Yavru kedilerde saldırganlık nasıl önlenir?

11 Mayıs 2021
7054
Yavru kedilerde saldırganlık nasıl önlenir?

Yavru kediler, zaman zaman oyun oynadıklarında saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Bu konuda dikkatli olmak her yavru kedi sahibi insanlar için önemli bir konudur. Dilerseniz ilk olarak kedilerde saldırgan davranış bozukluklarına bir bakalım…

Kedilerde saldırganlık henüz yavruyken ilk birkaç ay sonrası görünmeye başlayabilir. Bu davranışları kedinize göstereceğiniz, tutum ve vereceğiniz eğitimle değiştirebilmek pekâlâ mümkündür. Yavru kediniz, 3 aylık olana kadar saldırgan bir şekilde oyunlara karşılık verebilir. Bu gayet normal bir durumdur. Bu onun sınırlarını nasıl koruyacağını ve doğada nasıl davranması gerektiğini öğretecektir. Ancak ilerleyen zamanlarda bu saldırgan tutumu evdeki diğer bireylere de gösterebilir. Bu nedenle yavru kedinizde saldırgan tutumların önüne geçmek için, onun dikkatini farklı yönlere çekmeyi başarmalısınız. Onunla oyun oynarken, elinizi veya kolunuzu ısırmaya ve size saldırmaya çalışırsa onu durdurmalı ve bu olayları istemediğinizi ona anlatmalısınız.

Kediniz 3 aylık olduktan sonra asla saldırgan bir şekilde oynamasına izin vermemelisiniz. Bu davranışları sergilemeye başladığında, örneğin, elinize sarılarak ısırmaya başladığında, sakin bir şekilde elinizi çekerek oyun oynamayı bırakmalısınız. Bununla beraber onu odada yalnız da bırakabilirsiniz. Daha sonra elinizde bir oyuncak tekrar yanına gidebilir, oyuna kaldığınız yerden yine devam edebilirsiniz. Yavru kedi saldırganlığı yine devam ederse katı bir ses tonuyla “hayır” demeyi ona öğretmelisiniz. Zamanla o sizin dilinizden ne demek istediğinizi anlayacaktır.

Yavru Kediler Neden Saldırganlık Gösterir?

Kediler, ev kedileri bile olsalar, atalarından gelen genleri taşımaya devam etmektedirler. Kediler içgüdüsel olarak saldırmaya yönelik hareket ederler. Örneğin, hareket eden bir nesneyi görür ve onu bir tehdit olarak algılarsa, bu durum yavru kedinin saldırganlığına neden olacaktır. Yavru kediler, hareketli olan her eşyayı ya tehdit olarak ya da oyun olarak algılarlar. Her iki durumda da saldırganlık göstereceklerdir. Bazı durumlar yavru kedilerin daha saldırgan olmasına neden olur.

Yavru kedilerin saldırganlık gösterdiği durumlar;

  • Genelde yavru kedilerde saldırganlık, korkudan kaynaklanmaktadır. Sahibinin bir hareketini yanlış anlayan kedi, birden sahibine saldırıda bulunabilir.
  • Evde kendine yer edinen bir yavru kedi, bölgesine gelen bir tehdide karşı saldırganlık gösterebilir. Bu davranışı sergilemesi başlarda normal olarak karşılansa da devam etmesi halinde bir uzmana danışılmalıdır.
  • Saldırganlık yavru kediye annesinden de geçebilir. Bazı kediler, diğer kedilere göre daha agresif ve saldırgan olabilmektedir. Bu onlara genlerden geçen bir özelliktir.
  • Yaralı ve acı çeken bir yavru kedi saldırganlık gösterebilir. Bu gibi bir nedenin varlığını fark ederseniz, veterinerden yardım almalısınız.

Saldırgan Yavru Ev Kedisi

Yavru Kedilerde Saldırganlık Belirtileri Nelerdir?

Kediler saldırıda bulunacakları zaman bazı belirtiler gösterirler. Bu durumda kendinizi iyi anlamalı ve aşağıdaki açıkladığımız  belirtilerden herhangi birini fark etmeniz halinde, kedinize fiziksel bir temasta bulunmamalısınız. Kedinizin size gösterdiği bu işareti “dur” olarak algılar ve ona yaklaşmazsanız, kedinizi saldırıya teşvik etmemiş olursunuz. Sizi bir tehdit olarak algılamayan kediniz duruma anlar ve herhangi bir saldırıda bulunmaz.

Yavru kedilerin saldırı anında gösterdiği belirtiler;

  • Gözlerini ayırmadan size odaklaması ve gözbebeklerinde büyümenin yaşanması,
  • Yanına yaklaştığınız anda tıslama ve hırlama seslerini çıkarması,
  • Kuyruğunu, sinirli bir şekilde hızlı olarak sağa sola sert hamlelerle sallaması,
  • Vücudunu yere yapıştırarak gergin bir şekilde sizi izlemesi,
  • Kulaklarının arkaya doğru yatık ve geriye dönük olmasıdır.

Yavru Kedilerde Saldırganlık Belirtileri

Yavru Kedilerde Saldırganlığı Hangi Durumlar Tetikler?

Küçüklükte yeterli sosyalleşmeye sahip olan kedilerde saldırganlık görülme olasılığı oldukça düşüktür. Genellikle agresif ve saldırgan olan kediler, daha önce başka kedilerle yaşamamış, yalnız büyüyen ve sokakta yaşayan kedilerdir. Saldırgan kedileri, bazı olaylar tetikleyerek daha fazla saldırgan olmaları neden olur.

Yavru kedileri saldırganlığa tetikleyen nedenler;

  • Hareketli olan her nesneyi veya her türlü hareketi tehdit olarak algılayarak, saldırganlık gösterebilirler.
  • İlk başlarda eğlenceli bir oyun oynarken, kediniz birden sinirlenip tehlikeli bir saldırgana dönüşebilir. Kediniz ellerinizi ısırarak, size doğrudan saldırabilir. Saldırıda bulunacak kediler için eller ve ayaklar ilk hedef olacaktır.
  • Sürekli elle oynayan, ele alışık kediler, annelerinden erken yaşta ayrılan yavru kediler bu tür saldırılara daha meyilli olacaklardır. Saldırgan kediler, sahiplerini saldırıda hedeflemenin yanı sıra, yaşlı kedileri ve daha küçük yavru kedileri tehdit olarak algılayıp saldırıda bulunabilirler.
  • Yavru kedilere bu yaşlarda vereceğiniz eğitim, onların ileride saldırgan ve agresif birer kediye dönüşmesine engel olacaktır. Kedinizin saldırganlığı bir davranış olarak benimsemesine izin vermemelisiniz.

Yavru Kedilerde Saldırganlık Nedenleri

Yavru Kedilerde Oluşabilecek Saldırganlık Çeşitleri

Saldırganlık genelde bir hastalık olarak nitelendirilemez. Bu hareket kedinin gösterdiği doğal ve normal bir davranıştır. Ama saldırganlık tutumu yavru kedinizin kendine ve çevresine zarar verecek boyutlara gelirse, o zaman bu bir tehdit olarak algılanmalı ve tedavi ettirmelisiniz. Veteriner hekim yavru kedide hangi saldırganlık çeşidinin olduğunu bularak size bazı yöntemler ve kedinize nasıl davranmanız konusunda bilgiler verilecektir. Bu saldırganlık çeşitleri aşağıdaki gibidir.

Yavru kedilerde saldırganlık çeşitleri;

  • Intermole Aggression: En çok karşılaşılan saldırganlık çeşididir. Genellikle erkek kedilerde görülür. Ergenliğe yeni giren erkek kedilerde, çiftleşme isteğinin üst düzeyde olması nedeniyle, erkek yavru kediniz saldırganlaşabilir. Ergenlik döneminde olan kediniz, dışarıdan gelen her sese tepki vererek daha sinirli ve agresif davranabilir. Bknz: Kedilerde çiftleşme dönemindeki kızgınlık belirtileri ve saldırganlık hali
  • Intercat Aggression: Bu saldırganlık çeşidi, yavru kedinizin ev içinde veya dışında diğer kedilere olan saldırganlığını ifade eder.
  • Fear/Defensive Aggression (Korku Savunmacı Saldırganlık): Bu saldırganlık davranışı, yavru kedinizin veteriner hekime giderken veya yolculuk sırasında, bir korkudan dolayı gösterdiği saldırganlık halidir.
  • Play Aggression: Daha çok oyun sırasında yavru kedilerinizin birbirine gösterdiği saldırı şeklidir. Birbirleriyle ne kadar büyük kavga etseler de tekrar oynamaya devam edeceklerdir.
  • Pain Aggression: Yavru kedinizin canı yandığında size ve çevresine karşı gösterdiği saldırı çeşididir. Yavru kedinizi kucağınıza aldığınızda, bir yere taşırken, acıyan bölgesine eliniz geldiğinde aniden size saldırabilir. Kediler genellikle karın bölgesine dokunmanızdan hoşlanmazlar. Bu nedenle kedinizin rahatsız olacağı bölgelere temkinli olarak dokunmalısınız.
  • Territarial Aggression: Yavru kediler kendi bölgelerine giren başka kedilere saldırıda bulunabilirler. Bu saldırganlık çeşidi bölgesel saldırganlık olarak bilinmektedir.
  • Predatary Aggression: Kedilerin avlama içgüdülerini gösteren bu saldırganlık çeşidinde, kedilerinizin avlanarak yakaladığı fare, kuş, böcek gibi küçük canlıların üzerine atlayarak, onları avlamaları ve ani bir hareketle yemelerini ifade etmektedir. Yavru kediler annelerinden bu davranışları öğrenerek, sahiplerinin ellerini ve ayaklarını hedef alabilirler. Genellikle ev kedilerinde bu olaylar pek rastlanmaz. Ev kedileri, evlerine giren kelebek, sinek gibi canlıları avlama eğiliminde olurlar.
  • Redirected Aggression: Yönlendirilmiş saldırganlık olarak bilinen bu saldırganlık çeşidinde, kediler genellikle saldırıda bulunacakları kedinin sahibine ya da çevrelerinde bulunan başka bir kediye saldırabilirler. Böyle bir durum gerçekleştiğinde iki kedinin arasında kalan daha sessiz sakin bir kedi yaralanabilir.
  • Petting-İnduced Aggression: Bu saldırganlık davranışında yavru kediniz kendini sevdirirken, birdenbire size dönerek, kolunuzu ağzına alarak çiftleşme benzeri hareketler yapar. Hayvan severlerin aşk ısırığı olarak bildiği bu saldırganlık çeşidinde, kediniz ileri derecede çiftleşme isteği göstermektedir.

Yavru Kedilerde Saldırganlık Çeşitleri

Yavru Kedilerde Saldırganlığı Nasıl Durdurabilirsiniz

Yavru kedinizde meydana gelen saldırganlığın altında tıbbi bir nedenin olmadığını anlamak için bir veteriner hekime gitmeniz faydalı olacaktır. Osteoartrit, merkezi sinir hastalıkları, hipertiroidizm gibi hastalıklar, aslında çok uysal olan kedinizi, agresif ve sinirli yapabilmektedir. Bu durumda kedim çok saldırgan demeden önce, kedinizin genel sağlık durumunu kontrol ettirmelisiniz. Kedinizde böyle bir hastalık olmadığına veteriner hekim karar verirse, yapmanız gereken öncelikle, kedinizdeki saldırganlığı azaltmak olacaktır. Kedinizdeki saldırganlığı azaltmak çok kolay olmayacağı için çok sabırlı olmasınız. Kedinizi saldırgan tutumdan vazgeçirmenin birkaç yolu vardır.

Yavru kedilerde saldırganlığı önleyecek yollar;

  • Saldırı sırasında, evdeki çocukların ve sizin rahatlıkla kullanabileceği bir zili evinize yerleştirmelisiniz. Bu zilin sesini duyan kediniz, saldırıyı durduracaktır.
  • Bir sprey şişesinden çıkan sesler kedilerin dikkatini çekmektedir. Siz de daha fazla ses çıkaran bir sprey şişesi kullanarak, kedinizi saldırıdan vazgeçirebilirsiniz.
  • Saldırgan olan kedinize tasma ve kemer takmanız, herhangi bir saldırı anında, hemen müdahale etmenize olanak sağlayacaktır.
  • Kısırlaştırma işlemi saldırganlığı büyük bir ölçüde azaltmaktadır. Kedilerinizi en erken dönemde kısırlaştırmanız, birçok sorunun önüne geçecektir.
  • Saldırgan olan kedinizin yeni arkadaş edinmesine imkân vermelisiniz. Yavru kedinizin yanına, sahipleneceğiniz bir oyun arkadaşı onun saldırganlığını alacaktır. Ama bu iki kediyi doğru tanıştırdığınıza emin olmalısınız. Bknz: Ev kedileri arasındaki saldırgan tutum ve çözümleme yöntemleri

Ayrıca Okuyabilirsiniz

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.