Kedilerde böbrek yetmezliği: Teşhis ve tedavi yöntemleri

30 Nisan 2021
4236
Kedilerde böbrek yetmezliği: Teşhis ve tedavi yöntemleri

Kedilerde böbrek yetmezliği nedir?

Renal yetmezlik olarak da adlandırılan böbrek yetmezliği, yaşlı kediler başta olmak üzere tüm kedilerde görülebilen, böbreğin işlevini yerine getirememesi sonucunda hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren ve ölüme dahi sebep olan bir sorundur. Öyle ki kedilerde karşılaşılan en ağır ve ölümcül hastalıkların en yaygın nedenlerinden biri böbrek yetmezliğidir.

Kedilerde böbrek yetmezliği çeşitleri nelerdir?

Akut ve kronik olmak üzere iki farklı kategoride değerlendirilen böbrek yetmezliğinin seyri hızlı olabileceği gibi yavaş da ilerleyebilmektedir. Akut böbrek yetmezliği, adından da anlaşılabileceği gibi hastalığın aniden ortaya çıkabilen, hızlı seyreden türüdür ve belirtiler genellikle bir hafta ile bir ay arasında kendini belli etmektedir. Kronik böbrek yetmezliği ise genellikle polikistik böbrek hastalığı, kanser veya kronik böbrek hasarı gibi uzun vadeli durumların varlığı ile yavaşça ortaya çıkmaktadır. 

Kedilerde böbrek yetmezliği nasıl oluşur? 

Böbrekler, kedi dostlarımızın sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi açısından hayati önem taşıyan organlardır. Kan basıncının kontrol edilmesi, kan dolaşımının düzenlenmesi, kandaki atıkların filtrelenmesi, alyuvar üretimi ve idrar üretimi gibi daha pek çok işleve sahip olan böbrek, bu tür temel görevlerini yerine getirememesi sonucunda işlevsizleşir ve akabinde böbrek yetmezliği adlı tablo meydana gelir.

Kedilerde böbrek yetmezliği belirtileri

Kedilerde böbrek yetmezliğine bağlı en sık karşılaşılan belirtiler, diyabet ya da hipertiroidizm gibi sorunlarla büyük ölçüde benzerlik taşıdığı için mevcut belirtilere bakarak durumu tespit etmek zor olabilir. Bundan dolayı aşağıdaki belirtilerden herhangi birini gözlemlerseniz, mutlaka veteriner hekiminize başvurmalısınız. 

Hasta kedilerde genel olarak kusma, iştahsızlık ve uyuşukluk gözlemlenebilse de bu belirtiler özellikle böbrek yetmezliğine sahip olan kedilerde karşılaşılabilen en yaygın semptomlar arasında yer almaktadır. 

Kedilerde böbrek yetmezliğinin nedenleri

Kedilerde akut veya kronik böbrek yetmezliğine yol açabilecek pek çok neden vardır. Bir kedinin böbrek fonksiyonlarını ya da böbrek hasarını tetikleyen herhangi bir faktör, böbrek yetmezliği oluşumuna neden olabilmektedir. Aşağıdaki maddeler, böbrek yetmezliğinin en yaygın nedenleri arasında yer almaktadır:

  • Toksin alımı: Antifriz gibi kimyasal maddeler, zambak gibi çeşitli bitkiler, üzüm ve kuru üzüm gibi gıdalar kedilerin toksin alımına sebep olarak böbrek yetmezliğine neden olabilir. Kedilerde zambak zehirlenmesi toksik sebeplerin başında gelmektedir.
     
  • İdrar yolu tıkanıklığı: İdrar yolu tıkanıklığı, idrar atımı yapılamamasına ve buna bağlı olarak böbreklerin daha az çalışmasına ya da hiç çalışmamasına yol açabilir ve bu da en nihayetinde böbrek yetmezliğine neden olabilir.
     
  • Sistemik şok: Kedinizin kan akışı sistemik şoka bağlı bozulursa böbrek hasarına bağlı böbrek yetmezliği gelişebilir. 
     
  • Kalp yetmezliği: Kalp yetmezliği, kan damarlarında artan basınca bağlı olarak böbrek yetmezliğine neden olabilir.
     
  • Hipertansiyon veya hipotansiyon: Yüksek veya düşük tansiyon tedavi edilmediği takdirde, böbrek üzerine binen aşırı yük nedeniyle böbrek yetmezliği gelişebilir. 
     
  • İlaçlar: Zirai veya normal ilaç gibi çeşitli ilaç türleri kedilerde böbrek hasarına bunun sonucunda da böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bazı insan ilaçlarının bilinçsiz olarak kedilere kullanılması da böbrek yetmezliğine sebep olabilmektedir.
     
  • Piyelonefrit (böbrek enfeksiyonu): Diğer böbrek hastalıkları gibi piyelonefrit de uzun vadede böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir.
     
  • FIP (kedi enfeksiyöz peritoniti): Kedilerde görülebilen bu ölümcül viral enfeksiyon, böbreklerde şiddetli iltihaplanmaya neden olarak böbrek yetmezliğine yol açabilir.
     
  • Diyabet: Kedilerde yüksek kan şekerine bağlı böbrek hasarı, buna bağlı olarak da böbrek yetmezliği gelişebilmektedir.
     
  • Yaş faktörü: Yedi yaş üzeri kedilerde yaşlanmaya bağlı olarak böbrek yetmezliği görülebilmektedir.
     
  • Irk faktörü: Bazı uzun uzun tüylü ırklar (İran ve Ankara kedisi gibi) hastalıklara genetik olarak daha yatkındır. uzun tüylü kediler haricinde siyam kedileri ve habeş kedileri de böbrek hastalıklarına yatkındır. 
     
  • İleri seviyedeki diş hastalıkları
     
  • Kanser 

Kedilerde böbrek yetmezliği teşhisi

Belli başlı belirtiler doğrultusunda kedinizin böbrek hasarına ya da böbrek yetmezliğine sahip olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir veteriner hekim kontrolü gerekmektedir. Sorunun incelenebilmesi için idrar testi, kan sayım testi, serum biyokimya testi, tansiyon ölçümü gibi tanı yöntemleri mevcuttur. Veteriner hekiminiz muayene esnasında, kedinizin herhangi bir ilaç veya toksin alımına maruz kalıp kalmadığına dair sorular soracaktır. Doğru bir anamnez için kedinizi gözlemlemeniz çok önemlidir. Kedinizin böbreğinde hasar veya işlevsel bir bozukluk tespit edilirse, ultrason gibi görüntüleme teknikleri ile teşhis desteklenebilmektedir.

Kedilerde böbrek yetmezliği tedavisi 

Kedilerde böbrek yetmezliğine bağlı gelişen semptomlar açığa çıktığı zaman böbrek hücrelerinin %75 oranında hasar aldığı bilinir. Dolayısıyla bu kadar hasar almış bir organın yeniden eski haline döndürülmesi pek mümkün olmamaktadır. Semptomları kontrol altına alabilmek için sıvı ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Böbrek yetmezliğine neden olan bazı faktörler ise klinik yatışı dahi gerektirebilmektedir. Böbrek yetmezliğinde böbreklerin işlevselliğini geri kazanıp,  mevcut sorunun ortadan tamamen kaldırılması pek mümkün değildir. Tedavi yöntemlerinin çoğu semptomların kontrol altına alınmasını, hayat kalitesinin arttırılmasını ve yaşam süresinin uzatılmasını amaçlamaktadır.

Kedilerinizi senelik olarak veteriner hekim muayenesine götürüp hemogram ve biyokimya testlerine baktırmanız, herhangi bir böbrek yetmezliği  durumunu başlangıçta saptayabilir. Başlangıçta müdahale edilen böbrek yetmezliği böylece daha acısız ve stressiz bir şekilde kontrol altına alınabilir.

Böbrek yetmezliğine sahip olan kediler nasıl beslenmeli?

Böbrek yetmezliğine sahip olan kedilerin mevcut tedavileri, veteriner hekimin uygun gördüğü özel diyetler ile desteklenmelidir. Bu diyetlerde özel olarak üretilen klinik mamalar yer almaktadır. Böbrek sağlığına uygun olarak formüle edilen bu özel mamaların içeriğinde daha az protein ve fosfor bulunmaktadır. Mamadaki fosfor miktarının az olması böbreklerdeki hasarın ilerlemesini yavaşlatmakla birlikte hastalığa bağlı gelişen semptomların şiddetini de azaltacaktır. Kedi dostunuza konulabilecek teşhisin ardından, onun için en doğru ve sağlıklı beslenme şeklini belirleyecek olan veteriner hekiminizdir.

Kedilerde böbrek yetmezliği nasıl önlenir? 

Kedinizi böbrek yetmezliğinden nasıl koruyabileceğinizi merak ediyorsanız, kedinizin böbreklerini sağlıklı tutmalı, su çeşmelerini kullanarak kedinizi su tüketimine özendirmeli ve idrar çıkışını gözlemleyerek idrarını düzenli olarak yaptığından emin olmalısınız. Buna ek olarak veteriner hekiminize kediniz için en sağlıklı beslenme şeklinin hangisi olduğunu ve kedinizin beslenmesine böbrek takviyesi eklenip eklenmeyeceğini de öğrenebilirsiniz. Balık yağı, probiyotikler, B vitaminleri ve çeşitli antioksidanlardaki Omega-3 yağ asitleri, kedinizin böbrek sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Böbrek enzim seviyelerinin incelenmesi dahil olmak üzere düzenli kan taramaları da böbrek yetmezliğinin önlenmesinde oldukça yardımcıdır. Bundan dolayı düzenli yapılacak veteriner kontrolleri, kedinizin sağlığı için hayati önem taşımaktadır. 

Kedilerde böbrek yetmezliğinin geliştiği risk faktörleri 

Bazı kedi ırklarının, genetik olarak böbrek yetmezliğine daha yatkın olduğu düşünülmektedir. PerslerAbyssinians(Habeş), Siyam, Ragdolls, Burma, Rus Blues ve Maine Coon söz konusu risk grubundaki ırklara örnek verilebilir. Bu ırka sahip kediler için böbrek destek takviyelerinin yanı sıra böbrek fonksiyonlarının düzenli olarak değerlendirilmesi çok önemlidir.

Yavru maine coonlar

Erken teşhisin önemi

Kronik böbrek hasarına bağlı gelişebilen belirtiler, henüz ortaya çıkmadan tespit edilmelidir. Çünkü böbrekler, işlevselliğini %75 oranında kaybedene dek genellikle vücutta herhangi bir belirtiye rastlanmamaktadır. Böbrek hasarı ne kadar erken tespit edilirse hastalığın seyri de bir o kadar yavaşlamaktadır. Düzenli check-up bu gibi durumlarda oldukça önemli bir role sahiptir. Özellikle 10 ile 15 yaş arası kedilerde böbrek hasarına bağlı yetmezlik daha sık görülebilmektedir. Bundan dolayı 7 yaş ve üzeri tüm kedilerin yıllık olarak detaylı sağlık taramasından geçmesi önerilmektedir.

İlginizi çekebilir: Kedilerde polikistik böbrek hastalığı: Belirtileri ve tedavi süreci

Sıkça Sorulan Sorular

Bir kedide böbrek sorunlarının ortaya çıkma olasılığı 10 ile 15 yaş arasında iki katına çıkar.

Laboratuar çalışmaları ve klinik bulgular iyileşme belirtileri göstermiyorsa, veteriner hekimleri muhtemelen ötenazi önerecektir. Son dönem böbrek yetmezliğine ilerlemiş kronik böbrek hastalığı olan kedilerde, 4. evredeki kedilerin ortalama hayatta kalma süresi 35 gündür .

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Meryem
Eki 6, 2022 / 19:32

Benim 5 yaşında scotich fold cinsi kısırlaştırılmış erkek kedim var düzenli olarak aşıları yapıldığı halde şuan böbrek yetmezliği teşhisi konuldu ne kadar yaşar onun bilgisine bile sahip değilim bence bu konularda veteriner hekimler tam olarak alakalı davranmıyor diye düşünüyorum çünkü benim kedime bu yaşına hiç kan tahlili yapalım diye söylemediler bile geç kalındı maalesef 😔


Veteriner Hekim
Eki 14, 2022 / 14:53

İlk olarak çok geçmiş olsun. Kedinizin böbrek yetmezliğinin altta yatan bir sebebi vardır. Özellikle cins kedilerde kalıtsal bazı hastalıklar buna sebep oluyor olabilir. Maalesef kediler hastalıklarını çok kolay gizleyebilen canlılar. Bu yüzden hastalığın belirtilerinin farkedilmemiş olması normal. Ancak böbrek yetmezliğinin seviyesine göre her zaman ölümcül olaak bir hastalık değil. Doğru tedavi ile uzun yıllar hastalık kontrol altında tutulabilir. Geçmiş olsun umarım kediniz bir an önce kontrol altına alınır.


Eylem
Eki 18, 2022 / 06:24

Kedimin bir tane böbreği var ve 11 yaşında. Diğeri yok ve düzenli vete götürdüm. Ne yazık ki defalarca hatırlatma ma rağmen bir şey yok dediler. 2 vet degistirdim. Sonunda bi r doktor emar çekti vd tek böbrek.
Şu an da diyet mama kullanıyorum. Çok iştahlı. Koşuyor oynuyor . Bana ne önerirsiniz.?


Veteriner Hekim
Eki 19, 2022 / 15:21

Kedinize 6 ayda bir hemogram kan biyokimyası idrar tahlili, sdma ve upc analizleri yapılarak durumunun takip edilmesini öneririz. Tek böbreği olduğu için malesef böbrek yetmezliği gelişme olasılığı diğer kedilere göre fazladır. Bu analizler temiz çıktığı sürece diyet mama ve evde bol su içirilmesiyle hayatına devam edebilir.


Sinem
Eki 23, 2022 / 16:02

Selam kedim 2 yasinda kusir ve erkek tekir yanina 6 aylik disi bir kedi sahiplendim onceleri kavga ettiler ama 3 gunde alistilar fakat 3 gundur kedim durgun yorgun hep uyuyor benimle ilgilenmiyor ufaklik kediyle oynamiyor tuhaflasti kustü mu acaba ne oldu anlamadim suyun badina gifip icer gibinoluyor bekliyor agzini surekli oynatiyor sanki agzi kuru gibi bizlerde olur ya oynatiriz bilemedim sormak istedim size tesekkurler.


Veteriner Hekim
Eki 23, 2022 / 18:31

Belki midesi bulanıyor ya da sususzluk hissediyor olabilir. Kusma, halsizlik ve iştahsızlık gibi şikayetleri de varsa veteriner hekiminize göstermenizde fayda var. Geçmiş olsun..


Tuğba
Ara 11, 2022 / 23:20

Merhaba, kedim 3 yaşında kısır, ve erkek scottish fold. 1 hafta önce böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. ilaçlarını 1 haftadır düzenli kullanmamıza rağmen şu anda hiçbir şey yemiyor, su içmiyor ve çok nadir idrara çıkıyor onu da kumu dışına yapıyor. kullandığımız ilaçlar baytril hap ve vetriline. acaba tedavi mi işe yaramıyor, bilgi verebilir misiniz? cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.


Veteriner Hekim
Ara 12, 2022 / 14:17

Merhaba eğer idrar çıkışı yoksa bir an önce sağlanmalıdır. Bu amaçla kedinizin durumuna göre sıvı tedavisi ve idrar söktürücü ilaç uygulamaları gerekebilir. Eğer idrar yapamıyorsa tedavi yeterli gelmiyor olabilir. Bir an önce veteriner hekiminize gidip idrar yapma sıklığı hakkında onu bilgilendirmenizi tavsiye ederiz. Geçmiş olsun..


Sema
Ara 19, 2022 / 12:58

Merhabalar. Kedimiz 12 yaşında. Çip taktırmaya gittiğimizde yaşı ve kilo vermesi nedeniyle kontrol amaçlı kan tahlili yapılmasını istedim. 2021 de ablamın kedisini de sahiplendik. Anlaşamadılar bizim kedimizle. Kilo vermesini strese bağlamıştım biraz umarım çok geç kalmamışımdır. Kan tahlilinde cre-ps 2.18 bun-ps 86.3 diğer değerler normal çıktı. Veterinerimiz bir ilaç verdi ve K-D mama kullanmamızı söyledi. Mamayı pek sevmedi.ne yazık ki kedilerimizin yaş mama alışkanlığı da var. Mama konusunda nasıl hareket etmeliyim. Bir de bu durumun düzelmesi mümkün müdür. Teşekkkür ederim.


Veteriner Hekim
Ara 28, 2022 / 11:02

Kedilerde kronik böbrek yetmezliği tamamen tedavi edilemese de kontrol altında tutulabilen bir durumdur. Dönem dönem sıvı takviyeleri ve uygun ilaçlarla kedinizdeki hastalığın ilerleyişi durdurulabilir. Böbrek yetezliğinde kullanılan mamalar renal mama olarak geçer ve yaş mama versiyonları da mevcuttur. Onlardan deneyebilirsiniz. Geçmiş olsun.


Cennet kocael
Ara 26, 2022 / 07:00

Maalesef benim kedimde böbrek yetmezliği çiktı ve biz geç kalmişiz 1ay tedavi gordü ama kaybettik çok üzgünüm


Ceren
Oca 26, 2023 / 04:01

Bizim 3 aylık scottish’imiz var, böbrek yetmezliği teşhisi konuldu, böbrekler iflas dendi. İlk gittiğimiz veteriner protein bakımından zengin mama verdi. Biz de bilmiyoruz tabi, verdik mamayı. Daha da kötüleşti. Şu anda yoğun bakımda


Veteriner Hekim
Oca 27, 2023 / 10:43

Çok geçmiş olsun. Henüz üç aylık olduğu için durumun akut olduğunu ve böbreklerin tekrar çalıştırılabileceğini ümit ediyorum. Ancak bazı cins kedilerde doğuştan bazı kalıtsal böbrek hastalıkları görülebiliyor. Kedinizin bunlardanbirine sahip olup olmadığını anlayabilmek için ultrason çekilmesi gerekli. Eğer böyle bir durum yoksa uygun sıvı sağaltımı ve ilaçlarla kedinizin iyileşme şansı var. Çok geçmiş olsun umarım kediniz bir an önce sağlığına kavuşur.


irem koyuncu
Şub 5, 2023 / 21:04

iyi akşamlar bugün halsizliği ve mama yememesinden dolayı 3 yaşındaki oğlumu veterinere götürdüm kum döktüğünü ve başka testler yapmak istediklerini söylediler test sonucunda ürenin fazla olduğunu ve anemisinin olduğu şuan akut mu yoksa kronik olup olmadığından emin olamayacalarını salı belli olacağını ancak anemiden dolayı kronikten şüphelendiklerini söylediler şuan test sonuçları elimde değil ürenin 80lerde olduğunu hatırlıyorum .Kedim 3 yaşında ve sağlıklı bir kedi olduğu için çok umutsuz olmam gerektiğini söylediler ama eve gelip birkaç siteden bakınca tüm moralim alt üst oldu desem yeridir sabahtan beri ağlıyorum sanırsam ,nasıl bir yol izlemem gerekiyor bilmiyorum ilk defa başıma geldi bilgisi olanlar yardımcı olabilirse çok sevinirim


Aysel
May 12, 2023 / 00:07

Merhaba
Erkek kedim var 7,8 yaş arası biraz zor hayat yaşadı şu aralar düzensiz ya kötü ya da iyi oluyur. Böbreğ çatımmamazlığından şübheleniyorum vet daha teşhis koymadı. İdrarını yapamıyor bazen çok fazla su içmek istiyor yemek fazla yemiyo halsız ağrıları oluyor galiba sizce böbreğ çatışmamazlığımı?


Veteriner Hekim
May 13, 2023 / 13:29

Merhaba eğer kediniz idrarını yapamıyorsa bu mutlaka kontrol edilmesi gereken bir durumdur. Veteriner hekiminiz çeşitli kan ve idrar testleri yaparak bu teşhisi koyabilir. Çok su içip çok idrar yapmak kronik böbrek yetmezliği belirtisi olabilir. Ancak idrarını yapamaması böbrek yhasarı olabileceği gibi bazı mekanik tıkanıklıklardan da kaynaklanabilir. Acil olarak kontrol ettirmenizi tavsiye ederim. Geçmiş olsun.


Mert Muhammet kaplam
May 25, 2023 / 17:19

Merhabalar benim erkek kedim var 2 yaşında ve idrar yolu tıkanıklığına bağlı olarak sol böbreği iflas etmiş ve bugün hem böbrek alındı hemde dişileştirme operasyonu yapıldı doktorlar pek umut olmadığını söylüyor sizce tekrar uyanır ve eski haline dönermi


Veteriner Hekim
May 31, 2023 / 11:26

Merhaba çok geçmiş olsun umarım kediniz iyidir. Kedinizin yaşı genç olduğu için tek böbrekle idare edebilmesi konusunda ümitli olunabilir. Ancak kediler zaten böbrek hastalığıa yatkın olduğundan kedinizin hayatı boyunca dikkat etmeli ve düzenli böbrek açısından kontrollerini sağlamalısınız.


Gözde
May 26, 2023 / 15:20

Merhaba 16 yasında kedime böbrek yetmezliği teşhisi kondu suan serum ve bazı igneler yapılıyor günlük ama iştahsız yürüyemiyor idrarını yapıyor yemek yemiyor.götürdüğüm veteriner ne zaman yemek yerse o zAman serumu ve igneleri kesmemiz gerekir dedi peki yemek yemeye başladı diyelim serum ve ilacl kesiceklermiş.ilaç tedavisi almadan yaşaması mümkünmü neden yemek yerse kesecekler”ni söylediler anlamadm


Veteriner Hekim
May 31, 2023 / 11:20

Kedinizin muayenesini yapmadığım ya da tahlillerini görmediğim için yorum yapmak pek doğru değil. Eğer kedinizde ileri bir böbrek yetmezliği varsa böbrek enzimleri azaldığı sürece sıvı almaya devam etmesi gerekir. Bu süreç hergün serum alayı her hafta tahliller yaptırmayı gerektirir. Tansiyonu, fosfr seviyesi, beslenme düzeni gibi başka düzenlemeler yapılması gerekir. Geçmiş olsun.


YEŞİL ARSAL
Haz 7, 2023 / 15:07

merhabalar;
7 yaşında ki kızımız Üzüm 2 hafta önce , 1 gün içinde arka arkaya 3 defa kustu . mamayı çıkardığını farkedince bi aksilik olduğunu anladık ve ertesi gün veterinere götürdük. ülser olabilir takip edelim, devam ederse hemen getirin dediler. mide rahatlatıcı bir iğne yaptılar ve üzüm bikaç gün daha kusmadan yemeye içmeye devam etti. birkaç gün içinde tekrar aynı şekilde üst üste su ve mama kusunca tekrar götürdük. artık yemek de yememeye başlamıştı çünkü. iştahı kapandı. bu kez kan ve idrar böbrek tahlilleri yapılınca kreatinin 16 , son evre böbrek yetmezliği dediler. Hiçbir belirti vermeden o aşamaya gelmesi gerçekten çok üzücü 🙁 10 günlük serum tedavisi için veterinere götürüp getirmeye başladık her gün ancak 5.günden itibaren artık su da içmemeye başladı. Zorla şırıngayla yemek ve su vermeye başladık, kesinlikle kabul etmedi. ve dün vefat etti. tedavisinin 8.gününde .. 🙁 O kadar hızlı oldu ki herşey .. çokk üzgünüz.. ancak bu süreçte kedilerde böbrek yetersizliği konusunda ne kadar bilinçsiz olduğumuzu farkettik.. O yüzden mümkün olduğunca sesimizi duyurup en azından diğer canların kontrollerini yaptırtarak sağlıkla yaşlanmaları konusunda kedi sahiplerinin bilinçlendirilmesini sağlamak gerektiğini düşünüyorum. Bütün canlarımıza sağlıklı ömürler, kedileri vefat eden tüm kedi sahiplerine de başsağlığı diliyorum 🙁


Veteriner Hekim
Haz 8, 2023 / 19:41

Başınız sağolsun. Değerli katkınız için teşekkür ederiz.


Lale
Ağu 10, 2023 / 03:18

Tekir kedimde gecen yil bobrek yetmezligi cikti. Sokaktan 5 yil once sahiplendim fakat cok yasli oldugunu bakinca anlayabiliyorsunuz. Gecen yil damar yolundan serum, semintra ve renalvet ile 1 haftada normale donmustu. Ure 140, creatinin 9.80 civarindaydi. Simdi ure yine 140 creatinin 10.40 cikti son testte ve 1.5 aydir ayni durgunlukta. Su icmiyor, mama yemiyor. Nefrodyl, candioli renal toz, semintra ve deri alti serumla dev ediyorum damarlari artik zedelendigi icin. Yine eski haline doner mi sizce? Olumune hazirlanmam mi gerekiyor. Cok uzuluyorum.


Veteriner Hekim
Ağu 10, 2023 / 14:17

Merhaba maalesef kedilerde kronik böbrek yetmezliği geri dönüştürülebilir bir durum değildir. Sadece akut ataklar kontrol altında tutularak hayvanın refah seviyesini yüksek tutmak hedeflenir. Yine bir atak yaşıyorsunuz değerlerini biraz daha düşürülürse yine stabil hale gelebilir ama ömrü boyunca bu ataklar yaşanmaya devam edeceğinden durumun kontrol edilebilmesi için 3 ayda 1 mutlaka kan değerleri ölçülmelidir. Geçmiş olsun


L
Eyl 11, 2023 / 14:28

Merhaba, 1 yaşında tekir erkek kedime aşı öncesi kontrol için test yaptırdığımızda üre normalken kreatin, albümin, alt(ref<50 iken kedimin:75) ve rbc değerlerinin normalin biraz üstünde olduğunu gördük. 3 gün sonra ultrasonla da bakacaklar ama beklerken endişeliyim. Sizce böbrek yetmezliği riski var mı? Diğer kedimin c/d mamasından yiyordu ama hergün biraz malt veriyordum, değerlerini malt yükseltmiş olabilir mi? Fikrinizi söyleyebilirseniz çok sevinirim


Veteriner Hekim
Eyl 21, 2023 / 14:07

Merhaba kreatinin değerinin ne kadar yüksek olduğunu bilmeden bu konuda yorum yapamayacağım. Ancak yediği c/d mama da verdiğiniz malt da buna sebep olmaz. Bu kadar genç yaşta böbrek yetmezliği gelişti ise ya doğuştan bir böbrek hastalığı veya enfeksiyöz bir hastalığı bulunmalıdır. Geçmiş olsun.


tuba
Eki 30, 2023 / 14:26

merhaba kedime dün böbrek yetmezliği teşhisi konuldu 1 yıldır kusuyordu her veterinere götürdüğümde söylesemde malt değiştirttiler yada mamasını artık son aylar haftada 3 kere kusunca ve ben artık tepki vermeye başlayınca neler yapacağımızı anlattılar. kedimi veterinere 3 ayda bir götürdüğüm için her hangi bir hastalığı olduğunda farkedileceğini düşünüyordum .fakat öyle değilmiş kedinizde herhangi olağan dışı bir durum gördüğünüzde lütfen veterineriniz rahat olsa da siz yine de tam kapsamlı bir hastene yada veterinere götürün kan tahlili isteyin bunu ben bu deneyimimle yaşamak istemezdim keşke daha önce bilseydim.sizede sonuçları yazsam kaçıncı evrede olduğunu tahmini olarak söyleyebilir misiniz lutfen sanırım üzülmeyeyim diye veteriner evresini söylemiyor .alt-ps 307, cre-ps 2,09,bun-ps 80,5 şu an akşamları kusuyor ama iştahı harketliliği yerinde çok şükür renal mamaya geçtım renal toz kullanıcam ve 5 gün serum yapıcaklar duruma bakacaklar sonrasını anlatmadılar ama çok korkuyorum durumu kritikmi yoksa kontrol altına alınabilirmi ?


Veteriner Hekim
Kas 8, 2023 / 22:58

Merhaba kedinizin böbrek değerleri o kadar da yüksek değil. Muayene etmeden evre bilgisi vermem doğru değil. Bu evrelere karar vermeden önce hastannın sıvı kaybının düzeltilmesi gerekmektedir. Şu haliyle 2. evre gibi görünüyor. Ama tedaviden sonra 1. evreye geçebilir. Bunun dışında kedinizin yaşı fiziksel muayenesine göre kronik böbrek yetmezliğindense böbrekleri etkileyen başka bir problemi de olabilir. Yani eğer güvenebileceğiniz bir veteriner hekim bulduysanız onun yönlendirmelerine uymanızı tavsiye ederiz. Geçmiş olsun.


Aysun
Kas 13, 2023 / 19:51

Merhaba benim kedim 2 yaşında erkek 2 böbreğinde de büyüme var ama birisi daha kötü durumdaymış halsizlik ve mama yememesi şikayetiyle veterinere gitmiştim serum tedavisi 5 gün almıştı ama serum hep vücudunda ödem yapmış sonra anemisi başladı 1 aydır evde ilaç ve takviyeler kullanıyoruz renal mama yiyor şu an iştah ve hareket olarak çok daha iyi değerleri de çok iyi çıktı cre 2.5tan 0.5’a üre 60’tan 15e düştü fosfor değeri de düştü rbcsi de normale döndü bundan sonra ne yapmalıyım? Tamamen iyileşmesi mümkün mü? Teşekkürler


Veteriner Hekim
Kas 22, 2023 / 13:42

Merhaba böbrek değerleri bu kadar ısa sürede normale döndüğüne göre kedinizde bir sebepten akut böbrek hasarı şekillenmiş ve iyileşmiş gibi görünüyor. Hasar kalıcı olabilir ve ileriki yaşlarında böbreklerini etkileyebilir. Şimdilik veteriner hekiminiz de hemfikir ise endişelenmemeli ve kedinizin kontrollerini aksatmamalısınız geçmiş olsun.