Dişi kedilerde idrar püskürtme | Nedenleri, durdurma yolları

1 Mayıs 2021
4244
Dişi kedilerde idrar püskürtme | Nedenleri, durdurma yolları

Daha yaygın olarak erkeklerde görülmesine karşın dişi kedilerde idrar püskürtme davranışı da zaman zaman karşılaşılan bir durumdur. Hiç kimse, evinde bir kedinin idrar püskürtmesini istemez ancak bu olumsuz davranış aslında kedinin bir şeyler söylemek istediği anlamına gelmektedir. Dişi kedinizin neden idrar püskürttüğünü bilmek ve bu konuda neler yapabileceğiniz konusunda fikir sahibi olmak, stresinizi ve moral bozukluğunuzu ortadan kaldırmak için faydalı olacaktır.

1. İdrar püskürtme nedir?

Çoğunlukla kısırlaştırılmamış erkek kedilerde görülen idrar püskürtme davranışı, hormonsal bir davranıştır ve kedilerin bölgelerini işaretlemek için kullandığı bir yöntemdir. Bu yöntemde kediler duvarlara, mobilyalara ve başka noktalara dikey bir şekilde idrarlarını yapmaktadır ve bu duruma idrar püskürtme denmektedir.

Kedi ayağa kalkar, kuyruğunu dikleştirir, püskürtme yapacağı yere arkasını döner ve titreyerek idrarını püskürtür. Bu eylemde kediler normal idrar yapmaya göre daha az bir miktar idrar püskürtür. Kendilerini güvende hissetmeye çalıştıkları için yaptıkları bu eylem, kedi sahipleri için sinir bozucu olabilir ancak kediler, idrarlarının kötü koktuğunu düşünmezler.

2. Dişi kediler neden idrar püskürtür?

Erkek kediler gibi dişi bir kedi de çeşitli sebeplerden dolayı idrar püskürtme davranışını gerçekleştirebilir. Bu davranışın kaynaklarını araştırmak davranışın nasıl ortadan kaldırılacağını bulmak için çok önemlidir.

  • İstenmeyen davranış için öncelikle tıbbi bir sebep olup olmadığı incelenmelidir. Bu da kedinin veteriner tarafından muayene edilmesiyle anlaşılabilir. İdrar püskürtmeye mesane iltihabı, böbrek taşı ve çeşitli idrar yolu enfeksiyonları gibi çeşitli üreme sağlığı ile ilgili sorunlar sebep olabilir.
  • Erkek kediler bölgelerini işaretlemek amacıyla püskürtme davranışını sergilerken dişi kediler üremeye hazır olduğunu bildirmek için idrar püskürtür. Bu davranışla çevresindeki olgun erkeklere ateşli olduğunu ve cinsel birleşme için hazır olduğunu anlatır.
  • Çevresel stres faktörleri de dişi kedilerin püskürtme nedenleri arasında bulunmaktadır. Evde bir bebeğin olması, kedinin günlük rutinini bozan tatiller, veterinere gitme, başka bir kedi ya da köpeğin varlığı, evdeki inşaat ya da tadilat işleri, kokan bir çöp kovası gibi etkenler kedinin kendini kaygılı hissetmesine sebep olabilir. Bu durumda bölgelerini idrarıyla işaretlemesi, kendisini daha güvende hissetmesine yardımcı olmaktadır.
  • Kediler, ev dışındaki türdaşlarına karşı ev içini işaretleyebilirler. Dışarıdaki kediler, evcil kedilerin kendilerini agresif ve koruyucu hissetmesine sebep olabilir ve bölgelerini davetsiz misafirlere karşı korumak amacıyla bu işaretleme yolunu tercih etmesini sağlar.

3. İdrar püskürtme nasıl önlenir?

İlk adım her rahatsızlıkta olduğu gibi bu durumda da veteriner muayenesi olmalıdır. Kedinin davranışının altında fizyolojik bir rahatsızlık olmadığından emin olunduktan sonra bazı tedbirler alınmalıdır. Kedilerin idrar püskürtmesi de dahil her türlü istenmeyen davranışın ortadan kalkması oldukça zor ve meşakkatli olabilir ancak yapabileceğiniz bazı hamleler var:

Kısırlaştırma

kedi kısırlaştırma

“Dişi kediler kısırlaştırıldıktan sonra idrar püskürtme davranışı devam eder mi?” sorusu dişi kedi sahiplerinin cevabını sıklıkla merak ettiği konuların başında gelmektedir. Kediler erişkinliğe ulaşmadan önce yani idrar püskürtme davranışını öğrenmeden, 4-6 aylıkken kısırlaştırıldığı taktirde büyük oranda bu davranışı gerçekleştirmiyor. Daha yaşlı kedilerde de kısırlaştırma işe yarayabiliyor. Bunun için en uygun zamanı veterinerinizden öğrenebilirsiniz. Böylece hem erkek hem de dişi kedilerde kısırlaştırma püskürtmenin devam etme ihtimali en aza indirmektedir.

Kokuyu ortadan kaldırın

Kediniz eve idrarını püskürttüyse yapmak isteyeceğiniz ilk şey kokuyu ortadan kaldırmak olmalıdır. İdrarı temizlemek kedinizin aynı bölgeye idrarını yapmasını engellemeyecektir, bu nedenle enzimatik temizleyiciler kullandığınızdan emin olun.

Çöp kutusunu değiştirin

Kediniz Kum Kabından‘dan gelen kokuları kendisi için bir tehlike gördüğünden idrarını püskürtüyor olabilir. Bu nedenle dişi kedilerde idrar püskürtmesini önlemek için evde alabileceğiniz önlemler arasına derin olmayan, açık ve koku yapmayan bir Kum Kabı almayı da ekleyebilirsiniz.

Stres unsurlarını ortadan kaldırın

Evin içinde ya da çevresinde kedinizin kaygı düzeyinin yükselmesine neden olan unsurlar varsa bunları ortadan kaldırın. Bu dışarıdaki bir sokak kedisi ya da komşunun pencereden görülebilen kedisi olabilir. Ev içinde yapılan değişiklikler, alışık olmadığı sesler de kedinin stres oranını arttırabilir. Bu unsurlar kediye ve çevresindeki faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Kedinin alışık olmadığı bu durumları ortadan kaldırdığınızda kediniz kendisini güvende hissedecek ve bulunduğu bölgeyi işaretleme gereği duymayacaktır.

Kaynakları çoğaltın

kedi yemek kabı

Özellikle birden fazla kedinin yaşadığı evlerde yaşamsal kaynaklara sahip olma kaygısı kedilerde püskürtme davranışına neden olabilir. Bu durumda evin farklı noktalarına birden fazla tünek, daha fazla yiyecek ve su kaseleri, çöp kutuları koymak sorunun çözümü için oldukça etkili olacaktır. Kedinizin stresini ve saldırganlığını atması için bol miktarda oyuncak ve tırmalama direği olduğundan da emin olmalısınız.

Feromonlar

Kedinize doğal feromonlar sağlamak için feliway gibi markaların sprey ve mendil gibi ürünleri bulunuyor. Bu ürünler kokusuz olduğundan hane halkını rahatsız etmez ve kullanıldığı zaman kedilerin rahatlamasına yardımcı olur. Böylelikle kediler idrar püskürtme ihtiyacı duymaz.

Anksiyete ilaçları

Püskürtme konusunda sorun yaşanan kediler genellikle kronik olarak kaygılı olabiliyor. Kediniz aldığınız önlemlere karşın hala stresliyse ve idrar püskürtme davranışına devam ediyorsa, veterinerinizin önerisi ile kullanacağınız reçeteli ilaçlar ile kedinizin sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Bu yöntem kimi zaman en etkili ve en insancıl yöntemlerden biri olabilmektedir.

Takviye gıdalar

Anksiyete ilaçlarına benzer şekilde L-theanine, peynir altı suyu, kolostrum gibi çeşitli besin takviyeleri de kedinizin sakinleşmesine ve idrar püskürtme davranışının azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca veterinerinize başvurarak çeşitli takviye gıdaları da içerek özel diyetleri uygulayabilir ve kedinizin kendini daha sakin hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.