İnsanlar gibi kediler de idrar yollarında meydana gelebilecek hastalıklara yatkındır. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu veya yangısı, insanlarda olduğu gibi sevimli kedi dostlarımızda da oldukça acı verici ve rahatsız edici bir deneyim olabilir. Her ne kadar idrar yolu enfeksiyonu terimi kullanılıyor olsa da idrar yolu hastalığının sebebi çoğunlukla enfeksiyöz bir etken değildir. Yazımızın ilerleyen kısımlarında bunu açıklayacağız.
Yazımızda, kedinizde idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili dikkat etmeniz gereken şeyler ile birlikte bu enfeksiyonları önlemeye ve tedavi etmeye nasıl yardımcı olabileceğiniz hakkında yapabileceklerinizi inceleyeceğiz.
İçindekiler
İdrar yolu enfeksiyonu/yangısı, temiz ve steril idrar yolunun genellikle idiyopatik (nedeni bilinmeyen) olarak yangılanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Erkek kediler için daha riskli olan idrar yolu enfeksiyonu, orta yaşlı ve diyabetli kedilerde de daha fazla görülmektedir. Hastalık her yaşta sıklıkla görülmesine karşın özellikle 2-6 yaş arasındaki kediler bu konuda daha risklidir. Kilolu ve hareketsiz yaşam tarzına sahip kediler de aynı şekilde risk grubunda yer almaktadır.
Özellikle erkek kediler için idrar yolu enfeksiyonu ölümcül sonuçlar doğurabilir. Erkek kedilerin üretraları daha dar olduğundan, idrar yolu enfeksiyonundan mustarip olduklarında üretral tıkanıklıklara daha yatkın olmaktadır. Bu da kedinizin sağlığı için daha acı verici bir durumun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bazı kediler çok ciddi bir sorun haline gelene kadar herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu semptomu göstermeyebilir. Bir idrar yolu enfeksiyonunun en belirgin semptomlarından bazıları şu şekildedir:
Enfeksiyona ve yangıya şunlar sebep olabilir:
Yukarıda sayılan nedenler kedilerde idrar yolu enfeksiyonlarına/yangısına sebep olabilse de, genellikle olguların çoğu idiyopatiktir.
Kedinizi veteriner hekime götürdüğünüzde mesanenin dolu olup olmadığını kontrol etmek için tam bir tıbbi muayene yapılacaktır. İdrar yolunu incelemek ve değerlendirme yapabilmek için çoğunlukla bir röntgen veya ultrason incelemesi yapılacaktır. Bunun yanında mutlaka yapılması gereken tam idrar tahlili ile birlikte hemogram ve biyokimya parametreleri de değerlendirilebilir.
Yapılacak tam idrar tahlilinde idrar fiziksel, kimyasal ve mikroskobik muayeneden geçirilir. Fiziksel muayenede renk ve berraklığa bakılır. Kimyasal muayenede idrarda bulunan protein, glukoz, keton ve pH gibi parametreler incelenir. Mikroskobik muayenede ise epitel hücreleri, kristtaller, taşlar, silindirler, kastlar, lökositler ve eritrositler incelenir. Yapılacak idrar kültürü ile ise hangi spesifik bakteri türünün İYE’ye neden olduğu anlaşılmaya çalışılır. İdrar örneğinin alınması için karın duvarından mesaneye ince bir iğne sokularak gerçekleştirilen sistosentez yöntemi uygulanacaktır.
Teşhisin ardından kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi için veteriner hekim, özellikle bakteriyel bir etken söz konusu ise yapılacak antibiyogram testi ile duyarlı antibiyotiklerden birini reçete edebilir. Bununla birlikte içinde sıvı takviyesinin de olduğu bir diyet değişikliği önerebilir. Aynı zamanda sıvı tedavisi ve idrar asitleştiricileri (bazı durumlarda) gibi seçenekler de veteriner hekimler tarafından değerlendirilebilir.
Antibiyotik tedavisinin ardından enfeksiyonun geçip geçmediğinin kontrol edilmesi için veteriner hekiminiz yeniden idrar tahlili isteyecektir. Eğer enfeksiyonda düzelme gözlenmediyse veteriner hekiminiz idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilecek diğer durumları araştırarak farklı sebeplerin tedavi edilmesini tercih edebilir.
Her ne kadar kedilerde idrar yolu hastalığı ölümcül sonuçlar doğurabilse de dikkatli bir bakım, veteriner hekim muayenesi ve kediniz için uygun bir diyet programı ile kedinizin idrar yolu hastalığını yenme olasılığı oldukça yüksektir. Burada en kritik nokta, doğru bir teşhisin konulmasından sonra tedavinin yapılmasıdır. Yetersiz veriyle uygulanacak semptomatik tedaviler sonucunda hastalık ilerleyebilir, kompleks hale gelebilir ve tedavisi oldukça zorlaşabilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi idrar yolu problemlerinin çoğunluğu idiyopatiktir. Bu sebeple özellikle antibiyotik kullanımda oldukça seçici olunmalıdır. İdrar kültürü ve antibiyogram, gereksiz antibiyotik kullanımının ve antibiyotik direnci oluşmasının önüne geçilmesinde çok önemli bir faktördür.
Kedi sahiplerinin evcil hayvanlarında idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkmasını önlemek için alabilecekleri bazı tedbirler ve evde yapabilecekleri bazı şeyler bulunuyor:
Enfeksiyonlara mantar, parazit, virüs, bakteri gibi bir kediden diğer kedilere bulaşabilecek zararlılar neden olabildiği için kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun bulaşma ihtimali vardır. Bu nedenle evde birden fazla kedi besliyorsanız kedilerden birine tanı konduysa, onun yaşam alanını diğer kedilerden ayırmak bulaşma riskini en aza indirecektir.
Kediniz herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu belirtisi gösteriyorsa ya da yanlış giden bir şeylerin olduğunu hissediyorsanız, mümkün olan en kısa sürede kedinizin veteriner hekiminiz tarafından muayene edilmesini sağlamalısınız. Bu problemler çok kısa sürede oluşabildiği gibi hiç belirti göstermeden yavaş yavaş ilerleyip de ortaya çıkabilir. Kedinizin semptom gösterdiği an, uzun bir sürecin sonucu olabileceğinden dolayı hemen veteriner hekiminize gitmelisiniz.
Kedilerde idrar yolları enfeksiyonu kesinlikle ciddiye alınması gereken ve belirtileri gözlendiğinde veteriner hekime götürülmesi gereken bir durumdur. Eğer zamanında ve gerekli müdahale yapılmazsa kedilerde böbrek yetmezliği gibi çok daha tehlikeli sorunlar ortaya çıkabilir.
Sık idrara çıkma, cinsel organın aşırı temizlenmesi ve yalanması, idrarda kan, idrarını yapamama iştahsızlık, tuvaletin dışına idrarını yapma gibi belirtileri gözlüyorsanız kedinizde idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenebilirsiniz.
Erkek kediler dişi kedilere oranla idrar yolu enfeksiyonu geçirmeye daha yatkındır. Aynı zamanda yaşlı ya da diyabet hastalığı olan kediler de genç kedilere oranla daha fazla risk taşımaktadır.
Bazı vakalarda idrar yolu enfeksiyonu kendiliğinden geçse de çoğu durumda hastalığın geçmesi için veterinerin antibiyotik reçete etmesi gerekecektir.
Merhabalar hangi ilaçlar reçete edildi bilmiyorum ama yeterli olacak olsalar da kedinizin idrar çıkışının sürekli sağlanması lazım. Eğer sonda çıkmasına rağmen idrarını yapmakta zorlanıyorsa mutlaka tekrar veteriner hekiminizle konuşmalısınız.
Merhabalar,
Benim kedim 3 gun once antibiyotik e basladi bu sebepten dolayi. Iyilesme sureci hakkinda bilgi verir misiniz?
Tesekkurler,
Merhaba Ayşe hanım
Geçmiş olsun , https://blog.petibom.com/kedilerde-antibiyotik-kullanirken-nelere-dikkat-etmeliyiz/ yazımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.
İyi günler. Benim kedim 4 aylık british shorthair. 8 gün önce FIP teşhisi konuldu. O gündür FIP tedavisi görüyor. Bahışıklığı düştüğü için yeme içmeden kesildi ve böbrek rahatsılığı başladı. Vet. Dr. Bu 8 gün içinde sıvı birikimi çok olduğu için 3 kez sıvı çekildi. Böbrekleri tam düzgün çalışmıyor dedi. Bunun için hergün serumlar, ilaçlar,iğneler uygulandı. 7.güne kadar idrarını yapıyordu. 8.gün ve 9.gün yani bugün hiç idrarını yapmadı ve karnı iyice şişmeye başladı. Vet. Dr. İdrar yapıramazsak durumu kötü olduğunu söyledi. Neyapacağımızı bilemedik dua dan başka yapacak bir şey kalmadı. Birde Vet. Dr. GS-441524 diye bir ilaç önerdi son çare olark. Dizce bu ilaç kedime iyi gelirmi. Siz bu konuda bana yardımcı olurmusunuz.
Merhaba çok geçmiş olsun. Bu ilaç ülkemizde ruhsatlandırılmasa da yurtdışında fip için kullanılıp işe yarayan tek ilaçtır. İyi bir iyileştirme yüzdesi vardır. Bunun dışındaki tedaviler maalesef bağışıklığını kuvvetlendirmeye ve yaşam ömrünü uzatmaya yöneliktir. Ancak anladığım kadarıyla kedinizde böbrek yetmezliği gelişmiş. Bu ilaçla alakalı yeterince bilimsel çalışma olmadığı için böbrekler üzerindeki etkisi belirsiz. Bu sebeple böbreklerini iyileştirmeden kullanılmamasını tavsiye ederiz. Bunun dışında ülkemizde ruhsatlı olmadığından size kullanın gibi bir şey söylemem mümkün değil ama ülkemizde de rutin olarak kullanılmakta ve olumlu sonuçlar alınmaktadır.
İyi günler benim Ankara kedim var idrar yolu enfeksiyonu oldu veterinere götürdüm sonra taktılar 10 gün orda kaldı ve eve getirdim banyo yaptım acaba bişey olur mu ? Ve birde bundan sonra ne yapmam gerekiyor yani bakımı için sanırım ilkinden iyi gözüküyor ama hala az sıklıkla kum kabına gidiyor az da olsa yapıyor endiselenmelimiyim yoksa ilaçlar yeterli olucak mi sağlığı için