Üriner hastalığa sahip kediler nasıl beslenmelidir?

21 Ocak 2024
1776
Üriner hastalığa sahip kediler nasıl beslenmelidir?

İdrar kesesi taşları veya genel adıyla ürolitler, alt idrar yolu hastalıkları ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi idrar problemleri kedilerde sık görülür. Çoğunun tedavisi mümkündür fakat acılı bir süreç olabilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde ölüm ile dahi sonuçlanabilir. Kedinin idrarında, olması gerektiğinden daha fazla magnezyum, kalsiyum, fosfor veya protein bulunuyorsa bu idrar kesesinde, üretrada veya üriner sistemin herhangi bir bölgesinde taş sorunlarını meydana getirir.

İdrar Sorunlarını Önlemeye Yardımcı Olacak Gıdalar

Kedinizde üriner sistem problemlerine en iyi gelecek şey kuşkusuz sudur. Minerallerin su ile seyreltilmesi durumunda ne bir kristal ne de mesane taşı meydana gelmez. Kedilerin çok fazla su içmemek gibi bir özellikleri olduğu için onları su içmeye ikna etmek hayli zorlayıcı olabilir. Su içmesi için birtakım yöntemlere başvurabilirsiniz. Örneğin bir kedi çeşmesi onların ilgisini çekmeye yetecektir. Bunun yanı sıra yaş mamalar kuru mamalara kıyasla su açısında çok daha zengindir ve bu sebeple kedinizin diyetindeki yaş mama oranını arttırabilirsiniz. Bunu yaparken kaliteli yaş mamalar kullanmaya özen göstermelisiniz çünkü kalitesiz gıda kaynakları üriner sistemde başka problemlere yol açabilmektedir.

Kedinizi su içmeye daha fazla teşvik etmek için evinizin birçok yerine su kabı koymanız faydalı olacaktır. Bunun yanında mama kabının ve su kabının farklı yerlerde olması da önemlidir. Kedinizin suyunu günlük olarak tazelemeniz de yine bir diğer önemli faktördür.

Üriner sistem problemlerinin önemli bir faktörü diyet olduğundan, bu hususta yapabileceğiniz en doğru şey, kediler için özel formüle edilmiş ve besin içerikleri kedinize uygun olan kaliteli bir  Urinary Kedi Maması kaynağı kullanmanızdır.

Satın Alabileceğiniz Mamalar

Her taş türü, farklı bir beslenme ihtiyacı gerektirir. Her birinin yapısı ve kompozisyonu farklı olduğundan dolayı, bir taşın çözünmesine ve problemin geçmesini sağlayacak bir diyet diğer bir taş türü için problemi şiddetlendirecek nitelikte olabilir. Bunun için yapılan tahliller ve incelemeler sonucunda veteriner hekiminizin önerdiği mamayı kullanmanız çok önemli. Aşağıdaki tabloda taş türüne özel beslenme programı verilmiştir;

      Taş türü                  Beslenmesine nasıl yardım edebilirsiniz?Hangi mamaları vermelisiniz?

Strüvit taşları
(Magnezyum amonyum fosfat, Tripel fosfat)

 Taşların çözünmesi için idrarı daha da asidik hale getirin.

 İdrara çıkmaları ve taşlardan kurtulmaları için su içmesini sağlayın.

 Taş oluşumunu engellemek için  en az mineral içeriklerini kullanın.

Struvite taşlarının çözülmesine ve yeniden oluşumuna yardımcı olmak için üretilmiş yaş ve kuru mamalara başvurun.
Kalsiyum oksalat taşları

 Az protein kullanımı gerektirir.

İdrarı daha alkali hale getirerek taş oluşumunu önleyin.

Kalsiyum Oksalat  taşlarının tekrarını bir daha oluşmaması için yapılmış olan yaş ve kuru yiyecekleri tercih edin.
Ürat taşları ve Sistin taşlarıDüşük pürin konsantrasyonuna sahip mama ile besleyin.

Daha düşük protein kullanın.

Kristallerin oluşmasını engelleyen daha alkali idrar üretmelidir.

Ürat ve Sistin taşlarının oluşumunu engelleyecek düzeyde formüle edilmiş olan ıslak ve kuru yiyecekleri alın.

Kedinizde bir tür üriner problemi yoksa ya da veteriner hekiminiz tarafından özel bir mama verilmediyse herhangi bir organik veya özel kedi maması almanız ihtiyaç dışıdır. Bunun yanı sıra kedinize verdiğiniz mamanın yüksek kalitede olmasına özen gösterin. Eğer kedinizi kuru mama ile besliyorsanız, diyetine her gün bir miktar konserve mama da ekleyin. Kedinizin her gün düzenli olarak su tükettiğinden emin olun ve ona insan besinleri vermeyin.

Kedilerde özellikle alt üriner sistem rahatsızlıklarına sıklıkla rastlanmaktadır. Alt üriner sistem rahatsızlıklarından ürolityazis, kedilerde sıklıkla görülmektedir. Ürolitler kendiliğinden oluşurlar ve aslında direkt olarak bir hastalık değil, hastalığın semptomu sayılabilirler. Bu yüzden ürolit oluşumuna sebep olan altta yatan problem bulunarak tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilen kedilerde nüks sıklıkla görülebilmektedir. Erken tanı konulması kristallerin veya taşların neden olacağı hasarları minimize etmek ve hastalığın tedavisini hızlandırmak için oldukça önemlidir.

Kedinizin idrar yapmakta zorlandığını, idrarını yapamadığını, olmayacak yerlere idrarını yaptığını veya idrarında kan olduğunu fark ederseniz onu iyice gözlemleyin ve mutlaka bir veteriner hekime danışın!

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir

Kedilerde en sık görülen üriner hastalıklar hangileridir?

Sıkca Sorulan Sorular

Üriner kedi maması, genellikle idrar yolu sağlığını desteklemek için formüle edilmiş özel bir kedi maması türüdür. İdrar yolu enfeksiyonları, kristal oluşumu ve diğer idrar yolu sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir.

Bazı kediler idrar yolu problemlerine yatkın olabilir, bu nedenle özel olarak formüle edilmiş bir üriner kedi maması kullanmak, bu sorunları önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, veteriner tarafından belirlenen idrar yolu sorunlarına sahip kedilere önerilebilir.

İçerik markaya ve ürüne bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle, bu tür mamalar idrar pH dengesini düzenlemeye yardımcı olan özel içeriklere sahiptir. Ayrıca, idrar yolu sağlığını destekleyen mineral ve vitaminler de içerebilir

Kedinizin üriner sağlığını değerlendirmek ve ihtiyaca göre bir karar vermek için veterinerinize danışmanız önemlidir. Özellikle kediniz daha önce idrar yolu sorunları yaşadıysa veya bu konuda yatkınlığı varsa, veterineriniz size uygun bir üriner kedi maması önerebilir.

Hayır, her kedinin ihtiyaçları farklıdır. Ancak, veterinerinizin önerisi üzerine, özellikle idrar yolu sorunlarına yatkın olan veya daha önce bu tür sorunlar yaşamış kediler için üriner kedi maması kullanmak uygun olabilir.

Bu, kedinizin durumuna bağlıdır. Veterineriniz, kedinizin durumunu değerlendirecek ve gerekirse belirli bir süre boyunca üriner kedi mamasına devam edilmesini önerecektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.