Kedi tüy yumağı hakkında aradığınız her şey

13 Eylül 2022
1205
Kedi tüy yumağı hakkında aradığınız her şey

Kedi sahipleri için tüy yumağı ciddi bir endişe kaynağı olabilir. Silindir şeklindeki tüy yumağının insanlar tarafından fark edilmesi zor olabilir ve genellikle dışkı ile karıştırılır. Çoğu kedi sahibi tüy yumaklarını ciddi sağlık sorunları olarak düşünmese de, başka bir durumun belirtisi olabilir. Ayrıca aşırı kusma ve iştahsızlık kedi tüy yumağının belirtileridir. Bu nedenle en kısa zamanda bir veterinere gitmek önemlidir.

Kedi tüy yumağı nedir?

Kedi tüy yumağı, midede ölü tüy ve sindirim sıvıları topluluğudur. Kediler doğal olarak kürklerini yalayarak ve küçük gevşek saç parçalarını yutarak kendilerini tımar ederler. Tüy yumağı bu birikimden gelişir ve kediler birikmeyi ortadan kaldırmanın bir yolu olarak onu kusar. Kedilerin tüy yumakları 2 ila 10 cm arasında değişebilir ve kedinin yutmuş olabileceği yiyecek parçalarını içerebilir. Bu nedenle kedim sindirilmemiş yiyecekleri neden kusuyor gibi sık sorulan sorular çıkar karşımıza.

Kedilerde tüy yumağı belirtileri

kedi tüy yumağı

Kedilerde tüy yumağı belirtileri arasında saç, yiyecek ve sıvı içeren kusmuk bulunur. Bu kusmuk semptomları derhal ele alınmalıdır. Kedi tüy kusması sık yaşanan bir durum olsa da kediniz başka tıbbi rahatsızlıklardan da muzdarip olabilir ve bu nedenle veterinere gitmek çok önemlidir. Kedinizi muayene etmenin yanı sıra, veterineriniz kedinizin durumunun nedenini belirlemek için bir dizi test yapacaktır. Kedinizin aşırı derecede kustuğunu fark ederseniz, nedenini belirlemeye yardımcı olması için bir veterinere danışın.

Ateş ve iştahsızlık da kedinizdeki tüy yumağının yaygın belirtileridir. Tüy yumağı semptomlarını tedavi etmek için mümkün olan en kısa sürede veterinerinize görünmek en iyi seçenektir. Kediniz ayrıca kusuyor veya ishal geçiriyor olabilir. Bu, tüy yumağının evcil hayvanını zayıflatan bir tıkanıklığa neden olabileceği anlamına gelir. Veterineriniz kedinizi muayene edecek ve size doğru ilacı verecektir. Kedinizin alerjik reaksiyonu veya cilt rahatsızlığı olabilir.

Kedilerdeki tüy yumakları yaygındır ve kedi dostunuz için çeşitli sorunlara neden olabilir. Kediler doğal olarak kendilerini tımarlarken, tüy yumakları bağırsakların tıkanmasından kaynaklanabilir. Tüy yumağının bazı yaygın semptomları şişmiş bir göbek, iştahta değişiklik ve öğürmeyi içerirken, kedinizin bu sorunları geliştirmesini azaltmak için adımlar atabilirsiniz.

Kedilerde tüy yumağı sıklığı

Tüy yumağı sıklığı kedilere ve tüy uzunluğuna göre değişir. Uzun tüylü kedilerin kısa tüylü kedilerden daha uzun tüyleri vardır. Bu nedenle daha sık tüy yumağına maruz kalırlar. Ayrıca tüy yumağı, ilkbaharda kışa göre daha yaygındı. Ancak sağlıklı kedilerde genellikle yılda bir veya iki tane olur. Bununla birlikte, kediniz sürekli tüy yumağı çıkarıyorsa, veterinere gitmeniz önerilir.

Tüy yumağı normal mi?

Tüy yumağı kedilerin her birinin başına gelebilecek bir problemdir. Bu nedenle normaldir. Ancak sıklığı arttığında ve mideden atılmadığında problemler büyüyebilir. Genellikle kediler kusarak ya da tuvalet ihtiyaçlarını gidererek onlardan kurtulur. Ne kadar çok çabalasanız da yılda birkaç kez tüy yumağı kusmuğuna denk gelebilirsiniz. Elbette bu, önemsememeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Önlem almaya devam etmelisiniz.

Çoğu kedi her ay birkaç tüy yumağı üretecektir. Uzun tüylü kediler daha fazla tüy yumağı üretme eğilimindedir ve aşırı bakım daha sık epizodlara neden olabilir. Ancak kediniz haftada birkaç tüy yumağı kusuyorsa, onu veterinere götürmelisiniz. Tüy yumağı, iltihaplı bağırsak hastalığı veya bağırsak kanseri gibi diğer sağlık sorunlarına işaret edebilir. Kediniz tımar sırasında ne kadar çok tüy yutarsa ​​tüy yumağı geliştirme riski o kadar artar. Bu nedenle tüy yumağı oluşumunu azaltmak ve önlemek ciddi derecede önemlidir.

Kedinizde sık ve aşırı tüy yumağı arzı, altta yatan daha ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Ara sıra tüy yumağı oluşması endişe kaynağı olmasa da, aşırı öğürme astımın veya kedinin bağırsak mikrobiyomunda bir dengesizliğin göstergesi olabilir. Bu gibi durumlarda veterinerinize danışmalısınız. En önemli adım, parazitler veya bir cilt hastalığı dahil olmak üzere altta yatan nedenleri dışlamaktır.

Tüy yumağı nedenleri

Kediler kendilerini gün aşırı temizler. Bu nedenle dilleri ne kadar tırtıklı yapıya sahip olsa da tükürüğe yapışan kılları zamanla yutarlar. Sorun ise zamanla midede artan tüylerdir. Birleşir ve yumak şeklini alırlar. İşte bu yumaklar öğürme ve kusma gibi sorunlara neden olur. Sağlıklı kediler yılda birkaç kez bu gibi durumlar yaşar. Sık yaşanan tüy yumağı kusması ya da diğer belirtiler için veterinere gitmek gereklidir.

Öneri

Hangi kedilerde tüy yumağı daha fazla görülür?

Kediler doğal olarak biraz saç döker. Pek çok cins ara sıra tüy yumağı üretirken, bazı türler soruna daha yatkındır. Uzun tüylü kedi ırkları, öncelikle kürklerinin uzunluğu nedeniyle, kısa tüylü olanlardan daha fazla tüy yumağı üretir. Uzun tüylü kediler, uzun tüyleri ölü tüylerle dolaştığı ve bir top oluşturduğu için aşırı dökülmeleri nedeniyle tüy yumağına daha duyarlı olabilirler Ayrıca daha fazla tüy dökmeye meyillidir ve bu da evin etrafında daha fazla tüy yumağı oluşmasına neden olabilir.

Tüy yumağı oluşumu nasıl önlenir?

kedilerde tüy yumağı belirtileri

Kedinizde tüy yumağı sorunu olduğunu fark ettiyseniz, yalnız değilsiniz. Milyonlarca kedi bu yaygın durumdan muzdariptir ve çok sayıda doğal çözüm olsa da hepsi etkili değildir. Neyse ki, kedinizin tüy yumaklarından kurtulmasına yardımcı olacak bazı kolay çözümler var. En kolay ve etkili çözümlerden biri, kedinizi lif açısından zengin bir diyetle beslemektir. Bunun yanı sıra su ihtiyacı giderilmeli, çok fazla tüy dökenler tıraş edilmeli ve kedi maltı unutulmamalıdır. Peki kedi çimi duydunuz mu? Kedi çimi de tüy yumağı sindirimini kolaylaştıran bir bitkidir.

Önerilen Tüy Yumayği Önleyici Ürünler

Mama değişimi

Tüy yumağı oluşumunu önlemeye yardımcı olmak için tasarlanmış özel formüller içeren kedi mamaları da satın alabilirsiniz. Bu ürünler kedinizin tüylerini güçlendirmek, tüy dökülmesini en aza indirmek ve tüylerin sindirim sisteminden daha rahat geçmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Kedinize belirli bir mama sağlayarak tüy yumağı sorunu yaşamasını önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Kedilerin kürklerindeki kiri kaldırmaya yardımcı olan sert papillaları vardır. Bağırsaklardaki kıllar tıkanıklığa neden olabilir ve kusmaya neden olabilir. Kediler ayda ikiden fazla kusabilir. Bu normal değildir ve ciddi bir sağlık sorununa yol açabilir. Bir tüy yumağı ayrıca kusmaya neden olabilir ve hatta ciddi vakalarda bir hastalığa veya ölüme neden olabilir.

Kedinizde sürekli tüy yumağı oluşuyorsa, sorunu belirlemek önemlidir.  Mamasının değiştirmeniz gerekebilir bunun için Tüy dökülmesi önleyici kedi mamasında nelere dikkat edilmelidir Ara sıra bir tüy yumağı endişe verici değildir, ancak tekrarlayan bir sorun daha ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir. Bir kedinin midesi birkaç saat içinde boşalmalı ve tüy yumağı topaklanmamalıdır. Tüy yumakları devam ederse, kedinizin sindirim sorunu yaşadığının bir göstergesidir.

Tüy bakımı

Kedinizi fırçalamanın tüy yumağı oluşumunu önlemeye yardımcı olmasının iki ana nedeni vardır. İlk olarak, kediler okşanmayı severler, bu nedenle onları Kedi fırçası ile fırçalanmak daha rahat ve daha az stresli hissetmelerine yardımcı olabilir.  Marka olarak önerimiz  Furminator‘dür Ayrıca kedinizin tüylerini temiz tutarak tüy yumağı oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Kediler ayrıca, ikramlar veya oyun zamanı ile ödüllendirildiğinde fırçalamayı daha keyifli bulurlar. Kedinizin tüy yumağı olmasını engellemek istiyorsanız fırçalamak şart!

İkincisi, sık fırçalama önemlidir. Uzun tüylü kediler, kısa tüylü kedilerden daha fazla tüy yumağına sahip olma eğilimindedir. Bu nedenle düzenli fırçalamayı alışkanlık haline getirmek, bunların oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Tüy yumağı oluşumunu önlemenin bir başka yolu da kedinizle oynamak ve tüylerini yalamak yerine ona oyuncaklar vermektir. Son olarak, kedinize bol bol egzersiz yapın. Egzersiz, sindirim sisteminin optimum seviyede çalışmasına yardımcı olur, bu da daha az tüy yumağı anlamına gelir.

Kedinizin sağlığı için düzenli Taranması ve bakımı çok önemlidir ve tüy yumağı üretimini azaltmaya yardımcı olabilir. Fırçalama ayrıca tüy yumaklarına neden olabilecek gevşek tüyleri de temizleyecektir. Kedinizi fırçalamak, aşırı tımarlamayı önleyerek tüy yumağı oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir, ancak aşırı tımar etmek sağlık sorunlarına yol açabilir. Bazı ürünler, kedinizin tüylerini ve astarını temiz tutarak tüy yumağı oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Bu amaç için özel olarak tasarlanmış bir kedi fırçası, üst kattaki ve yoğun astardaki gevşek tüyleri giderecektir.

Su

Kediler için su çok önemlidir. Kediniz yeterli miktarda su içmiyorsa midesindeki tüy yumağını atmakta zorlanabilir. Kendisini temizlerken de aynı şekilde… Ancak sadece su kaplarını doldurmak yetmez. Kedinizin ne kadar su içtiğini ara sıra gözlemlemeniz gerekir. Boş bir gününüzde onu takip edebilir ya da varsa kamera ile de ne kadar su içtiğini çekip izleyebilirsiniz. Kediler ne kadar su içmeleri gerektiğini bilmezler. Burada iş sahiplerine düşer.

Pet kuaför

Kedilerde tüy yumağı  yaygın görülen bir şeydir. Ancak kediniz tüy yumağı kusmasa da onları yutarlar. Sonunda, bu tüyler birikecek ve bir top oluşturacak ve daha sonra kusmaları gerekecektir. Tüy yumağı, sindirim sistemini tıkarsa bir kedi için ölümcül olabilir. Kediniz için düzenli saç kesimi planlamak, tüy yumağı oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. İyi bir saç kesimi, bir kedinin yuttuğu tüy miktarını azaltabilir. Kaliteli bir Pet kuaför hizmeti alarak kedinizi ölü tüylerden kurtarır ve tüy yutmasını da önleyebilirsiniz.

Kedi maltı

Tüy yumağı, yutulan kıllardan kaynaklanır.  Kediler kendilerini tımarlamak için çok zaman harcarlar. Çoğu kedi kılları dışkıyla tükürürken, bazılarında önemli miktarda kedi tüyü birikir ve topları oluşturur. Kusmaya ek olarak, bu tüylerin kedinizin sindirim sisteminde sıkışmasına neden olabilir.

Kediniz tüy yumağı ile ilgili sorunlar yaşıyorsa, ona kedi tüyü yumakları için bir doz Kedi maltı vermeyi deneyebilirsiniz. Malt Kedi maltı nedir ve ne işe yarar?, bala benzeyen ve yağlar, lifler ve bitkisel yağlar içeren doğal olarak oluşan bir macundur. Kedi tüy macunu olarak da bilinen maltı bir tedavi olarak da kullanabilirsiniz. Atıştırmalık olarak da tercih edebilirsiniz. Maltın müshil etkisi vardır ve kedinizin tüy yumaklarını dışarı atmasına yardımcı olur.

Kedi çimi

Kedi çiminin faydaları çoktur. Midedeki Tüyleri hareket ettirmeye yardımcı olur. Böylece tüy yumağı oluşumunu önler. Ayrıca oluşmuş olan tüy yumaklarının dışkı ile atılmasını sağlar. Kedinize parlak bir tüy verir. Yıl boyunca büyür ve iki hafta içinde servise hazırdır.

Kediniz için çeşitli kedi çimi türleri mevcuttur. Örneğin arpa otu, amino asitler, vitaminler ve minerallerde yüksek olduğu için kediniz için iyi olan sağlıklı bir seçenektir. Arpa otu ayrıca doğal lezzetleri ile bilinir. Ancak, kedinize kemirmesi için çim vermeden önce bazı faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Bu hususlar, kabın boyutunu, sıcaklığı, sulama ve güneş ışığını içerir.

Buğday çimi mükemmel bir diyet lifi kaynağıdır. Karbonhidratlarda düşük, amino asitlerde yüksek ve daha esnektir. Ayrıca mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Ayrıca kediniz için güvenli bir lifli atıştırmalık görevi görür.

Tüy yumağı oluşumunu önlemek için beslenme önerileri

Kedi mamaları içerik olarak zengindir. Sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Her kedi cinsi yaşı ve kilosu gibi pek çok özellik dikkate alınarak ve beslenme uzmanları tarafından özenle formüle edilirler. Elbette en iyilerini seçmek ve mama alışverişini güvenilir bir yerden almak önemlidir.

Tüy dökülmesine karşı etkili olan kedi mamaları gibi kedi tüy yumağı oluşumunu önleyen özel mama çeşitleri bulunmaktadır. Bu durum karşısında çok sık problem yaşıyorsanız mama konusunda değişim yapmanızı tavsiye ederiz. Veterinerinize danışarak diyette değişiklik yapabilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

Kediler midelerindeki tüy yumaklarını kusarak ya da dışkı yolu ile atarlar. Ancak bu durumu sık yaşayan kedileri veterinere götürmek gereklidir. Diyet değişimi, düzenli tüy bakımı, malt ve çim kullanımı gibi önlemler alarak tüy yumağı oluşumunu azaltmak ve önüne geçmek mümkündür.

Tüy kusan kediye kedi maltı, çimi ve tüy yumağı önleyen mamalar iyi gelir. Ayda birkaç kez görülen tüy yumakları normaldir. Ancak tüy yumağı kedilerin yaşam kalitesini düşürür. İştahsızlık ve öğürme gibi problemlere yol açar. Bu nedenle tüy kusan kediye destek vermek gerekir.

Kedi tüy yumağını çıkarmakta zorlanıyorsa ona kedi maltı vermelisiniz. Bir günden uzun süre mama yemiyorsa veterinere danışmalısınız. Tüy yumağı normal olsa da sık yaşanması ya da vücuttan atılamaması ciddi sorunlara neden olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.