Kısırlaştırılmış kedilerde kızgınlık | Sebepleri ve tedavisi

4 Mayıs 2021
4092
Kısırlaştırılmış kedilerde kızgınlık | Sebepleri ve tedavisi

Dişi kediler ergenliğe ulaştıklarında ilk kızgınlık döngüsünden geçerler. Ergenlik dönemi ortalama 4 aylıkken başlasa da kediler genellikle 6-10 aylıkken çiftleşmeye ve hamile kalmaya uygun hale gelirler.  Kızgınlığa (östrus) girmiş bir kedi, sahibi için oldukça can sıkıcı olabilir. Kısırlaştırılmış kedilerde kızgınlık işaretlerinin olması beklenmez. Yazımızda kedilerde kızgınlık belirtilerini, kısırlaştırılmış bir kedide kızgınlık belirtilerinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini ele alacağız.

Kedilerde kızgınlık belirtileri

kedilerde kızgınlık belirtileri

Kediler kızgınlık dönemine girdikleri zaman artık erkek kedilerle çiftleşip yavru kedi sahibi olacak olgunluğa erişirler. Bu durumda kedilerde bazı hamilelik belirtileri gözlenir ve ortalama 60-72 günlük bir hamilelik sürecinin ardından doğum gerçekleşir.

Kedilerde çoğunlukla davranışsal kızgınlık belirtileri gözlenir ve sahibi bu davranış farklılıklarını kolay bir şekilde fark eder. Özellikle kedinin çiftleşmeye müsait olduğu östrus döneminde bu belirtiler yaygın olur. Kısırlaştırılmış bir kedinin kızgınlığa girip girmediğini anlamak için bu belirtilere hakim olmak çok önemlidir:

  • Kızgınlıktaki kediler normal dönemlerine göre daha sevecen ve sevgi arsızı olurlar. Daha fazla şefkat gösterisinde bulunurlar.
  • Daha gürültücü olurlar ve mırıldanırlar.
  • Evdeki eşyalara sık sık sürtünürler.
  • Kuyruk kısımlarını sıklıkla havaya kaldırırlar.
  • Evdeki nesnelere hakimiyet göstergesi olarak idrar püskürtme davranışını sergilerler. İdrara daha fazla çıkarlar.
  • Dikkat çekmeye yönelik yerde yuvarlanma gibi davranışlarda bulunurlar.
  • Erkek eş bulma amacıyla evin dışına çıkmaya çalışırlar.
  • Cinsel birleşme gerçekleşmediği taktirde kediniz daha hırçın olabilir.
  • Bahçenizde ve ev çevresinde yabancı erkek kediler görülebilir.

Kısırlaştırılmış kedilerde kızgınlık işaretlerinin nedenleri

Kısırlaştırılmış kedilerde normal şartlarda kızgınlık işaretleri görülmez. Eğer kediniz kısırlaştırıldığı halde bu belirtileri gösteriyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir.

Kalıntı  yumurtalık sendromu (Ovarian remnant sendrom)

Bir kedi kısırlaştırıldığında ve sahibi buna rağmen kızgınlık belirtileri gözlemlediğinde ilk akla gelen ameliyat sırasında geride kalıntılar kaldığıdır. Kısırlaştırma işlemleri iki şekilde yapılmaktadır. Ovariektomi işleminde sadece yumurtalıklar alınmaktadır. Ovariohisterektomi işleminde ise yumurtalıklar ile beraber rahim de alınmaktadır. Bu işlemler sırasında ovaryumun tamamının ya da bir kısmının bilerek veya yanlışlıkla içeride bırakılmasıyla kalıntı yumurtalık sendromu oluşur. İçeride kalan yumurtalık kısmı hormon üretimine devam eder. Hormon üretimine bağlı olarak kediniz kızgınlık belirtileri göstermeye başlar. Rahim içeride bırakılmış ise teorik olarak gebe kalınması mümkündür. Ancak rahim alınmışsa hormon üretimi olsa dahi gebelik gerçekleşemez çünkü yavrunun gelişeceği organ olan rahim bulunmamaktadır. Tabi, durum kimi zaman böyle olmaz. Bazı dişi kedilerde ana yumurtalığın dışında bir de yedek yumurtalık dokusu vardır. Bu doku, ana yumurtalıklar çıkarıldıktan sonra aktif olur. Ameliyat sırasında gözle görülemediği için fark edilmez ve yumurtalık bağları ile zamanla büyür.

Yumurtalık dokusu, karna dokunursa, hücrelere bağlanabilir ve damarlanabilir. Bu durumda yeni ve eskisinden daha küçük bir yumurtalık oluşabilir. Yeni yumurtalığın oluşması aylar hatta yıllar aldığı için kısırlaştırma ameliyatından çok zaman sonra yeni yumurtalığın oluşumu nedeniyle kedilerde kızgınlık belirtileri görülebilir.

Stump pyometra (Güdük piyometra)

Bir kedi kısırlaştırıldıktan sonra, karnın içinde ovaryumlarla birlikte ovaryumların bağlandığı küçük bir rahim dokusu kalabilir. Bu dokuların ürettiği hormonlar bulunmaktadır ve bu dokuların varlığı bu hormonların salınmaya devam etmesi anlamına gelmektedir. Hormon salınımının miktarı değişkendir. Kimi bireyde herhangi bir değişikliğe sebep olmaya yetecek kadar salınım olmazken, kimi bireylerde stump pyometra (rahim iltihabı) gibi hastalıklara sebep olacak kadar salınım gerçekleşebilir. Düzgün bir kısırlaştırma sürecinde hem yumurtalıklar hem de rahim alınır. Bunlardan biri tam yapılmadığında ilerleyen zamanlarda kızgınlık belirtileri görülmesi muhtemeldir. Östrojen ve progesteron salınımınları sonucunda bir östrus siklusu yaşanıyormuş gibi dokularda gelişmeler oluşur. Bu gelişmeler organları enfeksiyonlara açık hale getirir. Bunun sonucunda gelişem piyometra çeşitli klinik belirtilere sebep olur. Vajinal akıntı, kabızlık ve idrara çıkmada problemler görülebilir.

Stump pyometradan şüphelenildiğinde, gerekli müdahalenin yapılması için bir veteriner hekime başvurmak gerekebilir. Veteriner hekiminiz kedinizi muayene ettikten sonra kediniz için uygun tedavi planını hazırlayacak ve gerekli gördüğü taktirde ameliyatla geride kalan rahim ve yumurtalık parçalarını alacaktır. Ancak alıntı ovaryumları karın içinde bulmak ve enfektif rahmi karın boşluğundan uzaklaştırmak  rutin bir kısırlaştırma işleminden çok daha zordur ve komplikasyonları daha fazladır. Bu yüzden erken müdahalenin tüm hastalıklarda olduğu stump pyometrada da önemi büyüktür.

Böbreküstü tümörleri

Böbreküstü tümörleri hormon üretimine sebep olduklarından kısırlaştırılmış kedilerde kızgınlık belirtilerine neden olabilir. Bu tümörlerin çıkarılması zordur. Cerrahi operasyon yapılırken yumurtalık kalıntısı ile arasında ayrım yapılmalıdır. Kedinizde yumurtalık kalıntısı olduğunda kediniz kızgınlık döngüsüne girer ancak böbreküstü tümörlerinde bir döngü söz konusu değildir ve sadece bazı kızgınlık belirtileri gözlemlenir.

Hormona maruz kalma

İnsanların kullandığı östrojen içeren çeşitli kremler insanların ellerinde ya da kollarında kalabilmektedir. Kediler de insanların ellerini ve kollarını yaladıkları zaman östrojen hormonları kedileri harekete geçirebilir. Kremlere maruz kalan kedilerde ise kızgınlık belirtileri görülebilir ancak kedinin bir kızgınlık döngüsüne girmesi beklenen bir durum değildir.

Tedavinin önemi

Hormonlar kısırlaştırılmış dişi kedi için riskli sonuçlar doğurabilir. Dişilik hormonlarına uzun süre maruz kalan kedilerde meme kanseri olma ihtimali artmaktadır. Küçük bir rahim parçasının bile karında kalması ileride enfeksiyon rahatsızlıklarına neden olabilir. Kedinin beklenmeyen bu kızgınlık belirtileri onun davranışsal anlamda da sorun çıkarmasına ya da eskiye göre daha huzursuz ve gergin olmasına da neden olabilir.

Tedavisi ve önleme yolları

kedi kısırlaştırma

Östrojen içeren çeşitli kremler kullanıyorsanız bunları vücudunuza uygularken eldiven kullanarak ellerinize ve kollarınıza bulaşmasını önleyebilirsiniz. Böylelikle hormonun zararlı etkisi, sizi yalayan kedinize bulaşmamış olacaktır. Bu tarz ilaçları kedinizi ulaşamayacağı yerlerde saklamanız da oldukça önemlidir.

Kısırlaştırılmış bir kedi hala kızgınlık belirtileri gösteriyorsa mutlaka veteriner hekiminizle iletişime geçin. Eğer kısırlaştırma operasyonu esnasında uterus ve yumurtalık parçası kaldıysa onların temizlenmesi ile sorun ortadan kalkacaktır. Eğer başka tıbbi bir problem varsa veteriner hekim kontrolünde uygulayacağınız tedavi yöntemiyle problemi çözersiniz.

Veteriner hekiminizin düzenli olarak kedinizin sağlık durumunu kontrol ve takip etmesi çok önemlidir. Bu sayede olası sorunlar önceden tespit edilir ve hastalık büyümeden tedavisine başlanabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

ELIS
May 17, 2022 / 18:28

DOSI KEDIM 8 AY ONCE KISIRLASTIRILDI VE SIMDI YENIDEN KIZGINLIK BELIRTILERI GOSTERIYOR.DOKTORA DANISTIK KANINDA HALA HORMONLARIN VAR OLABILECEGINDEN SOZ ETTI .SIZCE NE YAPMAMI TAFSIYE EDERSINIZ?


Veteriner Hekim
May 19, 2022 / 11:58

Merhaba kandaki hormonlar kedilerin kısırlaştıktan sonra da kızgınlık göstermesine sebep olabilir. Ancak bu süre 1 yılı geçmemelidir. Birkaç ay daha gözlemledikten sonra devam ettiğini görürseniz. Mutlaka doğum ve jinekoloji konusunda iyi bir veteriner hekim tarafından değerlendirilmesini tavsiye ederim.


Sibel
Eyl 7, 2022 / 23:58

Kedim bir bucuk ay önce kısırlaştırıldı ve dişiydi bugün kizana girdi çok korkuyorum ona birşey olmasin


Veteriner Hekim
Eyl 10, 2022 / 13:31

Kısırlaştırma operasyonundan sonra 6 ay kadar hormonlarını etkisinde kalabilir. Biraz daha bekleyin eğer 6 ay sonra hala kızgınlık göstermeye devam ediyorsa mutlaka doğum konusunda uzman bir veteriner hekime götürmelisiniz.


eren
Eyl 26, 2022 / 13:33

Merhabalar. Dişi kedimi kısırlaştıralı 6 ay oluyor 4 gündür kızgınlık belirtileri gösteriyor. Biraz daha beklemeli miyiz yoksa veteriner hekime başvurmalı mıyız hocam?


Veteriner Hekim
Eyl 30, 2022 / 10:42

Veteriner hekiminize gitmenizde fayda var.


Reyhan
Eki 27, 2022 / 22:36

Erkek kedim 1.5 yıl önce kısırlaştı lakin kızgınlık belirtileri gösteriyor dışarıya kaçıyor idrar püskürtme hareketi yapıyor dışarı çıkartmadığımız zaman bağırıyor


Veteriner Hekim
Eki 28, 2022 / 18:42

Hormonların büyük bir çoğunluğu kısırlaştırılma operasyonundan sonra azalsa da böbrek üstü bezlerinden de bir miktar hormon salgılanır. Yine de eğer hala bu kadar yoğun bir şekilde yaşıyora veteriner hekiminize gidip bazı hormon analizleri yaptırabilirsiniz. Geçmiş olsun..


Aslı
Kas 30, 2022 / 12:06

1 yıl önce dişi kedim başarılı kısırlaştırma geçirdi , 1 aydır kızgınlığa girdi :(( ve sürekli bağırıyor yıldım.. böbrek üstü bezleri sanırım.. bunun İçin ultrason mu ? Kan tahlili mi yaptırmalıyım ?


Veteriner Hekim
Kas 30, 2022 / 13:11

Bazen kısırlaştırma operasyonu sonrası kalan kalıntılar bu duruma sebep oluyor. Kedinizin tekrar kısırlaştırılması gerekebilir. Doğum uzmanı bir veteriner hekime gidip ultrason muayenesinden sonra karar verilmesi gerekir. Geçmiş olsun.


Sevda Seza
Ara 16, 2022 / 08:11

Merhaba , dişi kedim 1 yil once kısirlastirildi akabinde birkac ay icinde kizginlik belirtisi gostermeye basladi veteriner hekimi bazi kedilerde olabilecegini soyledi. Fakat birkac gündur yine kızginliga girme belirtileri gösteriyor. Bunun durumuna uygun olmadigini okuyorum. Ne yapabilirim boyle bir durumda. Saygilar hocam


Veteriner Hekim
Ara 28, 2022 / 11:07

Merhaba bazen ameliyattan sonra kalan ufak kalıntılar kedilerin tekrar kızgınlığa girmesine sebep olabiliyor. Mutlaka bir ultrason muayenesi ile kontrol edilmesini ve gerekirse tekrar operasyona alınması gerekmekte. Geçmiş olsun


Zeynep
Oca 11, 2023 / 10:27

Kedim erkek ve 10 önce kısırlaştırıldı ama şuan kızgınlık belirtisinden ziyade organını kullanmak istiyor diğer hiç bir belirti yok sadece penisini çıkarıyor be bir yerlere sürtünüyor


Veteriner Hekim
Oca 17, 2023 / 00:13

Merhaba kısırlaştırılmış olsa da 6 ay kadar hormonları kanında aktif olmaya devam edecektir. Sonrasında da böbreküstü bezlerinden küçük bir miktar salgılanmaya devam edecektir. Bu tür davranışlar normal olabildiği gibi bazen idrar yapamama durumunda da görülür. Bu sebeple kedinizin idrar çıkışını takip etmenizi ve idrar yapamadığını veya az yaptığını farkederseniz mutlaka veteriner hekiminize göstermelisiniz.


Reyhan
Oca 16, 2023 / 19:59

Kedimi kislastirdim dışı kedim bir sene okdu ve hala bagiriyor kızgınlık dönemindeki gibi hareketler ne yapmaliyim


Veteriner Hekim
Oca 16, 2023 / 23:41

Merhabalar dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonu sonrasında yumurtalık dokusunun bir kısmının vücutta kalması kedilerde sık görülen bir durumdur. Bu kalıntı kedinizin tekrar tekrar kızgınlığa girmesine ve ileride yumurtalık kalıntısı olan kediler, kısırlaştırılmamış kedilerle aynı risklere maruz kalır. Devam eden östrojen varlığı, kedileri meme bezi tümörlerine, yumurtalık tümörlerine ve pyometraya (rahim enfeksiyonu) yatkın hale gelebilir. Bu duruma ovarian remmant sendrom adı verilir. Kedinizi tekrar veterinere götürmenizi ve bu bilgileri onunla da paylaşarak kontrol ettirmenizi öneririz. Geçmiş olsun..


Eylül
Oca 29, 2023 / 17:48

Dişi kedim nereden baksanız bi 10 sene önce kisirlastirildi, 2 gündür kızgınlıktaymis gibi bağırıyor ve çok huysuz, göğusunde de 2 parça yumruk var sizce tümör belirtisi olabilir mi?


Veteriner Hekim
Oca 29, 2023 / 20:49

Maalesef kedinizin yaşından dolayı bu olasılık bulunmakta. Veteriner hekiminizden randevu alıp elinize gelen yumruları ona göstermenizi öneririz. Geçmiş olsun..


Tülay köse
Oca 29, 2023 / 17:49

Merhaba erkek kedim kısırlaştırıldıktan sonra eve gelip baygınlığı geçtikten sonra bağırmaya devam etmesi sizce normal mi ve ameliyat izi yeri yok ilk kedi ediniyorum yapılmadımı acaba hal ve hareketleri sesi özellikle bir değişiklik yok hocam bana yardımcı olursanız çok sevinirim neyapmam gerek sizce


Veteriner Hekim
Oca 29, 2023 / 20:54

Merhaba anestezi sonrası kedilerde bağırma sık görülen bir durumdur. Ertesi gün kediniz normal haline dönecektir. Erkek kedilerde kısırlaştırma operasyonu testislerinin üzerinden atılan çok küçük bir kesit ile gerçekleştirilir. Dikiş atılmasına gerek olmayan bu küçük kesit hızla kapanır. İlk güler bölge biraz ödemli olacağından farketmemiş olabilirsiniz ama dikkatli incelerseniz testislerinin yerinde olmadığını görürsünüz. Koku bırakma davranışı zamanla azalarak bitecektir. Bu süreç 6 ayı bile bulabilir. Çok geçmiş olsun.


Göksun
Oca 30, 2023 / 23:22

Merhaba 15 gün önce dişi kendime kısırlaştırma yaptırdım operasyon sonrası çok iyi geçti takı bu güne kadar gayet sakin ve sevecen olan kedim saldırgan tavırlar sergilemeye başladı tisliyor hirliyor ve aşırı korku var en ufak sese tepki veriyor ne yapacağımı şaşırdım ondan resmen korkuyorum benimle uyuyordu şimdi onunla asla yanlız kalamiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim


Veteriner Hekim
Mar 3, 2023 / 14:10

Merhaba eğer bud urum devam ediyorsa kedinizi veteriner hekiminize götürmenizi ve muayene ettirmenizi tavsiye ederiz. Kısırlaştırma sonrası stres kaynaklı bu tarz davranış değişimleri normal olmakla birlikte bazı viral hastalıklarda kedilerde ani davranış değişikliklerine sebep olabilir ve ksıırlaştırma sonrası bağışıklığın düşmesiyle birlikte ortaya çıkar.


Tülay Pekol
Şub 4, 2023 / 11:47

4 yil once kisirlasti.Ama hala kizana giriyor.Veterinerimiz bazi kedilerde olabilir dedi.kizan doneminde bitkisel ilac kullanabilecegimizi tavsiye etti.Ultrasyona girdi gorunurde birsey bulunmadi.Ben tekrar ameliyat olmasını istemiyorum.Bitkisel ilac bu donemde kullanabilirmiyim


Veteriner Hekim
Şub 4, 2023 / 14:12

Daha detaylı bir ultrason muayenesi için uzman bir veteriner hekimden randevu almanızı tavsiye ederiz. Kısırlaşan kedilerde kızgınlık görülmesi neredeyse hiçbir zaman normal bir durum değildir.


Arzu
Şub 4, 2023 / 20:52

Kedim 6 hafta önce kısırlaştırma operasyonu geçirdi bugün kızgınlık belirtileri olmaya başladı her hangi sorun var mıdır veya bunun olması normal mi


Veteriner Hekim
Şub 6, 2023 / 19:56

İlk 6 ay kadar bu durum normal olabilir ancak 6 aydan uzun zaman geçtikten sonra bu belirtiler devam ediyorsa mutlaka veteriner hekiminize göstermelisiniz.


Emine
Mar 6, 2023 / 21:36

Merhabalar benim kesim 7 aylık British short hair 3.5 aylık ilken kısrlaştırma oldu 2 gündür akıntı geliyor sizce normal mi ne yapmam lazım


Veteriner Hekim
Mar 8, 2023 / 21:17

Merhaba, tarif ettiğiniz durum normal değil. Bu akıntıya sebep olabilecek birçok sebep olabilir. Akıntının sebebini öğrenmek ve tedavi ettirebilmek için kedinizi veteriner hekime göstermelisiniz.


Kardelen
Mar 31, 2023 / 23:13

Merhaba yeni sahiplendiğim erkek kedim 3 hafta kadar önce kışırlaştırıldı. Yetişkin bir kedi, arka dişleri çıktığı için veteriner en az 3 yaşında olabileceğini söyledi. Yaklaşık bir haftadır benimle ve geldiği günden beri akşam saatlerinde çiftleşme hareketleri yapmaya başlıyor. İşeme gibi bir sorun yaşamıyoruz sadece kollarıma yelteniyor sürekli. 1 haftadır böyle bocalıyor. Ne yapmalıyım?


Veteriner Hekim
Nis 1, 2023 / 14:19

Merhaba kediler bu davranışı farklı içgüdülerle de yapabilirler. Buna izin vermemeniz davranışın pekişmesini önler. Bu durumlarda onu üzmeden dikkatini dağıtarak davranışı engellemeniz zamanla bu davranışında azalmaya sebep olacaktır. Eğer geçmez ise bu konuyla alakalı davranış uzmanı bir veteriner hekimle görüşmeniz iyi olur.


Berkan Deniz
Nis 14, 2023 / 01:48

Merhaba. Dişi Kedim 3 ay önce kısırlaştırıldı. 1 haftadır çok aşırı bir şekilde kızgınlık dönemi yaşıyor. Yani kısırlaştırmadan önce bu kadarını yapmazdı. Moralimiz sürekli bozuluyor, haline dayanamıyoruz. Veterinere götürücez, kızgınlığın geçmesini bekliyoruz. Neden böyle bir durum oluştu? Ve kedim bir ameliyat daha geçirirse psikolojisi vs. Nasıl olur? Aynı yeri tekrar açacaklar, canı çok yanacak mı?


Veteriner Hekim
Nis 17, 2023 / 12:35

Merhaba kediler kısırlaştıktan sonra da 6 aya kadar hormonal aktivite gösterebilir. Tekrar ameliyat kararı vermeden önce bir süre daha beklemenizi öneririz. Bazen operasyon sırasında kalabilen yumurtalık parçaları hormon üretmeye devam ederek sonrasında kistik yapılara dönüşebiliyor. Bu durumda tekrar ameliyat olması gerekirse daha fazla canı yanmayacak öncekine benzer bir operasyon geçirecektir. Geçmiş olsun.


Nil
Nis 14, 2023 / 05:02

Merhabalar dişi kedim 5 ay kadar önce kısırlık ameliyatı oldu kızgınlığa hala giriyor veterinerimiz bunun normal olduğunu söyledi ama aralıklarla sandalyeye çıktığında bir sıvı bıraktığımı gördüm ve çok kötü kokuyordu bunun nedeni nedir daha yeni muayene ettirdim herşeyi normal dediler lütfen yardımcı olun çok üzülüyorum 😞


Veteriner Hekim
Nis 17, 2023 / 12:28

Merhaba eğer veteriner hekiminiz muayene ettikten sonra sağlıklı oldupunu söylediyse bir süre daha takip etmeniz devam etmesi durumdan ultrason için randevu almanızı öneririz.


emre
Nis 24, 2023 / 04:22

Merahabalar dişi kedim yaklaşık 1 ay önce kızgınlığa girdi ve ve aralıklı olmak kaydıyla 1 aydır bağırıyor kısırlaştırmak istiyorum fakat kızgınken kısırlaştırma yapmanın iyi olmayacağını söylüyorlar , sizce ne yapmalıyım çünkü evde kimseyi uyutmuyor


Veteriner Hekim
Nis 25, 2023 / 22:42

Merhaba eğer kızgınlığa gireli 1 ay olduysa birkaç gün içerisinde kızgınlık dönemi geçecektir. Bir süre daha sabretmenizi ve kızgınlığı bittikten sonra kedinizi kısırlaştırmanızı tavsiye ederiz.


Şeyma Nur
May 28, 2023 / 17:24

Merhaba erkek kedimi 3 gün önce kısırlaştırdık ama hala şiddetli şekilde bağırıyor dışarıya kaçmaya çalışıyor ve koku bırakıyor normal mi acaba bu durum


Veteriner Hekim
May 31, 2023 / 11:14

Evet kedilerde ksıırlaştırma sonrası hormonal aktivite günden güne azalır. Bu durum 6 ay kadar bile sürebilir. Bu şiddetli hali birkaç hafta içerisinde geçecektir. 6 aydan sonra bu durum devam ederse mutlaka vetrine rhekime tekrar götürmelisiniz. Geçmiş olsun.


Hatice
Haz 6, 2023 / 15:20

Kedim 7 yaşında, dişi. Midesinde ülser olduğu için veteriner hekimimiz kısırlaştırma operasyonunu riskli bulmuştu biz de korktuğumuz için bir türlü kısırlaştıramamıştık. Geçen sene arka bacaklarında seğirmeler başladı. Hekimimiz bunun sebebinin sürekli kızgınlığa girip çıkması sonucu immunatif sistemindeki düşüklüğe bağlamıştı ve geçen sene Ağustos ayında kısırlaştırdık. O zamandan beri gayet sağlıklıydı, seğirmeler de geçmişti. 1 hafta önce kuzenim bize geldi. Erkek kedisi var ve şu an kızgınlıkta, onun kokusunu aldı sanırım o günden beri bacaklarındaki seğirmeler yine başladı. İçinde yumurta kalıntıları kalmadığını düşünüyorum çünkü hekim özellikle gösterdi ve hepsini aldığını söyledi. Durum ne olabilir nasıl çözebiliriz? Lütfen yardımcı olun.


Veteriner Hekim
Haz 8, 2023 / 19:45

Merhaba bacağındaki seğirmelerin kızgınlıkla ilişkili olma olasılığı düşük olsa da muayene eden hekimin görüşünün daha kıymetli olduğunu belirtmeliyim. Kedilerde nörolojik semptomlara sebep olabilecek bir çok hastalık vardır. Kedinizdeki bu durumun altında yatan nedeni bulmak için kan testleri yapılmasını tavsiye ederiz geçmiş olsun.


Hatice
Haz 10, 2023 / 10:45

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Bu şikayetten dolayı 2. veteriner hekime gittim. Sinirsel bir sorun var mı diye eliyle kontrol etti ve bir bulguya rastlamadığını söyledi. Sizce hangi kan testleri yapılmalı?


Veteriner Hekim
Haz 10, 2023 / 18:47

Hemogram ve biyokimya analizleri bunların sonuçlarına göre gerekli görülen viral testler (corona vb.) Hatta hekiminiz gerekli görürse beyin mr’ı çekilebilir. Geçmiş olsun.


Furkan
Tem 17, 2023 / 16:50

Dişi Kedim kısırlaştıracaktım kızgınlıga girdi kızgınlıkta da kısırlaştırmayın diyorlar 14 gün oldu hala kızgınlıkta. Kızgınlıktayken kısırlaştırsam ne olur ki? Artık dayanamıyoruz


Veteriner Hekim
Tem 29, 2023 / 01:56

Kızgınlık dönemlerinde kedilerin genital organları şişer büyür ve kırılgan hale gelir. Bu süreçte operasyon olursa operasyonda oluşabilecek komplikasyon olasılığı çok daha fazladır. Bunlara organ kopmaları, parça kalması ve iç kanama riski örnek verilebilir.


Nisa
Oca 8, 2024 / 18:54

Merhaba dişi kedim 1.5 yıl önce kısırlaştırıldı. Ara ara Kızgınlık belirtileri göstermeye devam etti ve her seferinde daha da şiddetlendi. Parça kalmış olabileceği şüphesiyle veterinerimize gittik kalmadığını iddia etti ve depomedrol isimli iğne vurdu kızgınlık belirtilerininin gideceğini söyledi ancak gitmedi. Bugün başka bir vet. Hekim tekrar ameliyat etti ve sağ ovaryumun içinde kaldığını tespit etti. Kedim tekrar ameliyat olmak zorunda kaldı ve normal kısırlaştırmadan daha büyük yara açtıkları için daha fazla ameliyat ücreti ödedik. Bu ücreti diğer hekimden talep edebilir miyiz?


Veteriner Hekim
Oca 23, 2024 / 11:58

İlk olarak çok geçmiş olsun. Ameliyat sonrası bu tarz komplikasyonlar ile sık karşılaşılmaktadır. Ancak depomedrol kortizon türevi bir ilaçtır ve kızgınlık belirtilerini geçirmesi mümkün değildir. Bu durumda kedinize yapılması gereken tekrar operasyon olması olacaktır. Bu ameliyatın ücretini diğer klinikten alabilir misiniz bilmiyorum ancak epikriz raporu isteyerek gerekli mercilere şikayette bulunabilirsiniz.


Seval
Şub 8, 2024 / 01:09

Merhabalar Kedim erkek ve 3 yaşında . Yaklaşık 5 6 aylıkken kısırlaştırıldı. 3 sene içinde herhangi bir problem yaşamadık. Ama bugün ona kedi oyuncak aldım. Çiftleşme arzusu geldi. Herhangi bir salgı kızgınlık bagırtısı yok ama çiftleşmek istiyor. Ve bu ilk defa oluyor sebebi ne olabilir


Veteriner Hekim
Şub 25, 2024 / 14:19

Merhaba kısırlaşan erkek kedilerde de böbreküstü bezlerinden bir miktar hormon salınımı olur. Bunun dışında içgüdüsel olarak da bu durum şekillenebilmektedir. Yine de emin olmak için kedinizin testesteron seviyesini ölçtürebilirsiniz.