Yavru köpek eğitimi hakkında bilinmesi gerekenler- 8 önemli konu

16 Mart 2022
1822
Yavru köpek eğitimi hakkında bilinmesi gerekenler- 8 önemli konu

Yavru bir köpek sahibi olarak hayata adeta yeni bir başlangıç yapmaya karar vermiş oluruz. Diğer yandan büyük bir sorumluluk aldığımızın da farkındayızdır. Çünkü patili dost sahibi olmak evin huzur ve neşesini arttırırken aile hayatına yeni kurallar getirir. Her evin kuralları minik bir yavru köpek ile değişebilir ya da artabilir. Elbette patili dostumuz da bu kurallardan payını alacaktır. Ancak kuralları her iki tarafında hayatına eklemesi için yavru köpeğin eğitilmesi gerekir. Yavru köpek eğitimi hakkında bilinmesi gerekenler oldukça fazladır. Aralarından öncelikli olanlarını ele alarak 8 başlık hâlinde hazırladık. Zamanla her birine sahip olacak ve aranızdaki iletişim gücü sayesinde zor gelen kısımları tek tek eleyeceğinize eminiz.

Isırmayı önleyin ve izin vermeyin

Köpekler familyası ile oyun oynarken ya da kendilerini ifade ederken birbirlerine şiddet içeren tavırlar sergilerler. Küçük ısırıklar onlar için uyarı ya da oyun anlamına gelir. Bu nedenle ısırma konusuna yönelmeli ve yavru köpek eğitimi için ilk adımı atmalısınız.  Patili dostunuz sizinle oyun oynarken sizi ısırırsa yapmanız gerekenler;

  • Oyunu bırakmak.
  • İlgiyi kesmek.
  • Çiğneme oyuncakları almak.
  • Asla ceza vermemek ya da bağırmamaktır.

Isırma konusunda tepki görmeyen köpek yavruları, yanlış yapmadıklarını anlamadıkları için bu tavırları devam ettirirler. Bu nedenle kendilerine tehdit olarak gördükleri herhangi bir olay karşısında aile üyelerinden birini ya da bir yabancıyı ısırabilirler. Sorunları erkenden önlemek ve başınızın belaya girmesini engellemek için ısırma konusunda taviz vermemelisiniz. Tepkiniz belirttiğimiz gibi patili dostunuza olan ilgiyi kesmek ve oyunu bırakmak olmalıdır. Bazı köpek sahipleri onları ısırma konusunda eğitirler. Ki bu eğitim tam ters yönde olarak ısırmaları içindir. Bunu asla tavsiye etmiyoruz. Onlar zeki canlılardır ve tehdit hissettiklerinde havlamaları gerektiğini bilirler. Ayrıca ısırmaları gerekmez.

Sosyalleşmesini sağlayın

yavru köpek eğitimi

Kedi sahipleri için çok fazla bahçe ya da park gezisi gerekmez. Çünkü birçok kedi türü sadece evde yaşayarak bile zaman geçirebilir. Kısa yürüyüşler onlar için kafidir. Bazıları bunu dahi istemez. Ancak köpekler farklıdır. Onların dışarı çıkması, etrafa kendi kokularını bırakması ve enerjilerini atması gerekir. Birçok köpek cinsi günlük yürüyüşünü yapmadığında sahiplerine sorunlar çıkartır. Ne yazık ki bu nedenle hayatını yoğun geçiren köpek severler, bir patili dost sahibi olamaz.

Yavru bir köpek sahibi olmak, birçok konuda öğretmen olmak, demektir. Yavru köpek eğitimi için ısırma ile birlikte sosyalleştirme konusuna değinmek gerekir. Çünkü asosyal olan köpekler, eve bir yabancı geldiğinde nasıl davranacağını bilemez. Park yürüyüşlerinde sahiplerini zorlar. Herhangi birini gördüklerinde çok fazla havlar ve bu davranışların hepsi belirttiğimiz gibi sadece sahipleri için değil yakınlarda oturan herkes için olumsuz olarak geri döner.

Köpekler farklı parklarda gezmeli, farklı insanları görmeli ve farklı köpeklerle tanışmalı. Veteriner kontrollerinde ya da bakım işlemlerinde asosyal olan köpekler büyük sorunlar çıkartır. Bunu önlemek için karma aşıları tamamlanan köpeklerin her farklılığı tatması gerekir. Köpeğinizin beyin gelişimi de sosyalleşmesi ile birlikte gelişecektir.

Sıçrama eğitimi verin

Yavru köpeklerin en sevimli yanlarından biri sıçramalarıdır. Minik patileri üzerinde durur ve bize doğru sıçrarlar. Ancak bu hareketleri zaman geçtikçe kötüye gidebilir. Bu nedenle henüz bir yavru iken sıçrama konusunda eğitim almaları gerekir. Heyecanlandıklarında, kızdıklarında ya da size bir şey anlatmak istedikleri her an sıçrayacak ya da bacaklarınıza tırmanacaklar. Yavru iken oldukça sevimli olan bu sıçramalar büyüyüp kilo aldıklarında size zarar verebilir ve canınızı yakabilir.

Sevilmeyi öğretin

Okurken biraz tuhaf gibi gelebilir. Çünkü yavru köpekler kimi görürse görsün sevgi seli ile yaklaşıp herkesin neşelenmesini sağlar. Bunun yanı sıra her aile üyesi, patili dostlarını bolca sever ve okşar. Ancak bazen bu yetmeyebilir. Özellikle dışarı çıktıklarında onları sadece görmeye dayanamayan birçok kişi yaklaşıp sevmek isteyecektir. Onlara hak veriyoruz, çünkü bunu biz de sıklıkla yapıyoruz. Her biri öyle tatlı ve öyle şirin ki keşke tüm köpeklere yakın olup hepsini sevebilsek. Ne yazık ki bu mümkün değil.

Park ve veteriner gibi sosyalleşmeleri ya da onlara dokunulması gerektiği anlarda, yabancılara karşı hırlama tarzı hareketler yapmamaları için parklarda yanınızda ödül maması bulundurmanızı tavsiye ederiz. Patili dostunuz, onu sevmelerine izin verdiği süre içerisinde onu bolca övmeli ve onu en iyi ödül maması ile tanıştırmalısınız. Henüz bir yavru iken agresif hareketler sergileyen köpekler yaşlandıkça daha sinirli olabilir. Bu ihtimal oldukça yüksektir.

Tuvalet eğitimi çok önemli!

Aşıları tamamlanana yani dışarı çıkmaya başlayana kadar köpeğinizin tuvalet eğitimini tamamlamasına destek olmalısınız. Bunun için köpek kum kabı ya da çiş pedleri ya da spreylerinden kullanarak eğitimi kolaylaştırabileceğinizi belirtmek isteriz. Erken dönemde yavru köpek tuvalet eğitimi oldukça önemlidir. Aşıları tamamlandıktan sonra dışarı çıkmaya başladıklarında zaten almış olduğu eğitim sayesinde yavru köpeğiniz tuvalet sorununu çok kolay atlatacaktır. Ancak kas gelişimleri tamamlanana dek olası tuvalet kazaları sizleri korkutmamalı. Daima pozitif yaklaşmalı ve ayrıca beslenme kapları ile tuvalet ihtiyaç malzemelerinin farklı yerlerde bulunması gerektiğini unutmamalısınız.

Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi bazen zorlu geçebilir. Asla pes etmemeli ve zorlandığınızda eğitime kısa bir ara vermelisiniz. Tuvalet eğitimi konusunda bilgi sahibi olarak eğitimin daha çabuk tamamlanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca küçük sürprizleri kolay atlatmak için köpek idrarı nasıl temizlenir gibi önemli soruların yanıtını da erkenden öğrenmenizi tavsiye ederiz.

Tasma ile gezmeye alıştırın

yavru köpek tasma eğitimi

Elbette köpekler tasmasız gezme hakkına sahiptir. Ancak bunun için parkın güvenli bir alanına gidilmeli ve ardından rahat olması sağlanmalıdır. Ki bunun için eğitimlerini tamamlamış olması gerekir. Rahat ve konforlu yürüyüşler ve geziler için tasma kullanımına alıştırmak gerekir. Çünkü köpekler küçük bir ses duyduklarında ya da bir şey gördüklerinde onu takip etmek için sizi tamamen bırakıp gider. Peşinden gitmek ya da onu yakalamak da hiç kolay değildir. Daima kararlı olduğunuzu bildirin ve geri adım atmayın. Ancak çok sıkıldığında tasmayı çıkartın ve eğitime daha sonra kaldığınız yerden devam edin.

Komutlar öğretin

Bekle, gel, otur ve kalk gibi temel komutları öğrenen yavru köpekler ile sosyalleşmek oldukça keyiflidir. Nereye giderseniz gidin zorluk yaşamazsınız. Bunun yanı sıra sosyalleştikçe sizden daha çok şey öğrenir ve daima kurallara uyarlar. Ancak komut eğitimini dikkatli bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekir. Köpeklerin ilgileri çok kolay dağılır. Hatta bu konu çizgi filmlerde daima yer alır. Bu nedenle eğitim sürelerini kısa tutmalı ve ödül mamalarını unutmamalısınız. Elbette bol bol övgü yapmalısınız.

Tasmaya alıştırmak için eğitim verirken zor zamanlar geçirebilirsiniz. Çünkü tasmadan kurtulmak için elinden geleni yapabilirler. Bu nedenle köpeğinizi dışarı çıkarmadan önce evde tasmaya alıştırmanızı tavsiye ederiz. Odaları gezdirirken tasmasını takın ve onu övün ardından küçük bir atıştırmalık da sunmayı unutmayın.

Mutluluğun eksik olmadığı günlere “Merhaba” dediğinizde omuzlarınıza yüklenmiş olan sorumlulukları da hissettiğiniz anlamına gelir. Yeni aile üyesine vermeniz gereken eğitime erkenden başlayarak ileride yaşanabilecek kaza ya da olumsuzlukları engelleyebilirsiniz. Daima sabırlı olmalı ve patili dostunuza ceza vermemelisiniz.  Yavru köpek eğitimi hakkında bilinmesi gerekenler arasında ceza vermemek en önemlisidir.

Emirleri siz verin

Köpeklerde liderlik önemli bir konudur. Bu nedenle lider kimse onu dinlerler. Köpeğinize sözünüz geçmezse, sizi dinlemez ve zorluk çektirir. Lider olduğunuzu patili dostunuza bildirmek yavru köpek eğitiminde dikkat edilmesi gerekenler arasında yer almaktadır. Aslına bakarsanız, komutlar öğretmeye ya da diğer eğitimleri vermeye çalıştığınızda sizin lider olduğunuzu fark edecek ve eğitimleri daha kolay bir şekilde tamamlayacaktır. Elbette eğitim demek ceza anlamına gelmez. Eğitimleri daima sevgi ile ve onu fazla zorlamadan yapmalısınız.

Kararlılığınız her zaman istikrarlı bir şekilde devam etmeli. Bu yavru köpek eğitimi hakkında bilinmesi gerekenler içerisinde yer alan en önemli detaylardan biridir. Asla tehlikeli hareketler yapmamalı ve ani bir şekilde hareket etmemelisiniz. Patili dostunuz sizden korkmamalı ve sizi tehdit edecek şekilde davranamamalı.

Koşulsuz sevgi ile üstesinden gelemeyeceğiniz hiçbir konu olmadığını belirtmek isteriz. Bazı eğitimler sizi zorlayabilir. Her köpek farklı karaktere sahiptir ve aranızdaki iletişim güçlendikçe hem siz hem de yeni aile üyeniz yeni hayata alışacaksınız. Birbirinizin sevdikleri ve sevmediklerini daha iyi şekilde öğrendikçe hayat daha da kolaylaşacaktır. Bol neşeli ve patili günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yavru köpek eğitimi 3. ay itibari ile başlanmalıdır. Ancak karma aşılar tamamlanmadan tuvalet eğitimi verilmelidir. Böylece profesyonel eğitimleri çok daha etkili olacaktır. Eğitimler konusunda aceleci olmamalı ve sabırlı davranmalısınız. Çünkü aceleci davranılan ve eğlenceden uzak olarak verilen eğitimler sonucunda köpek bakımı zor olarak düşünülüyor.

Yavru köpek temel itaat eğitimi, köpekler üç aylık olduklarında başlanmalıdır. Tuvalet eğitimi, komut alma eğitimi, tasma takma gibi pek çok öğretilecek konu var olduğu gibi her birinin üstesinden gelmek mümkün. Bazen zorlayıcı olsa da köpeklerin sevimlilikleri sayesinde eğitimler oldukça keyifli geçer.

Köpeğinizin eğitimlere ne kadar açık olduğunu anlamak için tuvalet eğitimi, ısırmayı önleme ve tasma kullanımı gibi eğitimlerin ilk adımları atılabilir. Uzmanlar köpeklerin eve gelmesi ile birlikte eğitim alabileceklerini belirtmektedir. Ortama alışamayanlar için kısa bir süre beklenebilir. Ancak geneli ilk üç gün itibari ile eğitim almaya hazır bir hâle gelir. Eğitimler ne kadar erken verilirse, hem köpek sahibi hem de yeni aile üyesi için yaşam çok daha huzurlu ve kaliteli olur.

Köpekler için eğitimde herhangi bir yaş yoktur. Köpeğinizin ortama alışması ve aranızdaki iletişimin güçlenmesi ile eğitimlere başlanmalıdır. Köpeğiniz kaç yaşında olursa olsun, ona eğitim verebilirsiniz. Bu konuda sabırlı olmalı ve her şeyi bir anda öğrenmelerini beklememelisiniz. Yavru köpek sahipleri eğitimlere başladığında çok çabuk sıkılıp köpeklerini ihmal etmeye başlayabiliyor. Bu oldukça üzücü bir sonuç.

Yavru köpekler için komut eğitimi ikinci adımdır. İlk olarak tuvalet eğitimi almalı ve ardından komut eğitimine geçilmelidir. Üç aylık yavru köpeklere komut eğitimi oldukça eğlenceli bir şekilde verilir. Otur, kalk ve gel gibi kısa kelimelerle başlamalısınız. Ödül atıştırmalıklarını unutmamanızı ve asla ceza vermemenizi tavsiye ederiz.

Yavru köpek için tuvalet eğitimine ikinci ayda başlayabilirsiniz. Böylece üçüncü ve dördüncü aylarında eğitim sizin için çok daha kolay olacaktır. Diğer köpek sahipleri eğitime yeni başlamışken siz tamamlamak üzere olacaksınız. Ayrıca köpekler küçükken verilen eğitimler daha kalıcı ve kolay oluyor.

Eğitim tasması on haftalık olan bir köpeğe takılabilir. Köpeğiniz henüz dışarı çıkmadan ev içerisinde günlük beş on dakikalık sürelerle tasma ile gezmesini deneyebilirsiniz. Böylece ilk park gezisi daha kolay geçer. İlk geziler genellikle zorlayıcı olabiliyor. Bunu önlemek için evde pratik yapılmalıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Ulya
Şub 9, 2023 / 03:47

Selam,
Ben Maltese köpek yavrusu istiyorum inşallah. Sizin tafsiye etdiyinizi okudum, beni düşündüren tuvalet eğitimidi onu yavru köpeye alıştıra bilirmiyim?


Veteriner Hekim
Şub 11, 2023 / 15:21

Yavru köpeklere tuvalet eğitimi vermek oldukça kolaydır. Biraz sabırla bu eğitimi kendiniz köpeğinize verebilirsiniz.