Kediler neden kusar? Kusan kediye ne iyi gelir?

21 Kasım 2021
15448
Kediler neden kusar? Kusan kediye ne iyi gelir?
Kedilerde kusma eylemi pek çok sebepten kaynaklanabilmektedir. Kusma davranışı spesifik bir hastalığın yada teşhisin kendisi değildir ve herhangi bir hastalığın sonucudur. Zehirlenme, yabancı cisim yeme, gastrit, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, idrar yolu hastalıkları, şeker hastalığı ve sindirim kanalında tüy yumağı oluşması bunlardan sadece bazılarıdır. Genel olarak görülen belirtiler arasında salya artışı (mide bulantısının belirtilerindendir), yemek yemeye karşı isteksizlik ve halsizlik vardır. Bunların yanında sürekli devam eden kusmalar sonucu kediniz susuz kalabilir ve kilo kaybedebilir. Böyle durumlarda izlemeniz gereken adımları ve önlemek için kediler neden kusar ve tedavi yöntemleri neler, bilmek çok önemlidir.

Kediler neden kusar?

Mama Yerken Kusan Kedi

Genelde ara ara tekrarlayan ve şiddetli olmayan her gün kusmalar için tüy yumakları sebep gösterilir. Kedilerin kusmasının tek neden bu değildir ve nedeninin araştırılması önemlidir. Yapılan ani mama değişimleri, alerjiyi tetikleyecek yabancı besinlerin yenmesi, kedi parazitleri, sindirim sisteminde enfeksiyon, birtakım hormonsal değişimler, mide ve bağırsaklarda tıkanıklık ve duygusal problemler kusmayı tetikleyebilir. Kusmayı tetikleyecek etkenlerden bazlarını aşağıda belirttik;

  • Çok hızlı yemek: Kedilerin bazı zamanlarda çok hızlı yemek yeme gibi huyları vardır. Bu sebeple mideleri fazla genişlediği zaman beyine gönderilen sinyal sonucunda kusabilirler. Bu gerçek bir kusma olmayabilir. Vücuda hızlıca alınan gıdalar yemek borusunda birikip regürgitasyon dediğimiz ve kusmaya benzeyen bir durumla sonuçlanabilir. Böyle bir durumda kediler yemek borusunda biriken sıvı veya yiyeceği kusarlar. Regurgitasyonun kusmadan ayrımı veteriner hekiminizin teşhise ulaşması için çok önemlidir. Eğer kediniz için yavaş yeme konusunda zorlanıyorsanız veteriner hekiminiz ile iletişime geçmenizde yarar olacaktır.
  • Merak: Kedilerin meraklı canlılar olduğunu bilmeyen ya da şahit olmayan yoktur diye düşünüyorum. Tuvalet kağıdı, çim, halı gibi yabancı maddeleri yediklerinde bunları sindirebilir ve ardından kusabilirler. Kedinizin sindirim sisteminin yabancı maddelerden temizlenmesi adına gerçekleşen kusmanın amacı koruyucu bir kalkan oluşturmaktır. Bu tür maddelere karşı olan merak her zaman iyi sonuçlanmayabilir. Zira kedilerin çok fazla sevdikleri ip veya oyuncak parçaları mide ya da bağırsaklarına yerleşerek devamlı olarak kusmaya ve çok şiddetli problemlere yol açabilir. Kedinizin yabancı cisim yediğini gördüyseniz veya şüphe ediyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir.
  • Tüy yumağı: Kediler günlerinin büyük bir çoğunluğunda kendilerini yalayarak temizlerler. Dillerine takılan tüyleri geri çıkaramayıp yuttukları için mide ve bağırsaklarında tüyler birikebilir. Bu tüylerden bazıları bağırsaklarla vücuttan uzaklaştırılırken bazıları sindirilmeden midede kalır ve yumak haline gelir. Bu yumaklar kusarak vücuttan uzaklaştırılır. Bu tür kusmalar için endişe etmenize gerek yoktur. Fakat çok sık aralıklarla tekrarlıyorsa, veteriner hekiminize başvurarak tüy yumaklarının daha rahat çıkışını sağlayan ilaçlar hakkında bilgi alabilir veya altta yatan başka bir neden olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
  • Gastroenterit: Diyetlerde yaşanan istikrarsızlık, zehirli besinler, ilaçların yan etkisi gibi sebeplerin bir neticesi olarak karşımıza çıkan sindirim sistemi rahatsızlıklarından biri de gastroenteritlerdir. Gastroenterit sindirim sisteminde oluşan yangıyı ifade etmektedir ve bu rahatsızlıkların bir göstergisi olarak kusma gerçekleşebilir. Kimi zaman hafif atlatılırken kimi zaman da ciddi problemlere neden olacağı için ilaç tedavisine gerek duyulabilmektedir.
  • Gıda alerjileri ve inflamatuar bağırsak hastalığı: Kedilerin alerjik reaksiyon göstermesini tetikleyen bir besin tüketmeleri halinde kusmaya neden olacak sindirim sistemi yangısı oluşabilir. Alerjik reaksiyonu oluşturan nedenin tam olarak bulunması çok zor olabilir. Kusmayla beraber bağırsaklarda oluşabilecek emilim bozukluğundan dolayı ishal de görülebilir.
  • Sistemik hastalıklar: Kedinizde meydana gelebilecek olan böbrek hastalığı, pankreatit ve hipertiroidizm , Hematemez ,giardia gibi sistemik hastalıkların neden olabileceği şeylerden biri de mide bulantısı ve kusmadır. Bu gibi hastalıkların sebep olduğu kusmaların araştırılarak asıl nedenin teşhis edilmesi ve teşhise bağlı ömür boyu tedavi gerekebilmektedir.
  • Parazitler: Yavru kedilerde yaygın olarak görülmekle birlikte, her yaştaki kedide görülmesi gayet olası bir durumdur. Kimi zaman kusmuğun içerisinde bile solucan görebilirsiniz. Bunun kesin çözümü parazitlerden kurtulmaktır. Kedilerinizin düzenli olarak parazit tedavilerinin yapılması bu tür kusmaların önüne geçilebilir.
  • Kanser: Sindirim sisteminde görülen kanserler kedilerde oldukça fazladır. Sindirim sistemine yayılan kanserler kusmaya neden olabilir. Vücutta görülen diğer kanserler de mide bulantısı, halsizlik, rahatsızlık ve kusma gibi sonuçlar doğurabilir.
  • İlaçlar: Özellikle parazitlerle mücadele sırasında oral yoldan alınan bazı ilaçlar reflü ve kusmaya neden olabilir. Bu nedenle veterinerler bu tarz ilaçların hoş bir aromaya sahip ve yutması kolay türden ilaçlar olmasına özen göstermektedir.
  • Depresyon: Kediler oldukça hassas canlılar oldukları için sahiplerinin onu sevdiğini görmek isterler. Eğer kedinize sevginizi göstermezseniz stres ve kaygı düzeyi artabilir. Bu da kedilerin kusma nedenleri arasında bulunmaktadır.
  • Çeşitli hastalıklar: Böbrek hastalığı, mide rahatsızlıkları, şeker hastalığı gibi farklı hastalıklar kedinizin midesinin bulanmasına ve kusmasına neden olabilir.

Kedilerde kusma türleri nelerdir?

kedilerde kusma türleri

Kedilerin kusma sorunun çözümünde kusma şekillerini ayırt edebilmek çok önemlidir. Kusma türlerinin hangi durumlara işaret ettiğini bilmek yapacağınız müdahaleyi kestirmenizde ve nasıl bir yol izleyeceğinizi belirlemenizde etkili olacaktır. Kedilerde kusma türleri şu şekildedir:

Kan kusma

Kan kusma, en fazla ciddiye alınması gereken kusma türüdür. Başta tümör olmak üzere bağırsak ve mide sorunlarında kedilerin kan kusması görülebilen bir durumdur. İç kanama ve zehirlenme vakalarında da kan kusma görülebilir ve kedi sahiplerinin çok ciddiye alması, mümkün olan en kısa sürede veterinere gitmesi gerekir.

Kronik kusma

Eğer kediniz günde 2-3 defadan fazla kusuyorsa ve bunu her gün tekrarlıyorsa bu kronik kusma olarak kabul edilir. Kronik kusma, çoğunlukla beslenme kaynaklı olur ve özellikle alerjik gıdaların tüketilmesi durumunda ortaya çıkar. Bu durumda kedinizi veterinerin kontrol etmesini sağlamalı ve varsa alerjik durumlar için tedbir almalısınız.

Akut kusma

Akut kusma birkaç günden fazla sürmeyen ve çoğunlukla kedilerin yuttukları tüylerden dolayı midelerini temizlemek amacıyla yaptıkları bir davranıştır. Çoğu akut kusma vakası kendiliğinden geçer ya da yumuşak bir diyet programı ile ortadan kalkar ancak uzun süren durumlarda semptomatik tedavi ile süreç kontrol altına alınır. Eğer kusma davranışı ilerlerse veteriner bazı testler ve tetkikler isteyebilir.

Projektil kusma

Kedinizin yediği bir şey midesini rahatsız ettiği zamanlarda projektil kusma ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda veteriner müdahalesi gerekebilir ve bu konuda vakit kaybetmemek önemlidir.

Kedi kusmuğunun rengi ve kaynaklandığı rahatsızlıklar

Kusmuk RengiSebep Olan Rahatsızlıklar
Sarı KusmukBu kusmuk safradır. Karaciğer hastalıklarına işaret eder. Daha çok aç karnına meydana gelir ya da kedinizin tükettiği sarı bir besinden de kaynaklanabilir.
Açık Renk KusmukYemek borusu ya da karın açlığından kaynaklanabilir.
Beyaz Köpüklü KusmukAçık renk kusmuk ile aynı sebepten kaynaklanarak aç karın veya yemek borusundan meydana gelebilir.
Kahverengi/Kokulu KusmukMide kanamasında ve yaygın olarak da ülserlerde görülmektedir. Sindirim sisteminin üst bölgelerinde yaşanan kanama veya kokulu yiyecek tüketiminde olur.
Kusmukta Sindirilmeyen YiyeceklerMideden hiç çıkmayan yiyeceklerdir. Gıdaya karşı intoleranslar, alerjiler, tıkanıklıklar ya da sindirim sisteminin tahrişinde görülür.
Kanlı Kusmuk Mideden, yemek borusundan veya ağızdan gelir.

Kedilerde kusma belirtileri nelerdir?

Kediler kusmadan önce bazı belirtiler göstererek kusmaya hazırlık yaparlar. Eğer kedinizi iyi gözlemler ve kusma öncesindeki belirtilerini iyi bir şekilde takip ederseniz, kedinizin fazla yıpranmasının önüne geçebilir ve tedavisinin daha hızlı gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken en yaygın kusma belirtileri şu şekildedir:

  • Kediniz kusmadan önce midesi bulanabilir. Midesi bulanan kedilerde ise normal dışı bir huzursuzluk görülebilir.
  • Kediniz salya akıtıyor veya akıttığı salyayı tekrar yutuyor olabilir. Bu durumda görünürde salya olmasa bile ağız ve çevresinde salya izlerini iyi gözlemeniz gerekebilir.
  • Kusma öksürme ile karıştırılabilir. Bir kedi öksürdüğünde dört bacağının üzerine çömelerek boyunlarını uzatır. Sonrasında çoğunlukla köpük çıkarabilir. Bu nedenle bu iki durumu iyi ayırt etmek gerekmektedir.

Kedilerde kusma nedeni nasıl teşhis edilir?

Kedinizin sağlık geçmişi 

Kusma pek çok sorundan kaynaklanabileceği için kaynağını tespit etmek zor olacaktır. Akut kusmalar genellikle geçici olduğu için uygulanan semptomatik tedavi ile üstesinden gelinebilir. Ancak altında yatan ciddi sağlık sorunlarını belirlemek için bir araştırma yapılması gerekir. Hangi sebeple kusmanın gerçekleştiğini anlamak için ilk adım, aşağıda belirtmiş olduğum soruların cevaplarına hakim olmanızdır.  İşte olası bir veteriner ziyaretinde cevaplamanız gereken sorular;

  • Kediniz bitki veya besin zehirlenmesi yaşadı mı?
  • Kusmanın başlangıç tarihi ne zaman?
  • Kediniz her zamanki diyet ile mi besleniyor?
  • Kediniz dışarı çıkıyor ve avlanıyor mu?
  • Kusmukta ne görüyorsunuz?
  • Kusmuğun rengi nasıl?
  • Kediniz ilaç kullanıyor mu?
  • İshal meydana geliyor mu?
  • Kediniz yemek yiyor mu?
  • Kusma eylemi tam olarak ne zaman gerçekleşiyor? (Yemek yedikten sonra mı yoksa başka zaman diliminde mi?)
  • Kediniz kilo veriyor mu?
  • Kediniz çok sıvı tüketiyor mu/ idrara çıkıyor mu?
  • Kediniz ip gibi yabancı ve tehlikeli cisimler ile oynuyor mu?

Bu sorulara vereceğiniz cevaplar doğrultusunda veteriner hekiminiz bir fikre sahip olacaktır. Veteriner tarafından sizden alınacak bilgilerin ardından kedinizin fiziki muayenesi gerçekleştirilecek ve ardından gerekli görülen testler ve tetkikler gerçekleştirilecektir. Veterinere gitmeden önce kedilerin kusma anı videoya alındığı taktirde veterinerin daha hızlı ve doğru bir teşhis gerçekleştirmesine yardımcı olunabilir.

Veteriner muayenesi ve yapılacak testler

Atılacak bir sonraki adım veteriner hekiminizin muayenesi olacaktır. Hekiminizin yapacağı fiziksel muayene ile karın ağrısı, karın ya da farklı noktada kitleler, belirgin yabancı cisimler, kilo kaybı ve ateş gibi belirtiler gözlemlenebilir. Bu adım, kusmanın neyden kaynaklandığını belirlemek için önemlidir.

  • Karın röntgeni ve kan Testi: Gerektiği takdirde karın radyografileri, idrar ve kan tahlili yapılır. Radyografi sayesinde, fiziki muayane ile elde edilemeyen organların boyutları, şekillerindeki gariplikler, yabancı cisimler, tümörler, kabızlık gibi sorunlar tespit edilebilir. Kan testinde ise organ disfonksiyonu, diyabet ve hipertiroidizm gibi endokrin bozukluklar tespit edilirken, idrar testinde böbrek hastalığı ve idrar yolu enfeksiyonları kolaylıkla tespit edilebilir.
  • Ultrason ve endoskopi: Röntgen her zaman yabancı cisim veya belli başlı birkaç sorun haricinde sorunu net bir şekilde teşhis etmediği için ultrason yardımı ile bağırsaklarda yabancı cisimlerin varlığı tespit edilebilir. Buna ek olarak veteriner hekiminiz tarafından mideye, üst bağırsaklara ve kolona bakmak için endoskopi tavsiye edilebilir. Endoskopi sayesinde midede x-ışınlarının göremediği yabancı cisimler kolaylıkla görülebileceği gibi bu cisimleri çıkartmak içinde kullanılır. Bu mide ve üst bağırsakların astarının görüntülenmesini sağlar ve üst gastrointestinal sistemden örnekler toplamak için yaygın olarak kullanılan yararlı bir yöntemdir.

ultrason çekilen kedi

  • Tanı ameliyatı: Yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerle teşhis edilemeyen durumlarda, tanı ameliyatı gerekebilir. Bu ameliyat kusma nedeninin diğer teşhis yöntemleriyle belirlenemediği durumlarda uygulanmaktadır. Bu yöntemde bir yabancı cisim ile karşılaşıldığı takdirde hem teşhis konulmuş hem de tedavisi yapılmış oluyor. Eğer yabancı cisme rastlanmazsa biyopsi için parça alınabiliyor. Yaygın olarak tespiti yapılan hastalık ise inflamatuar bağırsak hastalığı veya kedilerde kanser oluyor.

Kedilerde kusma nasıl tedavi edilir?

ilaçlara bakan kedi

Kusmanın kaynaklandığı sebebe bağlı olarak tedavisi büyük ölçüde değişim gösterebilir. Bunlardan bazıları:

Sıvılar

Fiziki muayenede bir terslik görülmezse ve kedinizin geçmişindeki herhangi bir sağlık sorunu baş göstermiyorsa bu durumda veteriner hekiminiz deri altından sıvı uygulayarak tedavi yapabilir. Kedinizde bir dehidrasyon sorunu yoksa dahi bu adım önemlidir. Kusan bir kedinin kaybettiği sıvıyı yerine koymak gerekir. Hangi sorundan kaynaklanırsa kaynaklansın çoğu zaman kusma eyleminde bulunan kedilere sıvı takviyesi yapılır. Kediniz eğer fazla susuz kalmış ve zayıf ise genel olarak damar içi sıvılar tavsiye edilmektedir. Sıvıyı vücuda vermenin direkt yolu bu yöntem olup böylelikle gün içerisinde fazlaca verilebilir. Kediniz bu süreçte hastanede gözlem altında kalmalıdır.

Kusmayı engelleyici ilaçlar

Yine yaygın olarak kullanılan tedaviler arasında yer alan ilaçlar, kusmayı durdurmaya yöneliktir. Dolayısı ile sıvı kaybı da azalacaktır. Bu ilaçlar sayesinde karın rahatsızlığı giderilir ve kedinizin yeniden yemesine yardımcı olur.  Antiemetiklerin yanında ek olarak bir ağrı kesici ilaç eklenerek kedinizin rahatlaması sağlanabilir. Aynı zamanda veterinerin gerekli gördüğü durumlarda antibiyotikler de reçeteye eklenebilir.

Serum

Kusan kedi büyük miktarda sıvı kaybına maruz kalabilir. Veteriner gerekli gördüğü durumlarda kediye serum takviyesi yapabilir.

Kedinin kusması nasıl önlenir?

Kedinizin daha yavaş yemesine yardımcı olunMamaya bakan kedi

Basit ancak ilk adım için oldukça önleyicidir. Daha yavaş ve daha az yemesini sağlamak adına kedinizi daha küçük porsiyonlarla besleyin. Eğer evde birden fazla kedi besliyorsanız, farklı zaman dilimlerinde ve farklı noktalarda beslemeye dikkat ederek kedileriniz arasında rekabet oluşmasının önüne geçebilirsiniz. Rekabet duygusu kedilerinizin yemek zamanlarında kedilerde stres olmasına sebep olarak kusmalarını tetikleyen nedenlerdendir.

Kedinizin diyetini ayarlayın

Kusan kedinizin beslenme davranışlarını izleyerek tepkilerini kontrol edin. Kaliteli bir diyete geçmenizin ardından kedinizde yaşanan değişimi hemen fark edeceksiniz. Bu değişime kedinizi kademeli olarak alıştırın. Aynı besini tükettiğine emin olun. Yaş mamadan kuru mamaya geçerken de aynı yavaşlıkta olun ve ona biraz zaman tanıyın. Elbette ki yaş mama pek çok kedi için daha lezzetli bir mamadır. Kuru gıdaya geçiş yapacaksınız, içerisine bir miktar su ekleyerek ve az da olsa ısıtarak yemesini kolaylaştırabilirsiniz.

Ölçülü ve kararında besleme konusuna bilhassa özen gösterin. Bu, kedinizin yaşı, cinsiyeti, cinsi, enerji seviyesi ve sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu noktada veteriner hekiminizin vereceği tavsiyelere uyun. Fazla porsiyonlarla beslemeniz kedinizi mutlu gibi gösterse de, zaman içerisinde kilo alarak obeziteye yol açacaktır.

Okumanızı öneriyoruz: Kedi maması seçmenin ipuçları

Zehirli şeyleri kedinizden uzak tutun

Evcil hayvanlar için zehirli ev bitkileri besliyorsanız bunları kedilerin ulaşamayacakları noktalarda tutmanız zehirlenme kaynaklı kusmaların önüne geçilmesinde etkili olacaktır. Aynı zamanda evde insanların kullandığı ilaçlar varsa onları da kedinizden saklamanızı tavsiye ediyoruz.

Kedinizin yutma ihtimaline karşı iplik, çikolata ya da diğer küçük objeleri de kedinizden gizlemeniz en iyisidir. Böylece kedinizin bu maddeleri yemesinin ve çeşitli sindirim komplikasyonlarına maruz kalmasının önüne geçebilirsiniz.

Kusan bir kediye nasıl bakılmalıdır?

Kediniz kusmaya başladıysa veterinere gidene kadar şu bakım maddelerini uygulayabilirsiniz:

  • Kedinizde sık sık kusma durumu görüldüğünde ilk 3-4 saat boyunca mama verilmemesi evcil dostumuz için iyi olabilir. Böylece kedinizin midesi rahatlayabilir ve kusmanın devam etme ihtimali azalır.
  • Çok fazla olmamak kaydıyla sık aralıklarla su vermek faydalı olabilir. Fazla su vermeniz kedinizin midesini bulandırabileceği için bu konuda dikkatli olmakta fayda var.
  • Kusma gerçekleştikten sonra kedinizi çok iyi gözlemlemeli ve durumunun kötüye gittiğini fark ettiğinizde ya da kusma kesilmediği taktirde en doğru tedavi yönteminin belirlenmesi amacıyla veterinerinizi konu hakkında bilgilendirmelisiniz.

Kusan bir kedi ne zaman veterinere götürülmelidir?

Kedinizdeki kusma davranışı tekrarlıyorsa bu durumda veterinerinize götürerek kedinizi muayene etmeniz faydalı olacaktır. veterinere getirmeden önce stress olabilir sürekli ya da şiddetli bir şekilde kusma kedilerde ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabileceği için acil olarak tedavi edilmesi gerekebilir.

Kedilerde kusma bulaşıcı mıdır?

Kedilerde kusma çoğunlukla bulaşıcı özellik taşımaz ancak bazı parazit vakalarında bulaşabilir. Bu nedenle özellikle tanı konmadan önce varsa evdeki diğer evcil hayvanları kusan kedinin yanından uzak tutmak faydalı olacaktır. Aynı zamanda kediyle temas esnasında temizliğe dikkat etmek kedi sahibinin sağlığı için de önemlidir.

Kusan bir kedinin beslenmesi nasıl olmalıdır?

Kediniz kusmaya başladıysa ilk 4-5 saat boyunca bir şey yedirmemeniz önerilir. Sıvı takviyesini de belirli aralıklarla azar azar yapmanız kedinizin kendini iyi hissetmesini sağlayabilir. Kediniz yemeğe başladıktan sonra ise tuzsuz bir beslenme programı uygulamak faydalı olacaktır. Kedinizin diyetine haşlanmış patates, derisiz ve haşlanmış tavuk eti, pirinç pilavı gibi midesini yormayacak yumuşak besinleri ekleyebilirsiniz.

Kedi Beslenmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Kusma eğer ki 2 ya da 3 gün boyunca ikişer defa olursa ciddi bir sorunun meydana gelmesi olasıdır. Kediniz bu süreçte iştah kaybı, mide ağrısı, öğürme gibi eylemler gerçekleştiriyorsa ve kusmuğunda kan varsa veteriner hekiminize başvurmanız gerekiyor.

Kedilerin kusmaları bilinen yaygın bir durumdur. Fakat normal olduğunu söylemek mümkün değilken her zaman tedavi edilmesi de gerekmez.

Kusmadan önce farklı bir mamaya geçtiyseniz bunu kullanmayı bırakın. Eski mamasını kullanmaya bir süre daha devam edin. Eski mamanız elinizde yoksa sindirimi daha kolay mamaları veteriner hekiminizle iletişime geçerek deneyebilirsiniz. Kedinizin su kaybını önlemek için birçok yere su kabı koyarak su içmeye teşvik edin. Bu süreçte az yağlı ve pişmiş yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Düzelme olursa kademeli olarak normal rutininize geri dönebilirsiniz.

Kedinin her gün veya ayda birkaç defa kusması normal karşılanacak bir durum değildir. Ancak tüy yumağı gibi basit bir kusma gerçekleştiriyorsa çok önemsenmeyebilir. Kedinizin toksik madde tükettiğine veya önemli sağlık sorunlarına işaret edebilir.

Hayır, kedinizin kusmasını engelleyecek bir ilaç reçetesiz olarak satılmamaktadır. Bu nedenle kedinize evde herhangi bir şey veremezsiniz. Ancak kediniz kusmaya başladıysa birkaç saat su ve yiyecek vermeyerek yardımcı olabilirsiniz.

Belirli bir saat geçtikten sonra normal rutininizin % 25’i kadar vermeyi deneyin. Akabinde önünüzdeki 24 saat içerisinde miktarı yavaşça artırın. Tekrar kusarsa veteriner hekiminize başvurun.

Huzursuzluk, aşırı tükürük salgılanması ya da dudaklarını yalaması kedinizin kusmaya hazırlandığının bir göstergesi olabilir. Kusma sürecinde kedinizin karın kasları kuvvetli biçimde kasılır ve bu da onun için rahatsızlık verici olabilir.

Herhangi bir ilaç vermeden ya da beslenme değişikliği yapmadan önce veteriner hekiminiz ile görüşün. Genel olarak alacağınız cevap kedinizi sindirimi kolay, yumuşak bir diyetle beslemeniz olacaktır. Dehidrasyonun önüne geçmek için her daim taze su bulundurmanız da gerekir.

Kediniz kıl yumağı nedeniyle kustuğunda birbirine dolanmış ve puro şeklini almış bir kıl kusmuğuyla karşılaşırsınız.

Kuru mama kusması ilk başta sindirim sorunlarını akla getirir. İlk kusmasında hemen önünden mamasını alın ve birkaç saat sonra çok az mama vererek deneyin. Kusmalar tekrarlayacak olursa veteriner hekiminiz ile görüşmelisiniz.

Bu soruyu sorduğunuza göre elle tutulur bir şüpheniz var. Ne ile zehirlendiğini düşünüyorsanız onu ve kedinizi alın hemen veteriner hekiminize koşun. En çok Acil Veteriner Kliniği aranılan durumdur zehirlenmeler.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

ercan kasli
Ara 1, 2021 / 16:53

Merhabalar
British kedim 2 yaşında ,3 gündür günde 6-7 defa kusuyor.kusmuğu genelde beyaz sıvı,köpük yada çiğnenmeden yenmiş tüm mama oluyor.5 gün önce başka bir mama almıştım.yardımcı olurmusunuz..


Özkan
Ara 2, 2021 / 13:23

Ercan bey merhaba,
Muhtemelen mama değişikliği kedinizde kusmaya neden olmuş. Gene de kesin tanı ve tedavisi için bir veteriner tarafından kedinizin muayene edilmesi faydalı olacaktır.


DOĞA
Ara 14, 2021 / 20:53

MERHABALAR
Kedimi 1 hafta önce kusma şikayetiyle doktora götürdüm.3gün yemeyince 3.gün serum taktı.1 haftadır iyiydi şimdi ise öğürüyor öğürürken tuhaf sesler çıkartıyor 1 gündür yemek yemiyor ona malt
verdik yarım saat sonra yeşil kustu. kustuktan sonrada yemek yemedi şu andada ishal olmuş.Acaba sorun ne bir bilginiz var mı.Kedim 4.5 aylık british.


irfan Akmehmet
Ara 15, 2021 / 17:23

Kedim yeşil kustu neden olabilir?

Ot vb gıdalar yemiş olabilir. Bunun dışında safra kusmaları da genelde yeşil ya da sarı-yeşil köpüklü kusmalar olarak şekillenir. Bu gibi durumlarda kedinizin kusması dışında gösterdiği belirtileri gözlemleyin. Örneğin iştahını.. Kusmaları tekrarlayacak olursa ya da başka bir belirti görürseniz veteriner hekiminiz ile iletişime geçiniz.


Nihan
Ara 24, 2021 / 14:28

Merhaba kedim 5 aylık Royal canin
Mana iel besleniyor ve bugün sabah yediği mamaları cignenmemis olarak kustu ve ardından bir kerede sıvı olarak koyu sarı kahverengi denebilir renkte kustu nayapmayilim teşekürler


irfan Akmehmet
Ara 24, 2021 / 16:28

Merhaba

Öncelikle Çok geçmiş olsun sarı kusmak hakkında bu https://blog.petibom.com/kedilerde-sari-sivi-kusma/ yazımızdan faydalabilirsiniz size yardımcı olacaktir.


elif
Haz 14, 2022 / 17:53

benim kedim 2 gündür kusuyor ne yapmam gerek?


Veteriner Hekim
Haz 15, 2022 / 09:44

Merhaba kusma bir çok hastalığın belirtisi olabileceği gibi bazen sadece diyet değişikliği ya da tüy yumağı gibi basit bir nedenden de kaynaklanabilir. 2 gündür ne sıklıkla kustuğu, kustuğunda ne çıkarttığı, daha öncesinde kusup kusmadığı ve kedinizin kaç yaşında olduğu yönlendirme yapabilmemiz için önemlidir. Tekrar kustuğunda kusmuğunun fotoğrafını çekip veteriner hekiminizle konuşmanızı öneririm.


Haluk
Tem 27, 2022 / 00:15

Merhaba benim kedim 4 aylık sukutiş açık renk kustu ne yapmalıyım


Veteriner Hekim
Tem 29, 2022 / 16:42

Merhaba ilk olarak çok geçmiş olsun. Kedilerde kusma zaman zaman normal olabilse de özellikle yavru kedilerde bazı tehlikeli hastalıkların belirtisi olabilir. Kedinizin aşıları tam ise ve kusmaların devamı gelmediyse endişelenecek bir şey yok ama kusma devam eder üstüne ishal, halsizlik ve iştahsızlık gibi semptomlar eklenirse hemen bir veteriner hekime gitmenizi tavsiye ederiz


Aleyna
Ağu 16, 2022 / 04:23

Merhaba bugün kedime meloksikam iğne yapıldı,akşam 2 kere kustu ve şuan çok halsiz. Sizce bu durum normal midir? İğne yapılma sebebi anal fistül iltihabı varmış. Anal fistül yangısı için önerebileceğiniz merhem veya başka bir çareniz varsa çok sevinirim


Veteriner Hekim
Ağu 16, 2022 / 10:53

Merhaba anal kese fistülü kediler için oldukça ağrılı bir durumdur. Kedinizin halsizliği duyduğu ağrıdan olabilir.


Feyzanur
Eki 20, 2022 / 01:03

Merhabalar kedim tekir ve sabahtan beri koyu kahve yeşilimsi bir sıvı kusuyor ne yapmam gerekiyor


Veteriner Hekim
Eki 23, 2022 / 18:51

Merhaba kusması devam ediyorsa mutlaka veteriner hekiminize götürmelisiniz.


Yasemin
Kas 28, 2022 / 06:11

Tekir kedim 8.5 aylık dün akşam 2 kez bu sabaha karşı da 1 kez şeffaf köpüklü şekilde kusması oldu. Nedeni ne olabilir?


Veteriner Hekim
Kas 30, 2022 / 13:14

En masum ve olası sebep olarak tüy çıkartmaya çalışıyor olabilir. Kusmasını takip edin eğer sıklığı artar ve tüy çıkışı bugün de olmazsa veteriner kliniğine götürmenizde fayda var. Eğer sebebin tüy olduğundan emin olursak düzenli olarak malt kullanmanız. Kedinizin yuttuğu tüyleri daha rahat çıkartmasını sağlayacaktır. Geçmiş olsun.


Sevil Arı
Oca 11, 2023 / 17:33

Merhabalar Kedim genellikle sabaha karşı açık kahverengi kusuyor veteriner R.Canin gastrointestinal mama önerdi aldık uzun süre iyiydi şimdi yine başladı, sabaha karşı hemen hemen her gün kusuyor. Davranışta sorun veya halsizlik falan yok ne olabilir diye üzülüyoruz


Veteriner Hekim
Oca 17, 2023 / 00:09

Merhabalar bu durumun altında basit bir gastrit gibi bir durum yatabileceği gibi kediniz için tehlikeli olabilecek viral veya yetmezlik hastalıkları da mevcut olabilir. Kedilerin ara sıra kusması normal olabilse de bu durumun hergün yaşanıyor olması normal değildir. Mutlaka veteriner kliniğine gitmeli, röntgen, kan tahlilleri gerekirse ultrasonografi kullanılarak kedinizin sorunu tespit edilmeli ve ona göre bir tedavi düzenlenmelidir.


Glc
Şub 4, 2023 / 10:06

Merhaba 6 gun once tuyleri tirasladim kedimin iki gecedir kusuyor yemek yesinde su icmesinde wc ye gitsnde her hangi bir sikinti yok 4 bucuk yasinda


Veteriner Hekim
Şub 4, 2023 / 14:19

Eğer iki gecedir sadece 1 sefer kustuysa ve bu kusmalar bugün de tekrar etmezse iştahı dışkı çıkışı ve idrarı normalse bugün de gözlemleyebilrisiniz. Ama bu kusmalar 1den fazla kez gerçekleşiyorsa ve eğer bugün de kustuğunu farkederseniz mutlaka veteriner hekiminize gitmelisiniz. Geçmiş olsun.


tuba
Şub 12, 2023 / 18:07

merhaba. kedim dun gece kahverengi yesilimsi bir renkte kustu ve icerisinde sac yumagi vardi. onu cikartmak icin kustugunu dusunduk ama az once tekrardan kustu. bu normal midir? ne yapmamiz gerek?


Veteriner Hekim
Şub 12, 2023 / 21:11

Merhaba evet tüy yumağı çıkartmak için öncesinde ve sonrasında kusması normal kabul edilir. Ancak kusmalar devam ederse veteriner hekiminizi ziyaret etmenizde fayda olacaktır. Bunun dışında tüy yumağını çıkartmakta zorlanıyorsa düzenli olarak tüy yumağı için malt kullanmanız kediniz için iyi olur. Bu maltlar kedinizin yuttuğu tüyleri sindirerek dışkısıyla atmasına yardımcı olacaktır. Bu maltlara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.petibom.com/kedi-macunu


Emel
Şub 14, 2023 / 05:48

Britis longhair kedim var.kusma şikayeti ile veterinere gittik.serum takildi evde kullanacağımız ilaçlar verdi ama ara ara kedim kusuyor genelde akşam ve gece yediği mama midede ovutulmus şekilde.tuvalwti de dişki önce koyu yapıyor sonrasında sıvı şekilde kan geliyor sebeb ne hemen veteriner kliniği gitmelimiyim yoksa düzelir mi cevap lütfen 🙏


Veteriner Hekim
Şub 15, 2023 / 16:05

Tekrar veteriner hekiminize gitmenizi ve kusmaların geçmediğini, kanlı ishalin mevcut olduğu konusunda onu da bilgilendirmelisiniz. Tedavisinde değişiklik yapmak isteyebilir. Geçmiş olsun.


Ebru
Şub 18, 2023 / 00:17

Merhabalar 4.5 yaşında, erkek, kısır, british shorthair cinsi kedim var. Royal canin kısır kedi maması kullanıyoruz 3 günde 1 yaş mama veriyorduk sonra kuru mamasıyla beraber her akşam yaş mama yapmaya başladık zararlı olmasın diye yaş mamayı 2-3 günde 1’e düşürdük bu olayları yaşarken 3 gün boyunca üst üste kustu acil şekilde veterinere götürdük mide bulantısı iğnesi yapıldı rahatladı 4-5 gün sonra tekrar kustu mamasının sahte veya bayat olabilme ihtimalini düşünerek güvenilir bir yerden temin ettim ancak 4 gün sonra yani bugün yine kustu veteriner tekrar mide bulantısı iğnesi yaptı ve mide bulantısı için şurup başlattı 7 gün boyunca kullanmamız gerektiğini söyledi. Şurubu 7 gün kullandıktan sonra kan tahlili yapıcağını söyledi ve kan parazitinden şüphelendi ancak kedimin dışarı ile bir teması yok evde başka bir evcil hayvan beslemiyoruz temasıda yok eve girdiğimiz anda kıyafet değiştiriyoruz elimizi yıkamadanda temas etmiyoruz aşıları düzenli hastalığı ne olabilir? Nasıl bir yol izlemeliyim? Not: Dışkısı, iştahı ve su içme düzeni normal olması gerektiği gibi ishal yada iştah kaybı yok enerjisi yerinde oyun oynuyor, kustuğu zaman koyu sarı genelde öğütülmüş kusuyor, kusmuk veya dışkısında da kan yok.


Veteriner Hekim
Şub 18, 2023 / 13:04

Merhabalar kan tahlillerini ve röntgenini görmeden yorumda bulunmak pek mümkün değil. İştahı ve hareketliliği yerinde olduğu için altta yatan sebebin ciddi bir şey olmadığını düşünüyorum. Ama yine de kan tahlillerinin bunların sonuçlarına göre gerekli testlerin yapılması gerekmektedir. Geçmiş olsun.


Rabia
Nis 1, 2023 / 15:54

Merhaba benim kedim 2 yaşında üç gündür yediği herşeyi kusuyor su içince beyaz köpük gibi mama yiyince köyü mama kusuyor günde 4 5 defa oluyor daha önce de oldu götürdüm veterinere mide inesi verildi mat sevmiyor yemiyor ne yapmalıyım


Veteriner Hekim
Nis 8, 2023 / 15:27

Merhaba umarım kediniz iyidir. Eğer kusması devam ediyorsa mutlaka veteriner hekiminize götürmelisiniz. Geçmiş olsun..


Mine
Nis 2, 2023 / 06:45

Merhaba kedim 1 gün önce 2 kere sindirilmemis mama kustu şimdide açık kahve sıvılı şekilde tüy yumağı kustu bu normal mi


Veteriner Hekim
Nis 8, 2023 / 15:29

Merhaba evet, kediler yuttukları tüyleri dışkılarıyla veya kusarak çıkartırlar. Bu fizyolojik bir durumdur. Ancak kedinizin yıpranmaması ve her tüy yumağında bu problemi yaşamaması için kedinize düzenli olarak malt verebilirsiniz. Bu kedi malt macunları kedinizin tüy yumaklarını dışkısıyla atmasını kolaylaştıracak ürünlerdir. Geçmiş olsun.


Ebru Balyemez
Nis 22, 2023 / 01:06

Merhabalar 2 gün önce dışarıda bulduğum yavru kediye bakıyorum. Sanırım 2 ay civarı. Çok pis olduğu için yıkadım ve bulduğumda da ishaldi bugün kusma başladı yediğini içtiğini çıkarıyor. Kedi bakımı konusunda bilgi sahibi değilim yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler


Veteriner Hekim
Nis 25, 2023 / 22:48

Merhaba, özellikle yavru kedilerde kusma ve ishal kediler için ölümcül olabilen panlökopeni belirtisi olabilir. Bu sebeple özellikle semptomlar devam ediyorsa mutlaka vetriner hekiminize gidip bu testi yaptırmanızı tavsiye ederiz. Geçmiş olsun..


Yeliz
Haz 5, 2023 / 21:57

Merhaba ben kedimi ve üç yavrusunu bir günlüğüne barınağa bıraktım ertesi gün gidip aldığımda kedilerim sürekli kusmaya başladı hiç bişey yemiyor yavruları da aynı şekilde evde kendimce yedirmeye içirmeye çalıştım ama yedilerse bile yarım saat içinde geri kusmaya başlıyorlar bugün 4 gün oldu hala aynılar veterinere götürecek durumumda yok ne yapmalıyım?önerebileceğiniz bişey varmı lütfen cevap verin


Veteriner Hekim
Haz 10, 2023 / 18:56

Merhaba özellikle yavru kediler için dışkıdan bulaşan birçok viral hastalık vardır. Özellikle kedilerde gençlik hastalığı toplu kedilerin bulunduğu barınak gibi ortamlarda oldukça yaygındır. Kedilerinizi veteriner hekime götürmeniz ve bu hastalık yönünden test ettirmeniz kedileriniz için hayati önem taşır. Geçmiş olsun.


Ece
Tem 7, 2023 / 23:44

Kedim balkonu yıkarken hortumda kalan suyu içtikten sonra halsizleşti ve şeffaf bir sıvı kusmaya başladı. Veterinere götürdük ilaç ve serum verdiler, veteriner artık kusmaz demesine rağmen yine kustu ve şuan daha halsiz bir şekilde yatıyor. Ne yapmalıyım?


Veteriner Hekim
Tem 11, 2023 / 13:11

Merhaba bu durumu veteriner hekiminizle paylaşmalı ve tekrar veteriner kliniğine götürmelisiniz. Geçmiş olsun


Lila
Eki 15, 2023 / 11:14

Merhabalar
7 aylik Tekir cinsi kedim var. Son bir aydir haftada bir kez kusmaya basladi. Normal mi bu? Ne yapmaliyim yardimci olur musunuz?


Veteriner Hekim
Eki 15, 2023 / 13:45

Merhaba, kedilerde ara sıra kusma normal olabilse de haftada 1 kez düzenli olarak kusması bir şeylerin yolunda gitmediğinin belirtisi olabilir. Kedinizi veteriner hekime götürmenizi eğer bir problem yoksa kaliteli bir mamaya geçiş yapmanızı ve kedi maltı kullanmanızı tavsiye ederiz. Geçmiş olsun.


Emine öztoprak
Kas 10, 2023 / 01:44

Merhaba kedim britş 6 aylık camdan aşağıya atladı vetrnire götrdüm bigece yoğun bakımda kaldı bütün herşeyi yapıldı sonrasında günde 1 kez kusmya başldı tekrar götrdüm hekime kan tahlili yapıldı temiz çıktı 2 tanede iğne yapıldı şuan yine günde bikez kusmları devam ediyo normalmidir acaba halsizlk var ve az ymek yiyo suyunu normal bi şeklde içiyo


Veteriner Hekim
Kas 22, 2023 / 13:47

Merhaba halsizlik, kusma ve iştahsızlık birçok hastalıkta karşımıza çıkabilen belirtilerdir. Kan tahlilleri normal olmasına rağmen belirtileri geçmediyse altta yatan nedenin daha detaylı araştırılması gerekir. Geçmiş olsun.