Kediler neden mutsuz olur? Kedim üzgün mü?

14 Haziran 2021
4658
Kediler neden mutsuz olur? Kedim üzgün mü?

Kediler neden mutsuz olur? Kedim üzgün mü? Kedi depresyonuna işaret eden görünür ipuçları nelerdir? Her kedinin kendine has bir kişiliği vardır. Örneğin bazı kediler, diğerlerine nazaran daha dışa dönüktür. Ve tipik olarak sosyal bir kedi aniden sessiz ve çekingen bir ruh haline büründüğünde, bu endişe verici olabilir.

Çoğu durumda, kedi sahipleri, kedilerinin neden üzgün veya depresif olduğu hakkında hiçbir fikre sahip olamazlar. Ancak bazı işaretlere dikkat ederek bunun sebeplerini anlayabilir ve geçici olabileceğini bilerek kendilerini rahat ettirebilirler. Peki, kediler neden mutsuz olur? Kedilerde sık görülen bazı mutsuzluk ve depresyon nedenleri aşağıda sizleri bekliyor;

Kedilerin mutsuz olduğu nasıl anlaşılır? Kedilerde depresyon belirtileri

Kedilerde depresyon

Bir resim bin kelime değerindedir ve görünen şeyler pek çok şey anlatabilir. Bu kedinizin görünüşü için de geçerli bir durum. Kedinizin dış görünüşünü ve hareketlerini gözlemleyerek, bazı olası depresyon belirtilerini fark edebilirsiniz. Dolayısıyla aşağıdaki belirtileri dikkate almanızda fayda var:

Sesli ipuçları, kedinizin miyavlamasındaki değişiklikler

Kediniz bazen normalden daha fazla veya daha az miyavlayabilir. Bunlar, kedinizin mutsuz olabileceğinin sesli göstergeleridir. Bu mutsuz sesler genellikle tiz ve kederli ulumalar ve mırlamalardan oluşur.

Mırıltılar her zaman mutluluğun göstergesi değildir; mutsuz bir kedicik de kendisini rahatlatmanın bir yolu olarak daha fazla mırlayabilir. Normalde sesli olan diğer kediler mutsuz olduklarında sessizleşebilirken, sessiz kediler ise daha yüksek sesler çıkarabilirler.

Beden dili

Bazen kedinizin beden dili mutsuzluğu konusunda size ipucu verebilir. Kedinizin mutsuz olduğunu gösterebilecek pek çok göz, kulak, kürk ve vücut pozisyonu vardır. Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.

Saldırganlık veya korku

Üzgün ​​kediler daha fazla tepki verme eğiliminde olup; saldırganlık veya korku ile hareket ederler. Kedinizin korkmasına veya anormal derecede agresif olmasına neden olan davranış değişiklikleri fark ederseniz, bu muhtemelen kedinizin üzgün ve mutsuz olduğu anlamına gelir.

Ayrıca bakınız: Kedilerde korku saldırganlığı nedenleri ve çözüm önerileri – Yavru kedilerde saldırganlık nasıl önlenir?

Sırnaşıklık, saklanma veya kişilik değişiklikleri

Üzgün ​​bir kedi, kendisini meşgul eden ve münzevi hale gelen saklanma gibi faaliyetlere olan ilgisini kaybedebilir. Normalde sosyal olan bir kedi üzgün olduğunda daha fazla saklanır hale gelebilir, korkaklaşabilir. Sessiz ve insanlarla arasında seviye olan kediler ise daha sırnaşık ve talepkar hale gelebilir.

Aşırı uyku

Kediler normalde çok uyur, ancak üzgün veya depresif kediler daha da fazla uyur. Ayrıca kediniz, uyumak için favori noktasının konumunda bir değişiklik yapmışsa, bu mutsuzluğunun bir belirtisi olabilir.

Kendini iyi temizleyememe

Bir kedi kendisini iyi bir şekilde temizleyip, tımar edemiyorsa, bu mutsuzluğun ve sağlığın bozulmasının bir işareti olabilir. Kendini iyi hissetmeyen veya depresyonda olan kediler genellikle kendilerini temizlemeyi, yani tımar etmeyi bırakırlar. Bunun bir sonucu olarak tüyleri bakımsız ve dağınık görünür.

Yeme veya iştah değişikliği

Kedinizin iştahında azalma varsa veya çok sevdiği bir mamaya karşı ilgisini kaybettiyse muhtemelen mutsuz ve üzgündür. Zira üzgün ​​kediler daha önce zevk aldıkları yiyecekleri yemeyi reddedebilir ve hatta en sevdikleri ödül mamalarına olan ilgilerini kaybedebilirler. Ayrıca iştah değişikliği, kediler için çok önemli hastalıkların belirtisi olabilir dolayısıyla mümkün olan en kısa zamanda veteriner hekiminize başvurmanızı öneririz.

Ayrıca bakınız: Hasta kediler ne yer? Hasta kedi bakımı!

İdrar püskürtme veya tuvalet alışkanlıklarında değişiklik

Üzgün ​​bir kedi, kendini iyi hissetmek için uygunsuz yerlere idrarını yaparak kendi kokusunu bırakabilir. Kum kabının dışında idrara çıkmanın birçok nedeni vardır, ancak bu listede stres, depresyon ve üzüntü etkenleri ilk sıralarda yer alır.

Kediniz, yatak odanızda veya kendi kokusunu yaymak için oyalandığı yerler gibi yüksek değerli alanlarda idrarını yapabilir. Ayrıca, kediniz kum kabı dışında dışkılayıp kirletirse, bu önemli ve ciddi bir sorun var demektir.

Ayrıca bakınız: Dişi kedilerde idrar püskürtme | Nedenleri, durdurma yolları – Kedi idrar kokusu nasıl giderilir?

Aşırı kaşınma

Kediniz üzgün veya depresyondaysa, stresi azaltmak ve bölgesini işaretlemek için nesneleri normalden daha fazla kaşımaya başlayabilir.

Bir kedinin depresyona girmesinin olası nedenleri

Üzgün kedi

Bir kedinin depresyona girmesinin birkaç nedeni olabilir. Kediler de bizim gibi üzülebilir ve depresyona girebilirler. Mesela yaşadıkları evlerde, aile üyeleriyle sıkı bir bağ kurarlar ve ilişkinin dinamikleri kaybolduğunda fazlasıyla üzülebilirler. Sebebi ne olursa olsun, kedinizin mutluluk düzeyi yükselene kadar ona ekstra zaman ayırdığınızdan ve dikkatinizi ona verdiğinizden emin olun.

Hastalık

Hastalıklar, kedinizin kendini iyi hissetmemesine ve hatta muhtemelen acı çekmesine neden olabilir. Etrafta dolaşmak canını acıtıyorsa, oyun oynayıp koşturmak istemeyebilir. Kediler, mide bulantısı çektiği için mama yemek istemeyebilir, hormonal bir dengesizliğe sahip olmaları sebebiyle veya hastalık nedeniyle enerji kaybı yaşayabilirler.

Yağlı karaciğer hastalığı, FIV, FeLV, üst solunum yolu hastalıkları, diyabet, hipertiroidizm, diş hastalıkları ve diğerleri gibi durumların tümü, kedinizin mutluluk düzeyini etkileyebilecek ciddi sağlık sorunlarıdır. Kedinizin hasta olduğu için depresyon girdiğinden şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Ayrıca bakınız: Kedilerde en sık görülen hastalıklar ve belirtiler

Yaralanma

Yaralanmalar, kedinizin bir zamanlar zevk aldığı şeyleri yapma yeteneğini ve isteğini sınırlayabilir. Herhangi bir yaralanma sonrası oluşan ağrı, kedinizin genelde olduğu kadar mutlu hissetmesini de engelleyebilir. Eski ameliyat izleri ve yaralanmalar bile kedinizde kalıcı ağrıya veya rahatsızlığa neden olabilir. Bu ağrıların şiddetini azaltacak kronik ağrı kesici ilaçlar kullanmak gerekebilir.

Kedinizin ağrısı olduğunu düşünüyorsanız evden herhangi bir ağrı kesiciyle bunu çözmeye kesinlikle çalışmamalısınız. Veteriner hekiminizin vereceği ağrı kesici ile ilgili tavsiyelerine uyduğunuzdan emin olun.

Sevilen bir kişinin kaybı

Bir aile üyesini kaybetmek, dahil olan herkes için her zaman zordur ve bu kediniz için de geçerlidir. Bir aile üyesi (insan veya hayvan) vefat ettiğinde veya taşındığında, kediniz üzülebilir ve depresyona girebilir. Bu genellikle geçici bir davranıştır ve bir süre sonra kediniz normale dönecektir.

Kediniz, evdeki başka bir kedi vefat ettiği için depresyona giriyorsa, yeni bir kedi sahiplenerek, ona arkadaş olmasını sağlayabilirsiniz. Aileye başka bir ev arkadaşı eklerken fazlasıyla dikkatli olmalısınız.

Yeni aile üyesi değişiklikleri için zaman genellikle en iyi çözümdür, ancak bu arada kedinizin daha mutlu olmasına yardımcı olabilecek feromonlar ve besin takviyeleri gibi doğal çözümler de mevcuttur. Dolayısıyla kediler neden mutsuz olur sorusunun, pek çok cevabı olabilir.

Bu durumda önemli olan kedinizin davranışlarını gözlemlemek ve olası nedeni çözmeye çalışmaktır. Daha ciddi durumlarda vakit kaybetmeden veteriner hekiminizi ziyaret etmenizi şiddetle öneririz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.