Kedilerin yaşı nasıl anlaşılır?

30 Nisan 2021
3118
Kedilerin yaşı nasıl anlaşılır?

Kedilerin yaşı nasıl anlaşılır? Kedilere yaş tayin etmek sanıldığı kadar kolay bir şey değildir. Bir kedinin yaşını belirlemek için yapılabilecek en mantıklı şey, alanında uzaman bir veteriner hekime danışmak olacaktır. Sahiplenilmiş veya sokakta zor durumdayken eve alınıp kurtarılmış bir kedinin yaşını tayin etmek, optimum yaşam kalitesini ve uzun ömürlülüğü sağlamak için bir bakım programı planlama açısından da oldukça önemlidir.

Kapsamlı bir veteriner hekim muayenesi ile kedinin yaklaşık yaşı belirlenir. Bu muayene esnasında, kedinin yaşını tahmin etmeye çalışan veteriner hekim, hayvanın vücudundaki birkaç noktaya özellikle dikkat eder. Bu noktalar nedir?

– En önemli gösterge: Dişler

Bir kedinin -hatta çoğu hayvanın- yaşını tayin etmede en önemli göstergelerden ilki, dişlerdir. Zira özellikle süt dişleri bu konuda önemli ipuçları verir. Yavru kedilerde süt dişleri 2 ila 4 hafta arasında ortaya çıkar ve kalıcı dişler, süt dişlerinin üzerinde gelişir. Yavru kedi 3 ila 4 aylık olduğunda kalıcı dişler, süt dişlerinin yerini almaya başlar.

Tipik olarak, tüm dişler, kedi 6-7 aylık olduğunda gelişimini tamamlayıp, oturmaya başlar. Bu dönemden sonra kedinin yaşını belirlemek adına dişler çok da fazla ipucu vermez. Lakin diş yapısı, yalnızca ilk 6 aya kadar kedilerde yaş belirleme hususunda önemli bir etken olacaktır. Yetişkin kedilerin yaşını belirlemede de dişler önemli bir faktördür. Ancak tek başına yeterli değildir.

Örneğin; yetişkin kedilerin dişlerindeki lekelenme veya tartar miktarı da yaşın bir göstergesi olarak değerlendirilir. Bununla birlikte, evcil hayvanların diş temizleme ürünleri kolayca bulunabildiğinden, tartar ve leke gibi diş sorunları, kedi sahibinin diş bakımı programı sağlama konusundaki titizliğine bağlı olarak değişir. Ve bu durum kedinin yaşını tayin etmeye engel oluşturabilir.

Bu nedenle, dişler yetişkin veya yavru kedilerin yaş tayininde önemli bir gösterge olmakla birlikte; kusursuz netice almak için tek başına yeterli değildir. Yine de veteriner kliniklerinde kedilerin yaşını belirleme hususunda bakılan ve muayene edilen ilk bölge dişlerdir.

– Cinsel olgunluk

Kedilerde, cinsel olgunluk faktörü de yaş belirlemek için oldukça önemli ipuçları verir. Erkek kediler yaklaşık 5. ayda cinsel olgunluğa ulaşır. Erkek kedilerde ergenliğin en belirgin belirtilerinden biri kedinin belirli bölgelere idrar püskürtmesi yani diğer bir deyişle çiftleşmeye hazır olduğunu ve söz konusu bölgeyi sahiplendiğini göstermek adına koku bırakmasıdır.

Dişi kedilerde ergenlik, ilk kızgınlık dönemi (Östrus döngüsü) ile kendisini gösterir. Bu dönem dişi kedilerde 5-12 aylıkken başlayabilir. Bununla birlikte, gün ışığının uzunluğu, yani günlerin uzaması ve kedinin ağırlığı gibi faktörler dişi kedilerin ilk Östrus döngüsünün zamanını etkileyebilir. Ancak dişi bir kedinin kızgınlık dönemine girdiği sahipleri tarafından zaten rahatça anlaşılacaktır.

Zira dişi kediler kızgınlık dönemine girdiklerinde, sanki ağlıyormuş gibi sesler çıkarmaya ve insanlara, nesnelere ve diğer hayvanlara sürtünmeye başlarlar. Buna ek olarak kızgınlık dönemindeki bir dişi kedi, sürekli kuyruğunu kaldırarak, çiftleşme pozisyonunda yatar. Bel kısmına dokunulduğu zaman da aynı davranışı gösterir. Bazen bu dokunmalara karşı normalde göstermedikleri agresif tepkiler gösterirler.

Dişi kediler kızgınlık dönemlerine bağlı olarak 7 – 12 aylıkken hamile kalabilir ve ilk yavrularını doğurabilir. Bu sebeple pek çok veteriner hekim kedilerin artık daha erken yaşta kısırlaştırmaları gerektiği görüşündedir. Zira erken gebelik hem annelerde hem de yavru kedilerde birtakım olumsuzluklar yaratabilir.

Bununla birlikte, kısırlaştırma işleminin küçük yaştaki kedilere daha kolay uygulanabildiği de söylenenler arasındadır. Tüm bu faktörler kedilerin yaşını belirlemede önemli birer ipucunu teşkil eder. Fakat cinsel olgunluk düzeyi, kedilerin yaşını tayin etmede tek başına yeterli değildir.

– Kedinin tüylerinin yani kürkünün yapısı

Yavru bir kedinin tüyleri, bebek teni kadar ince ve yumuşaktır. Kedi yaş aldıkça tüyleri kalınlaşmaya ve kabalaşmaya başlar. Bununla birlikte tüylerin rengi de değişim gösterebilir. İyice yaşlanmış olan bir kedide, tıpkı insanlar da olduğu gibi tek tük gri ve beyaz tüylerin varlığını da rastlanabilir. Dolayısıyla kedinin sahip olduğu kürkün yani tüylerinin durumu, yapısı ve rengi yaş tayin etmek adına önemli bir ipucu oluşturabilir.

Fakat yine de tek başına yeterli değildir. Ek olarak, kedinin temizlik ve bakım durumu da yaşını belirlemek için yardımcı olabilir. Zira bir kedinin kendini temizleme seviyesi ve süresi yaşı hakkında ipucu verir. Kediler inanılmaz derecede temiz yaratıklardır; ancak yaşlanmaya başlayan kedilerde hem bir yavaşlık hem de kilo alımı gözlenebilir. Kendilerini eskisi kadar iyi temizleyemeyebilirler.

Bunun yanı sıra diş problemleri ve artrit gibi rahatsızlıklar baş gösterdiği takdirde, kediler kendilerini temizlemekte zorlanır ve bir süre sonra bu konuda epeyce tembelleşir. Kedinin kendi öz bakımını yapamaması bakımlı görünmesinin de önüne geçecektir. Buradan hareketle söz konusu kedinin yaşlı olduğu rahatlıkla anlaşılabilir.

Hormonal dengesizlikler, deri enfeksiyonları veya herhangi bir şekilde deri sağlığını etkileyen bir durum, bu konuda yorum yapılmasını zorlaştıracak bir başka faktördür.

Lakin her zaman söylediğim gibi tüm bunlar, kedilerin yaşını belirlemede tek başına yeterli değildir. Tüm bu faktörler, uzman bir göz tarafından, yani veteriner hekimler tarafından, incelendiğinde kedinin yaşı için kolayca yaklaşık bir değer verilecektir.

– Yaşlı gözler… 

Bakımlı ve sağlıklı yavru kedilerin veya yetişkin kedilerin gözleri genellikle çok net ve parlak bir yapıya sahiptir. Daha sonraki yıllarda kedilerin gözlerinde çeşitli maddelerin birikmesine bağlı olarak bulanık bir görünüm oluşabilir. Bu durum ister dişi ister erkek olsun kedilerde, her yaşta görülebilir. Bizi net bir sonuca vardırmasa da genellikle daha yaşlı hayvanlarda görülmesi sebebiyle bir fikir verir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.