Cane Corso Özellikleri ve Bakımı

Cane Corso Resimleri
Cane Corso İtaliano, orta büyüklükte, heybetli ve mastiff benzeri bir köpektir. Mastiff benzeri denilmesinin sebebi mastiff ırkına göre daha küçük bedenleri olmasıdır. Cane di Macellaio, Sicilian Branchiero, Italian Mastiff, İtalyan Mastifi olarak da bilinirler. Sağlam yapılı, kaslı, iri kemikli ve atletik vücuda sahip asil canlılardır. Güçlü ve çevik yapısı, zahmetsiz yürüyüşüyle kendine özgü bir cazibeye vardır. Kürkü kısa, sert ve yoğundur. Yaşadığı aileye ve sevdiklerine değer verirler. Ailesine çok bağlı ve sadıktır bir ırktır. Sevdiklerini korumaya çalışan güçlü, akıllı, cesur bir bekçi köpeği olarak hayatınızda yer alırlar.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma, Bekçi Köpeği, Yaban Avı
Ağırlık
40- 58 Kg
Yükseklik
59- 70 Cm
Aile
Mastiff
Menşei
İtalya
Menşei Tarihi
Ortaçağ
Yaşam Süresi
9- 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Cane Corso köpekleri ailelerine çok bağlıdır ve onlarla birlikte olmak, zaman geçirmek isterler. Sahibini memnun etmeye istekli, onların komutunu uygulama eğilimindedirler. Duygularını çok fazla dışa vurmazlar ancak homurdanma, havlama gibi davranışlarıyla sanki sahibiyle konuşurlar.

Cane Corso ilk defa köpek sahibi olacak kişilerin yetiştirme ve eğitme konusunda zorlanması muhtemeldir. Eğitilmesi kolaydır ancak bazı Cane Corso’lerin otoriter, bağımsız ve lider davranışlar sergilemesi mümkündür. Bu gibi davranışlarla acemi bir sahip baş etmekte zorlanabilir. O yüzden tutarlı, sabırlı ve iyi bir liderden eğitim alması ve erken aşamada sosyalleştirilmesi şarttır. Aksi halde saldırgan bir köpek olabilir. İyi eğitilen Cane Corso, mükemmel bir bekçi köpeği olacaktır. Mastiff ırkının daha çok avcılıkla uğraştıkları bilinse de bu ırkın bekçilik yeteneği daha gelişmiştir ve günümüzde de bekçi köpeği olarak görevlendirilirler.

Cane Corsonın bekçi köpeği olarak hareket edebilmesi için kendine güvenmesi sağlanmalıdır. Gözetiminiz altında güvenlik önlemleri alınan yerde onu serbest bırakmalı ve bir şeylerin kontrol yetkisinin onda olduğunu hissettirmelisiniz. Zaman zaman yalnız kalmasını sağlamalı ama sonrasında sizin onun yanına geleceğinizi hareketlerinizle belli etmelisiniz. Bu şekilde ailesini kaybetme kaygısı olmayan, kendine güvenen hem ailesine bağımlı ve söz dinleyen hem de korkusuz bekçi köpeği olacaktır. Bu eğitimleri verirken de köpeğinizin yalnızca gerekli durumlarda tepki vereceğinden ve her zaman saldırgan davranışlarda bulunmayacağından emin olmalısınız. Normal ve olağanüstü durumların ayrımını yapmaları ve önemsiz durumlara kayıtsız kalmayı bilmeleri gereklidir. Stres altında, sesli ortamlarda telaşa kapılıyorlarsa eğer daha tam olarak bekçi özelliğine sahip olmadıklarını anlamalısınız.

Köpeğinizin fiziksel ve zihinsel olarak rahatlaması için gün içerisinde egzersiz yaptırmanız ve onlarla birlikte vakit geçirmeniz, yürüyüşe çıkmanız çok önemlidir. Bu gezintiler ve sosyalleşme etkinlikleri onların iyi huylu, agresif davranışlardan uzak bir köpek olması için gereklidir. Ona gösterdiğiniz ilgi, sevgi ve iyi eğitimle mükemmel bir aile köpeği olacaktır. Ancak kötü yetiştiriciler tarafından yanlış eğitilmesi onların saldırgan, insanlara ve hayvanlara zarar veren bir köpeğe dönüşmesine yetecektir.

Cane Corso çocuklarla iyi anlaşır ancak yabancılara karşı mesafeli yaklaşır. Tanımadığı kişiler onlar için şüphelidir ve bu yüzden yeni tanıştığı kişilerle hemen iyi anlaşamazlar. Genel olarak evcil hayvanlar ve köpeklerle araları iyidir. Ancak her ihtimale karşı yalnız başına dışarıda gezmesine, sosyalleşmesine izin verilmemelidir. Hâkimiyetin sizde olması için her zaman tasma takmalı ve gezintilerinize öyle devam etmelisiniz. Yeterli kadar sosyalleşmedikleri ve enerjilerini atamadıkları zaman huzursuz olacaklardır.

Apartman, bahçeli bir evde ya da dışarıda kulübede de rahatlıkla yaşayabilirler. Apartman hayatına uyumları için en önemli şey egzersiz ihtiyaçlarının her gün karşılanması ve dışarıda vakit geçirmesinin sağlanmasıdır. Bahçeli bir eve sahipseniz de evde yaşayabileceği gibi dışarıda onlara uygun bir barınakta, kulübede de kalabilirler.

Cane Corso orta büyüklükte, heybetli ve ilk bakışta biraz korkutucu köpeklerdir. Bu görünümü onu tanıdıkça sevgi dolu ve uysal haliyle birleşir. Ancak yaşadığı ortamda ondan her haliyle korkan birisi varsa Cane Corso bunu hisseder ve mutsuz olur. O yüzden bu köpeği sahiplenmeden önce kimlerle yaşayacağı ve aile bireylerinin bu konuya nasıl yaklaştığı ilerisi için önemlidir. Eğer yaşadığı ortamda huzurlu ve mutlu olmazsa Cane Corso huzursuzluğu ve mutsuzluğunu dışarıya olumsuz davranışlarıyla belli edebilir.

Tarih

Cane Corso, antik Roma’da yetiştirilen iri kemikli, koruyucu özelliği yüksek olan mollosus köpekleri veya molloserler olarak adlandırılan savaş köpeklerinden türetildiği düşünülmektedir. Mastiff tipi köpek ırkları arasındadır. İtalya’da geliştirilen iki mastiff türünden birisidir.

İtalya’da geliştirilmesine rağmen geçmişleri Roma İmparatorluğu’na dayanır. Molossi adındaki eski Yunan halkının, Cane Corso’yı Romalıların savaş köpeklerinin soyundan türettiklerine inanılır ve çalışma ırkları arasında yer alırlar. Napoli Mastiff ve Cane Corso iki tür olarak yetişmişlerdir. Cane Corso, Napoli’ye göre daha zayıf, uyumlu, domuz, sığır avlamaya yatkın ve koruyucu özellikleriyle çok yönlü bir köpek olarak geliştirilmişti. Cane Corso çok yönlü bir çiftlik köpeği olarak yetişirken, Napoliten Mastiff’i sadece bir bekçi köpeği olarak gelişti ve ona göre daha ağır yapılı bir köpek olarak görüldü

Cane Corso, büyük avları yakalamak ve alt etmek için kullanılan bir köpektir. İsimleri de yakalama köpeği kelimesinden gelmektedir. 12. yüzyılın başlarında, köpeği tanımlamak için, onun en belirgin özelliğinden yola çıkarak bu isim kullanılmıştır. Roma İmparatorluğu çöktükten sonra, Cane Corso sahiplerinin çiftlikleri korumak, zorlu avları yakalamak hatta koyunları, keçileri ve sığırları gütmek yönlendirmek, toplamak için kullanılmıştı.

Bir dönemlerin ilgi çeken ırkı, modern zamanların başlamasıyla tarımda makineleşmenin yayılmasıyla üzerindeki ilgi azalır. Bunun üzerine I. Dünya Savaşı ve ardından II. Dünya Savaşı’ndan yaşanır ve güney İtalya’daki Cane Corso Italiano nüfusunda belirgin bir azalma görülür. Soy neredeyse tükenmek üzere kalır. 1970 yıllarında kırsal kesimde yaşayan köylülerin sadece birkaç Cane Corso köpeğinin olduğu görülür.

Cane Corso Italiano ırkının azaldığını gören bir grup İtalyan Corso meraklısı, 1973’te cins için çalışma yapmaya karar ve soylarını tekrar canlandırmaya verir. Sadece iki tane kalan Corsos’ları bulur, toplar ve yetiştirirler. On yıl sonra Cane Corso Italiano cinsinin bir kulübü kurulur. 1983 yılında “Society Amatori Cane Corso” Cane Corso Aşıkları Derneği) adında kurulan kulüple birlikte ırkın yok olma tehlikesi ortadan kalkar. Sonraki yıllarda Corso Avrupa köpek gösterilerine katılır ve sergilenir

1996’da yılında da Cane Corso, Fédération Cynologique Internationale tarafından resmi olarak tanınır. İlk Cane Corso Italiano köpeği, 1988’de Amerika Birleşik Devletleri’ne ithal edilerek getirilir ve tanıtılır.

2010 yılında AKC, Cane Corso Italiano ırkını tanır, kabul eder ve ırk stantlarını belirler. Sağlam, güçlü ve heybetli bu ırk iyi bir koruyucu, bekçi ve av köpeği olarak çeşitli görevleri başarıyla tamamlamasının yanında sevimli ve oyuncu bir aile köpeği olarak da karşınıza çıkarlar.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Cane Corso Italiano, güçlü, kaslı ve zarif vücuduyla dikkat çeken orta büyüklüğe sahip bir köpektir. Orta büyüklükteki bedeniyle Cane Corso Italiano, pek çok Mastiff ırkına kıyasla daha küçük ancak heybetli bir görünümdedir. Güçlü, çevik, dayanıklı ve asil bir ırk olarak insanlar tarafından ilgi görürler. Boyun hafif kemerli, gerdansız, kaslı ve güçlüdür. Kaslı gövdesi dikdörtgen şeklindedir ve genel olarak tüm vücudu orantılı yapıdadır.

Kafa

Cane Corso büyük, ağır kafaya sahiptir. Kafasına üstten ve yandan baktığınızda kare şeklindedir. Kafasında kırışıklıkların olmaması gerekir. Namlusu geniş ve derindir. Çenesinin dolgun ve geniş olmasıyla, ön kısımdan bakıldığında yüzünün düz ve kare şeklinde namluyla tamamlandığı görülür. Burun ve ağız çıkıntısı uzun, geniştir. Burun küt yapıda, düz yüz yapısına uygundur ve iyi koku alır. Ağzı çok geniş, derin yapılıdır ve dudak içleri siyah renklidir. Sarkık ağız yapısıyla, üst dudakları sanki burnunu sıkıştırıyor gibi görünür. Sarkık ağzı Cane Corso’nun fazla salya üretmesine neden olur. Belirgin kaşları, dolgun, şiş alın yapısı ve alnının ortasından belirgin bir çukur vardır.

Kulaklar

Cane Corso Italiano ırkının kulakları kırpılmış veya doğal haline bırakılmış, kırpılmamış şekilde görebilirsiniz. Kulakları oldukça geniştir ve başın iki yanında sarkık şekilde yer alır. Köpeğinizin daha iyi psikolojide ve sağlıklı olması için kulaklarına kırpma işlemi yapmamanızı öneririz. Kulak kesme işlemi de birçok ülkede yasaklanmış ve buna rağmen yapanlara cezai işlem uygulanmaktadır.

Gözler

Cane Corso düz yüzlü ve geniş alın yapısına sahiptir. Gözleri birbirine orantılı uzaklıkta ve badem şeklindedir. Corso ırkının gözleri, onlara karakteristik bir hava katar. Genel olarak göz renkleri siyah ve kahverengidir. Ancak nadirde olsa mavi gözlü Cane Corso köpekleri de görülmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Güçlü ve çevik vücut yapısını tamamlayan, yere sağlam basan bacaklara ve ayaklara sahiptir. Kaslı bacaklarıyla zahmetsiz, kendinden emin bir yürüyüşleri vardır. Ayak tırnakları ve tabanları siyah renktedir.

Kuyruk

Cane Corso köpeklerinin kuyruklarını kesilmiş ve kesilmemiş iki farklı biçimde görebilirsiniz. Bu köpekler için uygun olan kesilmemiş, müdahale edilmemiş kuyruk yapısıdır. Ancak bazı köpek sahipleri farklı görünüm için kuyruklarını kırpmaktadır. Artık birçok ülkede ve ülkemizde estetik amaçlı kuyruk ve kulak kesme işlemi yasaklanmıştır.

Tüy

Cane Corso çift katmanlı, kalın derili, kısa ve parlak kürke sahiptir. Tüylerinin üst katmanı kısa ve sert iken alt katmanı yoğun ve yumuşaktır. Vücudunu kaplayan tüylerinin yapısı pürüzsüzdür. Parlak, sert yoğun ve sık tüyleri kışın daha da kalınlaşan bir katmana sahiptir. Omuz ve uyruk bölgesinde ve kuyruğunda tüylenmeler vardır ancak saçak boyutunda değildir. Namlusundaki tüyleri de çok kısa, pürüzsüz ve tenine yapışıktır.

Renk

Cane Corso siyah, açık gri, kurşunu gri, açık kahverengi, koyu kahverengi, kızıl kahve, ten rengi, siyah çizgili ve açık kahverengi ile grinin farklı tonlarında oldukça gösterişli ve görkemli tüylere, kürke sahip olabilir. Göğüs, burun ve ayakuçlarında küçük beyaz tüyler görülebilir. Bu beyaz tüyler desen, yama ve işaret olarak ırk stantlarına uygundur. Ayrıca sadece açık kahverengi kürke sahip köpeklerde namlu üzerindeki siyah, gri maske bulunabilir. Desenlerin yüz kısmında göz çizgisini geçmemesi gereklidir. Ayak tabanları, tırnakları ve dudakları da siyah renkle karşınıza çıkar.

Sıkça sorulan sorular

Cane Corso Italiano ırkının ortalama 9-12 yıl yaşam süresi vardır.

Orta-büyük köpek ırkları arasında sınıflandırılan Cane Corso Italiano oldukça heybetlidir. Yetişkin dişi ve erkeklerin ideal ağırlığı 40- 58 kg, yüksekliği ise  59- 70 cm aralığında değişiklik gösterir. Erkeklerin dişilere göre daha ağır ve iridir. İdeal kilo, köpeğin boyuna göre hesaplanmalıdır.

Cane Corso Italiano ırkı genel olarak yıl boyunca az tüy döker. Ancak yılda iki kez ilkbahar ve sonbahar mevsiminde yoğun şekilde tüy dökerler. Bu zamanlarda her gün tüylerini taramanız, fırçalamanız ve evinizi süpürmeniz gerekir.

Sağlıklı beslenmeleri, sindirim sorunu, şişkinlik kısaca mide rahatsızlığı yaşamamaları için yüksek kaliteli köpek maması tüketmelidirler. Önerimiz Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi kaliteli köpek maması ürünlerinden köpeğinize uygun olanını almanızdır.

Evet ev yemeği tüketebilirler. Ancak mide rahatsızlıkları konusunda hassas olmaları sebebiyle, Cane Corso’nun daha çok hazır mama tüketmesi uygundur. Ev yemekleri onlar için ödül maması mahiyetinde arada sırada verdiğiniz yan ürünler olmalıdır.

Kas ve iskelet sistemin Cane Corso’nun 18. Aydan itibaren tamamlanmaktadır. Bu yüzden gelişimini tamamladıktan sonra yani 18. Aydan sonraki kızan döneminde çiftleştirilmesi uygundur. Daha erken çiftleştirilmesi annenin ve yavruların sağlığını olumsuz etkiler.

Yıl genelinde çok fazla tüy dökmezler ve banyo ihtiyaçları sık değildir. Bu açıdan bakımları kolaydır. Ancak yılda iki kez yoğun tüy döktükleri zamanda bakım ihtiyacı artacaktır. Banyo konusunda da daha yavru iken eğitmeniz ve banyoya alıştırmanız şarttır. Aksi halde Cane Corso banyo yapmayı pek sevmeyebilir ve işinizi zorlaştırabilir. Sarkık ağız yapısı sebebiyle bol salya akıtırlar, bu özellikleriyle onları kabul etmeniz gerekir. Eğitim iyi bir lider olduğunuz sürece kolay geçer. Günlük egzersiz ihtiyacı fazla olduğu sahibinin köpeğine ayıracak belli bir zaman dilimi olmalıdır.

Cane Corso Italiano yavrusunun fiyat köpeğin rengine, cinsiyetine, eğitimine ve şecere durumuna göre farklılıklar göstermektedir. Cane corso yavru fiyatları ortalama olarak 2.500 TL ile 6.000 TL arasında değişir. Bu fiyat aralığı köpeklerin özelliğine göre değiştiği gibi, satılan yere ve kişiye göre de artıp azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Oldukça heybetli olan Cane Corso Italiano tek bir doğumda 4 ila 6 arasında yavru dünyaya getiriler. Yavru sayısı az yada çok olması dişinin sağlığı, kaçıncı doğumu olduğu, büyüklüğü, kaç kez çiftleştiği ve yaşı gibi çeşitli değişkenlere bağlıdır. Doğan yavru sayısını bunun gibi birçok kriter etkilemektedir.

Cane Corso Italiano  siyah, açık gri, kurşunu gri, açık kahverengi, koyu kahverengi, kızıl kahve, ten rengi, siyah çizgili ve açık kahverengi ile grinin farklı tonlarında oldukça gösterişli ve görkemli tüylere, kürke sahip olabilir.

 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

cevdet duman
Mar 20, 2022 / 19:51

eüer bir köpek istiyorsanız , büyük ve güçlüdür, bakımı kolay sakin sessiz, etkileyici bir koruma köpeğidir yabancılara karşı ciddi ve kendinden emindir genellikle yumuşak huyludur 🙂 Diğer mastifflere göre daha enerjik, daha atletiktirler. arkadaşlar öneririm.