Size Uygun Irkları Seçin
Köpek Irkları 200 köpek türü var
Köpek Cinsleri ve Köpek Türleri Hakkında Her Şey

Köpekler, görünüş ve büyüklükleri itibariyle tam 400’den fazla ırk ile M.Ö 12.200 yılından günümüze kadar gelmiş türlerden biridir. Kuzey Amerika ve Avrasya coğrafyasına özgü Bozkurt olarak da bilinen Kurt’un alt türlerinden biri olan köpekler, tilki ve çakallarla akrabadırlar. Köpekler de tıpkı kediler gibi dünyanın en geniş coğrafyasına yayılmış bir türdür. Bununla birlikte kedilerle birlikte dünya üzerinde en çok beslenen iki evcil hayvandan biridir. 2001 yılında New York’ta yayınlanan “Köpeklerin Kökeni, Davranışı ve Evrimine İlişkin Şaşırtıcı Yeni Bir Anlayış” adlı makalede nüfuslarının tahminlere göre 400 milyondan fazla olduğu bilgisi geçmektedir.

Köpekler tarihte çok uzun bir dönemi kapsamaktadır. Yaklaşık 12 binyıldan daha uzun bir süredir insanoğlunun işlerinde gereksinim duyduğu bir avcı, bir koruyucu ve bir arkadaş olarak görev üstlenmişlerdir. Yine bu uzun süre zarfında değişik ihtiyaçları karşılaması adına farklı türlerinin evrimleşmesi gerçekleşmiştir. Tarihte ilk köpeklere bakıldığında görme yetilerinin çok yüksek ve koku alma yetilerinin de keskin olduğu görülür. Bu özellikleri onları tam bir avcı köpeği yapmaktaydı ve insanoğlunun da ihtiyaç duyduğu her şeyi yerine getirmede onlara büyük kolaylık sağlıyordu. Zamanla değişen dünya ve ihtiyaçlar onların genetiklerinin değişmesine neden olmuş, farklı köpek türlerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştu. Örneğin bundan tam 7 ila 9 bin yıl önce evcilleştirilen çiftlik hayvanlarına köpekler çobanlık yapmaya başlamış ve bu yönde de yapay bir seçilime uğramışlardır.

Bu evrimleşme ister istemez onların işlev ve algılanışlarını da toplumdan topluma farklı kılmıştır. Örneğin Antik Mısır’a baktığımızda köpekler kutsal sayılırlardı. Bugün ise birçok ülkede bekçi, kimi ülkelerde ise birer yük hayvanı olarak kullanılmaktadır. Avrupa coğrafyasına baktığımızda ise köpekler, genellikle ev arkadaşı olarak beslenmektedir. Öte yandan engellilere yardım ve arama-kurtarma için de tercih edilen köpekler daha spesifik görevlerde yer almaları adına eğitilerek polis köpeği olarak da kullanılmaktadır. Köpeklerin bu denli farklı alanlarda tercih ediliyor olması bugün onlara yönelik açılan pet shop ürün ve hizmetlerin de milyarlarca liralık bir endüstri haline gelmesine neden olmuştur.

Daha Fazla Göster

Sıkça sorulan sorular

Dünya genelinde yüzlerce farklı köpek cinsi bulunmaktadır. Köpek ırkları, fiziksel özellikler, karakteristik davranışlar ve soy geçmişi gibi çeşitli faktörlere göre sınıflandırılır. Ancak, köpek cinslerinin resmi tanımlamaları ve sayısı, farklı köpek organizasyonları ve ırk kulüpleri tarafından belirlenir. Bu nedenle, farklı kaynaklarda farklı sayılarda köpek cinsi listesi bulunabilir.

Köpek; köpekgiller familyasına mensup, görünüş ve büyüklükleri farklı 400’den fazla ırk olduğu bilinmektedir. ancak bu sayı zaman zaman değişebilir, çünkü yeni cinsler tanımlanabilir veya bazı cinsler nesli tükenebilir. Kesin bir sayı vermek zor olsa da, resmi olarak tanınmış ve kayıt altına alınmış yüzlerce köpek cinsi olduğunu söyleyebiliriz. Her bir cins, farklı fiziksel özelliklere, karakterlere ve yeteneklere sahip olabilir.

 

 

Golden Retriever ,Chivava , Maltese , Boston ,Pomeranian Boo , Pug ,Jack Russell Terrier ,Beagle Maltipoo  türleri evde beslemeye uygun cinslerdir.

Bichon Frise ,Shih Tzu , Poodle , İskoç Terrier, İrlanda Su Spanieli, Schnauzer, Basenji

Border collie ,Toy Poodle ,Miniature Schnauzer, Labrador retriever, Alman kurdu çoban köpeği, Sakallı Collie (Bearded Collie)

Bedlington terrier, Chow chows Çin Aslanı, Basenji ,Japanese Chin ,American hairless terrier, Greyhound, Poodle, Whippet, Xoloitzcuintli,Bichon frise, Dalmaçyalı ,German pinscher, Pharaoh hound, Maltese, Chihuahua, cinsleri en temiz köpek ırkları arasında yer almaktadir.

İşte çocuklar ve aileler için en iyi köpeklerin listesi

Golden Retriever bir, güvenen akıllı, candan ve sadık bir köpektir. Ne agresif ne de çekingen olan Golden Retriever son derece sabırlıdır, bu da onları çocuklar için mükemmel bir eş yapar.

EN popüler köpek ırklarından biri olan — Labrador Retriever oyuncu, sabırlı, sevgi dolu, koruyucu ve güvenilirdir. Başka bir avantaj—Laboratuvarlar son derece zekidir ve eğitime iyi uyum sağlar.

Kaniş
Genellikle belirgin saç kesimlerinin yanı sıra, Fino köpeği aynı zamanda çok akıllı ve nazik bir köpektir.

İrlandalı Setter
Kırmızı paltolarıyla tanınan İrlandalı Setter oyuncu ve enerjiktir, insanlarla birlikte olmayı sever ve çocuklarla iyi oynar.

Bull Terrier
Beagle’ın küçük boyutu (kolayca taşınabilirler!) ve sakin mizacı bu cinsi aileler için harika bir seçim haline getirir.

Beagle
Çocuklara karşı sevecen davranacağından emin olan sadık, sabırlı bir köpek yavrusu için, Bulldog sizin tercihiniz olabilir. Bulldog, çocuklar için mükemmel bir sağlam yapıya sahiptir. Ancak, “en enerjik köpek” sırlamasında listeye giremez.