evinde rahat olmasını sağlamak için ilk adım, kendisini güvende hissetmesi için ona özel rahat ve sıcak bir alan oluşturmaktır.

Bu alan yalnızca yavru kedinize ait olmalıdır. Bu küçük bir oda da olabilir. Yeni yavru kedinizin için ayırdığınız oda, ilk gecesinde rahatça uyumasına yardımcı olacaktır. Peki, yavru kedinin evde ilk gecesi için neredeyse şart olan bu huzurlu uyku nasıl sağlanır? Hep birlikte görelim;

Yeni yavru kedinin evde ilk gecesi

Sevimli yavru kedinizle eve geldiğinizde, ilk içgüdünüz onu sonsuz kucaklamalarla şımartmak olabilir. Lakin en mantıklı davranış, yavru kedinize bu kucaklaşmalar için biraz zaman vermektir. Öncelikle yavru kediniz için güvenli ve rahat bir uyku alanı oluşturun ve yeni çevresini keşfedip, alışması için ona zaman verin.

Yavru kedinizin sizinle bağ kurması, sizi tanıması ve yeni yuvasına alışması için biraz zamana ihtiyacı olacak. Aşağıdaki adımları izlerseniz, yavru kediniz kısa bir sürede ailenize mutlu bir şekilde adapte olacak ve gece boyunca huzur içinde uyuyacaktır.

Yeni yavru kedim nerede uyumalı?

Uyuyan yavru kedi

Yavru kedi nerede uyumalı? Evde kullanılmayan küçük, güvenli ve konforlu bir oda yavru kedinizin uyuması için idealdir. Eğer boş bir odanız yoksa onun için özel bir alan oluşturabilirsiniz. Bu büyük bir karton kutu ya da kedi evi olabilir. Bildiğiniz üzere kediler, kutulara bayılır!

Burada önemli olan yavru kedinin kendini güvende hissedebileceği bir alana sahip olmasıdır. Kedi yavruları rahatlarına fazlasıyla düşkündürler. Bu nedenle yatacağı yere yumuşak bir battaniye veya kedi yatağı koymanızda fayda var.

Yavru kedinizin uyku alanının yakınına mama ve su kabı ile birlikte kedi kumu kabı yerleştirin ve kedinizin bunlara kolayca erişebildiğinden emin olun. Yavru kedinize özel bir alan oluşturmak, onun yeni yuvasına rahatça alışması ve kendisini güvende hissetmesi için oldukça önemlidir.

Yavru kedimin yatağımda uyumasına izin vermeli miyim?

Ne kadar cezbedici olursa olsun, yavru kedinizin yatağınızda veya çocuklarınızla birlikte uyumasına izin vermeyin. Çeşitli yaralanmaları önlemek için, uyurken yavru kedinizi güvenli bir yerde tutmak en iyisidir.

Evcil hayvanınızın henüz yavruyken serbestçe dolaşmasına izin verirseniz, gelecekte uyku saatini belirlemek zor olacaktır. Dolayısıyla yavru kediyi şimdiden gece uykularına -kendi yatağında- alıştırmaya çalışın. Bu şekilde siz de sonraki süreçte geceleri rahatça uyuyabilirsiniz.

yavru kedi yatağı

Gece ışık açık bırakılmalı mı yoksa kapatılmalı mı?

Unutmayın, kediler karanlıkta sizin veya benim görebildiğimden çok daha iyi görebilirler. Dolayısıyla yavru kediniz minimum ışıkta bile ihtiyaç duyduğu şeyi (mama, su veya kum kabı gibi) bulmakta sorun yaşamayacaktır.

Ancak, çevresine uyum sağlaması için ilk gece ışığı açık bırakabilir veya bir gece lambasıyla yavru kedinizin bulunduğu alanı aydınlatabilirsiniz. Kediler hakkındaki ilginç gerçeklerden biri hem alacakaranlıkta hem de şafakta aktif olmayı sevmeleridir.

Bu nedenle yavru kedinizin, kendi uyku programınıza uyum sağlaması için biraz çaba sarf etmeniz gerekecektir. Yatağa giderken ışığı kapatmak, evinizdeki uyku düzenini oluşturmanıza yardımcı olabilir. Yavru kediniz ailenin mutlu bir üyesi olacaksa uyku düzeni ve huzuru çok önemlidir.

Yavru kedim geceleri ağlamaya başlarsa ne yapmalıyım?

Yavru kedinizi eve getirdiğinizde en azından ilk birkaç gece ağlaması normaldir ve çoğu zaman kaçınılmazdır. Unutmayın ki yavru kediniz, annesi ve kardeşlerinden yeni ayrıldığı için kendisini biraz yalnız hissedecektir.

Yapabileceğiniz en iyi şey, yavru kedinizi olabildiğince güvenli ve sıcak tutmaktır. Harika bir ipucu vermek gerekirse yavru kedinizin yatağına sıcak su torbası koymak bu aşamada fazlasıyla işinize yarayacaktır.

Çünkü sıcaklık, yavru kedinizin stresini azaltacak ve daha rahat hissetmesine yardımcı olacaktır. Sadece sıcak su torbasının çok sıcak olmadığından emin olun! Eğer sıcak su şişesi kullanacaksanız, kaynar su kullanmamaya dikkat edin ve şişenin kapağını iyice kapattığınızdan emin olun.

Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için mutlaka okuyun: Kediler neden ağlar gibi miyavlar? İletişim Yolları ve Kediler neden geceleri mırlar? Gece miyavlamalarına son!

Yavru kedi uykusu

Ve sonuç…

Yavru kedinize rahat ve emniyetli bir uyku ortamı sağlamak için özen gösterip, onu uyku düzeninize uyum sağlamaya teşvik ederseniz, uzun vadede eğitimli ve iyi bir kedi haline gelecektir. Yukarıdaki önerileri aynen uygularsanız, bunu kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Tüm bunları yapmanıza rağmen yavru kedinizi geceleri uyutmakta zorlanıyorsanız, mutlaka veterinerinize danışın. Zira uyku probleminin altında başka bir sorun yatıyor olabilir ve bunu tek başınıza anlamanız mümkün olmayabilir.

Yavru kedi bakımı ile ilgili diğer içeriklerimize göz atmak isterseniz:

Sıkça Sorulan Sorular

Yavru kediler nasıl sevilir? Yavru kediler genellikle eğlenceli, sevgi dolu ve oyuncu canlılardır. Yavru bir kediyi sevmek hem kedi sahibi hem de minik kedi için rahatlatıcı bir eylemdir. Ayrıca stres atmak için harika bir yöntemdir.

Yavru kediniz dört aylık oluncaya kadar, gün boyunca uzun süre yalnız bırakılmamalıdır.

1 hafta içerisinde size ve yeni çevresine alışacaktır.

Sağlıklı bir kedinin gece görüşü bizden kat ve kat iyi olduğundan kediler karanlıktan korkmaz.

Kedin beş günlük olduğundan itibaren dokunulmaya alışması için her gün nazik davranmalı ve sevmelisin. Böylece seninle bir bağ kurar ve insan kokusuna alışmış olur. Yaşamlarının ilk yedi haftası (ilk bir iki haftayı dâhil etmezsek), yavru kedilerin sosyalleşmesi ve dokunulmaya alışması için çok önemlidir.

Yavru kedi ve eğitimi hakkında detaylı bilgiler elde edebilirsiniz kaynak oldukça fazla sığdıramadık buraya.

Yavru kediler annesini emmeyi bırakması normal bir süreçte anne kedinin sütü 20 günden sonra azalmaya başlar. Yavru kedi de 1-1,5 aylık olduğunda yavaş yavaş katı gıdaya geçmeye başlanmalıdır.

Beş günlükken gözlerini açar ve yaklaşık bir hafta sonra da göbek bağı düşer. Her gün 10 ile 30 gram arasında kilo almaya başlar, bu nedenle günlük olarak tartılması ve beslenmesinin engellememesi için annesinin davranışlarının izlenmesi önemlidir

Ayakta durmaya başladıktan 1-2 hafta sonra yani 3. haftada yürümeye başlar.

Doğum; yavru hem kör hem de sağır doğar. Gözler ve kulaklar kapalıdır. Annesini emebilmek için koku alma duyusunu kullanır. Yeni doğmuş bir yavru kedi kendi vücut ısısını düzenleyemez ve soğuğa son derece duyarlıdır.

Anneden ve kardeşlerinden ayrılan yeni doğmuş bir yavru kedi hipotermiden hızlı bir şekilde ölebilir.

  1. Gün; işitme duyusu gelişir ancak kulak kanalları 2. haftanın sonuna kadar tamamen açık değildir.
  2. Gün; göbek kordonunun kalıntıları kurur ve düşer.
  3. Gün; gözler açılmaya başlar ve 13. güne kadar açılmaya devam eder. Tüm yavru kediler mavi gözlü doğar, ancak göz rengi daha sonra değişebilir.
    2,5. hafta; yavru kedi tüylerini yalamaya başlar.
    3 hafta; yavru kedinin görme duyusu hala zayıftır ama bazı görsel bilgileri yorumlayabilir. İlk dişler diş etlerini delmeye başlar.
  4. hafta; yavru kedinin görme yeteneği engelleri aşabilecek kadar gelişmiştir Motor becerileri geliştirmeye başlar, koşabilir. Katı (konserve) mamayı yemeye başlar.
    4-5. Haftalar; yaklaşık yarım kilo ağırlığındadır.
  5. – 7. hafta; insanlar ve diğer hayvanlarla sosyalleşmeye başlar.
  6. hafta; yaklaşık bir kilodur ve tüm dişleri çıkmış ve sütten tamamen kesilmiştir. Konserve dışında kuru mamaları da yiyebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Trabzonlii
Mar 11, 2022 / 20:19

Kedi aldım yavru çok heyecanlıyım bize alışması için bekliyorum


Kozue
Haz 16, 2022 / 01:29

Merhaba , 7 haftalık kedi buldum sokakta annesi olmadığı için almak zorunda kaldım, evde köpeğim var kediler ile uyumlu ama yavru kedi ile tanıştırmayı nasıl yapacağımı bulamadım . Psikolojik olarak etkilenirmi bilmiyorum.


Veteriner Hekim
Haz 18, 2022 / 19:59

Merhaba ilk tanışmaları ve birbirlerine iyice alışana kadar mutlaka sizin yanınızdayken bir araya gelmeliler. Kediniz biraz daha büyüdüğünde aralarındaki sosyal denge sağlanacaktır.