İçindekiler
Renal yetmezlik olarak da adlandırılan böbrek yetmezliği, yaşlı kediler başta olmak üzere tüm kedilerde görülebilen, böbreğin işlevini yerine getirememesi sonucunda hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren ve ölüme dahi sebep olan bir sorundur. Öyle ki kedilerde karşılaşılan en ağır ve ölümcül hastalıkların en yaygın nedenlerinden biri böbrek yetmezliğidir.
Akut ve kronik olmak üzere iki farklı kategoride değerlendirilen böbrek yetmezliğinin seyri hızlı olabileceği gibi yavaş da ilerleyebilmektedir. Akut böbrek yetmezliği, adından da anlaşılabileceği gibi hastalığın aniden ortaya çıkabilen, hızlı seyreden türüdür ve belirtiler genellikle bir hafta ile bir ay arasında kendini belli etmektedir. Kronik böbrek yetmezliği ise genellikle polikistik böbrek hastalığı, kanser veya kronik böbrek hasarı gibi uzun vadeli durumların varlığı ile yavaşça ortaya çıkmaktadır.
Böbrekler, kedi dostlarımızın sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi açısından hayati önem taşıyan organlardır. Kan basıncının kontrol edilmesi, kan dolaşımının düzenlenmesi, kandaki atıkların filtrelenmesi, alyuvar üretimi ve idrar üretimi gibi daha pek çok işleve sahip olan böbrek, bu tür temel görevlerini yerine getirememesi sonucunda işlevsizleşir ve akabinde böbrek yetmezliği adlı tablo meydana gelir.
Kedilerde böbrek yetmezliğine bağlı en sık karşılaşılan belirtiler, diyabet ya da hipertiroidizm gibi sorunlarla büyük ölçüde benzerlik taşıdığı için mevcut belirtilere bakarak durumu tespit etmek zor olabilir. Bundan dolayı aşağıdaki belirtilerden herhangi birini gözlemlerseniz, mutlaka veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Hasta kedilerde genel olarak kusma, iştahsızlık ve uyuşukluk gözlemlenebilse de bu belirtiler özellikle böbrek yetmezliğine sahip olan kedilerde karşılaşılabilen en yaygın semptomlar arasında yer almaktadır.
Kedilerde akut veya kronik böbrek yetmezliğine yol açabilecek pek çok neden vardır. Bir kedinin böbrek fonksiyonlarını ya da böbrek hasarını tetikleyen herhangi bir faktör, böbrek yetmezliği oluşumuna neden olabilmektedir. Aşağıdaki maddeler, böbrek yetmezliğinin en yaygın nedenleri arasında yer almaktadır:
Belli başlı belirtiler doğrultusunda kedinizin böbrek hasarına ya da böbrek yetmezliğine sahip olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir veteriner hekim kontrolü gerekmektedir. Sorunun incelenebilmesi için idrar testi, kan sayım testi, serum biyokimya testi, tansiyon ölçümü gibi tanı yöntemleri mevcuttur. Veteriner hekiminiz muayene esnasında, kedinizin herhangi bir ilaç veya toksin alımına maruz kalıp kalmadığına dair sorular soracaktır. Doğru bir anamnez için kedinizi gözlemlemeniz çok önemlidir. Kedinizin böbreğinde hasar veya işlevsel bir bozukluk tespit edilirse, ultrason gibi görüntüleme teknikleri ile teşhis desteklenebilmektedir.
Kedilerde böbrek yetmezliğine bağlı gelişen semptomlar açığa çıktığı zaman böbrek hücrelerinin %75 oranında hasar aldığı bilinir. Dolayısıyla bu kadar hasar almış bir organın yeniden eski haline döndürülmesi pek mümkün olmamaktadır. Semptomları kontrol altına alabilmek için sıvı ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Böbrek yetmezliğine neden olan bazı faktörler ise klinik yatışı dahi gerektirebilmektedir. Böbrek yetmezliğinde böbreklerin işlevselliğini geri kazanıp, mevcut sorunun ortadan tamamen kaldırılması pek mümkün değildir. Tedavi yöntemlerinin çoğu semptomların kontrol altına alınmasını, hayat kalitesinin arttırılmasını ve yaşam süresinin uzatılmasını amaçlamaktadır.
Kedilerinizi senelik olarak veteriner hekim muayenesine götürüp hemogram ve biyokimya testlerine baktırmanız, herhangi bir böbrek yetmezliği durumunu başlangıçta saptayabilir. Başlangıçta müdahale edilen böbrek yetmezliği böylece daha acısız ve stressiz bir şekilde kontrol altına alınabilir.
Böbrek yetmezliğine sahip olan kedilerin mevcut tedavileri, veteriner hekimin uygun gördüğü özel diyetler ile desteklenmelidir. Bu diyetlerde özel olarak üretilen klinik mamalar yer almaktadır. Böbrek sağlığına uygun olarak formüle edilen bu özel mamaların içeriğinde daha az protein ve fosfor bulunmaktadır. Mamadaki fosfor miktarının az olması böbreklerdeki hasarın ilerlemesini yavaşlatmakla birlikte hastalığa bağlı gelişen semptomların şiddetini de azaltacaktır. Kedi dostunuza konulabilecek teşhisin ardından, onun için en doğru ve sağlıklı beslenme şeklini belirleyecek olan veteriner hekiminizdir.
Kedinizi böbrek yetmezliğinden nasıl koruyabileceğinizi merak ediyorsanız, kedinizin böbreklerini sağlıklı tutmalı, su çeşmelerini kullanarak kedinizi su tüketimine özendirmeli ve idrar çıkışını gözlemleyerek idrarını düzenli olarak yaptığından emin olmalısınız. Buna ek olarak veteriner hekiminize kediniz için en sağlıklı beslenme şeklinin hangisi olduğunu ve kedinizin beslenmesine böbrek takviyesi eklenip eklenmeyeceğini de öğrenebilirsiniz. Balık yağı, probiyotikler, B vitaminleri ve çeşitli antioksidanlardaki Omega-3 yağ asitleri, kedinizin böbrek sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Böbrek enzim seviyelerinin incelenmesi dahil olmak üzere düzenli kan taramaları da böbrek yetmezliğinin önlenmesinde oldukça yardımcıdır. Bundan dolayı düzenli yapılacak veteriner kontrolleri, kedinizin sağlığı için hayati önem taşımaktadır.
Bazı kedi ırklarının, genetik olarak böbrek yetmezliğine daha yatkın olduğu düşünülmektedir. Persler, Abyssinians(Habeş), Siyam, Ragdolls, Burma, Rus Blues ve Maine Coon söz konusu risk grubundaki ırklara örnek verilebilir. Bu ırka sahip kediler için böbrek destek takviyelerinin yanı sıra böbrek fonksiyonlarının düzenli olarak değerlendirilmesi çok önemlidir.
Kronik böbrek hasarına bağlı gelişebilen belirtiler, henüz ortaya çıkmadan tespit edilmelidir. Çünkü böbrekler, işlevselliğini %75 oranında kaybedene dek genellikle vücutta herhangi bir belirtiye rastlanmamaktadır. Böbrek hasarı ne kadar erken tespit edilirse hastalığın seyri de bir o kadar yavaşlamaktadır. Düzenli check-up bu gibi durumlarda oldukça önemli bir role sahiptir. Özellikle 10 ile 15 yaş arası kedilerde böbrek hasarına bağlı yetmezlik daha sık görülebilmektedir. Bundan dolayı 7 yaş ve üzeri tüm kedilerin yıllık olarak detaylı sağlık taramasından geçmesi önerilmektedir.
İlginizi çekebilir: Kedilerde polikistik böbrek hastalığı: Belirtileri ve tedavi süreci
İlk olarak çok geçmiş olsun. Kedinizin böbrek yetmezliğinin altta yatan bir sebebi vardır. Özellikle cins kedilerde kalıtsal bazı hastalıklar buna sebep oluyor olabilir. Maalesef kediler hastalıklarını çok kolay gizleyebilen canlılar. Bu yüzden hastalığın belirtilerinin farkedilmemiş olması normal. Ancak böbrek yetmezliğinin seviyesine göre her zaman ölümcül olaak bir hastalık değil. Doğru tedavi ile uzun yıllar hastalık kontrol altında tutulabilir. Geçmiş olsun umarım kediniz bir an önce kontrol altına alınır.
Kedimin bir tane böbreği var ve 11 yaşında. Diğeri yok ve düzenli vete götürdüm. Ne yazık ki defalarca hatırlatma ma rağmen bir şey yok dediler. 2 vet degistirdim. Sonunda bi r doktor emar çekti vd tek böbrek.
Şu an da diyet mama kullanıyorum. Çok iştahlı. Koşuyor oynuyor . Bana ne önerirsiniz.?
Kedinize 6 ayda bir hemogram kan biyokimyası idrar tahlili, sdma ve upc analizleri yapılarak durumunun takip edilmesini öneririz. Tek böbreği olduğu için malesef böbrek yetmezliği gelişme olasılığı diğer kedilere göre fazladır. Bu analizler temiz çıktığı sürece diyet mama ve evde bol su içirilmesiyle hayatına devam edebilir.
Selam kedim 2 yasinda kusir ve erkek tekir yanina 6 aylik disi bir kedi sahiplendim onceleri kavga ettiler ama 3 gunde alistilar fakat 3 gundur kedim durgun yorgun hep uyuyor benimle ilgilenmiyor ufaklik kediyle oynamiyor tuhaflasti kustü mu acaba ne oldu anlamadim suyun badina gifip icer gibinoluyor bekliyor agzini surekli oynatiyor sanki agzi kuru gibi bizlerde olur ya oynatiriz bilemedim sormak istedim size tesekkurler.
Belki midesi bulanıyor ya da sususzluk hissediyor olabilir. Kusma, halsizlik ve iştahsızlık gibi şikayetleri de varsa veteriner hekiminize göstermenizde fayda var. Geçmiş olsun..
Merhaba, kedim 3 yaşında kısır, ve erkek scottish fold. 1 hafta önce böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. ilaçlarını 1 haftadır düzenli kullanmamıza rağmen şu anda hiçbir şey yemiyor, su içmiyor ve çok nadir idrara çıkıyor onu da kumu dışına yapıyor. kullandığımız ilaçlar baytril hap ve vetriline. acaba tedavi mi işe yaramıyor, bilgi verebilir misiniz? cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba eğer idrar çıkışı yoksa bir an önce sağlanmalıdır. Bu amaçla kedinizin durumuna göre sıvı tedavisi ve idrar söktürücü ilaç uygulamaları gerekebilir. Eğer idrar yapamıyorsa tedavi yeterli gelmiyor olabilir. Bir an önce veteriner hekiminize gidip idrar yapma sıklığı hakkında onu bilgilendirmenizi tavsiye ederiz. Geçmiş olsun..
Merhabalar. Kedimiz 12 yaşında. Çip taktırmaya gittiğimizde yaşı ve kilo vermesi nedeniyle kontrol amaçlı kan tahlili yapılmasını istedim. 2021 de ablamın kedisini de sahiplendik. Anlaşamadılar bizim kedimizle. Kilo vermesini strese bağlamıştım biraz umarım çok geç kalmamışımdır. Kan tahlilinde cre-ps 2.18 bun-ps 86.3 diğer değerler normal çıktı. Veterinerimiz bir ilaç verdi ve K-D mama kullanmamızı söyledi. Mamayı pek sevmedi.ne yazık ki kedilerimizin yaş mama alışkanlığı da var. Mama konusunda nasıl hareket etmeliyim. Bir de bu durumun düzelmesi mümkün müdür. Teşekkkür ederim.
Kedilerde kronik böbrek yetmezliği tamamen tedavi edilemese de kontrol altında tutulabilen bir durumdur. Dönem dönem sıvı takviyeleri ve uygun ilaçlarla kedinizdeki hastalığın ilerleyişi durdurulabilir. Böbrek yetezliğinde kullanılan mamalar renal mama olarak geçer ve yaş mama versiyonları da mevcuttur. Onlardan deneyebilirsiniz. Geçmiş olsun.
Maalesef benim kedimde böbrek yetmezliği çiktı ve biz geç kalmişiz 1ay tedavi gordü ama kaybettik çok üzgünüm
Bizim 3 aylık scottish’imiz var, böbrek yetmezliği teşhisi konuldu, böbrekler iflas dendi. İlk gittiğimiz veteriner protein bakımından zengin mama verdi. Biz de bilmiyoruz tabi, verdik mamayı. Daha da kötüleşti. Şu anda yoğun bakımda
Çok geçmiş olsun. Henüz üç aylık olduğu için durumun akut olduğunu ve böbreklerin tekrar çalıştırılabileceğini ümit ediyorum. Ancak bazı cins kedilerde doğuştan bazı kalıtsal böbrek hastalıkları görülebiliyor. Kedinizin bunlardanbirine sahip olup olmadığını anlayabilmek için ultrason çekilmesi gerekli. Eğer böyle bir durum yoksa uygun sıvı sağaltımı ve ilaçlarla kedinizin iyileşme şansı var. Çok geçmiş olsun umarım kediniz bir an önce sağlığına kavuşur.
iyi akşamlar bugün halsizliği ve mama yememesinden dolayı 3 yaşındaki oğlumu veterinere götürdüm kum döktüğünü ve başka testler yapmak istediklerini söylediler test sonucunda ürenin fazla olduğunu ve anemisinin olduğu şuan akut mu yoksa kronik olup olmadığından emin olamayacalarını salı belli olacağını ancak anemiden dolayı kronikten şüphelendiklerini söylediler şuan test sonuçları elimde değil ürenin 80lerde olduğunu hatırlıyorum .Kedim 3 yaşında ve sağlıklı bir kedi olduğu için çok umutsuz olmam gerektiğini söylediler ama eve gelip birkaç siteden bakınca tüm moralim alt üst oldu desem yeridir sabahtan beri ağlıyorum sanırsam ,nasıl bir yol izlemem gerekiyor bilmiyorum ilk defa başıma geldi bilgisi olanlar yardımcı olabilirse çok sevinirim
Merhaba
Erkek kedim var 7,8 yaş arası biraz zor hayat yaşadı şu aralar düzensiz ya kötü ya da iyi oluyur. Böbreğ çatımmamazlığından şübheleniyorum vet daha teşhis koymadı. İdrarını yapamıyor bazen çok fazla su içmek istiyor yemek fazla yemiyo halsız ağrıları oluyor galiba sizce böbreğ çatışmamazlığımı?
Merhaba eğer kediniz idrarını yapamıyorsa bu mutlaka kontrol edilmesi gereken bir durumdur. Veteriner hekiminiz çeşitli kan ve idrar testleri yaparak bu teşhisi koyabilir. Çok su içip çok idrar yapmak kronik böbrek yetmezliği belirtisi olabilir. Ancak idrarını yapamaması böbrek yhasarı olabileceği gibi bazı mekanik tıkanıklıklardan da kaynaklanabilir. Acil olarak kontrol ettirmenizi tavsiye ederim. Geçmiş olsun.
Benim 5 yaşında scotich fold cinsi kısırlaştırılmış erkek kedim var düzenli olarak aşıları yapıldığı halde şuan böbrek yetmezliği teşhisi konuldu ne kadar yaşar onun bilgisine bile sahip değilim bence bu konularda veteriner hekimler tam olarak alakalı davranmıyor diye düşünüyorum çünkü benim kedime bu yaşına hiç kan tahlili yapalım diye söylemediler bile geç kalındı maalesef 😔