Kedimin balkona ve cama çıkmasını nasıl engelleyebilirim?

23 Mart 2022
2756
Kedimin balkona ve cama çıkmasını nasıl engelleyebilirim?

Kediler çeşitli nedenlerle balkon ya da çama çıkmaya çalışır. Enerjik yapıları ve tırmanma kabiliyetleri, onları diledikleri yere ulaştırma konusunda destekler. Meraklı olmaları da cama ve balkona çıkmalarını teşvik eder. Ancak kedi sahipleri bu durumdan hoşnut değildir. Özellikle kedi sahiplenme de ilk kez deneyim yaşayanlar endişelenir ve panik yaparlar. Ki tecrübeli olanların başına da birçok macera gelmiştir. Kedi bu ne yapacağı hiç belli olmaz. En iyisi tedbir almak ve kötü sürprizlerle karşılaşmadan önce “Keşke” demek yerine ” İyi ki” demeyi tercih etmek. Bu nedenle yazımızda kedimin balkona ve cama çıkmasını nasıl engelleyebilirim, diye soran sevgili okurlarımıza rehberlik etmeye çalışacağız.

Kediler neden balkona çıkar?

Kedilerde balkondan düşme olasılığı ne yazık ki yüksektir. Ne kadar yetenekli olsalar da düşmelerine neden olabilecek pek çok şey yazabiliriz. Mermerin kayganlığı, balkondan bakarken gördükleri nesnelere odaklanmaları ve hiçbir yere bakmadan yürümeleri, kuşları görüp yakalamak istemeleri, dışarıdaki kedilerle iletişim kurmaya çalışmaları… diye uzar gider. Her ne kadar çevrenizdeki insanlar benim kedim balkona çıkıyor ve güvenlik önlemi de almadım gibi cümleler kursa da siz aldırış etmeden balkona çıkmasını engellemelisiniz. Çünkü kaza oranları, yaralanma ve ölme ihtimalleri çok yüksek. Dört ayak üzerine düşseler de işi şansa bırakmamak gerek. Dokuz cana sahip olduklarının bir efsane olduğunu asla unutmayın.

Kedilerin balkona çıkmasını engellemek için öncelikle balkonu cazip kılan nedenleri öğrenmek gereklidir. Böylece sorunu daha çabuk çözebilirsiniz. Kediler;

  • Sahiplerini beklemek
  • Kokuların nereden geldiğini öğrenmek
  • Sıkıntılarını gidermek
  • İçgüdülerinin yönlendirmesi nedeni ile
  • Hava güzel olduğu için
  • Dışarıdan gelen sesler ilgisini çektiği için balkona çıkar.

Bu listeye pek çok şey eklemek mümkündür. Nedeni bulduğunuzda çözüm yoluna daha çabuk ulaşacağınıza emin olabilirsiniz. Çünkü sıkılan kedilere oyuncak almak ya da onları kısa gezilere çıkarmak gibi neşelenmelerini sağlayacak etkinlikler yapıldığında balkona çıkmayı zamanla bırakırlar. Eğer ne yaparsanız yapın, kedim balkona çıkıyor ve kedimin balkona çıkmasını nasıl engelleyebilirim diyorsanız, engelleme hakkındaki başlıklarımıza ve bilgilere göz atabilirsiniz.

Kedilerin balkona çıkması nasıl engellenir?

kediler neden balkona çıkar

Balkonlu bir dairede yaşıyorsanız, keşfedecekleri daha geniş bir alana sahip olmaları için kedinize erişim izni vermeyi hiç düşündünüz mü? Bir balkon, kedinize çok ihtiyaç duyduğu temiz havayı ve onları mutlu ve sağlıklı tutmak için ekstra zenginleştirme sağlayabilir. Kediler balkonu keşfederken gözetim altında tutulmalıdır ve eğer ev kiralıyorsanız, önemli bir değişiklik yapmadan önce ev sahibine sormayı unutmayın.

Kilitlere dikkat edin

Balkon kapısını kilitli tutmalıdır. Kediler kapı kolu ile kapının açılması ilişkisini kısa sürede çözebilir. Bu nedenle kilitleme önemlidir. Eğer balkon kapısı için kilitleme imkanınız yoksa, bebek güvenlik araçları içerisinde yer alan kapı ve pencere kilitlerini kullanabilirsiniz. Vidalı olan güvenlik önlemlerini alarak kapınızın üst ya da yan kısmına mandallı kilitleme yaparak dilediğiniz zaman açıp kapayabilirsiniz. Böylece siz evde olmasanız da balkon kapısının asla açılmayacağından emin olursunuz. Ki hırsızlar için de oldukça iyi bir önlemdir.

Sineklik kullananlar, kedilerin sineklikten geçemeyeceğini düşünebilir. Ancak ince bir yapıya sahip olduğu için sinekliği test etmeye çalışan zeki kediler kısa süre sonra balkona çıkmayı öğrenir.

 Limon ya da turunçgil kokusu

Soğuk havalarda turunçgiller balkonda tutulabilir. Çünkü balkonda buzdolabı kadar soğuk olur ve bu nedenle bozulmazlar. Kediler turunçgil ve limon kokusunu  sevmedikleri için balkonda kokularını duyunca uzaklaşmak isterler. Bunun yanı sıra balkon kapısının önüne de koyabilirsiniz. Sıcak havalarda ise, limon bol bol olacağı için portakal yerine limon koyabilirsiniz. Kedinizi gözlemleyin ve balkona çıkarken limonu ikiye kesin ve kokunun artmasını sağlayın. Balkonda limon ya da portakal ağacı da bakabilirsiniz.

Çit yapın

Balkonlu olan odalara geçmelerini önlemek için kedi çiti kullanabilirsiniz. Elbette kedi çiti bebek oyun çitleri ile aynı olamaz. Çünkü kediler küçük bir boşluktan bile çabucak karşıya geçebilirler. Çitin boyutu ve genişliği oldukça önemlidir. Çit yapımı dışında balkonlu odaların kapıları kilitli tutulabilir. Evde çok fazla kişi yoksa, kullanmadığınız odayı kapatır ve kedinin güvenli olan alanlarda gezinmesini sağlayabilirsiniz. Böylece diğer alanlar tüy de dökülmez ve temiz kalır. Kediler için büyük bir alana gerek yoktur. Onlar küçük bir odada da yaşayabilirler. Ancak güvenlik önlemleri alınmış olmalıdır.

Balkonda iken kedi kafesi ya da taşıma çantası kullanın

Kediniz balkona çıkma konusunda ısrar ediyorsa, onu taşıma çantasına koyarak balkona çıkartabilirsiniz. Hem güneş ışığı alır, hem taşıma çantasına alışır hem de bir dahaki balkona çıkmak istediğinde kafese konulacağını anlar. Kediler taşıma çantasını sevmez. Çünkü veteriner ziyareti için bu kap kullanılır. Bu nedenle kedinizi balkona çıkmak için taşıma kabına koyarsanız, durumdan hoşnut olur ve daha kolay alışır.

Taşıma çantasında mutsuz olduklarında kaptan çıkarmayın. Odaya girdikten sonra kapısını açın. Böylece taşıma çantasında iken balkonda durmaktan mutsuz olanlar da bir daha balkona çıkmak istemezler.

Kediler çok zekidir. Ancak ilişkisel hafızaları ile hareket ederler. Bu nedenle balkona çıkacaklarını taşıma kabı ya da kafes gördüklerinde anlarlar. Mutsuz olanlar, tamamen balkondan vazgeçer. Çünkü bu olasılık oldukça yüksektir. Mutlu olanlar da kap içerisine girmeyi kabul eder.

Önemli not: Kedinizi taşıma kabı ya da kafes içerisinde iken balkonda asla yalnız bırakmamalısınız. Başına ne geleceği belli olmaz. Bir yırtıcı onu görebilir. Hava durumu değişebilir ve daha pek çok olumsuzluk gerçekleşebilir.

Tasmaya alıştırın

Balkonda iken yanınızda da olsa kedinizi tasmaya alıştırabilirsiniz. Bazıları tasma ile balkonda yalnız olmasını önerse de biz önermiyoruz. Çünkü kediler susayabilir, acıkabilir ya da tuvalet ihtiyaçları gelebilir. Bunun yanı sıra tasma uzun olursa dolaşırken kendilerini dolayabilirler.  Tasmaya dolanıp yanlışlıkla balkonda düşebilirler. Bu nedenle yanınızda ve uslu durmaları için tasma takıp balkonda dolaşmalarını izlemelisiniz.Kediler tasma sevmez. Bu nedenle balkondan zamanla sıkılacaktır. Kediniz balkonda iken onu sadece izler ve onunla ilgilenmezseniz, daha çabuk sıkılacaktır.

Kedinizi eğlendirin

Ev içerisinde eğlence, iletişim ve bolca sevgi varsa, kediler genellikle balkona çıkma ihtiyacı duymaz. Kedilerin balkona çıkma nedeninin büyük bir çoğunluğu sıkıntı ve meraktır. Meraklarını diğer yönlere çekmek ve sıkıntılarını gidermek için yeni oyuncaklar almalı ya da onunla oynamalısınız. Oyuncaklar için büyük bir bütçeye gerek yok. Evdeki eşyalarla da elenebilirler. Bir fener alıp ışığı farklı yerlere tutarak hem enerji hem de stres atmasını sağlamak mümkün. Kedimin balkona çıkmasını nasıl engelleyebilirim sorusunun en etkili yanıtı eğlencedir.

Kediler neden cama çıkar?

kediler neden cama çıkar

Kediler cama balkondan daha fazla çıkar çünkü kediler camdan bakmayı sever. Özellikle evde yalnız kalan kediler sahiplerini beklemek için cama çıkar ve onları beklerler. Bu durum üzücü olabilir. Ancak işlerimizi halletmek ve çalışma hayatımızı ihmal etmemek zorundayız. Çocuklu ailelerin sorumluluğu daha da fazla olduğu için daha sık dışarı çıkabilirler. Ancak bir güvenlik ağı oluşturarak kedinizin cama çıkmasını önleyebilir ve çıksa dahi güvenli kalmasını sağlayabilirsiniz.

Kedilerin cama çıkması nasıl engellenir?

Kedinizin cama çıkmasından endişeleniyorsanız, bu duruma hızlı bir çare bulmak isteyebilirsiniz.  Kedinizi balkondan uzak tutmak için onu asla cezalandırmamalısınız. Kedilere bağırmak ya da onları cezalandırmak oldukça yanlıştır. Hem üzülür hem de sizden uzaklaşırlar. Diğer yandan sizi anlamadıkları gibi daha fazla yaramazlık da yapabilirler. Kedilerin cama çıkmasını engellemek için sıra dışı bir yöntem ya da korkutma gibi yanlış olan davranışlar asla denenmemelidir.

Pencereleri kapatın ve kilitleyin

Pencerelerden uzak tutmak için ilk adım pencerenin kapalı ve kilitli tutulmasıdır. Kediler cama elbette sadece dışarıyı seyretmek için ulaşmazlar. Amaçları biraz da olsa özgürlüğü tatmaktır. Ancak bunu yaparken tehlikelerin farkında olmazlar. Evcil kediler, sokak kedilerin çok farklı koşullarda yaşadıkları için onlar kadar tehlike konusunda bilinçli olamazlar. Bu nedenle patili dostlarımızı korumak da bize düşer.

pencere kilidi için mandallı ve vidalı olan pencere kilitlerini kullanabilirsiniz. Zeki dostlarımız pencere açmayı keşfedebilirler. Merakları nedeni ile yaramazlık yaparken keşfettikleri birçok şey vardır. Bunlardan biri pencere açma olmamalı.

Pencerelerin üst kısmını açın

Pencereler artık sadece yana doğru değil üste doğru da açılabiliyor. Üstelik az miktarda açıldığında tehlike oluşmuyor ve içeriye hava girebiliyor. Kedinizin ulaşamadığı bir pencerenin üst kısmını açarak evi havalandırabilirsiniz.

Pencereye ulaşmalarını engelleyin

Kedilerin pencerelere ulaşması için tüllere tırmanmaları gerekir. Bunun yanı sıra pencereye yakın olan koltuk ya da dolap gibi eşyaların üzerine çıkarlar. Bunu bir kere yaptıklarında aynı yolu izleyerek her gün pencere kenarında olmaya devam ederler. Bu nedenle pencere kenarlarındaki eşyaları uzaklaştırarak ulaşmalarını önleyebilirsiniz.

Sıcak yaz aylarında pencere kapama ya da balkondan tamamen uzaklaşma oldukça sıkıcıdır. Kedinizin güvenlik önlemlerini alarak kendinizi pencere ve balkon sefasından uzaklaştırmak zorunda değilsiniz. Kedinizi balkon ve pencere konusunda eğitebilir ve rutin oluşturarak onun da size eşlik etmesini sağlayabilirsiniz. Havalar soğuduğunda zaten pencereler kapanacak ve güvenlik önlemleri en etkili şekilde işlemeye devam edecektir.

Kedilerin güvenli bir şekilde cama ve balkona çıkması için neler yapılmalı?

balkona kedi gelmemesi için

Balkona kedi gelmemesi için yapılacakları sizler için belirttik. Ancak alınacak önlemler ile kedilerin balkonda güvenli bir şekilde durmalarını sağlamak mümkündür. Böylece ev içerisinde daha az sıkılır ve siz meşgul iken mutsuz olmazlar. Ayrıca kedilerin güneş ışığına olan ihtiyaçlarını en doğal şekilde karşılamalarına destek vermiş olursunuz.

Dış mekan halısı ekleyin (çim rengi kilim ya da herhangi bir yumuşak nesne)

Kediler de bizim gibi doğayı sever. Bu nedenle doğa işle çağrışım yapan her parça onları mutlu eder. Kedinizin balkona güvenli bir şekilde çıkmasın için dış mekan halısı ekleyebilirsiniz. Böylece korkuluklardan uzak duracaktır. Yeşil renkli bir halı, battaniye ya da yumuşak olan herhangi bir şey onları neşelendirecektir. Özellikle de sadece kedinize ait olan bir minder gibi eşya ekleyebilirsiniz.

Ona gezinebilme alanı oluşturun.

Balonda gezinebilmesi için ona bir alan oluşturabilirsiniz. Kedinize ait küçük bir alan içerisinde sevdiği bir oyuncak olabilir. Ayrıca kediler günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirdikleri için üzeri kapalı bir alan oluşturarak güneş ışığı alarak uyumasını sağlayabilirsiniz. Sağlıkları için oldukça faydalı olan güneş ışığı kedileri çok fazla mutlu eder. Kediler gün ışığından etkili şekilde faydalanmak için arabaların üzerine çıkar ve yatarlar. Buna herkes rastlamıştır.

Cam balkon

Bayanların en sevdiği ev bölümü balkondur. Keyif kahvelerini balkonda yudumlamayı çok severler. Bir de yanlarında patili dostları olursa, keyifleri ikiye katlanır. Ancak sık yapılaşma ve pek çok neden yüzünden balkonları kapatmak isteriz. Üstelik balkonları cam ile kapatarak dilediğimiz gibi dekore edebiliriz. Fazladan bir oda sahibi olur ve kedimiz için özel bir oda dizayn edebiliriz.

Kedi odası fikri bile ne hoş, değil mi? Elbette daima güvenli bir ortam olduğundan emin olmalıyız. Pencereleri açacağımız zamanlarda kedimizi diğer odalarda tutmalıyız. Cam ile kaplı olan balkonlar kediler için diğer odalardan farksızdır. Bu nedenle akrobasi hareketlerinde bulunmaya tenezzül etmezler. Zaten ne yaparlarsa yapsınlar cam sayesinde düşme gibi sorunlar ile karşı karşıya kalmazlar.

Kedi bahçesi (kedi nanesi, otu, limon otu ve kurdele çiçeği)

Cam balkon, rahat bir minder ve uyku için alan dışında kedi bahçesi de harika bir fikir. Çünkü kedilerin sevdiği pek çok bitki bulunuyor. Onlar için yararlı olan kedi nanesi ve otu gibi bitkiler yetiştirebilirsiniz. Kediniz buna bayılacak! Ayrıca limon otu ve kurdele çiçeği de sevdikleri diğer bitkilerdir.

Kedi dostu bitkiler yetiştirin

Kedilerin sevdikleri bitkilerin yanı sıra onlar için zararlı olmayanları da balkonunuzda bakabilirsiniz. Bitkiler her canlının psikolojisi için önemlidir. Herkesi olumlu olarak etkilemeyi başarırlar. Rengarenk bir balkonda güneş ışıldarken uyuklayan kedinizin yanında bir kitap ya da kahve keyfi yapabilirsiniz. Toprağa dokunmak ve bitki ekmek eminiz size de iyi gelecektir.

Balkona çöp koymayın ya da kapalı kova kullanın

Çöpleri balkonda tutmak, evimizin kokmasını engeller. Bu nedenle büyük çöp kovalarını balkonda ve küçükleri de diğer alanlarda tutarak evimizin temiz olmasını sağlarız. Ancak kedimize balkonda yer vereceksek kokulu bir çöp kovası yanında olmamalıdır. Kediler hem çöpleri karıştırabilir hem de çöp nedeni ile haşereler balkona gelebilir. Bu nedenle çöpleri düzenli olarak atmalı ya da kovanızın kapağını daima kapalı tutmalısınız.

Kedi balkon filesi

Kedi balkon filesi, balkonunu cam ile kapatmayı düşünmeyen ya da maliyet olarak yüksek gelenler için harika bir fikirdir. Birçok aile çocuklarını güvende tutmak için balkonlarını file ile kaplatır. Üstelik bu fileler uzman kişiler tarafından üretiliyor ve takılıyorsa (güvenli birinden almalısınız) oldukça sağlam oldukları için içiniz rahat oluyor. Hem çocuğunuz hem de patili dostunuz balkonda dilediğince dolaşabiliyor. Özellikle çok yüksek katlarda oturanlar için balkon filesi tavsiye ederiz.

Kedi cam filesi

Kedi cam filesi de cam konusunda büyük bir güvenli önlemidir. Pencere açık olsa da kediniz güvende kalır. Çünkü balkon filesi gibi cam filesi de kedinizi korur. Üstelik cam filesi yanında bir cam yatağı da yaptırabilirsiniz. Duble keyif diyebileceğimiz kedi cam yatağı kediler için oldukça önemlidir. Keyifle uyur ve camdan bakarken uyumayı çok severler. Yukarıda uyuyor olmak onları güvende ve huzurlu hissettirir.

Kedileri cam ve balkondan uzaklaştırmak elbette en güvenli şey olacaktır. Ancak bunu her zaman yapamayabiliriz ve küçük bir fırsat ile balkona çıkabilirler. Bu nedenle hem güvenlik önlemi almalı hem de balkondan olabildiğince uzak tutmalıyız patili dostlarımızı.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedileri camdan uzaklaştırmak için pencere kenarındaki eşyaları da uzaklaştırmak gerekir. Ayrıca cam kenarını sirkeli su ile silmek de etkili olabilir. Çünkü kediler bazı kokulardan hoşlanmaz. Bu kokular arasında sirke, limon ve portakal yer alır. Cama gittiği fark edilen kedi ile oyun oynamak da etkili bir fikirdir. İlgisi dağılınca cama gitmeyi unuturlar. Zamanla cama yaklaşmaz ve bu alışkanlıklarını bırakırlar.

Balkona kedi gelmesin, diye evinize yakın bir yere bir kap mama ve su koyun. Sokak kedileri balkona aç olduğu için gelir. Bu durumdan rahatsız olursanız, onları balkon ya da evin yakınında değil biraz daha uzağında beslemelisiniz. Böylece evinize yaklaşmazlar. Evcil kedi balkona gelmesin diye önlemler alınmalıdır. Kapılar kilitlenmeli ve balkona çıkamaması için yolu kapatmalısınız.

Kedimin balkona ve cama çıkmasını nasıl engelleyebilirim ile ilgili yazılar

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.