Boxer (Boksör) Özellikleri ve Bakımı

Boxer (Boksör) Resimleri
Boxer ırkı asil, zarif duruşun güç ve çeviklikle birleştiği bir aile köpeğidir. Kare orantılı, güçlü ve kaslı bedeni vardır. Geniş kafa, kırışık alın yapısı ve meraklı tatlı bakışları ile kendini fark ettiren bir güzelliğe sahiptir. Kısa ve parlak kürk yapısı, kendinden emin ve bir o kadar serbest adımlarıyla heyecanlı ve sevgi dolu bir ırktır. Boxer ırkı çalışan görev sahibi bir köpek olduğu için, bekçi köpeği olarak hizmet verdikleri de görülür.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma Köpeği, İşçi Köpeği, Koruma Köpeği
Ağırlık
22- 36 kg
Yükseklik
53- 63 cm
Aile
Mastiff, Bull, Çiftlik Köpeği
Menşei
Almanya
Menşei Tarihi
1800'ler
Yaşam Süresi
8 – 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Boxer köpeği heyecanlı, meraklı, oyuncu, sevdiklerine kendini adamış ve dışa dönük karakter özelliklerine sahiptir. Zeki, akıllı ve çevresinde olan şeylere karşı dikkatli bir köpektir. Bu cins, çalışkan ve iş köpekleri olarak insanlara yardımcı olmalarıyla da bilinir. Bunun yanında çok uyumlu bir köpek olarak, aktif bir aile için de mükemmel dost olurlar. Zaman zaman inatçı halleri görülür ancak yinede komutlara karşı duyarlı ve hassastırlar. Sahibinin sözünü dinlerler. Cesur yapıları ile zaman zaman farklı cins köpeklere karşı iddialı davranışlar sergileyebilirler. Ancak genel olarak aile köpekleri ve diğer evcil hayvanlar ile araları oldukça iyidir.

Boxer sahibi iseniz artık hayatınızın daha aktif ve hareketli bir dönemine girmişsiniz demektir. Aktif ve enerjik bir köpek olması sebebiyle sizinde hayatınızı hareketlendirecektir. Sevimli, cana yakın halleriyle bir köpek tarafından sevilmenin nasıl bir şey olduğunu size öğretecektir. Duygusal bir yapıları vardır, kırılgandırlar. Empati yetenekleri gelişmiştir, içinde bulunduğunuz ruh halini anladıkları görülür. Uyanık ve dikkatli halleri ile çevresindeki duyguları, olayları fark ederler. Kendinden emin, ağırbaşlı duruşa sahip olsalar da sahibinin bir tebessümü ve sıcak yaklaşımı ile sevimli hali ortaya çıkar.

Oyun oynamaktan çok mutlu olurlar. Çocuklarla iyi anlaşır ve oyun arkadaşı olmaya bayılırlar. Çocuklara yaklaşımları sabırlı, koruyucu, sevgi dolu ve hoşgörülüdür. Bu ırkın 3 yaşına gelene kadar da oyuncu yapıları ile kendisinin de hala yavru köpek olduğu bilinir. Üç yaşını tamamlayana kadar tamamen olgun kabul edilmediği için yavruluk dönemi en uzun süren köpek ırkları arasında yer alır. Yabancılara karşı daha dikkatli ve tedbirli yaklaşırlar. Koruma içgüdüleri gelişmiş olduğu için tanımadığı kişilere dost canlısı yaklaşmaz. Boksör köpekleri sıcak, samimi ve dost canlısı yanını tanıdığı insanlara gösterir. Bekçi ve aile koruyucusu görevini ciddiyetle yapar. Olası tehditlerde cesur davranarak ailesini ve evini korur. Bu köpeği saldırgan görebileceğiniz tek an o zamandır. Ailesine, sevdiklerine ve evine karşı bir tehdit olmazsa ve savunmasını gereken bir durumla karşılaşmazsa saldırgan davranışlar sergilemezler.

Eğitilebilir köpekler arasındadır. Eğitimi sırasında pek zorluk çıkarmaz ancak iyi bir lidere ihtiyaç duyar. İnatçı yapısı ile kendisi liderlik vasfını almak isteyebilir. Buna izin verilmemelidir. Sahibi ve diğer tanıdığı insanların komutlarına uyması gerektiği öğretilmelidir. Başkalarının sözünü dinlemediği zamanlar olsa bile esas sahibinin tek bir komutuyla durmayı bilmelidir. Bu köpeklere ilk verilmesi gereken eğitimlerden birisi çok fazla gürültü yapmamasını ve insanların üzerine atlamamasını öğretmektir. Fazla oyuncu oldukları için sevgilerini gösterirken aşırıya kaçabilirler. Buda zaman zaman insanları korkutabilir. İyi eğitilmiş Boxer köpeğini asker ve polis köpeği olarak çalışırken de görebilirsiniz. Yüksek zekâsıyla görev köpekleri olarak başarıyla birçok işi yaparlar.

Apartman yaşamına uyum sağladıkları görülür. İmkânınız varsa orta büyüklüğe sahip bahçeli bir evde yaşamak onlar için daha sağlıklıdır.  Bahçeli evde rahatça koşup oyun oynar ve sonrasında ailesiyle birlikte aynı evin içerisinde kalabilir.  Bu ırkın ısı hassasiyetleri olduğu için ve sıcak havalarda hızlıca ısınır ve soğuk havalarda çabuk üşürler. Bu yüzden ev hayatında daha sağlıklı yaşadıkları görülür ve her zaman bahçede sokakta kalamazlar.  Apartman yaşamında ise en dikkat edilmesi gereken ve uyum sürecini tamamlayan şey Boxer köpeğinin egzersiz ihtiyacını karşılamaktır.

Boxer aktif bir ırk olduğu için, aktif yaşam süren kişilerle mükemmel bir arkadaşlık kurar. Her gün egzersiz yapması gereklidir. Sevdikleri veya sahibiyle aktivite, yürüyüş ve koşu yapmak hem sağlıkları için önemlidir hem de bu etkinlikler onları çok mutlu eder. Soğuk havalara karşı hassasiyetleri vardır. Kısa tüylü yapıları onları soğuktan çok koruyamaz bu yüzden egzersiz yapılacak zamanlar havaya göre ayarlanmalıdır. Sosyalleşmek, insanlarla etkileşim kurmak Boxer için bir gerekliliktir. Yeterli sosyalleşemediklerinde sahibine karşı hep sevgiyle bağlı kalsa da, çevresindeki hayvanlara ve insanlara karşı agresif davranışlarda bulunabilirler. O yüzden köpeğinizin sosyalleşmesine imkan sağlamalı, ona gün içerisinde belli bir zaman ayırmalısınız. Boxer ırkının birçok köpek ırkına göre yaşam sürelerinin biraz daha kısa olduğu bilinir ve yaşadıkları süre boyunca sevdiklerine, size karşı sonsuz sevgisini gösterecektir.

Tarih

Boxer ırkının ataları, MÖ 2.500’e Asur imparatorluğunun savaş köpeklerine kadar uzanır.  Boxer, günümüzde var olmayan iki orta Avrupa köpek cinsinden Danzige Bullenbeisser ve daha küçük Brabenter Bullenbeiser (Bulldog) türemiştir. Bullenbeiser, boğa ısıran anlamına gelmektedir ve bu köpekler büyük avları kovalamak için kullanılmıştır. Avlanma sırasında çevik yapılı, geniş, güçlü bir çenesi ve girintili bir burnu olan bir köpek gerekiyordu. Sonunda ortaya bu ırk çıkmıştır. İngiltere’de, Bulldog ırkı spor için tercih edilen cins iken, Almanya’da büyük mastiff soyundan gelen Bullenbeisser köpekler kullanılmıştır.

Orta çağda Bullenbeisser, soylu insanlar tarafından ayı, bizon, geyik ve yaban domuzu gibi hayvanları arazilerde avlamak, yakalamak için kullanıldı. Bu soylular arasında bir gelenek ve eğlence halini almıştı. Bu işte başarılı olmalarıyla Almanya’nın gözde büyük avcıları oldular. 1800’lerin başında, Alman eyaletlerinde siyasi durumlarda değişiklik yaşandı ve soylular gözden düştü. Soyluların büyük mülkleri parçalandı ve yaban domuzu avı geleneği sona ermek zorunda kaldı. 1865’te Geniş mülklerde başarıyla avcılık yapan güçlü Bullenbeisser de artık işsizdi. Sonradan bu ırk çiftçilerin ve kasapların sığırlarını sürmek için kullanıldı.

1830’larda Alman köpek yetiştiricileri, Bullenbeiser’larını büyüklüğü için mastiff tipi köpekler, dayanıklılıkları için teriyerler ve son olarak Bulldog’larla çaprazlayarak yeni bir tür yaratmak için çaba gösterdiler. Sonuç, aerodinamik bir gövde yapısına, güçlü bir tutuşa sahip sert ve çevik bir köpek oldu. 1895 yılında çaprazlamalar ile birlikte yeni bir cins olan daha zarif ve daha modern bir köpek “Boxer” ortaya çıktı. Boxer adının kökeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak Alman Boxl’den türetilmiş olması muhtemeldir. Ön pençelerini oyun oynarken, kendini savunurken kullanım şeklinde dolayı boks dövüş şeklini çağrıştırdığı da ifade edilir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Boxer ırkı güçlü ve kompakt gövdeye sahiptir. Başı vücudu ile orantılı, namlu kısa ve küt yapıda olup belirgin bir duruşa sahiptir. Boyun, gerdan bölgesi olmadan yuvarlak, kaslı ve güçlü bir yapıdadır. Genel olarak oldukça dayanıklı, güçlü ve kaslı bir bedene sahiptir.

Kafa

Boksör köpeğinin kısa, geniş kafa yapısı vardır. Küt namlusu, uzun burnu ve büyük burun deliklerine sahiptir. Yüz bölgesinin, burun ve göz çevresi gibi alanların neredeyse çoğu siyah renktedir. Sadece hafif kırışık alnının bir kısmı açık renkte olur. Çene yapısı güçlü, kaslı ve ezici yapıdadır. Büyük dudakları, kare şeklindeki çenesi ve üst çenesinin hafif önüne çıkan alt çene yapısı ile tanınır. Dişleri güçlü ve kesicidir. Vücudu ile orantılı bir kafa yapısına sahiptir. Fazla salya akıtmalarıyla da bilinen Boksör köpeğinin Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek kadar uzun olan bir dili vardır.

Kulaklar

Boxer ırkının kulak yapısı baş üzerinde birbirine orantılı uzaklıkta yüksek, dik şekilde durur. Kulakların kırpılmış veya doğal bırakıldığında farklı iki yapıda olduğu bilinir. Kırpılmış olan kulakların bir noktaya kadar sivrildiği ve bu duruş için köpeğin kulağına müdahale edildiği bilinir. Bu kırpma işlemi yapılmadığında, kulaklar doğal haline bırakıldığında ince, başa yakın duran, öne düşen ve sarkık yapıdadır.

Gözler

Boxer ırkının şişkin yanakları, yüzündeki kırışıklıkları ve yuvarlak gözleri ile dikkat çeken bir tatlılıkları vardır. Yüzündeki heyecanlı ve şaşkın ifadesiyle birlikte, Boksör’ün bakışlarını tamamlayan iri kahverengi gözleridir. Bu köpeklerin gözlerindeki bakışlar her zaman dikkatli ve uyanık bir ifadededir. İsteklerini yaptırmak için sahiplerini o güzel bakışlarıyla etkilemeye çalışırlar.

Bacaklar ve Ayaklar

Boksör köpeği kaslı ön bacakları, düz ve paralel yapıdadır. Arka bacakları öne göre daha iyi kaslıdır. Boxer köpeğinin ön patilerini neredeyse her şey için kullandığı görülür. Ön patileri üzerinde zıplamayı, patilerini sanki boks yapıyormuş gibi kullanmayı çok iyi bilirler. Ayaklarını kendi oyuncu yapılarına eşlik edecek gibi kullanırlar. Köpeğin adının da vücudunu arka ayakları üzerinde dikerek ve ön patilerinin üzerinde zıplayarak boks yapıyor gibi kullanışından geldiği ifade edilir.

Kuyruk

Boksör ırkının kuyruk yapısı yüksekte durur ve genellikle demirlenir. Tıpkı kulak yapısında olduğu gibi bu ırkın kuyruğunu da kırpan ve doğal bırakan yetiştiriciler vardır. Doğal yapıdaki kuyruğu uzun iken, kesilen kuyruğu ufak ve dik şekilde konumlanır. Kesim işlemi Avrupa'nın birçok bölgesinde yasa dışı ilan edilmiş ve yasaklanmıştır.

Tüy

Boxer köpeği kısa, şık, pürüzsüz ve parlak kürke sahiptir. İnce tüylere sahip olan Boksör ısı hassasiyeti sebebiyle çok sıcak ve çok soğuk havalarda rahat edemez. Tüylerinin rengi kırmızı, açık veya koyu kırmızı tonlarında ya da açık kahverengi ile koyu kahverengi olabilir.

Renk

İki farklı kürk rengine sahiptir. Brindle veya kahverengiyle birlikte beyaz lekeler bu ırkın kabul edilmiş ana renkleridir. Kahverengi kendi içerisinde açık bronz renkten başlayarak kırmızımsı kahverengiye kadar farklı ton çeşitlerinde olabilir. Brindle renk çeşidinde kahverengi arka plan üzerinde kaplanlardaki gibi çarpıcı siyah çizgi geçişleri, desenleri görülür. Boksör ırkında görülen beyaz lekeler genellikle karnın veya bacaklarının üzerinde geçişler şeklinde görülür. Köpeğin genel renginin üçte birinden fazla beyaz renk olmaması gerekir. Beyaz renk Boksör’ün boyun veya yüz bölgesine kadar ulaşıyorsa, rengi parlak kahverengi veya parlak çizgili olarak tanımlanır. Beyaz lekeleri bulunmayan versiyonlarına sade Boxer denir. Yüz bölgesinde siyah maskeleri, bazen burun üzerinden geçen beyaz bir şerit veya ağzından gözlerinin altına, arasına kadar gelen beyaz alev görümüne sahip olan tüyler olabilir. Bu köpekler siyah kürk rengi geni taşımadıkları için tamamen simsiyah Boksör görme ihtimaliniz yoktur. Ancak beyaz Boksör görmeniz mümkündür. Bunlar albino değildir, renkleri mutasyon sonucu oluşmamıştır. Beyaz renkte de Boxer ırkının orjinal rengidir. Vücudunun %75’i beyaz kürkle kaplıdır, bu köpeklerin fazla beyaz oldukları için güneşte yanma, cilt kanseri ve sağırlık gibi sağlık sorunlarına eğilimi yüksektir. Bilinçli ırk yetiştiricileri bu sağlık sorunundan dolayı bu genlerin yeni yavrulara geçmesini istemezler, bu yüzden beyaz Boksörlerin çiftleştirilmesine pek onay vermezler.

Sıkça sorulan sorular

Boksör ırkının yaşam süresi genel bir ortalamaya göre 8 – 12 yıl arasındadır. 10. yıldan sonra sağlık taramaları ile olası hastalıklara önlem almanız gerekebilir.

Boksör ırkı yavruluk döneminden neredeyse 3 yaşında çıkan, oyuncu köpeklerdir. Enerjik yapıya sahip olmalarından dolayı pek fazla kilo sorunu yaşamazlar. Yemeğe çok düşkün oldukları için öğün kontrolü her yaşta önemlidir.

Dişi ve erkek ortalama ağırlıkları 22- 36 kilogram, boy ise 53- 63 cm’dir. Erkeklerin en fazla ağırlığı 35 kg ve boyu 64 cm iken dişilerin 30 kg civarında bir ağırlığa ve 59 cm boya eriştikleri görülür.

Her köpek gibi tüy döktükleri görülür. Ancak kısa tüyleri sebebiyle uzun ve yoğun tüylere sahip ırklara göre daha az dökerler. Haftalık ve aylık tüy bakımlarını yaptığınız sürece dökülmelerin daha az olduğunu görebilirsiniz. Köpeğinizin tükettiği yiyecekler, aldığı vitaminlerde dökülmeyi azaltabilir ya da arttırabilir.

Sağlıklı yaşamaları, şişkinlik ve mide sorunu çekmemeleri için kaliteli yetişkin köpek mamaları tüketmeleri önerilir. Yemek yemeyi çok sevdikleri ve tat konusundan iyi anladıkları için onun yapısına, yaşına uygun ürünler arasından tadına göre seçim yapmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için önerebileceğimiz yüksek kaliteli köpek mama markaları; Royal Canin, Proplan, Acana ,Hills ,N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care arasından tercih yapabilirsiniz.

Evet ev yemeği yiyebilirler. Ancak sağlıkları açısından vitamin, protein değerleri yüksek olan orta ırk için uygun kaliteli köpek maması yemesi daha uygun olacaktır. Ev yemeği tüketmesi konusunda neleri yemesi ve yememesi gerektiğini araştırmalısınız. Yiyeceklerin bünyesine ağır gelerek sindirim sorunu yaşatma ihtimali vardır. Beslenme konusunda sorularınız var ise veterinerinize danışarak yol almanızı öneririz.

İlk kızan dönemine 16 aydan itibaren girdikleri görülür. İdeal çiftleşme zamanı da 18. Aydan sonra olmalıdır. Kızan süresi 16- 19 gün sürer, bu zaman çiftleştirmek için idealdir. Ancak bu ırk yavruluktan geç çıktığı için gelişim süreci incelenmeli ve üreme planı gelişimi tamamlandıysa, yavruluk dönemi bittiyse gerçekleştirilmelidir.

Boksör ırkı kısa ve sık tüylere sahiptir. Haftada 1- 2 kez tarandığı sürece tüy dökme miktarında azalmalar görülür. Tüy dökülmeleri zaman zaman yoğunlaşabilir ancak düzenli bakım ve sık fırçalama ile bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. Alerjik yapıları sebebiyle ne yedikleri, içtikleri de dökülmeleri etkileyecektir. Bakım işlemleri sırasında genellikle sahibinin işlemi yapmasını sakince bekler. Banyo ihtiyaçları azdır. Uyumlu bir köpek olduğu için sahibini bakımı konusunda pek zorlamaz

Boksör ırkının fiyat aralığını belirleyen en önemli özelliği fiziki görümünü albenili yapısıdır. Yavru Boksör köpeğinde öncelikli olarak yüz görünümü, tatlılığı ve sevimliliği gelmektedir. Alacak olan kişinin bu bakışla köpeklere baktığı görülmektedir.

Boxer köpek fiyatları 3000 TL ile 6000 TL arasında değişkenliği göstermektedir. Bu fiyat aralığının satan kişiye, yere göre artması ya da azalması mümkündür.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi Boxerlar bir doğumda dünyaya 5 ila 8 yavru getirebilirler. Kaç yavrunun doğacağı dişinin gebelik sürecine, yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Yeni doğum yapan Boksör’ün yavrusuyla kurduğu bağ çok güçlüdür. Annelik duygusu yüksek olan bir ırktır.

Boxer ırkının Brindle veya kahverengiyle birlikte beyaz lekeler bu ırkın kabul edilmiş ana renkleridir. Lekeli, desenli açık kahverengiyle birlikte beyazlar ve yüz bölgesinde siyah maske vardır. Renk kombinasyonu ise siyah-beyaz, açık kahve-beyaz, kırmızı tonları, kırmızı-beyaz-şeklinde ifade edilebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.