Boston Terrier Özellikleri ve Bakımı

Boston Terrier Resimleri
Boston Terrier köpeği kompakt, kare yapılı ve kısa gövdeli bir ırktır. Sportif bedeni, kısa ve pürüzsüz tüylerle kaplıdır. Boston zarif, güçlü ve sağlam bedeniyle kendinden emin ve kararlı bir karaktere sahiptir. Atası olan Bulldog köpeğinin birçok özelliği Boston Terrier ırkında korunmuştur. Neşeli, nazik, akıllı ve arkadaş canlısı halleriyle hayatınızda yer alacaktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Olmayan
Ağırlık
4 - 11 Kg
Yükseklik
38 - 43 Cm
Aile
Mastiff, Terrier, Bull
Menşei
Amerika Birleşik Devletleri
Menşei Tarihi
1800' ler
Yaşam Süresi
10 - 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Boston Terrier kahverengi, koyu gümüş, siyah kürke sahip, akıllı, kibar ve neşeli bir köpektir. Bu ırkın orantılı ve sağlam bir vücut yapısı vardır. Başlangıçta Boston Terrier ırkı kavga etmeleri, dövüşmeleri için üretilmiştir. Ancak günümüzde bu özelliklerinden tamamen sıyrılmış ve sevecen yapıları ile ünlenmişlerdir. İyi huylu bir ırktır, sahibine, evcil hayvanlara karşı sıcak ve sevgi dolu yaklaşırlar.

Boston Terrier ailesine önem verir. Onların isteklerini yapmaya çalışır ve içinde bulundukları ruh halini anladıkları görülür. Sahibine karşı sadakati ve bağlılığı yüksektir ancak fırsat bulursa şımarmaya yatkındır. Zaman zaman da inatçı yanını gösterebilir. Bu gibi durumlarda köpeğiniz üzerindeki otoriteyi korumanız gerekir. Boston Terrier, kendine iyi bir lider ister aksi durumda kendisi liderlik vasfını üzerine almaya çalışabilir. O yüzden asla sert olmayacak şekilde, onaylamadığınız durum ve davranışlarda köpeğinize nazik, tutarlı ve sabırlı şekilde yaklaşınız. Köpeğinizin sürü lideri olduğunu düşünmesine fırsat tanımayın. O istenmeyen davranışından vazgeçene, sizin söylediğinizi yapana kadar eyleminizden vazgeçmeyiniz. Güçlü bir lidere sahip olduğuna inanan Boston köpeğinin, sahibinin belirlediği kuralların dışına çıkmadığı ve sözüne itaat ettiğini göreceksiniz.

Yetişkin insanlarla iyi anlaştığı gibi çocuklarla ve yaşlılarla da arası iyidir. Çocuklara ve yaşlılara kaşı tolerans gösterir. Arkadaş canlısı özelliği ile yabancılara karşı bile oyuncu yanıyla yaklaşır. Bu yüzden insanlara karşı sert ve saldırgan bir yaklaşımda bulunmadığını söyleyebiliriz. Evcil hayvanlar ve köpeklerle de çok iyi anlaşır. Erken yaşta vereceğiniz eğitim ve sosyalleşme fırsatıyla ilişkilerini daha da iyi kurmasını sağlayabilirsiniz.

Boston Terrier ırkının çok fazla havlama huyu da yoktur. Gerekli durumlarda, sevdiklerinin tehlikede olduğu anlarda iyi bir bekçi köpeği özelliği göstererek havlayabilirler ancak bunun haricinde çok fazla havlama davranışında bulunmazlar. Sevecen, sıcak yapısı ile bir ailenin parçası olmak Boston Terrier için çok kıymetlidir.

Boston Terrier apartman dairesinde uyum içerisinde yaşayabilir. Bahçeli ev bu ırk için olmazsa olmaz değildir. Sportif olmayan ırk özellikleri taşır ve ev içerisinde çok hareketli değildir. Onu zaman zaman harekete geçirmek sahibinin işidir. Gün içerisinde enerjilerini atmaları için egzersiz yapmaları gereklidir. Kısa, hafif tempolu yürüyüş, top ile oyunlar ve güvenlik önlemi anlınmış çitlerle çevrili bahçede koşmak bir Boston’un için günlük egzersiz ihtiyacını karşılayacaktır. Köpeğinizin zihinsel ve fiziksel olarak egzersiz ihtiyacını karşılamazsanız, huzursuz olabilir ve olumsuz davranışlar sergileyebilir.

Boston Terrier iyi bir eğitim almalıdır. Eğitim süreçleri zor değildir ancak inatçı olması durumuna karşı, eğitimlerde sabırlı ve karalı olmak gerekir. Yeni şeyler öğrenmeye ilgileri vardır ve bu ilgiyi doğru yere yönlendirmek eğitmenin elindedir. Köpeğinizin karakter özelliklerinin daha iyi olması, insanlar ve hayvanlarla iletişimin sorunsuz olması için iyi bir lider ve eğitim gereklidir.

Eğitimlerin başlangıcı itaat, alan koruma, tuvalet vb. olarak başlar sonra köpeğinizin yeteneğine ve sizin isteklerinize göre şekillenir. Ancak bu eğitimler alınmaz, erken yaşta yavru iken köpeklerle, insanlarla ve diğer evcil hayvanlarla sosyalleştirilmezse köpeğin baskın karakterli olması ve kavgacı bir köpek olması olasıdır. Köpeğinize vereceğin komutlarla doğru ve yanlış davranışları öğretirseniz iyi bir yetişkin Boston Terrier sahibi olursunuz.

Tarih

Birçok köpek ırkının aksine, Boston Terrier’in kökeni belgelenmiştir. Boston Terrier Bulldog ve şuan nesli tükenen beyaz İngiliz Terrier cinslerinin çaprazlaşması sonucunda hayatımıza girmiştir. Boston Terrier’in anavatanı Amerika Birleşik Devletleri’dir.

Bu çaprazlaşma 19. yüzyıl İngiltere’sinde kanlı sporlarda, yarışmalarda başarılı olabilecek köpekler üretmek amacıyla teriyerleri ve boğa türü köpek ırkları eşleyerek yeni cins yaratmaya çalışıldı. Liverpool’da, 1860- 1865 yıllarında Bulldog ile beyaz İngiliz Teriyeri melezlenmesinin sonucu sert, kaslı yapıda olan “Judge” adında bir köpekle sonuçlandı.

Başak bir rivayette Amerika’da yaşayan Robert C. Hooper isimli Boston yerlisi bir adamın, 1865 yılında İngiltere’den “Judge” isimli bir Bulldog/ İngiliz Teriyeri melezi satın aldığıdır. Bu durum sonrası köpeğin adı “Hooper’s Judge” olarak anılmıştır. Her iki rivayete göre de bu ırkın ataların Bulldog ve şuan nesli tükenen beyaz İngiliz Terrier olduğu ve onların melezlenmesi sonucu Boston Terrier ırkının temelinin oluştuğudur.

Judge sadece bir kez çiftleştirildi. Massachusetts eyaletinde, Edward Burnett’in dişi Burnett’s Gyp ırkı Kate adlı küçük beyaz köpeğiyle çiftleştirdi. Sonuçta 9 kilo olan beyaz renkli küçük yapılı Kate doğurdu. Judge ve Kate’nin sadece bir tane “Well’s Eph” adında erkek yavrusu oldu. Çok çekici bir hali ve farklı dış görünüşü olmayan bu köpeğin, yalnız bazı farklı huyları vardı. Bu yüzden bu köpeği çiftleştirmeye başladılar. Bu çiftleştirmeler sonucunda bir ya da birden fazla kez Fransız Bulldog’la da köpekler melezlendi. Bunun sonucunda yuvarlak kafalı, ilk halinden daha küçük ve daha tatlı, çekici bir köpeğe dönüştürüldü. Bu köpeklerin, günümüzdeki Boston Terriyer ırkı olarak karşımıza çıktığı öngörülmektedir. Ama hemen Boston Terrrier adıyla anılmadı.

1889 yılından, bu köpekler için Boston’da Amerikan Bull Terrier Kulübü kurulacak kadar popüler hale geldi. Ancak cins için önerilen, başlangıçta yapısal özelliklerinden dolayı verilen “Yuvarlak Kafa”, “Mermi kafalı”, “Amerikan Teriyeri”, “Boston Bulldog” gibi adlar kullanılıyordu. Yaygın olan takma adı “Yuvarlak Kafa” idi. Bu isim köpeğin sıkı hayranları tarafından kabul edilmedi ve istenmedi. Kısa süre sonra, cinsin doğum yerinden dolayı ve onun özenle geliştirildiği şehrin onuruna, “Boston Terrier” olarak adlandırmaya karar verildi.

1870 yılında ilk olarak Boston’da Boston Terrier cinsi köpekler gösterildi. İlk zamanlarda renk ve işaretlere çok önem verilmedi. 1900’lü yıllarda Boston Terrier ırkının ayırt edici işaretleri ve rengi standartları belirlendi ve yazıldı. 1891 yılında Amerika Boston Terrier Kulübü kuruldu. Arkasından 1893 yılında AKC, cinsin ilk köpeğini kaydetti.

Ortaya çıkışından, AKC tarafından tanına kadar her geçen zaman diliminde bu ırk popülerliğini arttırdı. Boston Terrier anavatanının gurur kaynağı ve neredeyse 100 yıldır Boston Üniversitesi’nin resmi maskotudur. 1979 yılında da eyalet meclisi kendileri için anlamlı olan bu köpeğe Massachusetts’in resmi köpeği olarak ilan etmiş ve ona “Amerikan Beyefendisi” adını vermiştir. Geçmişinden gelen dövüşçü kimliği, artık kaybolmuş ve Amerikan Beyfendisi olmuştur.

Sevimli, neşeli ve yakışıklı Boston Terrier 1900’lerin başından ortalarına kadar gösterdiği gelişmelerle, kazandığı popülerliği günümüzde de Dünya genelinde devam etmektedir. Her geçen gün, gencinden yaşlısına herkes tarafından sevilip, bakılarak en iyi arkadaşlarımızdan birisi olmuştur.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Boston Terrier, kare görünümündeki kısa gövdesi ve kısa bacaklarıyla kompakt, kaslı ve güçlü köpeklerdir. Görünüşü küçük olsa da vücut yapısı oldukça kaslı ve sağlamdır Geniş göğüs yapısı, hafif kemerli/ kavisli boynu ve geniş düz basan bacakları ile kendinden emin duruşu olan bir ırktır. Bedeni kendi içerisinde uyumlu ve orantılıdır. Meraklı, yaramaz halleriyle her zaman ritmik hareketler ve adımlar ile ortada gezinirken görebilirsiniz.

Kafa

Boston Terrier kare şeklinde baş yapısına sahiptir. Başının üst kısmı düzdür. Geniş, derin ve kısa namlusu kafa yapısı ile orantılıdır. Siyah renkli, çok iyi koku alan basık burnu vardır. Kırışık yapıda olmayan basık yüzüyle, iri büyük gözleri ve sarkık yanaklarıyla kendisine özgü bir güzelliğe sahiptir. Oldukça güçlü çenesi, dişleri ve ısırığı vardır. Kafa yapısı genel olarak vücudun geri kalanıyla orantılıdır.

Kulaklar

Boston Terrier başının iki yanında duran geniş, dik kulaklara sahiptir. Kulaklarının kırpılmış veya doğal bırakılmış iki hali vardır. Yapı olarak üçgen şeklinde ve koyu renklidir. Kulaklarının koyu rengiyle ve alnından beyaz bir geçişin olmasıyla akılda kalıcı bir görüntüye sahiptir.

Gözler

Boston Terrier yuvarlak yapılı, büyük ve belirgin gözlere sahiptir. Gözleri ela, kahverengi veya kehribar renklerindedir. Basık yüz yapısındaki geniş ayarlı, yuvarlak ve büyük gözleriyle iyi bir görüşe sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Boston Terrier’ın kısa ve kaslı bacakları oldukça güçlüdür. Yere dik basan, düz ve kaslı uzuvlara sahiptir. Geniş yapılı bacakları ile yere sağlam basar ve ritmik bir yürüyüşe sahip olduğu görülür.

Kuyruk

Boston Terrier ırkının kısa kuyruğu vardır. Konik kuyruğu, düşük ayarlı ve düz ya da vida şeklindedir, kenetlenmezler.

Tüy

Pürüzsüz, kısa, ince tüyleri ve sert, parlak tüy yapısı ile sıkı dokulu kürke sahiptir. Tüylerini orta seviyede döker ve haftalık tarama, fırçalama işlemi onlar için yeterli olacaktır. Tıraş ve banyo ihtiyacı çok sık olmaz. Ancak yüz ve göz bölgesinin yıkanmaya, silinmeye ve düzenli olarak bakılmaya ihtiyacı vardır.

Renk

Boston Terrier köpek cinsinin pürüzsüz, sert, kısa ve ince yapılı kürkü farklı renklerdedir. Genel olarak koyu ve beyaz ikilisinden oluşur. Genellikle boyun, göğüs, ağız ve yüzünün bir kısmında beyaz tüyler görülür. Bu renk Boston köpeğinin kürküne smokin görünümü verir. Ayrıca köpeğin göbek bölgesinde benekler bulunabilir. Şık kürkü beyaz, siyah, brindle, mühür (koyu kahverengi), kırmızı-siyah tonlarında renklere sahip olabilir. Bu renkler kendi aralarında brindle ve beyaz, siyah ve beyaz, kahverengi ve beyaz şeklinde belli kombinasyonlar kurar. Bu köpek cinsinin standart renkleri olarak bunlar belirtilir. Bu renklerin dışındakilere sahip köpeğin kalitesinin düşük olacağı ifade edilir.

Sıkça sorulan sorular

Sağlıklı bir yetişkin Boston Terrier cinsi yaklaşık 10-15 yıl veya daha fazla süre yaşamaktadır.

Boston Terrier ırkının genellikle ağırlığı 4- 7 kg ve boyları da 38-43 cm aralığındadır.

Boston Terrier’in yaşına, beslenme düzenine, cinsiyetine ve egzersiz alışkanlığına göre kilosunun değişkenlik gösterdiği görülür. Köpeğinizin ideal ölçüde beslenmesi, kilo da olabilmesi için boy ve kilo hesaplamasını yapmalısınız. Bu şekilde daha formda ve sağlıklı bir köpeğiniz olur.

Küçük köpek cinsleri arasında yer alan Boston Terrier kısa tüylere sahiptir ve orta seviyede tüy döker. Bu tüy dökme seviyesi birçok köpek cinsiyle kıyaslandığında oldukça az olarak da belirtilir. Haftalık tarama ve fırçalama işlemleri ile dökülmeleri kontrol altına alabilir ve köpeğinizin bedenini rahatlatabilirsiniz. Tarama işlemi sonrasında nemli ve pudralı bir bez ile silmenizde köpeğinizi tüylerine ve bedenine iyi gelecektir.

Boston Terrier küçük köpekler için uygun olan yüksek kaliteli köpek mamalarını ya da veterinerin onayladığı ev yiyeceklerini tüketebilir. Hazır köpek mamalarından Royal Canin, Proplan, Acana ,Hills ,N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi bilindik markaları tercih edebilirsiniz. Birden çok ürün çeşidine ve içeriğine sahip olan markalar arasından köpeğinizin en sevdiği mamayı bulabilirsiniz.

Evet ev yemeği yiyebilirler. Ancak hassas sindirim sistemleri sebebiyle neleri yiyecekleri oldukça önemlidir. Bu yüzden köpeğinize vereceğiniz yiyeceklerin onun için uygun olup olmadığını araştırmalısınız. Ev yemeklerinden sağlıklı olanları tüketmesine dikkat etmelisiniz. Yediklerinden ihtiyacı olan besin değerlerini alabildiğine emin olmalısınız. Daha detaylı soru ve sorunlarınızı veterinerinizle paylaşmanızı öneririz.

Boston Terrier gelişim sürecini tamamladıktan sonra çiftleştirmeleri önerilir. Bu süreç için en uygun zaman erkeklerde 12 ay, dişilerde ise 15 ay sonrasıdır. Ancak genelleme yaparsak köpeğinizin sağlıklı bir doğum geçirmesi ve sağlıklı yavrular doğurması için 1.5 yaşından sonra çiftleştirmeniz daha uygun olacaktır.

Kısa tüyleri ve az dökülen yapısı sebebiyle bakımı kolaydır. Kirlendikleri durumlar haricinde, çok sık banyo yapmalarına gerek yoktur. Haftalık tarama yeterlidir. Ancak bakımındaki en önemli detay yüz ve göz çevresinin temizliğidir. İri gözleri, geniş kulakları kızarıklığa, toza ve kire karşı kontrol edilmelidir. Ağız enfeksiyonuna karşıda dişleri düzenli olarak fırçalanmalıdır.

Boston Terrier köpek cinsinin fiyatı yaşı, sağlık ve eğitim durumuna göre değişiklik göstermektedir. Fiyat aralığı belirli özellik ve durumlara göre değişen Boston Terrier köpeği 5.000 TL ila 10.000 TL arasında satılmaktadır.

Her zaman ilk önceliğinizin sahiplenmek olmasını dileriz ancak uygun köpeği bulamazsanız satın almayı düşünmelisiniz. Satın alırken de köpeğin geçmişini ve sağlık durumunu iyi öğrenmelisiniz

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz..

Boston Terrier cinsi dişi köpekler her doğumda ortalama 3 ila 5 arasında yavru dünyaya getirebilir. Bir seferde maksimum 7 yavru doğurabilir ve nadiren de olsa daha fazla yavru doğumu da gerçekleşebilir. Ancak pelvis dar olduğu için doğumlar zor genellikle zor geçer. Büyük kafaları sebebiyle yavruların veteriner müdahalesiyle sezaryenle doğmaları gerekir. Bu yüzden doğum sürecinde veteriner desteği alabilirsiniz.

Boston Terrier köpeğini mühür, brindle ve beyaz, kahverengi ve beyaz, siyah ve beyaz renklerinde görebilirsiniz. Şık, ince ve pürüzsüz tüyleri ile güzel bir görünüşe sahiptir. Yüzündeki siyah ve beyaz tüylerin arasında mavi, ela ve kahverengi gözleriyle, siyah burnuyla sevimli bir cinstir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

selin ciğerci
Eki 22, 2023 / 13:28

Küçük ama sağlamdır; narin bir kucak köpeği değildir
Kendini İfade edici büyük gözleri var:)
Diğer evcil hayvanlar da dahil olmak üzere genellikle herkese karşı kibardır
Genellikle oyun oynamayı ve top kovalamayı sever