Amerikan Pitbull Özellikleri ve Bakımı

Amerikan Pitbull Terrier Resimleri
Amerikan Pitbulları ailesine, sevdiklerine karşı güvenilir ve arkadaş canlısı bir köpektir. Köpeğin sevgi dolu yanı iyi eğitilmesi ve erken sosyalleşmesiyle ortaya çıkarılmalıdır. Aksi halde saldırgan ve yıkıcı davranışlar sergilemesi mümkündür. Diğer köpek ırkına göre daha fazla saldırgan davranışa sahip olması ve hayvan, insan yaralamaya yatkınlığı sebebiyle birçok ülkede ve ülkemizde sahiplenilmesi ve satışı yasaklanmıştır. Heybetli duruşu, güçlü, kaslı bedeni ve çevik yapısıyla farklı bir zarafete sahiptir. Düşük ağırlık merkezine sahip olması, ayaklarının üzerinde kendinden emin ve kolay duruş sağlar. Yaylı, kendisini yormayan bir yürüyüşleri vardır. Kısa, parlak kürkü, heybetli duruşu ve keskin bakışlarıyla girdiği ortamlarda bakışları üzerine çekmektedir. American Staffordshire Terrier, Yankee Terrier, Pit Bull, Pitty, Pit ve kısaca AmStaffs adlarıyla da halk arasında tanınırlar.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Köpek, Ayı ve Boğa Dövüşleri, Arkadaş
Ağırlık
18- 32 Kg
Yükseklik
43- 48 Cm
Aile
Terrier, Mastiff, Bull
Menşei
Amerika Birleşik Devletleri
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
12- 16 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

American Pit Bull Terrier akıllı ve kendine güvenen bir köpektir. İyi bir lider tarafından eğitildiği ve erken sosyalleştiği zaman daha iyi huylu bir köpek, güvenilir ve sadık bir dost olacaktır. Sert ve saldırgan yapılarını ancak vereceğiniz iyi eğitimle önleyebilirsiniz. Çok cesaretli oldukları bilinen bir gerçektir ve bu huyları kötü yetiştiriciler tarafından desteklenirse etrafına zarar veren, korku salan bir köpek olarak karşınıza çıkabilirler. Sert kişiliklerini minimum düzeye indirmenin bir yolu da onu sevmeniz ve sevgi dolu bir aile ortamında yetiştirmeniz olacaktır.

Geçmişte Amerikan Pitbull Teriyerleri dövüş köpeği olarak kullanılmıştır. Bu yüzden bu ırka karşı insanların aklına yerleşen bir ön yargı vardır. İyi bir lider tarafından yetiştirildiğinde agresif davranışlarda bulunmayan, saldırgan olmayan, sevecen ve koruyucu bir köpektir. Ancak ön yargılar sebebiyle çoğu yerde agresif ve saldırgan olarak bilinen, istenmeyen ve korkulan bir köpek olmuştur. Kaslı, çevik ve atletik yapısıyla oldukça iyi bir koruyucudur ve bekçi köpeğidir.

Bu köpeklerin olası saldırgan refleksleri daha çok insanlara değil, köpeklere ve hayvanlara karşıdır. Doğru bir eğitimle onun bu özelliklerinin yanında bulunan ve çoğu insanın görmediği nazik, sevecen ve oyuncu yanları da ortaya çıkarılmalıdır. Bilgili, bilinçli ve iyi bir yetiştirici bu köpeklerin inatçı yanıyla baş edecek ve iyi kazanımlara sahip olmasını sağlayacaktır.

Eğitim süreçleri kolay şekilde tamamlanır. Çok akıllı olan bu köpekler iyi bir lider tarafından kolaylıkla eğitilir. Sahibine olan itaat duygusu ve onu memnun etme isteği de bu süreci kolaylaştırır. Arkadaş canlısı, iyi huylu ve uysal olan bu ırk nerede nasıl davranması gerektiği konusunda yetenek sahibidir. Gerektiğini hissederse koruyucu davranışlar sergilemekten hiç çekinmezler.

Aile bireylerine ve sevdiklerine karşı sevgi dolu, uysal ve oyuncu olan American Pit Bull Terrier, ailesi yanındayken tanıştığı yabancılara karşı daha ılımlı ve arkadaş canlısı yaklaşır. Büyüklüklerine aldırmadan sevdiği insanların kucağına çıkabilecek ve ilgi isteyecek kadar sıcakkanlı bir ırktır. İnsanları severler ve sahibinin çevresindeki kişileri zamanla tanır ve yabancı başka insanları gördüklerinde iyi bir bekçi köpeği olarak hemen haber verirler. Aile bireyleri dışındaki, tanıdık kişilere karşı da sevecen yaklaşımı onları çok iyi koruyucu bir köpek yapmaz. Ancak ailesini, sevdiklerini tehdit eden bir durumla karşılaşırsa koruyucu yanları ortaya çıkar ve asla kavgadan uzak durmaz. Gerektiğinde Amerikan Pitbull eşsiz cesaretiyle, hayatı pahasına ailesini korur.

Çocuklarla arası genellikle çok iyidir. Acıya karşı tolerans sahibidirler. Çocukların istemeden sert yaklaşımlarına katlanırlar ve tepki göstermezler. Ancak küçük çocuklara iri bedenleriyle istemeden zarar verebilirler. O yüzden küçük çocuklarla yalnız bırakılması önerilmez. Her köpekte olduğu gibi gözetiminiz altında oyun oynamaları ve iletişim kurmaları ideal olanıdır.

Evcil hayvanlar ve köpeklerle kuracağı iletişimde de yalnız bırakılmamalıdır. Köpeklere karşı agresif tavır sergilemeleri mümkündür o yüzden, köpek parklarında açık alanlarda gezintiye çıktığınızda tasmasız gezdirmemelisiniz. Yeterli sosyalleştirilmeyen köpeklerlerin, diğer köpeklere karşı agresif ve saldırgan olması muhtemeldir. Pitbull kendini böyle bir durum içerisinde bulursa, karşısındaki köpek kavga etmeye meyilli olursa kavgadan asla geri durmayacaktır. Bu durumu önlemek için kontrolün her zaman sahibinde olması çok önemlidir.

Amerikan Pitbull Teriyer’ı bir ev köpeğidir. Soğuk havaya karşı dayanıklılığı düşüktür. İklim ne olursa olsun, dışarıda uzun süre kalmaları sağlıklarını olumsuz etkileyecektir. Ailesine olan bağlılığı ve sadakati sebebiylede tek başına dışarıda yaşayamazlar. Ailesinden, sevdiklerinden uzun süre ayrı kalmak onları çok üzer, terk edilmiş hissettirir ve acı çekmelerine neden olur.

Köpeğinizin saldırgan, agresif ve huysuz olmaması için; en iyi eğitimi vermeli, sosyalleştirmeli, farklı ortamlarda farklı insanlar ve hayvanlarla etkileşim kurmasını sağlamalı ve sevgi dolu bir aile ortamında yetiştirmelisiniz. Bu adımlar ile Amerikan Pitbull Teriyer’in daha iyi huylu ve arkadaş canlısı olmasını sağlayabilirsiniz.

Kötü yetiştiricilerin bu köpeklere getirdiği kötü ünü, iyi bir lider olarak bozabilirsiniz.  Çünkü kötü köpek yoktur, eğitilmemiş ve kötü yetiştirilmiş köpek vardır. Pitbull ırkı da herkesin bakımını ve liderliğini yapabileceği bir cins değildir. Pitbull’un karakter ve kişilik özelliklerini iyi bilmeli ve sonra sahiplenmek için adım atmalısınız. Ancak ufak ve önemli bir detay belirtmek istiyoruz; Türkiye sınırlarında bu ırkın yasal olarak sahiplenilmesi, satın alınması ve üretilmesi yasaktır. Köpeğin kötü yetiştiriciler tarafından, saldırgan ve agresif özelliklerinin ön plana çıkararak yetiştirilmesi sonucu, tehlike arz eden ırklar arasında olduğu belirtilerek bakılması kanunen yasaklanmıştır.

Tarih

Amerikan Pit Bull Teriyeri, Staffordshire Bull Terrier köpek cinsi ile aynı soydan türetilmiştir. Eski tip Bulldog, Terrier türleri ve İngiliz Pürüzsüz Teriyeriyle melezlenmesinden ortaya çıktıkları bilinmektedir. Başlangıçta Staffordshire Bull Terrier olarak tanınan bu köpek sonra sonra Bull ve Terrier olarak ayrı adlandırıldı.

1800’lu yılların ortalarında Staffordshire Teriyerleri, Pit Bull Teriyer, Amerikan Bull Teriyer, Pitty, Pit ve hatta Yankee Teriyer olarak tanındıkları Amerika’ya gönderilmişti.  Amerikalı yetiştiriciler, İngiliz versiyonundan biraz daha büyük bir köpeği tercih ettiler ve büyük Staffordshire Terrier geliştirdi. Sonunda da AKC iki türü ayrı ırklar Staffordshire Bull Teriyeri ve Amerikan Pitbull Teriyeri olarak tanıdı. Bu iki ırk arasında sadece çok küçük yapı ve kişilik bakımından farklılıklar görülmektedir.

Bu köpekler 1800’lerin başında köpek dövüşlerinde kullanıldılar. Kanlı spor etkinliklerinde birbirlerine güçlü rakipler olması ve savaşmaları için yeni birkaç köpek ırkı yaratıldı. Bir ayıya, boğaya karşı serbest bırakıldılar. Seyircilerin üzerine bahisler oynaması ve izlemesiyle bu durum bir eğlence, gelenek halini aldı. Aradan geçen uzun yıllar sonra bu kanlı eğlence yasaklandı ve geride bu spor için yaratılan Bulldog, Bull Terrier ve Amerikan Pitbull Terrier köpekleri kaldı. Amerikan pitbull Terrier, Bulldog ve Terrier kırmasıdır. Bulldogların güçlü çenesi ve tıknaz yapısını, Terrierlerin cesaretini ve oyunculuğu onlarda görebilirsiniz. Amerikan pitbull Terrier ilerleyen yıllarda kanlı köpek dövüşlerinde yer almasından dolayı insanların aklında agresif ve saldırgan yanıyla yer etti.

1936 yılında AKC tarafından bu ırk Staffordshire Terrier olarak tanıdı. Ancak ismindeki boğa, ayı ve köpek dövüşü çağrışımından rahatsız oldukları için 1972’de ırkın adı American Staffordshire Terrier olarak değiştirildi. 1898 yılında da AKC’nin İngiltere’deki eşdeğeri UKC ortaya çıkan köpeklere ise “Amerikan Pitbull Teriyeri”  adını verdi. Bu gelişmeler sonrasında Amerikan Staffordshire Teriyeri yerine AKC’de tanınmış ırklar listesinde ve köpek gösterilerinde American Pitbull Teriyeri olarak anıldı ve tanındı.

Amerikan Pitbull Teriyeri ilk zamanlarında farklı olarak güvenilir, insanlarla ve çocuklarla iyi anlaşan tatlı bir köpek olarak geliştirildi. İnsanlarla arası iyi olan, koruyucu ve bekçi özelliğine sahip, çocuklarla çok iyi anlaşan bu eğlenceli köpekler kötü yetiştiricilerin de ilgisini çekti. Kötü yetiştiricilere onların sevgi dolu yanını değil de güçlü ve saldırgan yanları çekici geldi. Bu olumsuz gelişmeler sonrasında 1980’lerden itibaren Amerikan Pitbull Terrier ırkına ve bazı başka cins köpeklere türlerini kontrol etmek ve üretilmemesini engellemek için yasaklar getirildi. Bu cinse özgü yasalar yayınlandı. Kötü yetiştiriciler tarafından sahiplenilen, kanlı dövüşlerle ünlü olan bu ırk geçmişinden kurtulamadı. Ancak yasaklara rağmen geniş bir hayran kitlesi de olan Pitbull Terrier halk arasında hala daha popülerliğini korumaktadır. İyi eğitildiğinde ve yetiştirildiğine görev bilinci olan Amerikan Pitbull Terrier; savaş köpeği, arama-kurtarma köpeği ve K9 köpeği olarak koruyucu ve yardımcı bir ırk olarak karşınıza da çıkabilirler.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Amerikan Pitbull köpekleri kaslı, çevik ve orta büyüklüğe sahiptir. Tıknaz duruşuna ve boyuna rağmen çok güçlü ve çeviktir. Kısa, düz ve güçlü sırt bölgesi ve içe çekilmiş sıkı bir karnı vardır. Boyun bölgesi hafif kavisli ve kaslıdır. Boynu Pitbull’un omuzlarından kafasına doğru hiç kırışmadan direkt uzanır. Tüm bedeninde olduğu gibi omuzları da kaslı yapıdadır. Göğüs, geniş değildir. Göğüs yapısı kalın, esnek ve derindir.

Kafa

Amerikan Pitbull ırkının en güçlü ve karakteristik özelliğe sahip yerleri: kafası ve çenesidir. Kafatasının şekli diğer köpeklerden farklıdır. Baş geniş, çenesi ve elmacık kemikleri belirgindir. Kafası kalın ve güçlü boynunun üzerinde bedeniyle orantılı bir büyüklüğe sahiptir. Çenesi kaslı ve çok güçlüdür. Dişleri makas ısırığı şeklindedir ve jilet gibi keskindir. Geniş burun delikleriyle de iyi koku alırlar. Görünüşleri küçük olsa da büyük birçok köpekten daha güçlü ve kaslıdırlar. Güçlü çene ve ısırış kabiliyetiyle en güçlü köpekler arasında yer alırlar.

Kulaklar

American Pitbull Teriyer’ın kulakları orta büyüklüktedir. Kulaklarını sarkık ve dik olarak iki şekilde görebilirsiniz. Genellikle kesilerek dik yapıda olması sağlanmaktadır. Kulak kırpma işlemi isteğe bağlıdır, istemeyen yetiştiriciler yavru Pitbull’a kırpma işlemini uygulamaz. Kulak doğal haline bırakıldığında uç kısımları hafif aşağı doğru sarkık şekilde durmaktadır.

Gözler

Yuvarlak, birbirinden iyi ayrılmış gözleri vardır. Siyah, kahverengi,ela, kehribar gibi renkte gözlere sahiptir. ADBA ve UKC Pitbull ırkında nadirde olsa görülen mavi göz rengini, ırk stantlarına uygun bulmaz ve kabul etmemektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Pitbull köpeğinin bacaklarının ön kısmı düz, kalın ve yuvarlak kemik yapısına sahiptir. Arka bacaklar adaleli yapıdadır. Bilekleri, topukları güçlü ve diktir. Ayakları kavisli, sağlam ve vücuduna göre orta büyüklüktedir. Amerikan Pitbull’u doğuştan gelen çevikliğini, kendine güveneni ve zarafetini yansıtan yaylı bir yürüyüşe sahiptir.

Kuyruk

Pitbull’un kuyruğu dipten uca doğru incelmektedir ve vücuduna oranla kısa yapıya sahiptir. UKC veya ADBA tarafından kırpılmış, kenetlenmiş kuyruklar kabul edilmemektedir. Bu yüzden kırpma işlemi kuyruğa uygulanmamalıdır. Amerikan Pitbull Terrier’ın kuyruğu asla kıvrık ya da sırtta halka şeklinde durmamaktadır.

Tüy

Amerikan Pitbull Teriyeri'nin tüyleri kısa, parlak ve sert yapıdadır. Dokunulduğunda sıkı ve sert yapısı hissedilecektir. Düzenli taramanız, nemli bezle silmeniz ve banyo yaptırmanız temizlenmesini ve tüylerin parlak görünmesini sağlayacaktır.

Renk

Amerikan Pitbull Teriyeri her renkte ve desende kürke sahiptir. En çok karşılaşacağınız: kırmızı, mavi, kahverengi, gri, siyah, gümüş, krem, piled, sable, beyaz ve brindle renkleri ve renk tonları olacaktır. Zaman zaman görülen merle rengi ADBA ve UKC Amerikan Pitbull Terrier renk stantlarına uygun bulmamıştır.

Sıkça sorulan sorular

Sağlık kontrolleri takip edilen, bakımları düzenli yapılan ve sevgi dolu bir evde büyüyen Amerikan Pitbull Terrier’i ortalama 12- 16 yıl arasında yaşayabilmektedir.

Yetişkin Amerikan Pitbull Terrier’in ortalama ağırlığı 18- 32 kg, boyu ise 43- 48 cm aralığında değişiklik göstermektedir.

Dişilerin erkeklere göre daha küçük olduğu görülmektedir. Dişileri ağırlığı 18- 25 kg, boyu ise 43- 46 cm’dir. Erkek Pitbullu’un ağırlığı 25- 32 kg, boyu da 46- 48 cm arasındadır.

Kısa ve pürüzsüz kürke sahip olan Pitbull’lar çok fazla tüy dökmezler. Düzenli yapacağınız haftada 1-2 kez tarama ve fırçalama işlemiyle az olan dökülmeleri kontrol edebilirsiniz. Ayrıca vücudunu nemli bir bezle silerek de tüylerinin daha parlak olmasını sağlayabilirsiniz. Köpeğinizi sağlıklı beslerseniz ve düzenli bakım uygularsanız tüy dökme miktarı da azalmaktadır. O yüzden beslenmelerine gereken önem verilmelidir.

Kas gelişimleri, alerjen durumları sebebiyle yüksek kaliteli ve protein değeri içeren hazır mamaları veya ev yemeklerini tüketmeleri gerekmektedir. Ancak ev yiyecekleri günlük ihtiyacını karşılamaya yetersiz kalabileceği için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların orta ırk için olan yüksek kaliteli köpek mamasını tüketmeleri daha uygun olacaktır. Köpeğinizin yaşına, alerjen durumuna ve sevdiği içeriklere göre yüksek kaliteli yaş mama, kuru mama ve konserve ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Evet ev yemeği yiyebilirler ancak ne yedikleri ve ne kadar yedikleri çok önemlidir. Alerjen yapıları sebebiyle her ev yapımı gıdayı tüketmemeleri gerekir. Bu yüzden öncelikle köpeklerin tüketebileceği gıdaların neler olduğunu öğrenmelisiniz ve köpeğinizin yememesi gereken yiyecekleri kesinlikle tüketmemesini sağlamalısınız.

Amerikan Pitbullarının ev yemeklerinden, günlük almaları gereken besin ihtiyacını karşılaması biraz zordur. O yüzden önerilen hazır kuru mama ile beslenmesi ve haftada 1-2 kez ödül maması anlamında ev yemeği verilmesidir. Ev yemekleri, beslenme düzeni ve içeriğiyle ilgili daha fazla bilgi için veterinerinize danışmalısınız.

Dişi ve erkek Amerikan Pitbull Teriyeri köpeklerin çiftleşmesi için en ideal zaman 18. ay ve sonrasıdır. Erkek ya da dişi köpeklerin bir buçuk yaşını tamamladıktan sonra çiftleştiğinde hem kendileri hem de yavruları daha sağlıklı olacaktır. Köpeğinizin gelişimlerini düzgün tamamlaması için daha erken çiftleştirilmesi önerilmez.

Çok fazla bakıma ihtiyaç duymayan ve sahibini beden bakımı konusunda zorlamayan bir ırktır. Egzersiz ihtiyacı karşılandığında apartmanda uyumla yaşayabilen, çok tüy dökmeyen ve fazla banyoya ihtiyaç duymayan köpeklerdir. Soğuk havalara hassasiyeti vardır ve kışın bu havalarda köpek giysisi giydirmeniz yeterli olacaktır.

İyi bir lidere ihtiyaçları vardır. Herkesin yetiştirebileceği ve liderlik yapabileceği bir köpek değildir. O yüzden beden bakımlar kolay olsa da prensipli, taviz vermeyen iyi bir lider olamadığınız sürece köpeğin eğitimi sizi zorlayabilir.

Türkiye sınırları içerisinde Pitbull ırkı beslemek kanunlara göre yasaklanmıştır. Pitbull Terrier tehlike arz eden ırklar arasında sayılmış ve sahiplenmek, üretmek, satışı, takas etmek, sergilemek, hediye etmek yasaklanmıştır. Bu yüzden Amerikan Pitbull Teriyeri için bir fiyat aralığı belirtmemiz doğru olmayacaktır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yetişkin, sağlıklı dişi Amerikan Pitbull Teriyeri bir doğumda ortalama olarak 5- 20 arasında yavru dünyaya getirebilmektedir. Yavru sayısı annenin sağlığına, yaşına, çiftleştiği erkeğe ve kaçıncı doğumu olduğuna göre çeşitli etkenler ile değişiklik göstermektedir.

Amerikan Pitbull Teriyeri ırkının çok geniş bir renk aralığı vardır. Kırmızı, mavi, kahverengi, gri, siyah, gümüş, krem, piled, sable, beyaz ve brindle renkleri ve renk tonlarında görmeniz mümkündür. Ayrıca düz renk üzerinde benekleri ve desenleri olan Pitbull Teriyer’ler de vardır

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.