Golden Retriever Özellikleri ve Bakımı

Golden Retriever Resimleri
Golden Retriever bulunduğu ortamda sevimliliği, cana yakınlığı ve oyunculuğu ile tüm gözleri üzerine çekmektedir. Orta büyüklüğe sahip bu sevimli ırk, açık kahverengi ve krem tonlarındaki yumuşak ve göz alıcı bedeniyle kalpleri kazanır. Atletik, ve güçlü bir yapısı vardır. Güçlü ön ve arka ayakları ile karada olduğu gibi suda da hareket etme, avlanma yeteneğine sahiptir. Düz veya dalgalı kabarık kürke sahiptir. Dost canlısı olan Golden Retriever kısa sürede ailenizden birisi olur. Akıllı ve komutları uygulayabilen bir cins oldukları için eğitim süreci gösterilen düzene bağlı olarak kısa sürede tamamlanabilir. Aile üyeleri ile zaman geçirmekten hoşlanırlar ve sahibini memnun etmeye istekli tavırlar sergilerler. Golden Retriever ırkı sevilmeye ve sevgilerini göstermeye bayılır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif
Ağırlık
25- 34 kg
Yükseklik
52- 61 cm
Aile
Retriever
Menşei
England
Menşei Tarihi
1800' ler
Yaşam Süresi
10- 13 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Golden Retriever ırkı dişi ya da erkek fark etmeksizin tüylerinin altında kaslı, atletik bir bedene sahiptir. Sakin, tatlı, nazik ve oyuncu bir mizacı vardır. Etrafına sevgi dolu bakan kahverengi gözleriyle tam bir aile köpeğidir. İnsanlarla, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla oldukça iyi anlaşırlar. Uysal ve sevecen olan Golden’lar tüm aile üyeleri ve çocuklar için ideal bir arkadaştır. Kusursuz bir bekçilik yapma ve yüksek koruma içgüdüsü yoktur. Ancak sadık birer dost oldukları için sahiplerine karşı olabilecek bir tehlikede onları koruma içgüdüsüne sahiptirler.

Uyumlu bir ırk oldukları için eğitimleri ve bakımları sahiplerini pek zorlamaz. Kolay eğitilebilmesi ve bakılabilmesi hem ailenin hem de Golden’ın birbirlerine alışma süresini kısaltır. Eğitimlerin zaman zaman köpeğinizin ilgi ve alakasına göre şekillenmesi ve ödül sistemi ile ilerlemesi onun için daha teşvik edici olabilmektedir. Golden Retriever sevilmeyi seven ve sevgisini de sahibine gösterebilen bir köpektir. Bu yüzden sahibinin eğitimlerine başarılı bir şekilde dönüş yapmaya ve onu memnun etmeye çalıştığı gözlemlenir.

Golden Retriever ev ortamında fazla ses çıkarmamakta ve havlamamaktadır. Genellikle uluma ve havlama durumları uyarı niteliğinde diyebileceğimiz minimum seviyede ve belli durumlarda görülmektedir. Gün içerisinde 10 ile 12 saat arasında uyuyabilen Golden Retriever kilo almaya müsait bir türdür. Bu yüzden beslenmelerine ve aktivitelerine gerekli önem verilmelidir.

Golden Retriever ile gün içinde yürüyüş yapmak, oyun oynamak için belli bir zaman dilimi ayırmak gerekmektedir. Bu etkinlikler içerisinde köpek parklarını ziyaret ederek köpeğinizin sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz. Sizin vereceğiniz eğitimlerin yanında bu şekilde de farklı cins köpekler ve hayvanlarla birlikte gözetiminiz altında etkileşim kurması da eğitimlerin bir parçası olmalıdır. Genel olarak diğer evcil hayvanlar ve köpeklerle iletişimi iyi olan Golden Retriever bu şekilde de iyi huylar kazanabilmektedirler.

Golden Retriever bisiklet gezilerine eşlik etmeye, bir eşyayı yakalayıp geri getirmek gibi aktivitelere heyecanla yaklaşır. Golden Retriever eşyaları bir yerden başka yere taşımayı sever. Örneğin top, çorap, terlik, yumuşak oyuncaklar vb. Bu etkileşimler köpeğinizin kişiliğini belirlemektedir. Spor ırkından olan Golden Retriever hareket etmeyi sever. Bu yüzden gün içerisinde minimum 1 saat ona vakit ayırmalı ve açık alanda çimlerde yürüyüş yaptırmalısınız.

Sadık, eğlenceli, oyuncu, terbiyeli ve itaatkar yapısıyla karşımıza çıkan Golden Retriever onu seven bir aile ile birlikte uzun yıllar dostluk kurabilir ve o ailenin bir parçası olabilir.

Tarih

Golden Retriever’ın soyu hakkında birden fazla rivayet bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni Golden Retriever soyunun sirkten alınan Rus çoban köpeğinden geldiğidir. Gerçekte ise Golden Retriever ırkı, Lord Tweedmouth adıyla bilinen Sir Dudley Majoribanks tarafından geliştirilmiştir. İskoçya’da Tweed Nehri sınırında yaşayan Lord Tweedmouth Golden Retriever cinsinden sorumludur. Lord Tweedmounth farklı ırklardan hayvanlar yetiştirmiştir. Bu hayvanlar üzerinde ırklarını mükemmelleştirmek için çalışmalar yapmıştır.

Lord Tweedmounth 1835’ten 1890’a kadar yaptığı üreme çalışmalarını kayıt altına almıştır. Golden Retriever ırkının gelişimi ile ilgili bilgilere de bu notlar arasında ulaşılmıştır. Bu bilgiler 1952 yılında Lord Tweedmouth’un yeğeninin tutulmuş kayıtlı notları paylaşması ile rivayetlerden gerçeklere ulaşılmasını sağlamıştır

Lord Tweedmount köpekler üzerinde yaptığı çalışmalarda suda da başarılı olabilen yetenekli, avcılık özelliğine sahip ve aynı zamanda da evde besleyebileceği sadık bir köpek istiyordu.1868-1872 yılları arasında Majoribanks sarı tüyleri olan Nous adındaki köpeği ile şuan nesli tükenmiş olan Belle adını verdiği Tweed Water Spaniel ırkı bir köpeği çiftleştirdi. Nous ve Belle’nin bilinen 4 yavruları oldu. Daha sonra yavrular da farklı ırklarla çiftleştirildi.

Lord Tweedmouth 50 yıl boyunca avlanma yeteneği gelişmiş, suyu seven, sadık ve evde yaşayabilecek sarı tüyleri olan bir köpek ırkı yaratmak için çaba sarf etti. Doğan farklı tüy renklerine sahip yavruları çevresindeki kişilere vererek sadece sarı tüylü yavrular üzerinde çalışmasına devam etti.

En sonunda bu çabaları sonuç verdi. İstediği gibi kabarık sarı tüyleri olan, avlanma yeteneğine sahip, koku alma becerisi yüksek, içgüdüsel olarak suyu seven, iyi huylu ve sadık bu Golden Retriever ırkını yarattı. Golden Retriever ırkı 1920 yılında The Kennel Club of England tarafından resmen kabul edildi.

Golden Retriever İskoçya’dan başlayarak Dünya’nın her yerinde harika güzelliğiyle sevilen ve popüler olan bir ırk haline geldi. Parlak, kabarık altın rengi tüyleri sebebiyle bu adı alan ırkın; Kanada, İngiliz ve Amerika olmak üzere 3 alt türü de bulunmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Atletik ve simetrik bir vücutları vardır. Kendilerine duydukları güven yürüme biçimlerine de yansır. Yetişkin dişi Golden Retriever erkek Golden Retriever ırkına göre daha minyon bir yapıya sahiptir. Erkeklerin boyları 58-61 cm, kilosu 29-34 aralığında iken dişilerin boyları 52 57 cm, kilosu 25-29 arsında değişkenlik göstermektedir. Hareket etmeyi, oyun oynamayı sever. Sakin ve aktivitesiz bir yaşam içerisinde kilo almaya müsait bir bedene sahiptirler. Golden ırkı Kanada, İngiliz ve Amerika olarak üçe ayrılır. İngiliz ırkının bedenleri daha alçak, kemikleri ağırdır. Kürklerinin uzun ve hafif olduğu görülür. Amerika ırkı ise bazı özellikleri ile İngiliz ırkına bezemesinin yanında, daha uzun organları vardır ve uzun, ince köpeklerdir. Yaşlandıkça göğüsleri genişler ve vücutları daha kaslı bir yapıya sahip olur.

Kafa

Kafa yapısı köpeğin vücut büyüklüğü ile doğru orantılıdır ve bir dengesizlik yoktur. Düşük kulaklı, düz burunlu ve geniş bir kafalı bir yapıya sahiptir. Kafatası ve ağzı birbirine paralel şekildedir. Burun kısmı siyahtır ve geniş ve açık delikleri vardır.

Kulaklar

Doğdukları ilk andan itibaren kulakları başının iki yanından aşağı doğru sarkar. Sarkık, düşük kulakları koştuğu ve yürüdüğünde tıpkı kuyruğu gibi ahenkle sallanır. Sese hassas olan, avcılık yeteneği yüksek Golden'in kulakları asla tam olarak dikilmez.

Gözler

Sevecen ve tatlı bakışları ile insanların kalbinde yer eden kahverengi veya siyah gözleri vardır. Hafif çekik veya yuvarlak gözleri ile etkileyici bakışlara sahiptir. Kanada, İngiliz ve Amerikan Golden Retriever şeklinde 3 farklı tip ve 3 farklı göz yapısına sahip olabilirler. İngiliz Golden daha yuvarlak gözlere sahip iken Amerikan Golden cinsinin gözleri hafif çekik ya da üçgenimsi olabilmektedir. Geniş bir anlı olan Golden Retriever’ın gözleri yüzünün orta kısmında, ağızın iki yanında yer alır. Daima sevgi dolu bakan gözleri ile güler yüzlü bir ifadesi vardır.

Bacaklar ve Ayaklar

Orta kemerli, yuvarlak, perdeli ve kompakt ayakları vardır. Göğüs ve ön ayakların arka tarafında bulunan tüyler daha uzundur. Göğüs kısmındaki tüyleri ise köpeğiniz küçükken daha belirgin şekilde görülür.

Kuyruk

Düz, tüylü bir kuyruğu vardır. Golden Retriever, hareket halindeyken neşeyle salınan kuyruğu ile havalı bir yürüyüşe sahiptir. Kuyruklarını mutlu oldukları, sevildikleri, sevindikleri ve kimi zamanda endişe duydukları zaman sallarlar.

Tüy

Parlak altın sarısı, krem ve kahverengi tonları arasında değişkenlik gösteren kabarık tüylere sahiptir. Tüyleri açıktan koyuya sarının tonlarında değişiklik gösterebilir. Çift katmanlı kürkü vardır. Üst katmanı düz veya dalgalı olup, yumuşak bir yapıdadır. Alt kürk katmanı ise vücut ısısını korur ve suya dayanıklıdır. Üst katmandaki yoğun ve alt katmandaki kalın tüyleri ile su geçirmez bir özelliğe sahiptir. Golden'ların vücudunda tüy dağılımı farklılık göstermektedir. Karın, göğüs, kuyruk altı, ön ayaklarının arkası gibi bölgelerde bulunan tüyleri daha uzundur. Kış ve yaz aylarında orta seviyede dökülmeler yaşarken, ilkbahar ve sonbahar aylarında görülen yoğun tüy dökülmesi oldukça normaldir. Günlük tarama ile dökülmeleri en aza indirebilirsiniz..

Renk

Golden Retriever ırkı altın sarısı, krem ve kahverengi parlak renklere sahiptir. Tüylerinin renkleri, yoğun olan bölgelere göre açıktan koyuya doğru dalgalanarak farklılık göstermektedir. Golden Retviever ırkında beyaz renk oldukça nadirdir. O yüzden kahverengi, sarı ve sarının tonlarının Golden ırkının orijinal rengi olduğunu söyleyebiliriz.

Sıkça sorulan sorular

Golden Retriever ırkının maksimum yaşam süresi 10 ile 13 yıl arasındadır.

Yetişkin erkeklerinin boyu max. 58-61 cm, ideal kilosu 29-34 kg aralığında olmalıdır.
Dişi Golden Retriever boyu 52-57 cm, ideal kilosu 25 – 29 kg arasında değişkenlik göstermelidir.

Yılda iki kez sonbahar ve ilkbahar aylarında yoğun olarak tüy döktükleri görülmektedir. Günlük olarak düzenli tarandığında ise daha az tüy dökmektedir.

Golden Retriever beslenmelerinde önerebileceğimiz belli markalar vardır. Bunlar: Royal Canin, Proplan, Acana ,Hills ,N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care.
Golden Retriever yaşına, boyuna, hareketli yapısına göre bu markalardan uygun olanını seçebilirsiniz.

Golden Retriever ev yemeklerini tüketebilir. Bu yemeklerin fazla yağlı olmaması ve porsiyon, kalori kontrolü ile verilmesi gerekmektedir.

Dişi Golden Retviever 12-18. aylar, erkek cinsi için 18. ay çiftleştirmek için uygun dönemlerdir. En ideal zaman olarak 18.ay yani 1.5 yaş hem dişi hem erkek Golden için tercih edilebilir.

Her evcil hayvanda olduğu Golden Retriever bakımında da belli prosedürler ve zorluklar mevcuttur. Tüylerini temizlemek, diş ve ağız bakımını sağlamak, banyo yaptırmak, yürüyüş ve aktivite için zaman ayırmak gibi.

Öncelikle satın almak yerine sahiplenmenizi öneririz. Golden Retriever yavrusunun cinsine, yaşına ve eğitimine göre fiyatı değişiklik gösterir.
Yavru Golden Retriever fiyatı 750 – 2000 TL arasındadır. 2 yaş ve üzerinde Golden Retriever fiyatı 300 – 900 TL aralığında değişebilmektedir.

 

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Golden Retriever tek seferde 5 ile 14 arasında yavru doğurabilmektedir.

Krem, kahverengi, açık ve koyu sarı tonlarında renklerde Golden Retriever vardır. Nadir de olsa yavru beyaz Golden Retviever bulunmaktadır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Mustafa
Ara 13, 2021 / 22:45

7-14


hüseyin durmaz
Eki 17, 2022 / 12:09

Dünyanın en iyi aile köpeklerinden biridir neşeli, kendini sevdiren, herkese karşı güvenilir ve ilk kez evcil hayvan sahibi olmuş sahipler tarafından yapılan her türlü hatayı affeder.

Golden Retriever’a her gün tempolu yürüyüş yapabilir, getirme oyunları oynayın ve haftada bir kez onu iyi bir koşuya çıkarın ve neredeyse her yaşam tarzına uyabilir minik can dostumuz