Kedi maması içindeki malzemeler listesi!

20 Mayıs 2021
1931
Kedi maması içindeki malzemeler listesi!

Kedinize ne verdiğinizi bilmenin en iyi yolu mamalarının üzerindeki etiketleri okumaktır. Onların ihtiyaçları dahilinde ne gerekiyorsa, tam ve dengeli şekilde almaları gerekiyor. Buna vakit ayırmak her ne kadar zor gibi görünsede kedinizin sağlıklı ve yüksek standartlarda bir hayat yaşaması için bu gibi bilgileri araştırarak yeterli donanıma sahip olmanız şart.

İçerik Listesinin Deşifre Edilmesi

Bir kedi mamasında ideal olarak sıralanan içerik listesi; protein, ikincil protein kaynakları, karbonhidrat dolgu maddeleri, yağlar veya katı yağlar, koruyucular, ilave vitaminler ve mineraller ve taurin olmalıdır. Ancak premium mamaların birçoğu bu sıralamayı yapmıyor olup onlarda genellikle; tavuk, bira pirinci, mısır glüteni unu, kümes hayvanı yan ürün unu, buğday unu, karışık tokoferollerle korunmuş dana donyağı, tam tahıl, mısır, et ürünleri, koruyucular, vitaminler ve mineralleri görebilirsiniz. Amerikan Yem Kontrol Görevlileri Derneği, evcil hayvan mamalarının içerisinde bulunan besinlerin kontrollerini yapıyor olup, herhangi bir markanın içerik listesi bu derneğin belirlediği kurallara uymuyorsa onaylanamaz. Kediniz için en iyisini yapmak istiyorsanız, mamalarda yer alan tüm bileşenlerin ne olduğunu ve kediniz üzerinde ne gibi etkilere sahip olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Petibom.com tüm kedi mamalarının açıklamlarında analatik bileşenleri listelemekte özen gösterir!

Et Ürünleri

Zorunlu etobur yiyiciler olan kediler bu protein kaynağıdan kemiklerini, kaslarını, bağışıklık sistemini, kanını, organlarını, saçını, tırnaklarını oluşturup korumasına yardımcı olan amino asitleri almasını sağlar.

Tavuk

Amerikan Yem Kontrol Görevlileri Derneği tarafından tavuk, kemikli ya da kemiksiz et ve derinin temiz kombinasyonu olarak açıklanmıştır. Ancak tavuğun ayakları, bağırsakları, başları ve tüyleri dışında geri kalan parça ve bütün karkaslardan elde edilmektedir. Premium bir kedi mamasının içerisinde mutlaka bulunması gereken bir üründür. Buna ek olarak deri ve kemik miktarları protein yönünden oldukça büyük etkendir.

Kanatlı Yan Ürün Küspesi 

Kanatlı yan ürün küspesinde; kümes hayvanlarının karkaslarının temizlenmiş parçaları öğütütülür ve işlenilir. Kediler doğal yaşamlarında avladıkları hayvanların belirli parçaları (tüy, gaga, ayak) hariç tüm organlarını yedikleri doğrudur. Ancak mamaların içerisinde işlenmemiş olan herhangi bir ürünün bulunması ve tüketilmesi doğru değildir. Kedinizin en iyisini hakettiğini düşünüyorsanız, mamanın içindeki ilk bileşenin yan ürün küspesi olmamasına özen gösterin.

Sığır Eti Donyağı

Sığırdan elden edilen içyağı, düşük bir yağ kaynağı olarak kedi mamalarında yaygın şekilde kullanılmaktadır. Tabi ilk etapta asıl amaç mamanın lezzetini artırmaktır.

Balık Unu

Balık unu bütün veya parçalanmış olan balıkların temizlenmiş, kurutulmuş ve öğütülmüş halidir. İçerisindeki yağın bir bölümü çıkartılabildiği gibi çıkartılmayadabiliyor. Bu bileşen içerisinde %10’dan fazla nem bulunmamalıdır. Balık ununda % 3’ten fazla tuz yer alırken, tuz oranına olabildiğince dikkat etmeniz gerekiyor.

Yumurta Ürünü

Mama içine konulan yumurtalar USDA‘nın düzenlemelerine göre kullanılıyor olup susuz, sıvı veya dondurulmuş şekilde bulunabilir. Yumurtalar kesinlikle kabuksuz olmalıdırlar!

Karbonhidratlar

Hücrenin enerji sağlaması için önemli rol oynayan glikozu sağlayan karbonhidratlar, kediniz için oldukça mühimdir. Bağırsakların sağlığını koruyan lifler, kedinizin tüketmesi gereken gıdalar içinde yarar sağlar niteliktedir. Bazı mamaların içinde boş dolgular bulunabiliyor, mamaların etiketindeki malzemeler arasında tam tahıllı yazanı bulursanız çok daha iyi bir seçenek olacaktır.

Bira Pirinci

Bira yapımındaki artan pirinç olan bira pirinci, Wort üretiminden elde edilen kurutulmuş ve ekstrakte edilmiş pirinçlerin kalıntısıdır. Toz şekline getirilmiş olan bira pirinci, mama içerisine % 3’ü geçmeyecek ölçüde olmalıdır. Normal bir pirinç ile kıyaslandığı zaman aynı karbonhidrat kalitesine sahip olamayabilir.

Mısır Glüteni Unu

Buğday tanesinin içerisinde bulunan ruşeym ve nişastadan ayrılan mısırın kurutulması ile elde edilir. Makul fiyatta olması sebebiyle ünlü bir dolgu maddesi olan mısır glüteni unu, bazı kedilerde alerjik reaksiyon gösterebilir. Mama seçerken içerisinde mısır olmasını tercih etmeniz gerekiyorsa, mısır unu yazanını almanız daha yararlı olacaktır.

Buğday Unu

Amerikan Yem Kontrol Görevlileri Derneği buğday ununu; ince buğday kepeği ve buğday tohumu ürünü olarak açıklar. İçerisinde % 11/2 ‘den fazla ham lif bulundurmalıdır.

Koruyucular ve Takviyeler

Mamalar içerisinde eser miktarda konulan koruyucu ve takviyeler, mama içerisindeki besinlerin yarısına yakınını oluştururlar. Mamanın üzerindeki en uzun içerik listesi bölümüne sahiptir. AAFCO’nun 25 temel vitamin ve minareller listesinde yerini alarak tam ve dengeli bir mama olma niteliği taşımaktadır.

Karışık Tokoferoller

Kaliteli bir mamanın temel kaynağı E vitamini olup karma tokoferolleri barındırır. Bunun yanı sıra A vitamini ve koruyucuları da bulundurmaktaddır. Bu koruyucular, önceden kullanılan kimyasal koruculardan BHA ve BTA etkisine sahip değildir. Dolayısıyla mamaları satın alırken son kullanma tarihlerini mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor.

Sodyum Kazeinat

Peynir altı suyunu andıran bir süt ürünü olan kazeini tatlandırmak amacıyla içerisine sodyum konularak bir tuz bileşeni haline getirilir.

Potasyum Klorür

Bu, hidroklorik asidin bir potasyum tuzudur. Potasyum, kalp ve sinir fonksiyonu için için gereklidir. Ancak kedi mamasında lezzet katan ve koruyucu görevi gören tuzlu bir bileşen olarak kullanılır.

Fosforik Asit

İçinde % 32 oranında fosfor eklenen bir tür mineral, kedilerin idrarının olması gerektiği pH düzeyinde tutmaya yardımcı olur. Bunun içine mamayı asitleştirmesi için kullanılmaktadır.

Brewers Kurutulmuş Maya

Tek hücreli Saccharomyces cerevisiae organizmasından oluşan inaktif bir maya olup içerisinde bulundurduğu amino asitler ve B vitaminleri yönünden bir hayli zengindir. Kedinizin kasları, kemikleri, kanı, organları, bağışıklık sistemini, tüy ve tırnaklarını oluşturmasına ve korumasına yarar sağlar. Bunun yanında B vitamini; beyin fonksiyonuna, kas gücüne, kırmızı kan hücresi üretimine ve sindirimine iyi gelmektedir. Kuru maya insanlarda acı bir tat bırakırken, evcil hayvanlarınız için tam bir lezzet şöleni. Pireleri engellerken, stresi ve hastalığı en aza indirmegemek için de iyi bir probiyotiktir.

Doğal Aromalar

Doğal aromalar, bitki ve hayvanlardan elde ediliyor olup bir mama bileşenidir. Bu aromalar işlenmiş olabileceği gibi fiziksel, hidroliz, enzimoliz veya fermantasyona gibi işlemlerden geçmişte olabilir. Ancak kimyasal olarak herhangi bir sentetik işlemden geçmez. Bu besin maddesi hakkında net bir bilgi olmadığından içerik listesinde özellikle dikkat edilmesine lüzum yoktur.

Kalan Bileşenler

Kedi mamalarına yaygın olarak konulan vitamin ve bileşenlerden bazıları; kalsiyum karbonat, tetrasodyum pirofosfat, L-Lizin monohidroklorür, bakır sülfat, piridoksin hidroklorür, manganez sülfat, biotin, tiamin mononitrat, tuz, kolin klorür, E, A, B-12, D-3 vitaminleri, taurin, çinko sülfat, demir sülfat, askorbik asit, L-Alanin, riboflavin, niasin, kalsiyum pantotenat, folik asitsitrik asit, menadion sodyum bisülfit kompleksidir.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.