Seçtiğiniz kedi mamasının içinde neler olmalı? – Dikkat edilmesi gerekenler

22 Aralık 2023
1929
Seçtiğiniz kedi mamasının içinde neler olmalı? – Dikkat edilmesi gerekenler

Kedi mamalarında yazılı olmayan bir kural vardır ki o da; önemli olanın malzemelerin türünden çok sıralaması olduğudur. Herhangi bir sağlık problemi yok ise bir kedi mamasınında olması gereken ilk sıra daima protein kaynağına ait olup akabinde diğer besin maddeleri gramajlarına göre sıralanmaktadır. Bu besin maddeleri; katı ve sıvı yağlar, mineraller, vitaminler, karbonhidratlar ve sudur. Ana besin gruplarının doğru ve dengeli şekilde olması önemlidir. Özet olarak kediniz için mama alırken, ilk olarak listenin en başında proteini ve en az içeriğe sahip mamayı arayın.

  • Protein Kaynağı: Bir kuru kedi maması içerisinde aramanız gereken en önemli şey protein maddesidir. Mamanın esas kaynağı tavuk, kuzu, somon, hindi gibi et olması gerekirken ayrıca et yan ürünleri olan; beyin, kan, dalak, böbrek, karaciğerler, akciğer, kemik, temizlenmiş bağırsak ve mide de yer alabilir. Tüm bunlar kediniz için yüksek protein kaynağıdır.
  • Karbonhidrat ve Dolgu Maddeleri: Zorunlu etbour canlılar olmaları sebebiyle kedinizin karbonhidrat gıdalarını tüketmelerine ihtiyacı yoktur. Buna ek olarak pek çok gıda alerjisi de karbonhidratın içerdiği maddeler sebebi ile tetiklenerek ortaya çıkmaktadır. Kuru kedi mamalarının içerisindeki bileşenleri bir arada tutmak adına kullanılan dolgu maddeleri karbonhiadratlara bağlıdır. Bunun yerine tahıl içeren kedi maması almaktan ziyade bezelye veya patates nişastası kullanılan mamalara yönelebilirsiniz.
  • Yağ Kaynağı: Kaliteli bir mama içerisinde ayçiçek yağı ve benzer yağlar kullanılıyorken bunun yanı sıra tavuk yağı gibi yağlarada bakabilirsiniz. Kedilerin yiyecekleri içerisinde % 20 ila %24 arasında bir yağ oranı olması gerekir. Bu kaliteli bir beslenme programı için oldukça önemlidir. Bazı evcil hayvan sahipleri kedisinin şişmanlamaması adına az yağlı yiyecek almak gibi bir hataya düşerler. Ancak bilmelisiniz ki, kedinizin yeterli doyuma ulaşması için yüksek miktarda yağ tüketimine ihtiyacı vardır. Aksi takdirde daha fazla yemek yeme gereksinimi hissederler.
  • Vitaminler ve Mineraller: Yaygın olarak  B12, C ve E vitaminlerine ve kalsiyum, demir ve çinko gibi minarellerin olmasına dikkat edin. İyi bir vitamin ve minarel içeriğine sahip mama, kedinizin bağışıklık sistemine ve parlak tüylere sahip olması için önemli yarar sağlar.
  • Taurin: İnsan ve köpeklerin vücutlarında taurin rahatlıkla üretilebilirken, kediler için aynı durum söz konusu değildir. Kedinizin taurin kaynağını dışarıdan karşılamak durumundadırlar. Yapılan araştırmalar sonucunda taurin eksikliği olan kedilerde kalp hastalığı ve retina bozulması yaşanabileceği ortaya konulmuştur. Bu sebepten ötürü kedi maması üreten markalar, son 10 yıldan beridir mamaların içerisine taurin maddesini eklemektedirler.
Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir

*Her canlı kendine özel bir varlıktır. Bu nedenle doğru yazan her şey kedinize iyi gelmeyebilir. Onun beslenme öğünlerini ayarlarken veteriner hekiminiz ile ortak çalışmanız doğru bir hareket olacaktır! Deneyimli kedi sahipleri, kedilerine mama seçerken nelere dikkat ettiği hususunda eklemek istedikleri ipuçları varsa ve bizimle aşağıda yorumlar kısmından paylaşırsa memnun olurum. 🙂 

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler etoburlardır ve vücutlarının sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yeterli miktarda protein almalıdırlar. Protein, kedinin kas yapısını, cildini, tüylerini, bağışıklık sistemini ve genel sağlığını destekleyen önemli bir besin maddesidir.

İyi bir kedi mamasında genellikle protein oranı %30 ila %40 arasında değişir. Ancak, bu oran kuru madde içeriğine dayanır, çünkü kedi mamalarının içinde su bulunur ve bu su, protein oranını düşürebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Ahmet
Şub 4, 2023 / 21:44

Selam. Şunu merak ediyorum. Genel olarak, artık üretilen tarımsal ürünler ve yetiştirilen hayvanlar organik beslenmiyor. Dolayısıyla kedi ve köpek mamaları da organik olarak üretilmiyor. Ve ben beslediğim kedilerde ve köpeklerde ve kendi vücudumda bunların zararlarını yaşadım. Ve siz dahil, internette bu tür beslemeler hakkında insanları uyaranlar, öneri sunanlar neden bundan hiç bahsetmiyor? Yada ağır metal içeren denizlerdeki balıkların artık ne kadar çok tehlikeli olduklarından neden kimse bahsetmiyor? Ki uzmanlar zararından dolayı fazla balık tüketimini tasvip etmiyorlar, haftada bir defa balık yemeyi öneriyorlar. Ve kedi, köpek mamalarında balık büyük bir yer tutuyor, hepimiz görüyoruz. Neden insanlar bu konuda uyarılmıyor?


Veteriner Hekim
Şub 6, 2023 / 20:17

Merhaba maalesef günümüz şartlarında organik ürünlere ulaşmak oldukça zor ve maaliyetli bir hal almış durumda. Eğer evcil hayvanlarınıza bu şekilde bir besleme yapmak istiyorsanız beslenme uzmanı veteriner hekimlerden destek alarak kedi ve köpeğinizin günlük ihtiyaçlarını hangi besinlerden karşılayabileceği ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Bunun dışında kedi kuru mamalar bu ihtiyaçlara yönelik formüle edilmiştir. Bu mamalar düzenli olarak testlere tabi tutulduğundan ağır metaller açısından endişe etmenize gerek yok.