Kediler pencereden dışarı bakmayı neden sever?

4 Kasım 2021
2216
Kediler pencereden dışarı bakmayı neden sever?

Yoldan geçerken sevimli bir kedinin pencereden sizi izlediğini görebilirsiniz. Çünkü kedilerin birçoğu günlerinin birkaç saatini pencereden dışarı bakarak geçirirler. Peki, kediler pencereden dışarı bakmayı neden sever? Bu sorunun yanıtını hiç düşündünüz mü? Biz çok düşündük. Çünkü kedi sever okurlarımızı aydınlatmak ve tüylü dostlarımızın hareketlerini inceleyerek onlar hakkında daha fazla bilgi almak bizler için oldukça önemlidir. İşte kedilerin camdan bakma nedenleri…

Kediler neden camdan bakar?

Kedilerin dışarı bakma nedenleri birden fazla olabilir. Oldukça zeki ve bir o kadar sevimli olan bu canlıların hareketlerini anlamak her zaman kolay olmayabilir. Konuşamadıkları için onu anlayamasak da genel olarak kedi davranışlarını göze alıp yorumlayabiliriz. Böylece sorunları çözer ve kafamızda yer edinmiş olan endişeleri de yok ederiz.

Araştırmalarımız sonucunda kedi severler bizlere kedilerin camdan bakma nedenleri içerisindeki en büyük etkenin sahiplerinin dışarı çıkıyor olmaları, olduğunu söylediler. Hatta bunu mahsus yapıp sahiplerinin onları da yanlarına almaları için en etkili kedi bakışını yaptıklarını belirttiler. Diğer nedeni ise canlarının sıkılması imiş. Dışarı çıkma konusunda yapılacak tek şey kedin bu durumu kabullenmesini beklemektir. Ancak kedinin sıkılması gibi nedenler kedi severler için büyük bir hayal kırıklığıdır. Bu ve bunun gibi hayal kırıklıklarının önüne geçmek ve kedilerin camdan neden baktıklarını daha derinden ele almak için maddeler hâlinde belirtelim.

Sahiplerinin gelmesini beklerler

Sahiplerinin evden ayrılması, onların yalnız kalmaları anlamına gelir. Bazı kediler bu durumu kolay kabullenir iken bazıları için bu durum oldukça zor ve sıkıcıdır. Bu nedenle sahipleri gelene kadar bir şeyler ile oyalanmak isterler. Bu yüzden kedinize bol bol oyuncak almalısınız. Aksi takdirde evdeki eşyaları tırmalayacak ya da etrafı dağıtacaklar. Bunun haricinde etrafı yeterince dağıttıktan sonra camdan bakmaya karar verip oradan almayacaklardır.

Camdan bakmasını engellemek istiyorsanız, mama ve su kabını dolu bırakmalısınız. Ayrıca etrafta oyuncaklar olmalı. Kedinizin nelerle ilgilendiğini ve neler ile oynadığını gözlemleyerek oyuncak sayısını arttırmalısınız. Tırmalama gibi problemlerini yok etmek için kedi tırmalama tahtası satın almalısınız.

kediler dışarı bakmayı neden sever

Dışarıdan gelen leziz kokular onları etkileyebilir

Kedilerin burunları oldukça hassastır. Pencere açık iken dışarıdan gelen leziz kokular onu cezbedebilir. Bu neden ile kediler camdan dışarı bakmayı sever. Hatta bazı kokuları alması için pencerelerin açık olması bile gerekmeyebilir. Ancak bu durum kısa sürecektir. Koku rüzgar ile yok olunca ya da kediniz bu kokunun kaynağına ulaşamayacağını fark edince camdan bakma sevdasını bırakacaktır.

Koku nedeniyle camdan bakan kediniz kaynağını öğrenmek isteyecektir, diye belirttik. Bunun için cam açık kalırsa pencereden çıkmaya çalışırlar. Çünkü bu gibi nedenlerden dolayı kedilerde pencere ve balkondan düşme olayı çok fazla yaşanıyor.

Sıkılmış olmaları cama yaklaşmalarının nedenlerinden biridir

Uzun süre yalnız kalmış olan kediler farklılık ararlar. Kediler pencereden dışarı bakmayı neden sever sorusunun bir diğer yanıtı da farklılık aramalarıdır. Yeteri kadar uyuduysa, karnı toksa ve oynayacak bir oyuncağı yoksa, sıkılmış olabilir. Dışarıda neler olup bittiğini izleyerek sıkıntısını gidermeye çalışır. Bu izlemeler arasında sahibini beklemek de yer alabilir. Çünkü sahibinin gelmesi demek, onlar için eğlence başlamış, demektir.

Her gün işe gidip gelmek zorunda olduğumuz için bu duruma zamanla alışacaktır. Bu nedenle siz gidene kadar sizi camdan seyretmesi gayet doğal. Güvenlik önlemlerini aldıysanız, çok fazla ardınıza bakmadan işe gitmelisiniz.

Dışarıda ne olduğunu öğrenme isteklerini gidermek isterler

Kediler oldukça meraklı canlılardır. Merak ve zeka bir araya gelince yaramazlık yapmaları da kaçınılmaz olur. Bu yaramazlıklardan biri de camdan bakmalarıdır. Küçük bir tıkırtı duyduklarında, dışarıdan gelen kokuyu aldıklarında ve daha birçok neden ile dışarıda ne olduğunu öğrenmeye çalışırlar. Kediler neden pencereden bakmayı sever, sorusunun bir yanıtı da budur.

Kuşlar kedilerin ilgisini çekme konusunda oldukça başarılı minik dostlarımızdır. Bir kuşun uçtuğunu ya da pencereye konduğunu gören kediler aslında yerinde durmaz ve pencereye koşarlar. Ne de olsa onlar avcıdır.

Kediler diğer kedileri görünce onlara bakmak için cama çıkabilirler. Köpekler gibi kedilerde kendi sınırlarını belirlemeyi çok severler. Burası benim bölgem demek için birbirlerine bağırır ya da birbirleri ile kavga ederler. Evdeki kediler bunu yapamadıkları için diğer kedileri pencereden seyretmek ile yetinirler.

Diğer canlılar da kedilerin ilgisini çeker. Özellikle bir köpek havladıysa, kedinizin gözündeki endişeyi fark edebilirsiniz. Bu nedenle pencereden bakar ve bir tehlike olup olmadığını kontrol ederler. Köpekler dışında kertenkeleler de kediler için oldukça farklı ve eğlencelidir. Onları yakalamak için sürekli peşlerinden koşarlar.

pencerede yatan kedi

İçgüdüleri nedeniyle camdan bakmak isteyebilirler

Hayvanlar içgüdüleri ile hareket ve birbirilerine çeşitli şekilde haber verirler. Kuşlar bir terlik olduğunda ya da bir yerde yemek bulduklarında birbirlerine çığlık niteliğinde ses yaparlar. Bu ötüş diğerlerine haber vermek içindir. Kedilerde aynı şekilde miyavlayarak tıslayarak ve yakına geldiklerinde adeta konuşurmuşlar gibi birbirleri ile iletişim kurarlar. Bazen ” burası bana ait” demek bazen de ” bu yemek benim ” demek için yaparlar bu iletişimi. İçgüdüsel olarak bir şey hissettiklerine direkt olarak dışarı bakmak isterler. Daha önce belirttiğimiz gibi onlar hem çok zeki hem de meraklıdır.

Sadece oturmak için güzel bir yer olduğunu düşünebilirler

Kediler pencereden dışarı bakmayı neden sever yanıtlarından biri de pervazda oturmayı sevmelerinden kaynaklanır. Özellikle yaz aylarında sıcaktan bunalan kediler cam mermeri serin olduğu için pencere kenarında durabilirler. Hem serinlik hem de etrafı seyretmek için bu genellikle yaptıkları bir harekettir.

Kış aylarında ise camdan vuran güneş ışığı ile ısınmak için aynı şekilde pencere pervazına otururlar. Kediler gün ışığına bayılırlar.

Eğer evde kanepe, koltuk ve masa gibi yüksek alanlar yoksa, cam kenarında durmak isteyebilirler. Kediler içgüdüsel olarak kendilerini tehlikelerden uzak tutmak ve güvende hissetmek için yükseklerde gezinmeyi ve uyumayı çok severler.

Evde birden fazla evcil hayvanınız varsa bu davranışı daha sık fark edebilirsiniz. Özellikle bir köpeğiniz varsa, üzerine sığamayacak kadar büyük olacağından pencere pervazına atlamaları pek olası değildir!

Perdeler ve Storlarla oynamayı sevdikleri için pencereye yakın dururlar

Perdelere tırmanmak ve storları kenarlarında bulunan açma kapama işine yarayan mekanizma ile oynamak, onlar için oldukça eğlencelidir.

Kediler pencereden bakmayı neden çok sever sorularını maddeler hâlinde yanıtladık. Şimdi de kedileri camdan uzak tutmak için neler yapabiliriz sorusunu yanıtlayalım.

kedileri camdan uzak tutmak

Hava durumu onları şaşırtır

Kar yağması, rüzgâr nedeniyle ağaçların oynaması, yağmurun sesini duymaları, dolu ve daha birçok doğa olayı ve hava durumu kedileri şaşırtabilir. Bu nedenle izlemek için camdan dışarı bakmak isteyebilirler. Bu oldukça doğal bir davranıştır. Karın yağdığını izlerken ki bakışlarını gözlemlemek oldukça keyiflidir.

Kedileri camdan uzak tutmak için neler yapmalıyız?

Kedileri camdan uzak tutmak beklediğimiz gibi kolay değildir. Çünkü kedileri tecrübeli kişiler de anlamayabilirler. Onlar bağımsızlığı seven çılgın bir karaktere sahiptir.

Pencere pervazına gittiğini gördüğünüzde onu şaşırtmaya çalışın.

Kedileri ürkütmek bir daha aynı davranışı yapmamaları konusunda oldukça etkili oluyor. Bu nedenle kediniz pencere kenarı doğru ilerlerken onu bir sprey şişesine su koyarak üzerine su sıkabilirsiniz. Pencere kenarına bir kumbara koyabilirsiniz. Düştüğünde çıkan ses onu ürkütecektir.

Pencere kenarını mentollü ya da portakallı bir koku ile silin. Bu tarz mentollü temizlik ürünü bulamazsanız, vicks gibi mentollü bir ürünü pencere kenarına sürerseniz, kediniz oraya yaklaşmak istemeyecektir. Vicks’i kedinizin ulaşamayacağı bir yere sürdüğünüzden emin olmalısınız. bu kokuyu hiç sevmeseler de merakları önde gelip kokunun nedenini anlamak isteyebilirler.

Pencere mermerine çift taraflı bant yapıştırabilirsiniz. Çift taraflı bandın dokusu ayaklarına değdiğinde bu durum onları rahatsız edeceği için bir daha camdan bakmak istemeyeceklerdir.

Camdan dışarı bakmak tehlikeli mi?

Camdan dışarı bakmak güvenli gibi görünse de kedilerin tırmanma özelliklerini düşündüğünüzde tehlikenin farkına varabilirsiniz. Bir de sahip oldukları merak nedeniyle ev içerisinde en ummadığınız bir anda bile başlarını derde sokabilirler. Bu nedenle bir evcil hayvan sahibi olmak hiç de kolay değildir. Bu sorumluluğun farkına varmak ve her türlü tedbiri almak gerekir. Bu nedenle kedileri olabildiğince camdan uzak tutmak gerekir. Ara sıra da olsa camda durmalarına izin vermek tehlikelidir. Ancak camdan uzaklaşana kadar olası tehlikelere karşı tedbir almak gerekir.

Camdan dışarı bakan kedilerin pencereden düşme oranı ne yazık ki yüksek. Bu nedenle camdan dışarı bakmaları oldukça tehlikelidir. Kedilerin düşmesini önlemek için camın sağlam olduğundan emin olmalısınız. Her camı ve çerçevesini tek tek kontrol etmek gerekir. Sallanan ya da oynayan camların kenarlarını silikonlamak ya da değiştirmek gerekir. Ona pencere görünümlü bir oyuncak yapabilirsiniz. Böylece oyuncağı ile meşgul iken pencereden bakmak aklına gelmeyecektir. Bununla birlikte oyuncaklarını çoğaltmak da aynı şekilde etkili bir yöntemdir. Daha fazla oyuncağı olunca onlarla oynarken yorulacak ve uyuyacaktır. Ne yapsanız da bu huydan  vazgeçmiyorsa, ona katılın ve onunla oyunlar oynayın. Aldığınız güvenlik önlemlerini ikiye katlayın.

Pencereden bakıp bir yandan sürekli miyavlıyorsa bu bir tehlike olabilir. Çünkü kediniz kızgınlık döneminde olabilir ki bu büyük bir ihtimaldir. Kedinizi kısırlaştırmalı ya da eşleştirmelisiniz. Bunu yapmazsanız, kızgınlık dönemi bitene kadar bu miyavlamalar sürecektir.

Kediler camdan dışarı bakmayı çok severler. Çünkü bunun için çok fazla sayıda nedene sahipler. Bunlardan biri de dışarı çıkmamalarıdır. Ancak evcil kedilerin dışarı çıkması uzmanlar tarafından da önerilmez. En ideali onları camdan uzak tutmak için etkinlikler düzenlemek ve evde olunmadığı zamanlar için güvenlik önlemleri almaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedileri camdan uzak tutmak mümkündür. Sevmediği şeyleri cam kenarına koymak ve mentollü bir kokuyu pencereye sıkmak onları camdan uzaklaştırabilir. Ayrıca oyuncak alıp ilgisi çekerek de pencereden uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz.

Kedilerin camdan bakması sıkılmış olmaları anlamına gelebilir. Bunun yanı sıra evde başka bir canlı varsa, kediniz ondan uzak durmak için cam kenarında durabilir. Çünkü kediler güvende olmak için yükseğe çıkmak isterler.

Kedilerin camdan bakması eğer güvenlik önlemleri alınmadıysa, oldukça tehlikelidir. Bu nedenle onları camdan uzaklaştırmaya alıştırmadan önce güvenlik önlemleri alınmalıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.