Morkie küçük bir köpektir ve kucak köpeği olarak da bilinir. Arkadaş canlısı, dışa dönük, eğlenceli, kendine güvenen, bazen de şımarık ve inatçı karakter özellikleriyle hayatınızda yer alır. Ailesine ve sevdiklerine karşı bağlılığı çok yüksektir. Zaman zaman sahibine karşı olan yüksek sevgisiyle, onları başka insanlardan kıskandıkları da görülebilir. İlgi görmekten çok hoşlanırlar ve sürekli ilgi gösterseniz bu onları sıkmaz hatta ekstra mutlu eder.
Küçük yapısına karşın oldukça enerjik ve hareketlidir. Sahibiyle birlikte oyun oynamaktan, yürüyüşe çıkmaktan ve açık havada olmaktan çok mutlu olurlar. Küçük köpek ırkları arasında yer aldığı için, orta ve büyük köpeklere göre daha çabuk yoruldukları görülür. Bu yüzden enerji ve hareketli olduğunu düşünerek haddinden fazla egzersiz yaptırmaya çalışmayınız. Günlük oyun ve genel ihtiyaçlarının karşılanması onlar için yeterlidir. Yoruldukları zaman Morkie, uyumaktan da zevk alır ve onlara bu imkanı sağlamanız gerekir.
Sahibini mamasını zamanlı verdiğinde, yeterli ilgiyi ve sevgiyi gösterdiğinde yani genel olarak ihtiyaçları karşılandığında sahibini çok fazla rahatsız etmeyen bir kucak köpeğidir. Hafif ve ufak olduğu için sahibini kucağında da kolaylıkla taşıyabilir ve sevebilir.
Morkie sevgisini çok kolay şekilde çevresine yansıtabilmektedir. Mutlu olduğunda sahibine yanaşır, kendisini sevdirir ve sahibini sever. Huzursuz ve mutsuz olduğunun da ya da evde uzun süre yalnız kaldığında sıkıldığını havlayarak, eşyalara ve çevresine zarar vererek ifade edebilir. Morkie ırkı yalnız kalmayı sevmez. Bu yüzden bu ırkı sahiplenmeyi düşünüyorsanız sabit bir ev düzeniniz olmalıdır ya da seyahatleriniz de köpeğinizi de götürmeniz gerekir. Götürmeniz mümkün olmayacaksa uzun süreli ayrılık sebebiyle Morkie’de kaygı bozukluğu ve ayrılık korkusu gibi uzun süre yalnız kalmasına bağlı olarak bozuklukları görebilirsiniz.
Ailesiyle birlikte uyumlu ve mutlu yaşayan Morkie, köpekler, diğer evcil hayvanlar ve çocuklarla da oldukça iyi anlaşır. Arkadaşlık ilişkisi kurmak Morkie için çok önemlidir. Birlikte büyüdüğü ailesindeki diğer köpeklerle ve diğer evcil hayvanlarla erken aşamada sosyalleştirme eğitimi aldığı sürece iyi bir arkadaşlık kurar. Yabancı kişilere karşı iletişimi öncelikle şüphecidir. Yabancı birinin eve, ailesine yaklaştığını havlayarak bildirir. Sahibinin tanıdığı ve köpeğiyle tanıştırdığı kişilere güven duyduktan sonra iletişimi ve arkadaşlığı gelişir.
Çocuklarla uyum sorunu yaşamaz ve oyun oynamaya bayılırlar. Çocuklarla birlikte açık alanda top oynamak, koşmak farklı aktivitelerde yer almak hem fiziksel hem de zihinsel olarak aktif olmasını sağlar. Ancak çok küçük, yaramaz ve yerinde durmayan çocuğunuz varsa Morkie köpeğiyle birlikte yalnız kalması önerilmez. Morkie küçük bir köpek olduğu için küçük çocukların istemeden, oyun sırasında zarar vermesi mümkündür. Zarar gören Morkie’de ister istemez kendini savunmak için havlayabilir ve ısırma girişiminde bulunabilir. Bu yüzden Morkie küçük, yaramaz çocuğunuzla sosyalleşirken gözetiminiz altında olmasına özen göstermelisiniz. Böyle davranışların da görülmemesi için köpeğinizi erken aşamada sosyalleştirmenizde önemlidir. Çocuk dostu köpekler arasında yer alan Morkie, çocuklarla iyi iletişimi ve arkadaşlığıyla çocuklu ailelerin önde gelen tercihleri arasında yer alır.
Morkie oldukça akıllı ve zeki bir köpektir. Yavru iken sahiplenip sosyalleştirme ve itaat eğitimi verdiğinizde diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşırlar. Eğitimi genel olarak kolaydır. Sahibine karşı sadık olması ve sahibini mutlu etmeye istekli yapısı eğitimini olumlu etkiler. Küçük boyutuna rağmen, ailesini ve sahibini korumak için gerektiğinde hamle yapmaktan çekinmez. Hatta zaman zaman kendinden büyük köpeklere bile kafa tutacak cesarete sahiptirler. İyi bir gözlem yetenekleri vardır. Çevresinde olan biten şeyleri takip ederek, hafızasında yüzleri ve olayları tutar. Aklında yer eden olaylar sebebiyle insanlara ya da hayvanlara karşı sevdiklerini korudukları görülür.
Apartman yaşamına kolaylıkla uyum sağlayabilen bir köpek cinsidir. Morkie cinsinin dışarıda, sokakta yaşaması mümkün değildir. Yaşamları için en ideal ortam orta büyüklükteki evler ve apartman daireleridir. Narin, zarif ve küçük bedenleriyle dışarıdaki yaşama adapte olmaları ve orada yaşamaları zordur. Sıcak bir evde, günlük ihtiyaçları karşılanarak, dışarıya oyun oynamaya ve yürüyüşe çıkararak sorun yaşamadan bakabilirsiniz. Uzun süre evde yalnız kaldıklarında havladıkları görülür. Ancak bu durumu eğitim vererek ve sizin belli bir süre sonra eve geleceğinizi deneyimleyerek öğrenmesini sağlayarak aşabilirsiniz.
Morkie köpek cinsi Malta( Maltese) ve Yorkshire köpek ırklarının çaprazlanması sonucunda ortaya çıkmıştır. Morkie cinsi, eski bir köpek ırkı değildir. 1990’lı yıllarda Kuzey Amerika kökenli Morkie köpeği köpek tasarım işleriyle ilgilenen bazı köpek yetiştiricilerinin tasarım özellikleri sebebiyle seçtikleri Yorkshire ve Malta köpeğini çiftleştirmeleriyle oluşmuştur.
Bu çiftleşme sonucunda, birbirinden tatlı ve oyuncu köpekler ortaya çıktı. Birçok insan bu küçük yavru köpekleri çok sevmiş ve ilgi görmeye başlamıştı. Zamanla daha da popüler olmuş, Morkie ismini almıştı. Ayrıca ebeveynlerine olan benzerliğiyle Morkshire Terriers veya Malkis olarak isimler aldığı da duyulmuştu.
Ebeveynleriyle olan benzerliği sadece aldığı isimlerle kalmamıştır. Morkie, birçok olağanüstü özelliği olan, iki farklı ırkın uyumlu birleşimidir. Farklı huyları, karakterini ve fiziksel yapısını anlamanın en iyi yolu ebeveynlere bakmaktır. Morkie köpekleri Maltese ve Yorkshire ırkı gibi kucak köpeğidir. Yorkshire Teriyerlerinin alıngan, ilgi odağı olmayı seven, şımarık ve sevgi dolu karakter özelliklerini küçük Morkie ırkında da görmekteyiz. Teriyer olmasının getirdiği, bekçilik ve gözlem yeteneğine sahipler. Malta ırkının da canlı, zeki ve sevgi dolu özelliklerini karakterinde barındırır. Morkie ırkının güvenirliği ve korkusuzluğu da ebeveyninin taşıdığı özelliklerdendir. Malta ırkı gibi Morkie de yaramaz, hırçın ve küçük çocuklara karşı sabırsızdır ve arası çok iyi değildir. Genel olarak ebeveynleri gibi dışa dönük, arkadaş canlısı karakter özelliklerini taşılar. Küçük boyutları, güzel tüyleri ve görünümleriyle de fiziksel özelliklerini devam ettirirler.
Küçük, fazla tüy dökmeyen ve sadık bir ev köpeği olmasıyla ilgi görmüştür. Küçük köpek cinslerinden sahiplenmek isteyen insanların genel olarak tüm aradığı özellikleri barındırmasıyla ilgi çekmiştir. Öncelikle Amerika’da popüler bir ırk olmuş, sonra da Dünya genelinde tanınmaya başlamıştır. 20 yıl öncesinden günümüze insanların ilgisini çekmeyi başarmıştır.
Tarihi çok eskiye dayanmayan Morkie köpek cinsi, Amerikan Kennel Kulübü tarafından henüz tanınmamıştır. Bu yüzden AKC’nin düzenlediği etkinliklere katılamaz ve AKC kaydı olan köpek cinslerine karşı rekabet edemezler. Ancak buna rağmen sevimli, güzel dış görünüşü ve iyi karakter özellikleriyle yetiştirilmeye ve üretilmeye devam edilir.
Morkie küçük bedenli, minyon bir yavru köpektir. Kompakt yapılı gövdesi, güçlü ve dayanıklı bedeni vardır. Boyun ve sırt yapısı oldukça zayıftır. Kaslı ve kısa uzuvlara sahiptir. Boyu 15 ila 26 santimetre arasından değişiklik gösteren, sağlıklı bir minyon türdür. Kilosunun da boyu ile orantılı olması gereklidir. Kısa ve küçük ise kilosunun az olması gereklidir. Dişiler boy ve ağırlık aralığının en alt limitinde, erkekler ise üst limitindedir.
Morkie köpeğinin kafası, küçük bedenleriyle orantılı büyüklükte ve yuvarlak yapıdadır. Küçük, yuvarlak burunları siyah renklidir. Küçük bedeniyle orantılı uzunlukta ağza sahiptir.
Morkie köpeğinin kulakları başın iki yanında aşağı doğru sarkık, düşük şekildedir. İçe doğru kapalı olan uzun kulakları, baş bölgesindeki ve kulakların üzerinde yer alan yoğun tüylerle korunur. Heyecanlandıklarında, korktuklarında ya da tedirgin olduklarında kulaklarını yukarıya kalkmış şekilde görebilirsiniz.
Morkie köpeğinin yuvarlak, belirgin ve badem şeklindeki koyu renk gözleri vardır. Göz rengi siyah ve kahverengi gibi koyu renklerdir. Tatlı görünümleri, sevimli ve içten bakışlarıyla birleşir. İri gözlere sahip olan Morkie köpek ırkının gözleri badem görünümüne sahiptir.
Morkie köpeklerinin bacakları incedir ve önden baktığınız zaman bacaklarının düz olması gerekir. Yere düz basan Morkie köpeklerinin bacakları hafif tüylüdür ve patilerinde uzun tüyler görülür. Morkie ırkının hem dişi hem de erkeklerinin bedenleri, yükseklikleri küçüktür. Erkekleri dişilerine göre daha boylu olsa da minyon köpekler arasında yer alırlar.
Morkie köpeklerinin kuyruk yapısı çok uzun değildir. Vücudu ile orantılı olacak şekilde orta uzunlukta ve kalınlıkta kuyruğa sahiptir. Hafif bir kıvrıma sahip olan kuyrukları uzun tüylerle kaplıdır.
Morkie köpeklerinin tüyleri uzun, düz, yumuşak, ince ve ipeksi yapıdadır. Uzun, ince saçları, parlak ve gösterişli muhteşem kürküyle dikkatleri üzerine çeker. Yoğun tüy tabakası, köpeğin beden ısısını korumak için termal koruma görevi gören ek yüne benzer bir kaplamaya sahiptir. Oldukça az dökülen tüyleri ve hipoalerjenik yapıda olmasıyla alerji hastalarına rahatsızlık vermeyecek özelliktedir.
Morkie köpeğinin uzun, parlak, yumuşak ve muhteşem kürkü çeşitli renk ve tonlarına sahiptir. En çok karşılaşılan Morkie kürkü; siyah, kahverengi, beyaz ve ten renk ve tonlarındadır. Bu rengin Morkie cinsinin ebeveyni olan Yorkshire Terrier ve Malta cinslerinden geldiği düşünülür. Kürk renklerinin farklı olması, her yavrunun bireysel ve benzersiz görünmesini sağlamaktadır. Genellikle görülen renklerin yanında sarı, siyah, bronz, beyaz, siyah ve beyazın karşımı ve koyu renk tonları olmak üzere daha farklı renk ve tonlarda da olmaktadır. Morkie köpeklerini seven kişiler bu farklı kürk renklerine hayranlık duyarlar. Morkie köpek cinsinin belli bir ırk standardı olmadığı için tüm renkler, köpek severler tarafından eşit olarak ilgi görür ve sevilir.
Morkie bakımları yapıldığı ve sağlıklı olduğu sürece ortalama yaşam süresi 13-15 yıl arasındadır. Bazı Morkie köpeklerinin 17 yıla kadar yaşadığı görülmektedir.
Morkie köpek cinsinin ideal ağırlığı 2 – 6 kg ve yüksekliği de 15- 26 cm aralığında olmalıdır. Küçük bir vücuda sahip oldukları için boy ve kilosu birbirine orantılı olmalıdır. Fazla kilo alması engellenmelidir. Dişiler, erkeklere göre daha küçüktür.
Morkie uzun ve yoğun tüylerine rağmen, çok fazla tüy dökmedikleri görülür. Tüylerine uygulanacak haftalık, günlük tarama ve fırçalama işlemleriyle dökülmeleri daha da azaltabilirsiniz. Hipoalerjenik tüy özelliği ile hayvan tüylerine alerjisi olan kişilere, diğer köpek tüyleri kadar rahatsızlık vermez.
Küçük köpek ırkları arasında yer alan Morkie Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yüksek kaliteli ve proteinli besleyici köpek mamalarını güvenle tüketebilir.
Ev yemeği yiyebilirler, yedikleri konusunda secici davranırlar. Sevdikleri yiyecekleri ise küçük bedenlerine rağmen fazla fazla yemeğe çalışabilirler. O yüzden beslenmelerinde öğün, porsiyon ve kalori kontrolü yapılmalıdır. Ev yemeklerinden çok fazla yemesi engellenmelidir. Ödül maması gibi az, tadımlık olacak şekilde ev yemeği verilebilir. Ancak kesinlikle sadece ev yemekleri ile beslenmemelidir.
Küçük boyutta bir köpek olduğu için gelişimi tamamlanmadan önce çiftleştirilmemelidir. Çiftleştirilmek için en ideal zaman 18. Aydan sonrası olarak düşünülebilir.
Morkie bakımı zor olmayan ancak düzenli yapılması gereken bir köpektir. Tüy bakımı, haftada 3-4 kez tarama ve fırçalama işlemi olarak yapmanız gereklidir. Tüylerinin belli aralıklarla, uzamaya bağlı olarak kesilmesi gerekir. Göz, kulak, tırnak, burun, ağız ve diş sağlığı da yapılacak küçük bakımlardandır. Tüm bunların düzenli olarak yapılması sağlıklı bir yaşam sürmesini destekleyecektir.
Morkie köpek cinsi cinsiyetine, tüy rengine, yaşına, eğitimine ve şecere durumuna göre farklı fiyatlarda satılmaktadır. Morkie yavrusunun fiyatı belli değişkenlere göre değişse de yaklaşık 1.500-4.000 TL aralığındadır. Her geçen gün popülerliğinin artması bazı fırsatçıların daha yüksek ya da daha ucuz fiyata bu köpekleri satmasına neden olur. O yüzden Morkie köpek yavrusunu düşük fiyattan satan kişilerle karşılaşırsanız, bu köpeklerin bazı sağlık sorunlarının olması mümkündür.
Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Sağlıklı dişi Morkie küçük bedeni olduğu için bir doğumda ortalama 2 ila 5 yavru dünyaya getirebilir. Bu sayı dişinin sağlığına, kaçıncı doğumu olduğuna, çiftleştiği erkek köpeğin sağlık durumuna ve daha farklı sebeplere bağlı olarak değişiklik gösterir. Küçük köpek cinsleri arasında olduğu için doğum süreçleri ve gerekirse doğumlar veteriner kontrolünde olmalıdır.
Morkie köpeğinin uzun, parlak, yumuşak ve muhteşem kürkü çeşitli renk ve tonlarına sahiptir. En çok karşılaşılan Morkie kürkü; siyah, kahverengi, beyaz ve ten renk ve tonlarındadır. Bu rengin Morkie cinsinin ebeveyni olan Yorkshire Terrier ve Malta cinslerinden geldiği düşünülür.
Kürk renklerinin farklı olması, her yavrunun bireysel ve benzersiz görünmesini sağlamaktadır. Genellikle görülen renklerin yanında sarı, siyah, bronz, beyaz, siyah ve beyazın karşımı ve koyu renk tonları olmak üzere daha farklı renk ve tonlarda da olmaktadır. Morkie köpeklerini seven kişiler bu farklı kürk renklerine hayranlık duyarlar. Morkie köpek cinsinin belli bir ırk standardı olmadığı için tüm renkler, köpek severler tarafından eşit olarak ilgi görür ve sevilir.
Sahiplenmek istiyorum hemde çok daha önce bu kadar cok istrmedim birşeyi