Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu: Belirtileri ve tedavisi

30 Ocak 2022
3414
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu: Belirtileri ve tedavisi

İnsanlar gibi kediler de idrar yollarında meydana gelebilecek hastalıklara yatkındır. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu veya yangısı, insanlarda olduğu gibi sevimli kedi dostlarımızda da oldukça acı verici ve rahatsız edici bir deneyim olabilir. Her ne kadar idrar yolu enfeksiyonu terimi kullanılıyor olsa da idrar yolu hastalığının sebebi çoğunlukla enfeksiyöz bir etken değildir. Yazımızın ilerleyen kısımlarında bunu açıklayacağız.

Yazımızda, kedinizde idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili dikkat etmeniz gereken şeyler ile birlikte bu enfeksiyonları önlemeye ve tedavi etmeye nasıl yardımcı olabileceğiniz hakkında yapabileceklerinizi inceleyeceğiz.

İdrar yolu enfeksiyonu/yangısı nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu/yangısı, temiz ve steril idrar yolunun genellikle idiyopatik (nedeni bilinmeyen) olarak yangılanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Erkek kediler için daha riskli olan idrar yolu enfeksiyonu, orta yaşlı ve diyabetli kedilerde de daha fazla görülmektedir. Hastalık her yaşta sıklıkla görülmesine karşın özellikle 2-6 yaş arasındaki kediler bu konuda daha risklidir. Kilolu  ve hareketsiz yaşam tarzına sahip kediler de aynı şekilde risk grubunda yer almaktadır.

Özellikle erkek kediler için idrar yolu enfeksiyonu ölümcül sonuçlar doğurabilir. Erkek kedilerin üretraları daha dar olduğundan, idrar yolu enfeksiyonundan mustarip olduklarında üretral tıkanıklıklara daha yatkın olmaktadır. Bu da kedinizin sağlığı için daha acı verici bir durumun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Bazı kediler çok ciddi bir sorun haline gelene kadar herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu semptomu göstermeyebilir. Bir idrar yolu enfeksiyonunun en belirgin semptomlarından bazıları şu şekildedir:

  • İdrar yaparken zorlanma (dizüri): Mesanedeki iltihaplanma ya da taş oluşumu ağrıya ve/veya tıkanıklığa yol açarak kedinin idrar yapmasını son derece zorlaştırabilir.
  • Sık idrara çıkma (pollaküri): İdrar yolu enfeksiyonuyla mücadele eden bir kedi anormal sıklıkta idarar çıkıp ya az miktarda idrar yapar ya da hiç idrar yapamaz. Keseyi tam olarak boşaltamayan kedi sürekli olarak idrara çıkma zorunluluğu hisseder ve bu nedenle gün içinde anormal sıklıkta tuvalete gitmeye başlar.
  • Ağrılı idrar yapma (strangüri): Bazı durumlarda, enfeksiyon ve iltihaplanma kedinizin çok şiddetli ağrılar çekmesine neden olur. Bu da kedinizin idrara çıkarken dayanamayacak kadar ağrılı bir şekilde idrarını yapmasına neden olabilir. Kediniz bu ağrıyı ve tahrişi yatıştırmak için vajinal ya da penis bölgesini sürekli olarak yalayabilir (over-grooming) ve bu da daha fazla ağrı ve enfeksiyon riskinin ortaya çıkma riskini yaratabilir.
  • Kanlı idrar (hematüri): İdrar yolu enfeksiyonu ile mücadele eden kedilerin büyük çoğunluğunda en sık görülen belirtilerden biri rengi değişmiş idrar yapmasıdır. Renk değişikliğinin en büyük nedeni genellikle idrarda kan bulunmasıdır.
  • Kum kabının dışına idrar yapmak (periüri): Kedinizin kum kabını kullanmayı bırakması her zaman için bir idrar yolu enfeksiyonunun belirtisi değildir ancak bununla birlikte farklı semptomlar da görüldüyse endişe kaynağı olarak düşünülmelidir. Bunun sebeplerinden birisi, kedinizin idrarını boşaltmakta zorluklar yaşamasıyla sebebiyle kum kabına ulaşamadan idrarını yapmasıdır.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun nedenleri nelerdir?

Enfeksiyona ve yangıya şunlar sebep olabilir:

  • Bakteriler
  • Mantarlar
  • Parazitler
  • Virüsler
  • Neoplaziler
  • Anatomik anormallikler (vezikoüretral divertikül, üretral lumenin dar olması vb.)
  • Çeşitli böbrek hastalıkları ya da diyabet gibi başka hastalıklar ya da sorunlar
  • Tansiyon
  • İdrar taşları
  • Üretral tıkaçlar
  • Son zamanlarda gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda bazı diş ve diş eti hastalıklarının da enfeksiyonları tetiklediği sonucu ortaya çıkmıştır.

Yukarıda sayılan nedenler kedilerde idrar yolu enfeksiyonlarına/yangısına sebep olabilse de, genellikle olguların çoğu idiyopatiktir.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu nasıl teşhis edilir?

Kedinizi veteriner hekime götürdüğünüzde mesanenin dolu olup olmadığını kontrol etmek için tam bir tıbbi muayene yapılacaktır. İdrar yolunu incelemek ve değerlendirme yapabilmek için çoğunlukla bir röntgen veya ultrason incelemesi yapılacaktır. Bunun yanında mutlaka yapılması gereken tam idrar tahlili ile birlikte hemogram ve biyokimya parametreleri de değerlendirilebilir.

Yapılacak tam idrar tahlilinde idrar fiziksel, kimyasal ve mikroskobik muayeneden geçirilir. Fiziksel muayenede renk ve berraklığa bakılır. Kimyasal muayenede idrarda bulunan protein, glukoz, keton ve pH gibi parametreler incelenir. Mikroskobik muayenede ise epitel hücreleri, kristtaller, taşlar, silindirler, kastlar, lökositler ve eritrositler incelenir. Yapılacak idrar kültürü ile ise hangi spesifik bakteri türünün İYE’ye neden olduğu anlaşılmaya çalışılır. İdrar örneğinin alınması için karın duvarından mesaneye ince bir iğne sokularak gerçekleştirilen sistosentez yöntemi uygulanacaktır.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Teşhisin ardından kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi için veteriner hekim, özellikle bakteriyel bir etken söz konusu ise yapılacak antibiyogram testi ile duyarlı antibiyotiklerden birini reçete edebilir. Bununla birlikte içinde sıvı takviyesinin de olduğu bir diyet değişikliği önerebilir. Aynı zamanda sıvı tedavisi ve idrar asitleştiricileri (bazı durumlarda) gibi seçenekler de veteriner hekimler tarafından değerlendirilebilir.

Antibiyotik tedavisinin ardından enfeksiyonun geçip geçmediğinin kontrol edilmesi için veteriner hekiminiz yeniden idrar tahlili isteyecektir. Eğer enfeksiyonda düzelme gözlenmediyse veteriner hekiminiz idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilecek diğer durumları araştırarak farklı sebeplerin tedavi edilmesini tercih edebilir.

Kedilerde idrar yolu hastalığı iyileşir mi?

Her ne kadar kedilerde idrar yolu hastalığı ölümcül sonuçlar doğurabilse de dikkatli bir bakım, veteriner hekim muayenesi ve kediniz için uygun bir diyet programı ile kedinizin idrar yolu hastalığını yenme olasılığı oldukça yüksektir. Burada en kritik nokta, doğru bir teşhisin konulmasından sonra tedavinin yapılmasıdır. Yetersiz veriyle uygulanacak semptomatik tedaviler sonucunda hastalık ilerleyebilir, kompleks hale gelebilir ve tedavisi oldukça zorlaşabilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi idrar yolu problemlerinin çoğunluğu idiyopatiktir. Bu sebeple özellikle antibiyotik kullanımda oldukça seçici olunmalıdır. İdrar kültürü ve antibiyogram, gereksiz antibiyotik kullanımının ve antibiyotik direnci oluşmasının önüne geçilmesinde çok önemli bir faktördür.

İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için kedilere nasıl davranılmalıdır?

Kedi sahiplerinin evcil hayvanlarında idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkmasını önlemek için alabilecekleri bazı tedbirler ve evde yapabilecekleri bazı şeyler bulunuyor:

  • Su alımını arttırmak için kedinizin diyetine yaş mamaları da ekleyin.
  • Kedinizin yaşam alanında sürekli olarak bol miktarda ve taze su bulunduğundan emin olun.
  • Evdeki kediler için yeterli miktarda kum kabı bulundurun. Kum kabının temizliğini ihmal etmeyin ve her zaman temiz olmasını sağlayın. Evde tek kedi olsa bile kedinizin kirli kum kabını yeniden kullanmak istememesi ihtimaline karşı gene de birden fazla kum kabı bulundurun.
  • Kediniz için stres oluşturabilecek unsurları ortadan kaldırın. Stres hastalığın oluşmasında çok önemli bir faktördür. Kedinizin rutini dışına çıkmasına neden olabilecek durumlardan kaçının ve kendini güvende hissedebileceği bir yaşam alanı oluşturun. Özellikle kedinizin tuvalet rutinini bozabilecek anormal durumların olmadığından emin olun.
  • Kedinizin temizliğine çok dikkat etmelisiniz ve özellikle yavru kedilerde ağız bakımını ve temizliğini kesinlikle ihmal etmemelisiniz.
  • Özellikle riskli kedilerin düzenli veteriner hekim kontrolü ve idrar tahlili yapılması çok önemlidir.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu bulaşıcı mıdır?

Enfeksiyonlara mantar, parazit, virüs, bakteri gibi bir kediden diğer kedilere bulaşabilecek zararlılar neden olabildiği için kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun bulaşma ihtimali vardır. Bu nedenle evde birden fazla kedi besliyorsanız kedilerden birine tanı konduysa, onun yaşam alanını diğer kedilerden ayırmak bulaşma riskini en aza indirecektir.

İdrar yolu enfeksiyonu olan bir kedi ne zaman veteriner hekime götürülmelidir?

Kediniz herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu belirtisi gösteriyorsa ya da yanlış giden bir şeylerin olduğunu hissediyorsanız, mümkün olan en kısa sürede kedinizin veteriner hekiminiz tarafından muayene edilmesini sağlamalısınız. Bu problemler çok kısa sürede oluşabildiği gibi hiç belirti göstermeden yavaş yavaş ilerleyip de ortaya çıkabilir. Kedinizin semptom gösterdiği an, uzun bir sürecin sonucu olabileceğinden dolayı hemen veteriner hekiminize gitmelisiniz.

Kedilerde idrar yolları enfeksiyonu kesinlikle ciddiye alınması gereken ve belirtileri gözlendiğinde veteriner hekime götürülmesi gereken bir durumdur. Eğer zamanında ve gerekli müdahale yapılmazsa kedilerde böbrek yetmezliği gibi çok daha tehlikeli sorunlar ortaya çıkabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Sık idrara çıkma, cinsel organın aşırı temizlenmesi ve yalanması, idrarda kan, idrarını yapamama iştahsızlık, tuvaletin dışına idrarını yapma gibi belirtileri gözlüyorsanız kedinizde idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenebilirsiniz.

Erkek kediler dişi kedilere oranla idrar yolu enfeksiyonu geçirmeye daha yatkındır. Aynı zamanda yaşlı ya da diyabet hastalığı olan kediler de genç kedilere oranla daha fazla risk taşımaktadır.

Bazı vakalarda idrar yolu enfeksiyonu kendiliğinden geçse de çoğu durumda hastalığın geçmesi için veterinerin antibiyotik reçete etmesi gerekecektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Beyzanur
May 25, 2022 / 18:03

İyi günler benim Ankara kedim var idrar yolu enfeksiyonu oldu veterinere götürdüm sonra taktılar 10 gün orda kaldı ve eve getirdim banyo yaptım acaba bişey olur mu ? Ve birde bundan sonra ne yapmam gerekiyor yani bakımı için sanırım ilkinden iyi gözüküyor ama hala az sıklıkla kum kabına gidiyor az da olsa yapıyor endiselenmelimiyim yoksa ilaçlar yeterli olucak mi sağlığı için


Veteriner Hekim
Haz 6, 2022 / 15:55

Merhabalar hangi ilaçlar reçete edildi bilmiyorum ama yeterli olacak olsalar da kedinizin idrar çıkışının sürekli sağlanması lazım. Eğer sonda çıkmasına rağmen idrarını yapmakta zorlanıyorsa mutlaka tekrar veteriner hekiminizle konuşmalısınız.


ayse
Ağu 21, 2022 / 10:18

Merhabalar,

Benim kedim 3 gun once antibiyotik e basladi bu sebepten dolayi. Iyilesme sureci hakkinda bilgi verir misiniz?

Tesekkurler,


irfan Akmehmet
Ağu 21, 2022 / 23:24

Merhaba Ayşe hanım

Geçmiş olsun , https://blog.petibom.com/kedilerde-antibiyotik-kullanirken-nelere-dikkat-etmeliyiz/ yazımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.


Deniz
Oca 31, 2023 / 12:19

İyi günler. Benim kedim 4 aylık british shorthair. 8 gün önce FIP teşhisi konuldu. O gündür FIP tedavisi görüyor. Bahışıklığı düştüğü için yeme içmeden kesildi ve böbrek rahatsılığı başladı. Vet. Dr. Bu 8 gün içinde sıvı birikimi çok olduğu için 3 kez sıvı çekildi. Böbrekleri tam düzgün çalışmıyor dedi. Bunun için hergün serumlar, ilaçlar,iğneler uygulandı. 7.güne kadar idrarını yapıyordu. 8.gün ve 9.gün yani bugün hiç idrarını yapmadı ve karnı iyice şişmeye başladı. Vet. Dr. İdrar yapıramazsak durumu kötü olduğunu söyledi. Neyapacağımızı bilemedik dua dan başka yapacak bir şey kalmadı. Birde Vet. Dr. GS-441524 diye bir ilaç önerdi son çare olark. Dizce bu ilaç kedime iyi gelirmi. Siz bu konuda bana yardımcı olurmusunuz.


Veteriner Hekim
Şub 2, 2023 / 18:55

Merhaba çok geçmiş olsun. Bu ilaç ülkemizde ruhsatlandırılmasa da yurtdışında fip için kullanılıp işe yarayan tek ilaçtır. İyi bir iyileştirme yüzdesi vardır. Bunun dışındaki tedaviler maalesef bağışıklığını kuvvetlendirmeye ve yaşam ömrünü uzatmaya yöneliktir. Ancak anladığım kadarıyla kedinizde böbrek yetmezliği gelişmiş. Bu ilaçla alakalı yeterince bilimsel çalışma olmadığı için böbrekler üzerindeki etkisi belirsiz. Bu sebeple böbreklerini iyileştirmeden kullanılmamasını tavsiye ederiz. Bunun dışında ülkemizde ruhsatlı olmadığından size kullanın gibi bir şey söylemem mümkün değil ama ülkemizde de rutin olarak kullanılmakta ve olumlu sonuçlar alınmaktadır.


Melike
Şub 28, 2023 / 01:27

Merhaba, kedim 2 aylık yavru, sütten yeni ayrıldı ve 2 gündür bizimle. İlk gün sorunsuz olarak kumu kullandı ancak sonrasında üç defa kum dışına çiş yaptı. Yavru olduğu için özellikle ara sıra kuma kendim götürüyorum, en son kuma götürdükten 2 3 dakika sonra yatağa çiş yaptı. Çişi çok sarı ve kokusu ilaç gibi, bir rahatsızlığı olabilir mi? Kakasını kuma yapıyor o noktada henüz bir sorun yok. Bunun dışında mutlu görünüyor sürekli oyun halinde ancak çiş sorununa anlam veremedik.


Veteriner Hekim
Şub 28, 2023 / 15:28

Henüz daha çok küçük ve annesinden yeni ayrıldığı için bazı adaptasyon sorunları yaşıyor olabilir. İlk etapta kum kabının sürekli temiz olduğundan emin olarak onu küçük bir odada tutmanız kum kabına alışması açısından faydalı olacaktır.


gulsah
Nis 5, 2023 / 13:47

Merhaba, 2 yaşında dişi tekir kedim var. Evdeki 8aylık scottish fold kedimle çiftleşti. Yavruları 10 gün kadar erken doğurdu. 1 yavru karnında kaldı suni sancıyla doguramaynca sezaryene alındı. Rahminin yarısı iltihaplanmış rahmi de alındı. Yavrular öldü malesef. Kedim ılk 3 gün iyiydi sonrasında halsizleşmeye başladı. İdrar yapamamış idrar kesesi patlamak üzereyken farkedildi ve müdehale edildi. Meshane boşaltılırken kedimin idrarı kanlıydı ve aynı zamanda sarı köpüklü kustu. Bugün ameliyat olalı toplam 10 gün oldu kedim hala idrarını kendi yapamıyor geçtiğimiz cumartesi itibariyle sabah akşam serum yiyor ptesi kan alındı kanında enfeksiyon hala var diye daha güçlü bi antibiyotiğe geçildi. Cumaya kadar bu şekilde işlem görücek cuma eğer tedaviye yanıt vermez ise daha güçlü ve böbrek düşmanı olan bi antibiyotik uygulanacağı söylendi. Şuan idrar rengi normale dönüyor ama kedim sadece yatıyor hic kalkmıyor yemek yemıyor daha dün su içmeye başladı sureklı uyuyor halsiz yürümede dengede sorun yaşıyor. Veterinerimiz çok iyi güveniyoruz ancak yinede araştırıp bilgi sahibi olmak istedim cünkü belki gözden kacan bi durum olabilir insanlık hali. Cünkü bize net iylesicek denmiyor her seye hazırlıklı olun deniyor ve kedımın cene altı stresten yara oldu poposunun oldugu kısımda şişlik var muhtemelen dogum esnasında zorlamadan kaynaklı oldugu soylenıyor ama yıne net bısey yok şişlik hala geçmedi şişliğin başka ciddi bi nedeni olabilir mi ameliyatın da iyi geçtiği söylenmişti. Bu süreç ne kadar sürer kedimi kaybetmekten korkuyorum


Veteriner Hekim
Nis 8, 2023 / 15:33

Merhaba, kediniz büyük bir tehlike atlatmış. Girdiği ameliyat oldukça riskli bir operasyon, yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla bir ameliyat komplikasyonu yaşanıyor. Bu durumda operasyonu yapan veteriner hekiminizin yönetmesi daha doğru, nasıl bir operasyon geçirdiğini bilmediğimizden size bu şekilde yardımcı olamayız. Ancak ikinci bir görüş almak istiyorsanız kedinizi uzman bir veteriner hekime gösterebilirsiniz. Geçmiş olsun..


Nuray Ülker
Nis 14, 2023 / 11:44

Merhaba 3 yaşında erkek kendimi 2 yıl önce idrar yolu tıkanıklığı nedeniyle ameliyat ettirdim. Son 2 haftaya kadar çok iyiydi yine idrar yapmakta zorlanıyor ameliyata gerek yok dedi veteriner hekim. Phytoelıte healthy kıdneys. Dıyet pet food verdi. Bu ilaç yeterlimi dir sizce. Teşekkür ederim


Veteriner Hekim
Nis 17, 2023 / 12:25

Merhaba kedinizin ne ameliyatı olduğuyla alakalı yetersiz bilgi vermişsiniz. Ancak kedilerde idrar yapmada zorlanma özellikle tam bir tıkanıklık olursa oldukça tehlikeli olabilir. Buna sebep olabilecek kristaller ve bakteriler mevcuttur. Tedavi belirlenmeden önce tam idrar tahlili yapılması altta yatan sebebin tedavisi için çok önemlidir. Eğer veteriner hekiminiz bu tahlilleri yaptıktan sonra size bunları reçete ettiyse evet yeterli olacaktır. Bu süreçte hergün kedinizin idrarını yeterli miktarda yaptığından emin olmanız içinize sinmeyen bir durumda zaman kaybetmeden veteriner hekiminize gitmeniz gerekmektedir. Geçmiş olsun..


sunay
Ağu 29, 2023 / 15:34

kedim bu aralar lavaboya işiyor tatil stresi falan oldu diye düşünüyorum ama idrar yolu enfeksiyonu olabilirmi


Veteriner Hekim
Eyl 8, 2023 / 18:57

Merhaba evet olabilir. Kedinizi veteriner hekime götürerek idrar tahlili yaptırmanızı tavsiye ederim


Beyhan
Eyl 10, 2023 / 00:46

Merhaba 2 buçuk yaşında bir erkek kedim var kısır tam 6 aydır idrarda sorun yaşıyor ilk önce damla damla kanlı idrar yapıyordu veterinere götürdüm sonda takilalarak kese temizlendi verdiği ilaçları kullandık 2 tanede iğne oldu şimdi tekrar yeniledi kanlı değil ama idrar yapamıyor tekrar ilaç kullandık urinary mama kullanıyor ve kullandığımız ilaçlar piyoleseptyl , methio s/o kullanıyoruz ama işe yaramadı başka kullanabileceğimiz başka ilaç varmı


Veteriner Hekim
Eyl 10, 2023 / 19:01

Merhaba kedilerde idiyopatik sistit denilen bir hastalık ardır. İdrar yolu hastalıkları ve tıkanıklıklarının altında yüksek oranda bu hastalık yatmaktadır. Eğer kediniz ilk tedaviden sonra tamamen iyileşmesinden sonra bu kadar kısa sürede tekrarladıysa altta bu yatıyor olabilir. Bu hastalığı yüksek oranda stres tetikler. Evinizdeki kedi sayısından 1 fazla olacak şekilde kum ve mama su kaplarını arttırmanızı, kumunu sürekli temiz tutmanızı. Haftanın en az 3-4 günü kaliteli bir yaş mama ile öğününü zenginleştirmenizi ve su alımını arttırmanızı öneririz. Kedinizi muayene etmeden bir ilaç tavsiyesinde bulunamayız. Ancak veteriner hekiminizin vereceği ilaçların yanı sıra bu katkılarınız hastalığın tekrar etme olasılığını azaltacaktır. Geçmiş olsun.


gülce
Kas 10, 2023 / 08:33

merhaba, 1.5 yaşındaki kedim sistit oldu kanlı idrar yapıyordu ve veterinerde 5 günlük antibiyotik tedavisi gördük düzelmişti ama 2 gün sonra tekrar evde farklı yerlere işemeye başladı fakat kan yok şimdi kedime veteriner hekime danışarak cipro veriyorum 4.günümüz ilk üç gün iyiydi düzelmişti fakat bugün yine yere işedi idrarında kan yok kakasını kum kabına yapıyor fakat çişini arada kuma arada yerlere yapıyor bu hastalığın geçmesi uzun mu sürüyor yaklaşık 3 hafta oluyor yoksa sonda taktırmalı mıyım sonda kesin çözüm olur mu


Veteriner Hekim
Kas 22, 2023 / 13:45

Sonda kesinlikle kesin çözüm değildir. Sadece kedinizin idrarını boşaltamadığı durumlarda yolu açmak için kullanılmaktadır. Kedinizin bu semptomlarının neden kaynaklandığını anlayabilmem için muayene etmem ve idrar tahlillerini incelemem gerekeceğinden veteriner hekiminizin taalimatlarına uymanız daha faydalı olacaktır. Geçmiş olsun.


Dora
Kas 14, 2023 / 03:27

Merhaba. 5 buçuk yaşında dişi bir kedim var. Kendisi 2 hafta önce sürekli idrara çıkmaya ve damla damla gelecek şekilde kanlı idrar yapmaya başladığı için hemen veterinere götürdük. İdrar yolları iltihaplandığı için veteriner antibiyotik verdi. 2 hafta sonra tekrar aynı sorun yaşandı. İdrar örneğini alıp tekrar veterinere götürdük ve tekrar antibiyotik, vitamin ve ağrı kesici verdi.Şu an 3. gün ve normal idrar yapmasının yanı sıra ara ara tekrar kumuna gidip damla damla idrarını yapıp genital bölgesini sık sık yalıyor. Hayat tarzında veya beslenme şeklinde herhangi bir değişiklik yapmadık neden böyle bişey oldu ve neden iyileşmiyor tam olarak bilmiyoruz. Telaş halindeyiz. Nasıl temizleyebiliriz kedimizi bu enfeksiyondan? Yurt dışında yaşıyoruz bu nedenle Türk bir veterinerin bizi bilgilendirmesine ihtiyacımız var altında daha kötü bir hastalık yatmasından korkuyoruz. Teşekkür ederiz şimdiden


Veteriner Hekim
Kas 22, 2023 / 13:39

Merhabalar, kedilerde idrar yolu enfeksiyonları bazen oldukça dirençli olabilir. Kan ve idrar tahlillerini görmeden ve muayene etmeden yorum yapmamız oldukça güç ancak bu enfeksiyonlar tamamen iyileşmediğinde tekrarlayabilir. Aslında mama olarak da en azından urinary bir mama ile beslenmesi onun için faydalı olacaktır. Geçmiş olsun


İlknur
Oca 28, 2024 / 17:45

Merhaba ,
Bizde sık sık idrar ve kanlı idrar sonrası hekimimize gittik. Röntgen , ultrason , hemogram , biyokimya bakıldı. Enfeksiyon yoktu ama struvit olduğu tahmin edilen taşlar vardı. 10 gün baytril – c vitamin – kotervin -urinary mama kullandık. İğnelerle kanama , bağırma , püskürtme başladı. İğneye ara verildi. Mama ve urinovet ile 1 ay erime olmayınca farklı klinikte tekrar kontrolleri yapıldı. Tekrar 10 gün tedavi gördü. (Baytril- histavet-tolfine-Theravet urinary)
Bu kadar tedavi sonrası 3 ayda taşlar azaldı ancak yok olmadı. Mikroskopla muayenede struvit olduğu söylendi. Ancak farklı bir taş türü olabilir mi? Bu 3 aylık tedavide kullanılan ürünler genel olarak idrarı asitleştirme ph düşürme yönündeydi. Ya taş oksalat ise ? Alkali idrar gerekiyorsa.
Tam bir çıkamazsa girdik.

Bu kadar antibiyotik alması operasyonda risk oluşturur mu?
Görüşlerinizi rica ediyorum.
Sağlıkla kalın,


Veteriner Hekim
Şub 4, 2024 / 15:32

Merhabalar öncelikle struvit taşları medikal tedaviyle geçebilse de kasiyum oksalat maalesef ilaçlarla tamamen çözülme olasılığı düşüktür. Bazı durumlarda bu taşlar karışık halde de görülebilir. Struvite yönelik tedavi sonrası struvit kritalleri çözündüğünde alttan kalsiyum oksalat taşları çıkabilmektedir. Eğer kedinizin şikayetleri bittiyse tedaviye ve özel mamalara devam ederek takip edebilirsiniz. Ancak kanlı idrar, üretral tıkanmalar devam ediyorsa başka bir uzman görüşü almanızı tavsiye ederiz. Röntgen ve ultrason görüntülerini görmeden ameliyata ihtiyaç duyup duymadığının yorumunu yapmam mümkün değil maalesef. Ancak ameliyat öncesi antibiyotiksiz bir dönem oluşturup idrar kültürü alınmasını tavsiye ederim. Geçmiş olsun.