Evcil Hayvan Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu

25 Mart 2022
1350
Evcil Hayvan Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu

Evcil hayvan bakımı bazen gözümüzde büyüyebilir. Bu konuda ilk kez tecrübe edinmek bizi zorlar. Ancak evcil hayvanların bizlere ve çocuklara olan faydalarını düşündüğümüzde bir patili dost sahibi olmayı çok isteriz. Bunun yanı sıra zaman geçtikçe ve patili aile üyesi ile aradaki bağ güçlendikçe Her şey çok daha kolaylaşır. Ki bir evcil hayvan sahiplenmeye kesin olarak karar vermeniz ve tutarlı davranmanız oldukça önemlidir.

Çocuklar için en iyi evcil hayvanın hangisi olduğuna karar verirken, hem çocuğu hem de evcil hayvanı düşünmek önemlidir. Evcil hayvanlar arasında popüler olan kediler ve köpekler, her ikisinin de uzun bir sadık nitelikler listesine sahip oldukları için harika seçeneklerdir, ayrıca genellikle doğaları gereği uysaldırlar ve diğer aile üyeleri ile güçlü bağlar kurabilirler. Hamster veya kobay gibi daha küçük evcil hayvanlar da arkadaş canlısıdır. Ancak küçük yaşta çocuklar için uygun olmayabilirler. Bir köpeğe veya kediye karar verirseniz, iyi geçinmeniz ve bir aile olarak gelişmeniz için hangi ırkların çocuklar için en uygun olduğunu araştırmanızı tavsiye ederiz. Kararınızı verdiğinizde yazımızda evcil hayvan bakımında dikkat edilmesi gereken konuları ele alarak pek çok problemi oluşmadan engelleyebilirsiniz.

Düzenli veteriner kontrolü

Aileye yeni bir üye katıldığında sorumluluğunun büyük olduğunu er ya da geç anlarız. Ancak bu sorumluluğu alırken danışabileceğimiz ve güvenebileceğimiz kişilerin olması bizler için büyük bir şanstır. Elbette bu kişiler veteriner hekimlerdir. Düzenli veteriner kontrolü sayesinde patili dostlarımızın sağlığı, kilosu, yaşı ve nasıl beslenmesi gerektiği gibi önemli konularda bilgiler alırız. Mutlu ve sağlıklı yaşamaları, yaşam sürelerinin olabildiğince uzun olması için veteriner kontrollerini ihmal etmemiz gerekir. Bu nedenle köpek sahibi olduğunuz an itibari ile bir veteriner seçmeli ve periyodik kontrol için tarih belirlemelisiniz.

Veteriner ziyaretlerinde birçok kontrol yapılır. Dış ya da iç parazit var mı, diye bakılır ve kilo kontrol edilir. Ayrıca tüy ve tırnak bakımı hususlarında dileyenler destek alabilir. Veteriner hekim haricinde bu gibi işlemler için pet kuaförler de tercih edilebilir.

Kontrollerin çoğu kilo durumu, ağız ve diş sağlığı gibi rutin olarak yapılan incelemelerdir. Ancak bu kontroller sayesinde erken teşhis edilerek birçok hastalığın tedavisi hızlı bir şekilde tamamlanır ve çoğu zaman belirti göstermeden yok olur. Hastalıklar ciddi boyutlara ulaştığında köpek ve kediler için hayat koşulları ağırlaşır. Sağlığımız için doktorlara gider ve muayene olmak isteriz. Patili dostlarımızı da aynı şekilde düzenli olarak muayene ettirmeliyiz.

Düzenli Aşı Takibi

Modern aşıların evcil hayvanları hastalıklara karşı koruduğunu çok iyi biliriz. Aşıları yapılmayan kediler ve köpekler hastalıklar karşısında savunmasız kalır. Aşılar, hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi uyarır ve güçlendirir. Böylece hasta olduğumuzda hafif bir şekilde atlatırız. Çünkü vücudumuz virüsleri tanır ve ne yapması gerektiğini bilir. Ancak aşısını yaptırmadığımız virüsler dengemizi bozar ve bizi zorlar.

Bizler neler yaşıyorsak evcil hayvanlarımız için de aynısı geçerlidir. Bu nedenle aşılarının düzenli olarak yapılması kritik önem taşımaktadır. Parazit aşıları, karma aşı ve diğer olması gereken aşıların her biri zamanında yapılmalıdır. Patili dost sahibi olduğunuzda veterinerinize danışarak aşı takvimi için erkenden randevu almalısınız.

Kısırlaştırma

Kısırlaştırma, hayvanlarda testis kanseri, prostat sorunları ve çeşitli rahim enfeksiyonları ve meme tümörleri riskini azaltır. Erkek köpek ve kedilerin evden uzakta gezinme ve evinizde istenmeyen idrar izi bırakma gibi saldırgan davranışlarını önleyebilir ve diğer hayvanlarla kavga etme ihtimalini engeller. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda patili dostlarımızın kısırlaştırıldığında daha uzun süre yaşayabildikleri ortaya çıkmıştır. Bunun için yavru sahibi olan ve kısır evcil hayvanların ortalamalarına bakılmıştır. Elbette kısırlaştırma işleminin daha pek çok faydası bulunuyor. Bu nedenle yavru sahibi olmak istemiyorsanız, veterinerinizle görüşerek işlem için uygun bir zaman ayarlayabilirsiniz.

Kilo Problemi

Pek çok neden ile evcil hayvanlarda kilo sorunu yaşanmaktadır. Bu problemlerin başında dengeli beslenmeye dikkat etmeme ve enerji harcamaları için yeterli ilgiyi göstermemektir. Ayrıca bazı kedi ve köpek ırkları fazla hareket etmeyi sevmez. Bu nedenle yediklerini uygun şekilde yakamazlar. Sonuç olarak da hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlık sorunları ortaya çıkar. Çünkü kilo artışı nedeni ile kalp, ciğer ve diyabet hastalıkları ile karşı karşıya kalırlar.

Aşırı beslenme harici düzensiz beslenme de aynı şekilde kilo problemlerine neden olmaktadır. Patili dostlarımızın uygun kiloya sahip olması için mama seçimine dikkat edilmelidir. Ayrıca mama saatleri belirli olmalı ve ne kadar mama verilmesi gerektiği konusunda veterinere danışmak en sağlıklısı olacaktır. Kontrollerde verilecek olan beslenme listesi ve öneriler ile patili dostlarımızın hayatları daha kaliteli bir hâle gelecektir. Evcil hayvan bakımı için dengeli beslenmelerine dikkat etmek oldukça önemlidir.

Onların İnsan Olmadığını Asla Unutmayın

evcil hayvan bakımında dikkat edilmesi gerekenler

Evimize yeni katıldıklarında duruma alışmamız kolay olmaz. Ancak zaman geçtikçe onları aile üyesi olarak görür ve bu nedenle ihtiyaçlarının bizimkilerden farklı olduğunu unutabiliriz. Onların bir insan olmadığını hatırlamamız sayesinde evcil hayvanlara zarar verebilme ihtimalimiz yok olur. Onları yaptıkları yaramazlıklar nedeni ile cezalandıramayız mesela. Ancak birçok konuda eğitebiliriz. Meraklı yanlarını unutmayıp birçok önlem alabiliriz. Böylece hem onlar hem de bizler refah ve mutluluk içerisinde yaşayabiliriz.

Ağız Bakımı

Kedi ve köpeklerin ağız bakımı çok önemlidir. Ağız kokusu ile birlikte pek çok sorun ortaya çıkabilir. Bu nedenle dişleri uygun olan diş fırçası ve macunu le fırçalanmalıdır. Ayrıca veterinerler tarafından düzenli bir şekilde ağız bakımları yapılmalıdır. Ağız bakım kontrolleri sayesinde erken teşhis ile pek çok sorunun önceden müdahalesi mümkündür. Böylece sorunlar çabuk geçer.

Parazitlerle Mücadele

Evcil hayvan bakımı için paraziter mücadele oldukça önemlidir. Hayatlarını daha kaliteli bir şekilde geçirmeleri için düzenli parazit muayenesi yapılması gerekir. Kene ve pire gibi parazitler evcil hayvanınıza yılın herhangi bir zamanında bulaşabilir. Pire ve kene gibi dış parazitler, yılın belirli zamanlarında dışarıda daha az yaygın olabilir; ancak kış aylarında genellikle evde hayatta kalarak kesintisiz bir yaşam döngüsü oluştururlar. Solucanlar gibi diğer iç parazitler evcil hayvanınızı tüm yıl boyunca etkileyebilir. Bu nedenle, yıl boyunca bir parazit kontrol programı uygulamak için veterinerinize danışmanız önemlidir.

Eğitim

Eğitim, bir köpeğe ya da kediye sahip olmanın hayati bir yönüdür ve her yaşta başlayabilir. Evcil hayvanların doğal koruyucuları olarak insanlar, patili dostlarının uygun şekilde eğitilmesini ve sosyalleşmesini sağlamaktan sorumludur. Eğitim güven oluşturur, zihinsel uyarım sağlar ve insan-hayvan bağını güçlendirir. Köpekler ve kediler her zaman bizden bir şeyler öğrenir ve eğitime başlamak için asla geç değildir. Daha çekingen bir kişiliğe sahip olan veya kaygıdan muzdarip bir köpek eğitimden yararlanabilir. Bu, köpeğe başarı duygusu verir, bizimle iletişim kurmasını sağlar ve aramızdaki bağı güçlendirir. Bu neden evcil hayvan bakımı içerisinde eğitimin önemi oldukça büyüktür.

Uygun Çevre

Evcil hayvanları tehlikelere karşı yeterli koruma sağlayan güvenli, temiz bir ortam sağlayın. Patili dostlarınıza rahat, temiz, kuru ve sessiz bir dinlenme alanı sağlayın. Kedi ya da köpeğinizin yatağını düzenli olarak değiştirin ve rahat olduğundan emin olun. Ayrıca güvenlik önlemleri almayı da unutmayın. Çünkü kediler balkona ve cama çıkmayı çok sever. Ne kadar enerjik ve iyi tırmanıyor olsalar da balkonda düşme ihtimalleri yüksektir.

Köpekler dışarıda yaşayabilir, ancak evinizin içinde tutulan bir köpekle aynı şekilde sıcaktan, soğuktan, ıslaktan ve rüzgardan korunmaları sağlanmalıdır. İyi havalandırılmaları ve rüzgar ve yağmurdan korunmaları gerekir. Her zaman temiz içme suyuna erişimleri olmalı ve yaşam alanları düzenli olarak temizlenmelidir.

Mikroçip uygulaması

Evcil hayvan sahipleri için tüylü dostlarının kayıp olması oldukça büyük bir sorundur. Ancak gelişen teknoloji sayesinde kedi ve köpeklere mikroçipler üretildi ve bu ürün sayesinde kedi ya köpeğimiz kaybolduğunda veterinere götürüldüklerinde sahiplerine kolayca ulaşılabiliyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Evcil hayvanlara ihtiyaçlarını karşılayarak bakmalıyız. Asla onları kendimiz gibi düşünmemeliyiz. Çünkü onların gereksinimleri bizlerden oldukça farklıdır. Düzenli yürüyüş yaptırmalıyız, veteriner kontrollerini ihmal etmemeliyiz ve aşılarını düzenli olarak yaptırmalıyız.

Evcil hayvanlar için yapılacak en iyi şey onlarla ilgilenmek ve sevginizi göstermenizdir. Veteriner kontrollerini düzenli olarak gerçekleştirip aşılarına dikkat ettiğinizde birçok problemden kurtulmuş olursunuz. Çünkü hastalıkları önler, beslenmesinde öneriler alır ve daha pek çok konu hakkında bilgi edinirsiniz. Geriye patili dostunuzla oyun oynamak gibi eğlenceli şeyler kalır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.