Doberman Pinscher Özellikleri ve Bakımı

Doberman Pinscher Resimleri
Doberman Pinscher kaslı, güçlü ve kompakt yapıya sahiptir. "Dobie" ve "Doberman" gibi farklı isimlerle de tanınan Doberman Pinscher orta büyüklüğe sahip ırklar arasında yer alır. Kısa, pürüzsüz ve sert yapılı kürküyle şık bir görünüşü vardır. Zarafetin, gücün, hızın ve dayanıklılığın birleştiği muhteşem bir ırktır. Mükemmel fiziki yapısı ve keskin zekâsı ile hayvan severlerin ilgisini çekerler. Hakkında olumlu olduğu kadar olumsuz düşünceler de olan bu köpeğin, oldukça akıllı olduğunu ve korumacı yapısı ile ön plana çıktığını bilmelisiniz. Doberman ırkını iyi bir eğitimle iyi huylu köpek haline getirebilirsiniz ya da asi, hırçın ve saldırgan olmasına da yol açabilirsiniz. Köpeğinizin genetik yapısı dışında eğitim biçimi de gelişiminde çok önemli rol oynar.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
İşçi, Bekçi, Çalışma Köpeği
Ağırlık
29 – 41 Kg
Yükseklik
60 – 71 Cm
Aile
Mastiff
Menşei
Almanya
Menşei Tarihi
1800' ler
Yaşam Süresi
10 - 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Doberman Pinscher orta büyüklüğe sahip, kaslı, atletik ve sert görünüşlü heybetli bir ırktır. Kendine güvenen, özgür ve güçlü ruhlarını ortaya koyan yürüyüşe sahiptir. Kısa ve pürüzsüz kürk yapısı da ırkın bedenini, belirgin ve güçlü kemik yapısını göz önüne sermektedir. Doberman köpeğinin en belirgin özelliklerinden birisi yüksek enerjileridir. Çok aktif ve hareketli oldukları görülür ve oyun oynamayı, etrafta koşturmayı çok severler. Gün içerisinde diğer köpeklere göre biraz fazla egzersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar.

Doberman Pinscher çok zeki bir köpektir. Ona liderin siz olduğunu belli etmezseniz, liderlik vasfını kendi üstüne alarak sürünün yöneticisi olmaya hemen başlarlar. Alfa köpek olmaları onların artık sizi yöneteceği anlamına gelir. Bu da hiç istenmeyen bir durumdur. O yüzden Doberman köpeğine sahipseniz ya da sahiplenmeyi düşünüyorsanız önceliğiniz köpeğinizin temel itaat eğitimi olmalıdır. Eğitimine daha yavru iken başlamalısınız. Doberman komutları çabuk öğrenir ve bu yüzden eğitim süreci kolaydır. Çok hızlı öğrendiği için eğitimlerinizi güncellemeniz ve ilginç kılmanız biraz zor olabilir. Dikkatlerinin dağılmayacağı ilgilerinin canlı kalacağı şekilde ilerlemek onları konu içerisinde tutacaktır. Kendi kararlarını kendi vermek isteyen ve bazı konularda kendi fikrini ortaya koyan bir ırktır. Ancak eğitim sürecinde tutarlı ve planlı şekilde liderlik yapan sahibine karşı bu davranışları yapamaz. Genel olarak Doberman’ın iradeli, inatçı ve başı buyruk hallerine eğitim ile son vermek mümkündür. Doberman geç olgunlaşan köpek ırkları arasındadır. Üç veya dört yaşına gelene kadar köpek yavrusu olarak kalmaya devam ettikleri görülür.

Doberman ırkında kesik kuyruk ve bazılarında kesik kulak görülür. Bu işlemler bir nevi bu köpeklerin karakteristik bir özelliği olarak kabul edilmiş ve uzun yıllar uygulanmıştır. Yavru daha çok küçük iken kuyruk kıpma işlemi yapılmaktadır. Kulak kırpma işlemi ise sahibinin tercihine bağlı olarak birkaç aylıkken veteriner tarafından yapılabilir. İki işlem sonrasında da birkaç ay sürecek olan özenli ve masraflı bir bakım süreci olacaktır. Bu işlemin yasal olmadığı yerlerde köpeklerin doğal kuyruk ve kulak yapılarıyla büyüdükleri görülür. Günümüzde kuyruğa ve kulağa müdahale artık azalmıştır.

Aile bireyleriyle vakit geçirmeyi seven, eğlenceli, sadık ve güvenilir bir dosttur. Çocuklarla çok iyi anlaşırlar ve onlara karşı sevgi dolulardır. Büyük bir bedene sahip oldukları için küçük çocuklarla yalnız kalmaları pek önerilmez ve her zaman çocuklarla yetişkin birisinin gözetimi altında etkileşim kurmasına izin verilmesi önerilir. Doberman’ın yalnız başına kalmayı pek sevmediği bilinmektedir. Bu yüzden evde uzun süre yalnız bırakmanız onları üzer ve endişelendirir. Ailesine çok değer verir, bağlı olur ve korumacı davranırlar. Ailesinin tehdit altında olduğunu düşündüğü anda tereddüt etmeden onları korumak için adım atar. Sebepsiz yere saldırmaları pek mümkün değildir. Cesur ve korkusuz özellikleri sevdikleri tehlikeye düştüğü zaman en üst seviyede ortaya çıkar, diğer zamanlarda saldırgan davranışlar segilemezler. Doberman ırkı hassas yapıdadır ve sahibinin isteklerine önem verirler. Ancak yinede köpeğinizin kendi otoriter yapısının ortaya çıkma ihtimaline karşı, toplum içinde tasmasız şekilde dolaşmasına izin vermeyiniz.

Yabancılara karşı çekingen davrandıklarını, diğer köpeklere ve kedilere karşı her zaman tetikte olduklarını görebilirsiniz. Yüksek bir sadakat duyguları vardır. Ailesini, evini ve sevdikleri korumaya hazırlardır. Bu korumacı yanları erken aşamada sosyalleşmedikleri, aktivitelere katılmadıkları zaman saldırgan davranışlara dönüşebilir. Tehlikeli bir durum sezmedikleri sürece; genel olarak sevgi dolu, sevecen bir görünüme sahiptirler. Doberman ırkı çalışmayı sever; gelişmiş iz sürme, bekçilik, koruma ve itaat yetenekleriyle polis ve ordu görevlerine, arama ve kurtarma ekiplerine katılmış ve destek vermişlerdir.

Apartman ve ev hayatına, günlük aktivite ihtiyacını karşıladığınız takdir de uyum sağlayabilirler. Günlük egzersiz ihtiyacı karşılamandığında havlama, eşyaları ısırma gibi olumsuz davranışlar sergileyebilir. Yaşadıkları evi bekçilik hünerlerini sergileyerek korumaya alırlar. Erkek Doberman’ın, dişilerine göre daha agresif eğilimlere sahip olduğu bilinmektedir. Sahiplenir veya satın alırken yaşayacağınız ortama göre bu karakter durumunu da göz önünde bulundurmalısınız. Bahçeli bir evde bakacaksanız köpeğinizi uzun süre bir yere zincirlemek ve yalnız bırakmak onu olumsuz etkileyecektir. Doberman yalnız kalmayı ve zincirlenmeyi sevmez. Ailenizin bir parçası olmak, sevdiklerinin yanında olarak onları hissetmek ister.

Doberman köpeklerine genel olarak insanların korku ve sevgi arasında duygularla yaklaştığı görülür. Dış görünüşünün verdiği etki, sert yapısı ve bu köpeklerin bazı kötü yetiştiriciler tarafından saldırgan ruhlu yetiştirmesiyle alakalıdır. O yüzden köpeğinizin eğitimleri ne kadar iyi olursa olsun toplu yerlere giderken kesinlikle tasma takınız. Bu şekilde insanların bu ırk köpeklere olan korkusunu yatıştırabilirsiniz. Hem sizin hem köpeğinizin hem de çevredeki insanların güvenliğini kontrol altına alabilirsiniz. Erken aşamada sosyalleşen, insanlarla, hayvanlarla etkileşim kuran, farklı mekanları keşfeden köpeklerin gelişimlerinin daha sağlıklı olduğu görülür. Bu bilgiler ışığında köpeğinizi daha yavru iken sosyalleştirir ve eğitirseniz daha iyi huylu bir Doberman Pinscher sahibi olabilirsiniz.

Tarih

Almanya’da yaşayan, Thuringen’den Louis Dobermann’ın Doberman ırkı ve birçok köpek ırkının üzerinde büyük etkisi olmuştur. Thuringen’den Louis Dobermann’ın Apolda kasabasından vergi memurluğu ve köpek yetiştiriciliği yaptığı bilinmektedir. 19. yüzyıl Almanya’sında bazı bölgelerde vergi tahsildarlarına karşı yaklaşımlar zaman zaman düşmanca olmaktadır. Louis Dobermann da Vergi tahsildarı olarak bunu yaşıyordu. Bu turlarında kendisine eşlik edecek, güvenilir ve heybetli bir koruyucuya ihtiyaç duymuş. Sonrasında da koruyucu özelliği yüksek, çalışkan bir köpek yetiştirmek için adımlar atmış.

Louis Doberman’ın bu ırkı yaratırken hangi köpek ırklarını kullandığına dair net bilgi olmamakla birlikte yapılan çalışmalardan dolayı tahmin yürütülmüştür. 1800’lü yılların sonlarına doğru, eski Alman Çoban ve Alman Pinscher’ı, daha sonra Siyah ve Tan Manchester Terrier, Greyhound ve Weimaraner’a çaprazlama yaptığı ve bir bekçi köpeği yaratma çalışmalarına başladığı düşünülüyor. Bu çalışma, sonrasında kendi adının verileceği türün prototipini oluşturmuştur. Doberman Pinscher ırkı Rottweiler, Alman Pinscher ve Weimarener cinslerinin melezleştirilmesiyle 1800’lerin sonunda orta büyüklüğe sahip olarak ilk kez Almanya’da geliştirilmiştir.

Orijinal Dobermanlar biraz ağır kemikli ve yuvarlak kafa yapısına sahiptir. Yetiştiriciler zamanla görünümüne farklı müdahaleler de bulunmuştur. Cins çok kısa sürede gelişmiş ve yayılmıştı. 1899’da ilk Doberman cins kulübü kuruldu. Doberman beğeni toplamaya her geçen gün artarak devam etmişti. Vergi Tahsildarının köpeği çok büyük hızla çalışan köpek olarak uluslararası bir ün kazandı. 1908 yılında ilk Doberman Amerika’ya geldi ve AKC’ye kabul edildi.

Kısa süre sonra Avrupa ve Amerika’da polis köpeği, savaş köpeği ve askeri K-9 görevlerinde yer aldı. Bu alanlardaki becerileriyle kısa süre içerisinde daha fazla hayran kazandı. Terapi köpeği, engelliler için hizmet, arama kurtarma çalışmalarına destek gibi görevlerde de bulundu. Ayrıca yeteneklerini ortaya koyacağı yarışmalara katıldı. Keskin yüz hatları ve korkusuz uyanık tavırları ile 1876 yılında gösteri köpeği olarak başarılar elde etti, en iyi yarışmacı seçildi. Şöhreti her geçen gün arttı ve birçok aile Doberman cinsine evlerinde yer verdi. Yıllar boyunca bir aile köpeği olarak da sevildi, takdir edildi.

Dünya Savaşı sırasında başarılar elde etmiş ancak savaş sonrasında yaşanılan zor koşullardan olumsuz etkilenmişlerdi. Onları besleyenlerin sayısı azalmış ve yalnızca varlıklı insanlar, polis ve ordu bakımını sağlayabilmişti. 1921 yılından sonra ABD aracılığı ile ırkın devamlılığı sağlanmıştır.

1977 yılında Amerika’da en popüler ikinci ırk oldu. Ancak sonrasında medyada yayılan Doberman’ın kısır bir cins olduğu iddiaları bu ırkın itibarına haksız yere zarar verdi. Aynı zaman diliminde, albino yani beyaz Dobermanlar ortaya çıktı. Albino Doberman köpeklerin üreme ihtimalini azaltmak için, Doberman Pinscher Club of America AKC’yi, albino genini taşıma ihtimali olan Doberman köpeklerin kayıt numaralarını Z harfiyle etiketlemeye ikna etti. Beyaz Doberman köpekler kimi kulüpler tarafından kabul edildi kimi kulüpler tarafından kabul edilmedi.

Günümüzde, ilk bakışta sert yapısıyla insanlara korku veren Doberman evini ve ailesini, sevdiklerini koruyan, şefkatli ve sadık bir arkadaş olarak bilinmektedir. Yıllar boyunca yetiştiricilerin Doberman’ın orijinal olan keskin kişiliğinden uzaklaşması için gösterdikleri çabaladılar sonunda iyi sonuçlar vermiştir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Doberman kompakt, kaslı gövdeli, orta boylu, kare yapılı ve atletik bir köpektir. Vücudu ve kafasıyla orantılı boyun yapısına sahiptir. Boyun kısmının kuru ve kaslı olması önemlidir. Yumuşak, dik ve asil duruşunu tamamlayın boyun hatları vardır. Sırt orantılı genişlikte, kısa, sıkı ve kaslı yapıdadır. Bel bölgesi emzirme gereksinimi sebebiyle dişilerde biraz daha uzun görünür. Genel olarak Doberman’ın beli orta genişlikte ve kaslı yapıdadır.

Kafa

Uzun bir kafası vardır. Kafasının üst kısmı düzdür ve keskin olmayan bir kamayı andırır. Kafatası bölgesi kuvvetli ve vücuduyla orantılıdır. Kafa bölgesinde hiçbir şişkinlik ve çıkıntı olmaz. Ağız ve burun çıkıntısı kafa yapısı ile doğru orantıda görünmektedir. Dişleri makas ısırığı tarzındadır. Beyaz renkte, güçlü alt ve üst dişlere sahiptir. Köpeğin rengine göre dudakları açık ya da koyu tonda olabilir. Tam kapanan ve sarkık olmayan dudakları vardır. Burun rengi de köpeğin kürküne göre değişiklik gösterir. Örneğin siyah kürkte siyah, kızıl da koyu kahverengi, mavi de koyu gri, açık kahverengi köpeklerde koyu ten rengi gibi burun renkleri görülebilir.

Kulaklar

Dik, yüksek duran ve kafasıyla orantılı olan kulaklara sahiptirler. Kulakların genellikle dik durması için 12 haftalık yavru iken kırpıldığı görülür. Kulak kesiminin yasak olduğu yerlerde, Doberman'ın kulakları doğal halinde büyümeye bırakılır. Doğal halinde; kulağın en uç kısmının yanağa yakın duracak şekilde olması beklenir. Bu şekilde de kulakları tazı kulağına benzetilir.

Gözler

Doberman ırkı badem şeklinde, orta boy, oval ve koyu renk tonlarında gözlere sahiptir. Göz rengi köpeğin tüy rengine göre çeşitli tonlardadır. Örneğin kahverengi tüylü köpeklerin daha açık tonlarda göz renkleri vardır. Göz kapakları ve göz çevresinin tüylü olması aranan bir özeliktir.

Bacaklar ve Ayaklar

Geniş göğüs yapısı ve düz bacaklarıyla asil bir yürüyüşe sahiptir. Ön bacakları dik ve kuvvetli şekilde yere basmasını sağlamalıdır. Bilekleri içe dönük olmalı, kesinlikle dış tarafa bakmamalı. Kalça bölgesi gelişmiş, kaslı olmalı ve kuvvetli dizleri ile bütünleşmelidir. Kısa, kapalı parmaklara ve siyah tırnaklara sahip ayakları vardır. Yürüyüşünü asil ve güzel kılan önemli detaylardan birisi de; Doberman’ın ön bacağı ilerideyken, çaprazdaki arka bacağının aynı anda ileri gelmesidir. Bu köpeğin duruşu, eklemlerinin sağlam ve belirgin şekilde gözükmesi önemlidir.

Kuyruk

Doberman köpeklerinin kuyruğu dik ve kısa duruşa sahip olabilmesi için yaklaşık 3-4 günlükken, 2. boğumdan kesim işlemi uygulanır. Kuyruk kesimi yasak olan ülkelerde bu işlem yapılmaz ve kuyruk doğal hâliyle bırakılır. Doğal haliyle kuyruğun yapısı tazı kuyruğuna benzer.

Tüy

Doberman sert, kısa, kalın ve düz bir kürke sahiptir. Tüylerinin yapısı tüm vücuduna aynı oranda dağılım göstermelidir. Ancak boyun çevresindeki tüyler diğer bölgelere göre hafif uzun olabilmektedir. Şık, parlak ve pürüzsüz görünümlü kürkü ile kendine has bir güzelliğe sahiptir.

Renk

Doberman ırkı siyah, kızıl, mavi veya açık kahverengi olmak üzere dört faklı kürk rengine sahiptir. Kürkünün rengi ne olursa olsun yüzünde (burun, yanak, göz, boğaz), göğüsünde, ayaklarının üzerinde, kuyruğunda ve anüs çevresinde pas rengi lekeler bulunmalıdır. Beyaz renkte olan Doberman’lar Albino olarak bilinir. Kimi kulüp bu renkte olanları hata olarak görür ve kabul etmez kimisi de kabul eder. O yüzden bu renk tonunu belirtiyor ancak hata olup olmadığı konusunda yapılan yorumlar ve çalışmaların kesinlik kazanmadığını ifade ediyoruz.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları tam yapılmış, sağlıklı bir Doberman’ın ortalama yaşam süresi 10- 12 yıl arasında değişmektedir.

Doberman ırkının boyları omuza kadar 60 – 71 cm’dir. Erkekler 66-71 arasında, dişileri 60- 66 cm arasındadır. Ağırlıkları ise ortalama 29 – 41 kg aralığındadır. Erkeklerin 33-45 arasında, dişilerin ise 27- 40 kg da oldukları da görülebilir. Doberman erkekleri dişilerine göre daha büyük ve iridir.

Orta seviyede tüy dökerler. Haftada bir kez fırçalama ve tarama işlemi ile bu dökülmeyi rahatlıkla kontrol altında tutabilirsiniz. Yıl içerisinde fazla tüy döktükleri dönemde fırçalamayı ve taramayı arttırarak hafta da 2- 3 kez yapabilirsiniz.

Veteriner ve yetiştiricilerin önerdiği köpeklerin ise severek tükettiği yüksek kaliteli kuru, yaş, konserve gibi mamaları severek tüketirler. Kaliteli kuru mama olarak seçebileceğiniz, önerilen belli markalar vardır. Bunlar; Royal Canin, Proplan, Acana ,Hills ,N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi, içlerinden alerjen uyarısına, köpeğinizin yaş grubuna ve cinsine uygun olup olmadığına bakarak tercih yapabilirsiniz.

Doberman ırkının yüksek kaliteli, vitaminli, proteinli besinler ile beslenmesi gerekmektedir. Bu ihtiyacını pratik ve kolay şekilde hazır mamalar ile karşılamaktadır. O yüzden fazla ev yemeği yedikleri görülmez. Ancak yine de tüketip tüketmemesi konusunda veterinerinize danışarak daha kesin bilgiler alabilirsiniz.

Doberman’lar diğer köpek ırklarına göre daha geç olgunlaşır. 2 yaşına geldikleri zaman bile kendisini hala yavru zannedebilir. Bu yüzden gebelik süreci yetişkin olduğu zaman başlamalıdır. 60 – 64 gün arasında değişen gebelik süreci vardır. Yılda bir kez çiftleştirilmeleri önerilir. Yıl içerisinde daha fazla çiftleştirilmeleri dişinin sağlığını olumsuz etkiler.

Doberman ırkının genel olara bakımı kolaydır ancak özenle yapılmalıdır. Tüylerini haftada 1 kez taramanız ve fırçalamanız yeterlidir ve çok sık banyo yaptırmanız gerekmemektedir. Her köpekte olduğu gibi haftalık olarak ağız, diş, kulak ve tırnak kontrolü sağlanmalı ve gerekli ise bunlara bakım uygulanmalıdır. Bunların dışında iyi eğitilmiş, itaat, tuvalet ve evde yaşam eğitimini almış köpeklerin bakımı çok zor olmamaktadır.

Doberman ırkının fiyat aralığı belli durumlara, özelliklere göre farklılık gösterir. En alt ve en üst limitten bu fiyatlara değinirsek: genel olarak 1200 TL ile başlayıp 5000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Bir Doberman köpeğini yetiştirmek ve ailenizin bir parçası olmasını istiyorsanız, dileriz ki satın almak yerine sahiplenerek bu süreci tamamlayabilirsiniz.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Doberman Pinscher ırkının dişileri her doğumda 6 – 10 arasında yavru dünyaya getirebilir. Doğum esnasında herhangi bir olumsuz durum yaşanmadığı sürece tüm yavrular sağlıklı olur. Doğacak yavru sayısını dişinin yaşı, sağlığı ve beslenme kalitesi etkilemektedir.

Siyah, açık ve koyu kahverengi, kızıl renklerine sahiptir. Vücudunun belli bölgelerinde; burnunda yanaklarında, göz çerçevesinde, boğazında, alt bacakların iç bölümlerinde, ayaklarında ve kuyruğun alt bölümünde pas renginde belirgin işaretler görülür.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Esmanur
Tem 17, 2023 / 15:56

👍 Petibomu herkese tavsiye ederim .👌