Kedilerde beyaz köpük kusmak neden olur?

20 Mayıs 2022
13258
Kedilerde beyaz köpük kusmak neden olur?

Kedilerde beyaz köpük kusmak pek çok neden ile olur. Kusan bir kediyi izlemek bizi endişelendirir. Çünkü kusmayı tetikleyen sorunların bazıları önemsiz iken bazıları hayati tehlike anlamına gelebilir. Kendini tımarlayan kedilerin haftada bir kez tüy yumağı kusması oldukça doğal bir şeydir. Ancak bu durumdan emin olmak ve kusan kediye nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir.

Kedilerde kusma sık rastlanan bir durumdur. Bu konuda önemli olan kusmayı tetikleyen faktörlere ulaşmak ve kusmanın hangi sıklıkla gerçekleştiğini öğrenmektir. Endişe duyulacak bir şey olup olmadığı kusma sıklığı ve varsa hastalık belirtileri ile anlaşılabilmektedir.

Kedim neden beyaz köpük kusuyor?

Kedilerin aç ya da tokluk hâllerinde beyaz köpük kusmaları farklıdır. Aç iken beyaz köpüklü kusmuğu net olarak görebilirsiniz. Tok iken Kedilerin midelerinde sıvı ve mukus yer alır. Bu sıvı ve mukus beyaz köpüklü kusmaya neden olur ve bir miktar yemek artığı da görebilirsiniz. Köpüklü kusmuk olağandışı bir durum değildir. Ancak daha önce belirttiğimiz gibi altında yatan nedenler önemlidir.

Kusma kedilerde sık görülmektedir. Pek çok hastalığın belirtisi olabildiği gibi kıl yumağı yutma gibi nedenlerden dolayı da yaşanabilir. Haftada bir kez yaşanan kusma ataklarının nedeni her zaman farklı ve önemsiz bir konu olabilir. Bu nedenleri her zaman tanımlayabilmek mümkün değildir. Ancak sürekli ya da tekrarlayan kusma sorunu tetikleyen nedenin bir hastalık belirtisi olma ihtimali yüksektir.

Kedilerde beyaz köpük kusmanın sık görülen nedenleri

Kedilerin beslenme sıklığı ve hangi miktarda yedikleri genellikle bellidir. Ara sıra mama dışında besinler tüketir ve atıştırmalık yemek isterler. Mama dışında verilecek olan her besinin miktarı oldukça az olmalıdır. Böylece beslenmede aşırıya kaçmaları ve hazımsızlık yaşama ihtimalleri düşer. Aç kalmalarını önlemek için de düzenli olarak kaplarını doldurmak önemlidir. Yaş mama kullanımında mama bozulmasın ya da soğumasın, diye kedi severler bazen beslenme saatini geciktirebilir.

Kedilere mama dışında besin vermeyi ne kadar sevsek de her kedi bir değildir ve verilen besinler bazılarında alerji yapabilir. İlaç kullananlar için veteriner hekime bildirim yapmak gerekebilir. Eğer veterineriz ilaç tavsiye ederken yan etkilerinden bahsetmediyse ilacı kesmeyi tercih edebilir. Yukarıda belirttiğimiz nedenler beyaz köpük kusma sorununda yaşanabilecek olasılıklardır.

Ne zaman endişelenmeliyim?

kusan kedi

Bakımları düzenli olarak yapılan beslenmesine önem verilen kedilerin haftada ya da on günde bir kusması oldukça normaldir. Yine de kusmanın gerçekleştiği gün patili dost gözlem altına alınmalıdır. Hastalık belirtisi var olup olmadığı gözlemlenmelidir. Eğer hastalık belirtisi yoksa veteriner muayenesine gerek yoktur. Düzenli veteriner muayeneleri, aşıların tam vaktinde yapılması, mamaların doğru şekilde kullanımı gibi önemli ayrıntılara dikkat eden kedi severlerin patili dostları genellikle hastalık sahibi olmadığı gibi uzun ve mutlu bir yaşam sürüyorlar.

Kedinizin kusma süreci 24 saatten uzun sürdüğünde bir veterinere danışmanız gerekmektedir. Bu süreç içerisinde kedinizde gözlemlediğiniz diğer hastalık belirtilerini bir yere not etmeli ve veterinere bildirmelisiniz.

Kedilerde beyaz köpük kusmak birçok neden ile olur. Bunu daha önce de belirtmiştik. Potansiyel nedenleri yalnızca araştırma yaparak ya da internetten bulmaya çalışmak yetersiz olacaktır. Uzun süren ve sık yaşanan kusmalar için bir muayene gerekir. Fiziki muayene ve laboratuvar testleri ile netlik kazanmak varsa hastalığın tedavisine başlamak ve özellikle de erkenden müdahale oldukça önemlidir.

Veterinerler kedinizin kusma nedenini teşhis eder. Bunun yanı sıra kusmayı da engeller ve kedinin bir an önce rahatlamasına destek verir. Kusma nedeni önemsiz de olsa kediler hâlsizlik yaşayabilir. Kısa süreli ağrıya sahip olabilirler. Kusma rahatlatıcı olsa da kusana kadar yaşanılanlar hiç de kolay değildir. Veteriner hekimler sık yaşanan kusma durumlarında sıvı kaybını önlemek için tedaviye başlar. Böylece patili dostlar kaybettikleri sıvıları geri kazanırlar.

Kedilerde beyaz köpük kusma tedavisi

Altta yatan bir neden olmadan ortaya çıkan kusma durumlarında kedilerin mide bulantısını önlemek için veterinerler tarafından ilaçlar verilir. Bunun yanı sıra kısa süreli diyet değişikliği gerekebilir. Bazen diyet değişikliği uzun sürebilir. Mide rahatsızlığı için kısa süreli ilaç tedavisi ya da beslenmede değişikliğe gitmek yeterli olabilir.

Sürekli görülen ya da şiddetli kusma içeren vakalarda kedilerin hastanede dinlenmesi gerekebilir. Kusmayı bir an önce kontrol altına almak, sıvı kaybını önlemek ve tedaviye bir an önce başlamak kedinin yaşam kalitesini eski hâline döndürmek için önemlidir.

Arada bir yaşanan kusmalarda kedi günlük hayatına devam ediyorsa, kediyi gözlemlemek yeterli olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediniz kusuyorsa onu gözlem altına almalısınız. İlk 24 saat oldukça önemlidir. Bir kez kustuysa, başka bir hastalık belirtisi yoksa ve gününe normal bir şekilde devam ediyorsa, endişelenmenize gerek yok. Ancak kusma sıklığı birden fazla ise veteriner hekime danışmalısınız.

Kedilerin kusması şiddetli ya da sürekli ise altında yatan kritik bir neden olabilir. Haftada ya da on günde bir kez kusmaları oldukça normal bir durumdur. Ancak kustuğu gün kediler gözlem altına alınmalıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.