Maltipoo Özellikleri ve Bakımı

Maltipoo Resimleri
Maltipoo, Maltese ve Toy Poodle ırklarının çaprazlanmasıyla ortaya çıkan melez bir köpektir. MaltePoo, MultaPoo, MaltiDoodle gibi isimlerle de tanınırlar. Maltipoo köpekleri Amerikan Kanin Hibrit Kulübü tarafından tescillenmiş olsalar da Amerikan Kennel Kulübü tarafından henüz tescillenmemiştir. Sevimli halleri, oyun sever yapısı ve ailesine olan bağlılığı ile dikkat çekerler. Küçük köpek ırkları arasındadır ve kucak köpeği olarak da ünlenmişlerdir. İnsanlar, çocuklar ve hayvanlarla genel olarak iyi anlaşan, sıcakkanlı yapıya sahip olan mükemmel bir aile köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Oyuncak Köpeği, Süs Köpeği
Ağırlık
2-10 Kg
Yükseklik
20- 35 Cm
Aile
Melez (Maltese, Toy Poodle)
Menşei
Amerika Birleşik Devletleri
Menşei Tarihi
1990
Yaşam Süresi
10- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Maltipoo sevgi dolu, akıllı, oyuncu, canlı, sadık ve sıcakkanlı bir köpektir. Poodle ve Maltese ırkının karışımı olarak ortaya çıkmış ve hem fiziksel hem de karakter özellikleriyle benzerlik taşır. Ailesine ve sevdiklerine çok bağlı bir ırktır. İnsanlarla iletişim kurmak, zaman geçirmek ve oyunlar oynamak Maltipoo için çok önemlidir. Sahibiyle birlikte zaman geçirmeyi severler. Sadakati ve itaatkar oluşları sahibinin komutlarına ve isteklerine uyumlu şekilde karşılık vermesiyle desteklenir.

Maltipoo köpeklerinin samimiyeti, cana yakın ve sıcak halleri sadece sahibine değil çocuklara, hayvanlara ve yabancı kişilere karşıda da zaman içerisinde aynı şekilde davranırlar. Etkileşim kurmayı ve sosyalleşmeyi çok severler. Eğer henüz yavru iken erkenden eğitim alır ve sosyalleştirilirse anlaşamayacakları hayvan ve insan yoktur. Ancak küçük görüntüsüne ve sıcakkanlı olmasına rağmen ailesi ve sevdiklerinin güvenliği söz konusu olduğunda yabancı kişilere karşı savunma duygusu gelişir. Ailesini korumak için, küçük bedeniyle büyük davranışlar sergiledikleri görülür. Çocuklarla iyi anlaşırlar ancak küçük çocuklarla zaman geçirirken birbirlerine istemeden zarar vermeleri mümkündür. Bu yüzden küçük çocuklarla vakit geçirirken ekstra dikkat edilmesi önerilir.

Küçük bedeni ve uyumlu karakteriyle apartman yaşamına en uygun köpek ırkları arasında yer alır. Oyuncak köpek ırkı arasında yer aldıkları ve egzersiz ihtiyacı çok yüksek olmadığı için küçük bir bahçede egzersiz ihtiyacını karşılamak için yeterli olacaktır. Soğuk havaya karşı hassas oldukları için dışarıda yaşaması uygun olmaz. Bu yüzden ideal yaşam alanı olan sıcak, sevdikleriyle birlikte yaşadığı bir ev ortamında hayat sürmesi gerekir.

Maltipoo genellikle yavruluk döneminde daha aktif olan ancak 1 yaşından sonra zaman içerisinde sakinleşen bir köpektir. Egzersiz ihtiyaçlarını da yaş ve gelişimi ile şekillenecektir. Burada önemli olan yaşı ne olursa olsun Maltipoo köpeğinin düzenli egzersiz yağması gerektiğidir. Sağlıklı bir gelişim ve ruhsal durum için egzersiz çok önemlidir. Yeterli egzersiz yapmadıkları zaman ev içerisinde huzursuz, mutsuz ve olumsuz davranışlar sergilemeleri mümkündür. Günlük egzersiz yapmaları karakter gelişimini olumlu etkileyecektir.

Maltipoo ilgiye, sevilmeye ihtiyaç duyar. Sahibinin köpeğine ilgisini, sevgisini göstermesi Maltipoo’nun kendini iyi hissetmesini sağlar. Girdikleri ortamlarda ilgiyi üzerine çekmeyi severler. Sosyal bir köpektir ve herkese karşı nazik, sevgi dolu yapısını göstermeye çalışır. Maltipoo yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Uzun süre yalnız bırakılırsa depresyona girmeleri ve terk edilme korkusuna kapılmaları mümkündür. Bu yüzden düzensiz bir yaşam süren kişilerin bu cinsi sahiplenmesi önerilmez. Daha çok aile köpeği olarak bilinir ve düzenli bir yaşam sürmek isterler.

Çok akıllı, sahibinin memnun etmeye istekli bir köpek olan Maltipoo, eğitilmesi kolay köpek ırkları arasında yer alır. Eğitimlerine ne kadar erken başlanılırsa o kadar iyi gelişim gösterirler. Çevresine, çevresindeki insanlara zarar vermeyen ve yeni şeyler öğrenip bunu insanlara gösterip övülmeyi seven bir köpek cinsidir.

Maltipoo köpeklerinin en belirgin karakteristik özellikleri arkadaş canlısı yapısı ve sevilmek için duydukları büyük hazdır. Kucak köpeği olarak bilinirler ve sahiplerine saatlerce sarılıp, kucaklarında uyuyup dinlenebilirler. Hayatında ilk kez köpek sahiplenecek ve bir köpeğin bakımını üstlenecek kişiler için Maltipoo oldukça uygun bir köpek cinsidir.  Sıcak, sevgi dolu bir evde ailesiyle birlikte bakımları yapıldığı ve sağlıklı olduğu süre mutlu bir yaşam sürecektir.

Tarih

Maltipoo köpek cinsi Maltese ve Toy Poodle ırklarının melezi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir çok melez ırkta olduğu gibi bu köpeklerde farklı isimlerle de anılırlar. Malte Poo, Malta Poo, Multa Poo, Moodle, Malti Doodle, Maltese Poodle, Malt Oodles gibi çeşitli isimlerle bilinseler de en çok kullanılan Maltipoo adıdır.

Bu köpekler Poodle ve Maltese ırklarının çiftleştirilmesi ya da iki Maltipoo cinsinin eşleştirilmesi ile üretilen dizayn veya melez olarak tabir edilen bir ırktır. Maltese ve Toy Poodle ırkının da tarihçesine baktığımız zaman gelişim süreçlerinin melezleme ile olduğu görülür. Yani çaprazlanma sadece ‘Maltipoo’ köpeklerine özgü değildir. Safkan köpek ırklarının birçoğunun kökenini incelendiğinde mutlaka melezlenmiş olduğu ve gelişmeler göstererek kendine özgü bir ırk olduğunu görebiliriz.

1900’lü yılların sonlarından itibaren “Melez” veya “Dizayn” köpek ırkları gelişme göstermiş ve popülerlik kazanmıştır. Maltipoo da bu dönemde gelişme göstererek en popüler dizayn ırklardan bir tanesi olmuştur. Eğer etik ve sorumlu yetiştiriciler bu köpekler üzerinde standart bir görünüme ulaşması için doğru şekilde çalışmaya devam ederlerse, ilerleyen süreçte Maltipoo köpeklerin dizayn (tasarım) köpek yerine, onaylı bir ırk olması mümkündür.

Maltipoo köpekleri kendi ırkıyla, Poodle ya da Maltese ile hatta daha başka birçok seçenek kurgusuyla çiftleşebilir. Her çiftleşme olasılığında, yavruda farklı bir özellik ortaya çıkar. Dünyaya gelen her yavru Maltipoo yüksek albenisi ile birçok insanın, ünlünün beğenisini kazanır. Carmen Electra ve Ellen DeGeneres gibi bilinen ünlü isimler Maltipoo sahipleri arasındadır. Ünlü sahiplerinin olmasının yanında, kendi ünlerini de yaratan köpekler vardır. Maltipoo köpekleri arasında Jessica Simpson’un ‘Daisy’ adlı köpeği “Newlyweds: Nick and Jessica” adlı televizyon gösterisinde ekranlara çıkmış ve izleyenleri sevimliliğiyle etkilemiştir.

Maltipoo köpekleri günümüzde adından sıkça söz ettiren ve popüler köpek ırkları arasında yer almalarına rağmen henüz Amerikan Kennel Kulübü tarafından tescillenmemiştir. Maltipoo köpek ırkını şuan sadece Amerikan Kanin Hibrit Kulübü tescillenmiştir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Maltipoo köpeği küçük, kare orantılı ve kompakt gövdeli bir yapıya sahiptir. Küçük bedeni göründüğünden daha dayanıklı, kaslı ve atletik yapıdadır. İnce kemikli, sağlam ve düz boynu vardır. Boyun, başını hafif yüksekte tutacak şekilde zarifçe konumlanmıştır. Toy Poodle ve Maltese melezi olsalar da görünümleri Maltese ırkına daha yakındır. Maltipoo küçük köpek ırkları arasındadır. Erkek ve dişi Maltipoo köpeklerinin ağırlıkları 2 – 10 kilogram, yüksekliklerinin ise 20- 25 santimetre arasında değiştiği görülür. Dişilerin erkeklere göre daha zayıf ve küçük olması normaldir. Yetişkin olduklarında da boyut olarak birçok köpek ırkına göre küçüktür.

Kafa

Maltipoo iki farklı türde karşımıza çıkarlar. Bu türleri kafa yapılarına bakılarak anlamak mümkündür. Malta ya da Kaniş ırkının baskın genleri kafa yapısında belirleyici rol oynar. Maltese genleri baskın ise ağız kısmı yuvarlak, Poodle geni baskın ise ağız kısmı uzun ve dar olur. Kafatasındaki görünümden baskın genin hangi ırk olduğunu anlamak, bilgili kişi tarafından incelenmedikçe kolay anlaşılabilen bir durum değildir. Yuvarlak, minik kafası, siyah burnu ve iri gözleriyle tüm vücuduyla orantılı bir büyüklüğe sahiptir.

Kulaklar

Maltipoo köpeğinin kulakları damla şeklinde, geniş yapıda, alçak ve yoğun tüylüdür. Başa yakın duran kulakları, aşağı doğru sarkar. Zaman zaman bedenindeki yoğun tüyler ile birleşen kucakları, tıraş şekline göre yuvarlak kafasıyla bütünleşir. Tüyleri uzun bırakıldığında kulakların belirginliğini kaybettiği görülür.

Gözler

Maltipoo köpeğinin yoğun tüylerinin arasında yer alan yuvarlak, badem gözleri ile tatlı bir görüntüye sahiptir. Oval yapıdaki gözleri siyah, kahverengi ve koyu renk tonlarındadır. Gözlerinin kenarında siyah ve koyu renk geçişler görülür. Gözlerinin birbirine mesafesi orta derecededir.

Bacaklar ve Ayaklar

Küçük köpekler arasında olan Maltipoo, kısa bacak boyuna ve alçak gövdeye sahiptir. Yürüyüşlerinde kendilerine özgü ahenkle zahmetsiz, yaylanarak ve akıcı bir şekilde hareket eder. Bacakları da tüm bedeni gibi tüylüdür.

Kuyruk

Maltipoo çok uzun olmayan kısa ve tüylü bir kuyruğa sahiptir. Kuyruğu dik ve zarif bir şekilde taşırlar. Bedenindeki tüylü yapı, kuyruklarında da göze çarpar. Pelüş görünümdeki tüylü kuyruğu ve kısa bacaklarıyla sevimli bir görünümleri vardır.

Tüy

Maltipoo tek katmanlı, yumuşak, dalgalı ve ipeksi tüylere sahiptir. Tüyleri Poodle ırkı kadar kıvırcık ya da Maltese ırkı kadar düz değildir. Az tüy dökerler ve hipoalerjenik tüye sahiptirler. Bu özellikleri ile köpek tüylerine alerjisi olan ya da alerji riski taşıyan kişiler için ideal bir köpek oldukları bilinir. Maltipoo köpeğinin tüyleri kısa ya da kafası tüylü olacak şekilde uzun kesilir. Bazen sevimli Maltipoo köpeklerinin başında uzun bırakılan saçlarının toka ile tutturulduğunu görebilirsiniz.

Renk

Maltipoo köpeklerinin tüyleri genellikle gümüş, gri, beyaz, kahve, kayısı, limon ya da krem rengindedir. Genellikle beyaz renkteki tüyleri ile bilinirler ve beyaz köpek ırkları arasında yer alırlar. Ancak doğduktan sonra büyüdükçe tüylerinde kararmalar meydana gelebilir ve renk değişimi gözlemlenebilir. Kürk renginin yavru iken beyaz, büyüdükçe limon renginde bir tonda değişmesi normaldir. Geniş renk seçenekleriyle tüylere alerjisi olan kişilerin tercih edebileceği küçük süs köpekleri arasındadır.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan ve sağlıklı bir yaşam süren Maltipoo köpek cinsi, ortalama 10 ila 15 yıl yaşam sürmektedir.

Maltipoo küçük köpek ırkları arasındadır. Erkek ve dişi Maltipoo köpeklerinin ağırlıkları 2 – 10 kilogram, yüksekliklerinin ise 20- 25 santimetre arasında değiştiği görülür. Dişilerin erkeklere göre daha zayıf ve küçük olması normaldir. Yetişkin olduklarında da boyut olarak birçok köpek ırkına göre küçüktür.

Maltipoo oldukça az tüy döken ya da hiç tüy dökmeyen köpekler arasında yer alır. Tüylerinin düzenli taranması ve fırçalanması hem dökülmeleri kontrol altında tutar hem de daha sağlıklı ve bakımlı gözükmesi açısından fayda sağlar.

Küçük köpek ırklarına özel üretilen yüksek kaliteli içeriğe sahip olan Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların ürünleriyle besleyebilirsiniz. Küçük bir köpek olduğu için yediklerinde öğün ve porsiyon kontrolü sağlamalısınız onlar için en iyi maltipo köpek maması listesine göz atabilirsiniz.

 

Maltipoo köpekleri, evet ev yemeği tüketebilir. Ancak çiğ, sert yiyecekler, pişmiş kemik ve yağlı yiyecekler sindirim sorunu yaşamalarına ne buna bağlı olan sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden hangi yiyeceklerin köpekler için uygun olduğunu ve köpeklerin tüketebileceği sağlıklı ev gıdalarını araştırmalısınız. Yüksek vitamin ve protein içeren özel bir köpek mamasıyla köpeğinizi besliyorsanız ev yemekleri konusunda daha seçici olmalı ve kaloriye dikkat ederek ev yemeği vermelisiniz.

Maltipoo köpekleri gelişimlerini tamamladıktan sonra çiftleştirilmelidir. Çiftleştirme sürecinde, Maltipoo cinsi dışında başka köpek cinsiyle çiftleşmesi tehlikeli olabilir. Çünkü taşıdıkları olası hastalıkları kalıtsal değil, genetik hastalıklardır. Bu yüzden başka cinslerle çiftleştirilirse diğer köpek cinsleri için de tehlike arz edebilirler. Maltipoo köpeklerinin çiftleştirilmesi sadece kendi cinsleri arasında olmalı ve veteriner kontrolü eşliğinde çiftleştirilme süreci takip edilmelidir.

Maltipo köpeklerinin az dökülen tüyleri, uyumlu ve söz dinleyen yapısı, kolay eğitilmesi bakımı kolay köpekler arasında yer almasını sağlamıştır. Maltipoo bakımı kolay köpekler arasında yer alırlar.

Maltipoo köpekleri fiziksel özellikleri, yaşı, cinsiyeti, tüy rengi, eğitimi, sağlık durumu ve şeceresine göre fiyatları değişiklik gösterebilir. Köpekler özel yapılan sağlık uygulamaları, testler ve yetiştiren kişinin bakımı için sağladığı koşullar ve eğitim süreci fiyatta belirleyici diğer etkenlerdir. Maltipoo yavrusunun fiyatı 5.000 TL ile 15.000 TL aralığında değişmektedir. Köpeği  satan kişiye, satıldığı yere göre belirtilen fiyatlar artıp azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi Maltipoo köpekleri tek bir doğumda 1 ila 4 adet yavru dünyaya getirebilir. Küçük köpek ırkları arasında oldukları için fazla sayıda yavru dünyaya getiremezler. Doğan yavru sayısının değişiklik göstermesinin de dişinin yaşı, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sağlık durumu etkili olur.

Maltipoo köpeklerinin tüyleri genellikle gümüş, gri, beyaz, kahve, kayısı, limon ya da krem rengindedir. Genellikle beyaz renkteki tüyleri ile bilinirler ve beyaz köpek ırkları arasında yer alırlar. Ancak doğduktan sonra büyüdükçe tüylerinde kararmalar meydana gelebilir ve renk değişimi gözlemlenebilir. Kürk renginin yavru iken beyaz, büyüdükçe limon renginde bir tonda değişmesi normaldir. Geniş renk seçenekleriyle tüylere alerjisi olan kişilerin tercih edebileceği küçük süs köpekleri arasındadır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.