Kedinize en sağlıklı kedi maması seçmek için en ipuçları

8 Mayıs 2021
2024
Kedinize en sağlıklı kedi maması seçmek için en ipuçları

Bir kedi sahibi olarak verebileceğiniz mühim kararlardan biri de, şüphesiz mamasını seçmektir. doğal olarka insanın aklına ilk gelen “kedi mamasının içinde neler var” Unutmayın ki, kediniz ne kadar kaliteli beslenirse o kadar sağlıklı olacaktır. Bu nedenle mama seçimi oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu makalemizde size kediniz için mama seçerken etiketi nasıl okuyacağınıza dair ipuçları vererek, onlar için en doğru olan mamayı tercih etmeniz adına buradayız.

Kedinizin Alması Gereken Temel Besinler

Bir kedinin en temel besin kaynakları et- balık- tavuk- hindi gibi kümes hayvanlarından protein, taurin, vitamin, minarel, yağ asitleri, enzimler ve su iken pirinç, buğday ve mısır gibi karbonhidrat malzemeleri kedi mamalarının içerisinde yer alıyor olsa da, bir kedinin karbonhidrat almasına luzüm yoktur.

Kedinize En İyi Mamayı Seçmek İçin Kriterler

Sağlık Sorunları ve Kilo

Kedinize mama seçerken en çok dikkat etmeniz gereken şeylerden biri sağlık sorunlarının olup olmadığı ve kilosudur. Eğer kediniz fazla kilolu ise kilo vermesine yardımcı olacak mamaları tercih etmeniz gerekirken herhangi bir sağlık sorunu varsa da yine buna uygun seçilmesi önemlidir. Veteriner hekimizin vereceği tavsiye doğrultusunda hareket etmenizi öneririm.

Kedinizin Yaşı

Kediler, yavruluktan yetişkinliğe oradan yaşlılık dönemine kadar her yaş döneminde farklı besin almaya ihtiyaç duymaktadırlar. Bu nedenle mama seçerken etiketi iyi okuyarak, kedinizin yaş aralığına uygun olanı satın almanız gerekiyor. Yavru kediler, veterineriniz yetişkin kedi mamasına geçiş yapmanızı söyleyene kadar yavru kedi maması ile beslenmelidir. 1-7 yaş aralığında olan kediler yetişkin kedi maması ile beslenmelidir. Ve son olarak yaşlı kediler ise 7 yaşından itibaren yaşlı kedi maması ile beslenmeye başlamalıdır.

Kedinizin Cinsi

Her kedi cinsi birbirine benzemez ve farklılıklar göstermeleri gayet doğaldır. Kedi maması markaları bunun için aktivite seviyelerine göre protein içeren, kemik sağlığını geliştirmeye yönelik olacak şekilde omega-3 barındıran veya çene yapıslarına uygun boyutta olan mamalar üretmektediler. Böylelikle her cinse özel olarak hazırlanan kedi mamalarını işinizi epey bir kolaylaştıracak. 

En İyi Mamalar

Kedinizin Aktivite Düzeyi

Kedinizin harcadığı enerji dahi onun için seçmeniz gereken mamaya etki eder. Kedinizin günlük alacağı besin ve kalori ihtiyacı, onların hareket kabiliyetlerini tam anlamıyla kullanabilmeleri için önemli bir husustur. Eğer kedinizi yetersiz ya da fazla besliyorsanız, üzerinde olumsuz sonuçlar gösterebilir.

Kedinin Cinsiyeti Ve Kısırlık 

Kedinizin cinsiyeti ve kısırlaştırılıp kısırlaştırılmamış olması da mama seçiminde etken rol oynar. Eğer kedinizi kısırlaştırdıysanız operasyonun ardından kilo almaya meğilli olabilirler. Bu doğrultuda beslenme alışkanlıklarını değiştirmeli ancak bunu yaparken birden değil, zamanla yapmalısınız. Kısırlaştırılmış olan kediler için satılan özel mamaları düşünebilirsiniz.

Kedinizin Alerjisi / Gıda Hassasiyeti Var Mı?

Kedinizde mide bulantısı, kulak enfeksiyonu, devamlı kaşınma gibi belirtileri farkederseniz, bu bir gıda hassadiyetine işaret edebilir. Kedinizin maması içindeki bir ya da daha fazla bileşenden kaynaklanabilir. Hastalık belirtileri konu başlıklı yazılarımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu riski erkenden farkedip önlem almanız, kedinizin sağlığı için faydalı olacaktır. 

Güvenlik ve Kaliteye Dikkat!

Mamanın yapıldığı yerden tutun tedarikçisine kadar güvenlik ve kalitesi hayli yüksek standartlarda olmalıdır. Bu tip denetlemeleri yapan kuruluşlar arasında Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Kanada Gıda Denetleme Kurumu (CFIA) yer alırken, ayrıca İngiliz Perakende Konsorsiyumu (BRC) tarafından kalite kontrol ihtiyaçlarının karşılandığına dair doğrulama yapılmaktadır. 

Malzemeleri İnceleyin

Mamanın içerisinde kullanılan malzemelerin taze etler, kepekli tahıllar, meyveler ve sebzeler olmasına özen gösterin. Alınan malzemelerin üretim tesisine yakın bir noktadan temin ediliyor olması, nakliye esnasında meydana gelebilecek kirliliklerin önüne geçer. Bu da hem taze hem de maksimum temizlik sağlar.  en iyi kedi mamaları listesine göz atabilirsiniz.

Beslenme Şeklini Belirleyin

Evcil hayvanlarınıza mama seçerken onun için en iyi olacak olan beslenme şeklini belirlemeniz gerekiyor. Bunlar; çiğ et, yüksek proetinli besinler, kurutulmuş etler gibi alternatifler olabilir. Kediniz için en uygun olanını vermeniz önemli bir husustur.

Konserve Yiyecek Mi Yoksa Kuru Mama mı?

kuru ve ıslak mama

Uzmanlara göre kedilere hem kuru mama hemde konserve mama vermek gerekiyor. Çünkü baktığınızda ikisinden de alacağı besin değerleri farklıdır. Kuru mamalar gün içerisinde mama kabına konulup kedinizi serbest beslemek için iyi bir alternatif sağlarken, konserve mama fazla su tüketmeyen kediler için iyi bir sıvı kaynağıdır. Bu durumda kedinizin doğru miktarlarda hangi besini aldığı konusu devreye giriyor. Ayrıca sürekli olarak aynı besini yiyen kedide alerjik bir durum geliştirebilir veya en basitinden yiyecekten sıkılabilir. Bu sebeple arada değişiklikler yapmak ve çeşitlilik sağlamak iyidir.

Daha Ucuz Markaları Tercih Etmek

Genellikle ekonomi düşünülerek en ucuz marka tercih edilebiliyor. Ama işin özüne bakıldığından ekonomi mi yapılıyor yoksa daha mı fazla masraf çıkartılıyor, bu kısım muamma. Kediler ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kadar yemeye meğillidirler. İçerisinde çok fazla karbonhidratın yer aldığı daha ucuz bir markayı tercih edip kedinize vermeniz, onun doyum sağlayana kadar yiyeceği anlamına geliyor. Yani daha hızlı bitecek ve daha çok almanız gerekecek. Bir diğeri ise belirli standarta sahip olmadıkları için uzun süre boyunca bu mamalardan yemeleri tıbbi sorunlara yol açacak ve veteriner masrafları çıkartacaktır.

Etikette Neye Dikkat Etmelisiniz?

kedi mamasını inceleyen kadın

  • AAFCO’nun onayladığı tam ve dengeli yazısına bakın.
  • Et, tavuk, kuzu, hindi gibi protein kaynağı sağlayan yiyecekler var mı, kontrol edin.
  • Son kullanma tarihine mutlaka bakın. Taze olması önemli!

Mamasının İçerisine Kaçınılması Gereken Şeyler

  • Et veya et yan ürünü bulunmayan mamalar
  • Mısır ya da mısır glüteni unu
  • Buğday
  • Et yan ürünü olmayan hayvan gagası, ayağı ve tüyü 
  • Renklendiriciler, aromalar veya BHT, BHA veya etoksikuin koruyucuları
  • Sığır donyağı

*Evet, artık kediniz için hangisinin en sağlıklı olduğu hakkında bir fikrin var! Kedilerin hassas canlılar olduğunu hatırlatarak, size verdiğim ipuçları doğrultusunda bir mama seçimi yapmanızı öneririm. Unutmayın ki, kaliteli  beslenme sağlığı da beraberinde getirir. 

Sıkca Sorulan Sorular

Bilindiği üzere mama açıkta kalırsa bayatlar. Nemli ve güneşli ortamda kalırsa ekşir ve bozulur. Hatta özellikle sıcak ülkelerde, mamalarda ciddi ölçüde lezzet ve vitamin kayıpları olmakla beraber genel sağlık için zararlı olan toksik bileşenlere neden olan oksitlenme meydana gelebilir.

Sakin ve sessiz bir ortam. Kum kabını, yoğun trafik, yüksek veya ani seslerin olduğu veya köpeklerin kolayca burnunu sokabileceği yerlere yerleştirmekten kaçının.

ucuz kedi maması almak için petibom.com , petshop.net adreslerini kullanabilirsiniz.

6 aylık olana kadar yavru kedinize günde 3-4 ödül mama vermeye devam etmelisiniz. Sonrasında, günde 2-4 öğün verebilirsiniz

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.