Kedime tahılsız kuru kedi maması vermeli miyim?

22 Mayıs 2021
923
Kedime tahılsız kuru kedi maması vermeli miyim?

Mama seçerken kedinizin yaşı, sağlık durumu ve cinsi gibi faktörlere dayanarak etiketleri okumadan satın almayanınız yoktur diye düşünüyorum. Kimileri glutensiz, kimileri şekersiz, kimileri ise yağsız olarak tercih ediyorken bir yandan da bu listeye daha pek çok ürün eklenmeye devam ediyor. Son dönemlerde ise tahılsız seçeneği oldukça popüler olmuş durumda. Peki tahılsız kedi maması doğru bir seçim olacak mı? Bu makalemizde gerekli tüm cevapları bulacağınızı umuyoruz.

Tahılsız Kedi Maması / Tahıl Alerjisi Nedir?

İçerisinde; buğday, mısır, yulaf, arpa, çavdar ve pirinç gibi tahıl ürünlerinin ve de tahıl yan ürünleri olan; kepek, un, nişasta ve glütenin bulunmadığı kedi mamaları aslında kediniz için gerekli bir beslenme şekli değildir. Ancak belirtmem gerekiyor ki, veteriner dermatolojisi tarafından yapılan bir çalışma neticesinde bazı kedilerin tahıl ürünlerine karşı alerjik reaksiyon gösterdiği tespit edilmiştir. Kedinizin alerjisi olduğunu anlayabileceğiniz bazı belirtileri aşağıda listeledik:

  • Kaşıntı
  • Kedinizin kendini sürekli tımar etmesi
  • Aşırı tüy dökülmesi
  • Ciltte iltihaplanma
  • Yara ve kabuklanma
  • Bağırsak sorunları

Ancak yukarıda belirtmiş olduğum alerjik reaksiyonlardan bazıları sadece bir besin maddesinden kaynaklanmıyor olabilir. Bir polen, pire ısırığı, kedi aknesi, akarları, bitleri, mantar enfeksiyonları ya da deri bakterileri de benzer semptomlar gösterebilir. Emin olmak için veterriner hekimize giderek, detaylı bir muayene yaptırıp net bir sonuca varabilirsiniz.

Tamamı Tahılsız Olan Kedi Maması Aynı Zamanda Glutensiz mi?

Tahılın protein bileşenlerinden biri olan glüten, tahılsız bir kedi mamasının içerisinde yer almaz. Genel olarak glüten alerjisi insanlarda alerjik bir durum meydana getiriyorken, kediler üzerinde oldukça seyrek görüldüğü bilinen bilgiler arasında. Tahılsız ve glütensiz kedi mamaları için daha sağlıklıdır diyemeyiz. Aksine kedinizin alması gereken besinler içerisinde glüten, tahıl veya tahıl yan ürünlerinin yer alıyor olması iyi bile olabilir.

Tahılsız Diyetler Kediler İçin Tehlikeli Midir?

Kedinize tahılsız kedi maması vermeniz herhangi bir tehlike yaratmaz. Bu mama türünün köpekleri kalp hastalığı gibi bir risk ile karşı karşıya bıraktığı  bilinse de kediler için böyle bir risk söz konusu değildir.

Tahılsız / Glütensiz Ürünler Düşük Karbonhidrat Mıdır?

Birçok insan glütensiz bir beslenme şekli ile kontrol altına alınabilen çölyak hastalığı ile boğuşmaktadır. Fakat ne mutlu ki, böyle bir durumun kedilerde aynı etkiye sahip olduğuna dair bilimsel bir kanıt mevcut değildir. Durum şunu gösteriyor ki; kedinize glüten içeren besinler vermekten kaçmanıza gerek yok. Gözden kaçırmamanız gereken bir şey var ki o da; mama tahıl içermiyor olsa da yaygın olarak patates, tatlı patates, tapyoka, mercimek ve bezelye gibi karbonhidrat ürünlerinin kullanılıyor olması. Dolayısıyla içinde tahıl bulunmayan mamalar, tahıllı kedi mamalarına kıyasla daha yüksek karbonhidrat seviyesine sahiptir. Daha az hareket eden, kısır kedi maması, fazla beslenen, yağ ve kalori alımı aşırı olan ve sofralardan yemek aşıran yaramaz kediler için obezite riski kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu bilgiler ışığında, kedinizi tam tahıl içeren eksiksiz ve dengeli bir mama ile beslemek daha doğru olacaktır.

Tahılsız Kedi Mamaları Protein Yönünden Yüksek Midir?

Protein kaynaklı beslenen kediler için bir mamanın içerisindeki en önemli bileşen kuşkusuz proteindir. Kediniz için en büyük enerji kaynağı olup insanların gözlerinden kaçırdıkları şey, bu proteinin belirli bir oranının hayvansal besinlerden gelmesine ihtiyaç duyduklarıdır. Zira kedilerin sindirim sistemleri bu maddeyi sindirmek için tasarlanmıştır. Bazı yüksek kalitedeki mama içerikleri, kediniz için kusursuz temel besin, protein, yağ ve karbonhidrat kaynağı olabilmektedir.

Kediniz İçin Doğru Mamayı / Tahılsız Kedi Mamasını  Nasıl Seçebilirsiniz?

Kedinizin ihtiyaçları doğrultusunda birçok alternatifi araştırın ve değerlendirin. Akabinde içerisinde aradığınız tüm besin maddelerini barındıran iyi dereceli bir mamayı tercih edin. Buna bağlı olarak sizin için yazmış olduğumuz, Kedinize uygun kedi maması seçmek için ipuçları adlı makalemizi ziyaret ederek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kedinizde bir alerjik durum tespit edildiyse, inflamatuar bağırsak ve cildinde meydana gelen hastalık durumlarında özel olarak tasarlanmış olan bir mamayı tercih etmeniz elbette ki doğru olacaktır. Fakat gayet sağlıklı olan kediniz için tahıl içermeyen kedi maması satın alıp, beslenme düzenine eklemeniz ihtiyaç dışıdır.

Kedilerin Tahılsız Gıdaya İhtiyacı Var Mıdır?

Bu sorunun cevabı net şekilde hayırdır. Kediler doğal yaşamları içerisinde tahıl tüketmeye ihtiyaç duymazlar. Peki durum böyleyken, kediniz neden tahıla gerek duyar? Doğal yaşama uygun şekilde tahıl yemiyor olsalarda, evcil hayvanlar bu besini oldukça kolay şekilde sindirebilmektedirler. Bu nedenle mama üreticileri tahılları dolgu maddesi olarak değil, makul fiyattaki kolay sindirilebilir enerji ve vitamin kaynağı olarak kullanmaktadırlar. Mamanın içerisindeki tahılların, kedilerin yaşam standartlarını düşürmek veya kısaltmak gibi bir etkisi olmaz.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir

Kediler ne yer? Sağlıklı kedilerin yiyebileceği her şey!

*Peki ya siz kediniz için tahıl içermeyen bir kedi maması mı yoksa tam tahılsız kedi maması mı kullanıyorsunuz? Diğer okurlarımız adına bizimle yorumlar kısmında paylaşırsanız memnun olurum. 🙂

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.