Kediler neden çok su içer? ne kadar su içmelidir?

2 Mayıs 2021
2772
Kediler neden çok su içer? ne kadar su içmelidir?

En iyi sağlık koşullarına uygun olacak şey kedilerin her gün taze su tüketmeleridir. Böylelikle böbreklerindeki toksinleri atmalarına ve öteki organ dokularının sulu kalmasına olanak sağlayacaktır. Kediler için dehidrasyon yani su kaybı oldukça önem arz ediyor olup tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir. Kronik böbrek yetmezliği hastalığına sahip kediler, sürekli olarak damar yolu ile veya enjeksiyon yoluyla sıvı verilmesine gereksinim duyarlar. Akabinde evde tedavi işlemleri oldukça anlaşılır ve kolay şekilde devam ettirilir.

Kediler Ne Kadar Su İçmeli?

Normal bir kedi gün içerisinde ortalama 120-150 ml su içme ihtiyacı duyar. Yapmanız gereken bu konuda duyarlı olmak ve su tüketimi yapmalarını sağlamaktır. Mama tercihleri bu noktada devreye giriyor. İçerisinde yüksek oranda su bulundurmasından dolayı yaş mamalar su tüketiminin sağlamasında önemli bir rol almaktadır. Bunun için özellikle su tüketimi az olan kedilerde yaş mama tüketiminin biraz daha fazla olması doğru bir seçenek olacaktır.

Yaş mamaların içerisindeki su miktarı oldukça fazla olduğu için günlük almaları gereken ölçünün bir kısmını buradan karşılayabilirler. Fakat kedinize yalnızca kuru mama veriyorsanız ne yazık ki su tüketimlerinin daha fazla olması gerekiyor.

Ne Zaman Endişelenmeliyim?

Evinizde birden fazla kedi besliyor veya gün içerisinde çok fazla takip etme şansınız olmuyorsa aşağıda vermiş olduğumuz davranışlardan birtakım işaretleri anlayabilirsiniz;

  • Su kabına sık gidip gelmesi
  • Normalde içmediği yerlerden su içmesi
  • Su içmesinde belirgin azalma
  • Hiç su içmemesi

Kedinizin Su Alımını Nasıl Takip Edebilirsiniz?

Kediniz siz evde değilken veya uyurken suyunu içebileceği için illa ki sizin gördüğünüz bir zaman diliminde su tüketmiyor olabilir veya ıslak mama ile besliyorsanız zaten çoğu su gereksinimi oradan karşıladığı için fazlasını istemeyebilir. Bunun kontrolünü gün boyunca sağlayamazsınız.

En iyi anlamanın yolu su kabını her gün değiştirirken kalan su seviyesine bakıp kenara not almaktır. Yalnızca bir püf nokta var ki, su kabına her gün aynı ölçüde su koyduğunuza emin olun! Bu yöntem ile kedinizin su içme alışkanlığı konusunda bir fikre sahip olabilirsiniz.

Aşırı Su Tüketimi

su içen beyaz kedi

Takdir edersiniz ki bir şeyin aşırısına kaçmak bir o kadar zararlı sonuçlar doğurabilir. Kedilerin normalde içtiğinden çok daha fazla su içmesi ve çok daha fazla idrar çıkması birçok önemli hastalığın belirtisidir ve takibinin yapılması çok önemlidir. Kedilerin suyu fazla içmesi, kedi hipertiroidizmi veya kedi diyabetinden kaynaklanabilir. Havaların sıcak olmasıyla birlikte fazla su içmeye içgüdüsel olarak meyilli olan kedilerin, normalde ne kadar su tükettiğini bilmeniz bu açıdan önemlidir. Zira çok fazla içtiğini fark etmeniz halinde, vücudunun vereceği reaksiyonları da anlamanız ve kısa zaman içerisinde veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekebilir.  

Beslendiği Mamaya Bağlı Su İhtiyacı

mama yiyen kediler

Kedilerin vücut dokusunun hemen hemen % 67’si sudan meydana geliyor. Evcil hayvanlarda verdiğiniz mamaya göre içeceği su miktarı değişim göstermektedir. Eğer kuru mama ile besliyorsanız oradan alacağı su yüzdesi %10’iken, ıslak mama ile besliyorsanız buradan alacağı su %75 oranında olacaktır.

Yani ıslak mamanın evcil kedi için iyi bir su kaynağı olduğunu söylemek doğrudur.  Buradan anlayacağınız olay; kuru mama diyeti uyguladığınız kediniz, konserve veya çiğ gıda diyeti uygulanan bir kediye kıyasla çok daha fazla suya ihtiyaç duymaktadır. Ya da kuru mama ve konserve mama ile karışık beslenen bir kedi de aynı şekilde daha fazla su tüketmeye gereksinim duyar. 

Tavsiyeler

  • Kediniz için diyetlerinden ayrı olacak şekilde, her zaman temiz ve taze olarak bir su verin.
  • Kedinizin yaşadığı alanın birçok bölgesine su kaplarını koymayı ihmal etmeyin. Bu, kedinizi su içmeye teşvik edecektir.
  • Dehidrasyon husuna mutlaka dikkat edin ve gözlem yapın. Bunun için ensesindeki yumuşak deriyi yukarı çekerek test edebilirsiniz.
  • Eğer kısa zaman içinde (<2 saniye) geri döndüyse yeterli suyu içmiş anlamına gelir. Ancak uzun süre sonra eski haline geliyorsa veya gelmiyorsa dehidrasyon konusunda şüphelenmeniz gerekebilir.
  • Kedinizin yeme-içme düzenlerine her daim hakim olun. Zira birden su içmeyi keser veya fazlasını içmeye başarsa yine yapacağınız ilk adım veteriner hekiminizi ziyaret etmek olsun!
  • Eğer evde birden fazla kedi besliyorsanız diğer kedinin kokusunun sindiği kaptan su içmek istemeyeceğini göz önünde bulundurmalısınız.

* “Kediler her gün ne kadar su içmelidir?” sorusunun cevabını detaylı olarak vermiş olup az veya çok su tüketiminin nelere işaret edebileceğinden bahsederek, bu durumlar karşısına neler yapmanız gerektiğine dair ipuçları vermeye çalıştık. Burasının bir bilgilendirme sitesi olduğunu unutmayıp, gerekli tıbbi bilgiler için veteriner hekiminiz ile iletişime geçmenizin gerekli olduğunu hatırlatmak isterim. İlginizi çekebilecek bir diğer makale önerisi bırakıyorum: Kediler neden su kusar?

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.