Kedilerin tüyleri neden renk değiştirir?

10 Ağustos 2021
4826
Kedilerin tüyleri neden renk değiştirir?

Kedinin fiziki görüntüsü genel olarak genetikleri dolayısı ile belirlenir. Dişi ve erkek kedinin genleri neticesinde vücut şeklini, vücut tipini ve rengi ortaya çıkar. Yavru oldukları dönemlere kıyasla yetişkin zamanları farklı görünsede bu her zaman tümüyle değişecekleri anlamına gelmiyor. Bazı canlılar ilk doğdukları zaman ile yetişkin oldukları zamanlarda çok daha farklı görünüme ulaşabilirler. Fakat belirtmem gerekiyor ki kediler genel anlamda bu kategori içerisinde bulunmaz. Dolayısı ile bir kedinin tüy renginin değişmesi, endişe duymanızı gerektiren birtakım durumlardan meydana geldiğini de bilmeniz gerekiyor.

Kedilerin Rengi Değişebilir Mi?

Bir kedinin tüy rengi genetiği tarafından belirlenmektedir. Bu sebep ile bazı ırk türleri tek bir renkte ya da desende olabilirken daha da çeşitli olabilir. Genetik yapı kedinin tüylerinin kısa, uzun, dalgalı, sık veya seyrek olma şekillerini de belirlemektedir. İlerleyen dönemlerde tüyün dökülmesi, taranması, kedinin kendini tımar etmesi vb. faktörler tüy şeklinin değişmesinde rol oynar fakat genetiği değiştirmez. Eğer kedinizin tüyleri renk değiştiriyor ise bu patolojik ya da çevresel etkenlerden kaynaklanabilir. Bunlar;

Yavru Kedi Geliştikçe Renk Değiştirir Mi?

gri yavru kedi

Bazı cinsler hariç genel olarak kediler büyüyüp geliştikçe tüylerinin renklerinde bir değişim meydana gelmez. Bu durum göz rengi değişimine benzememektedir. Bir kedi yetişkin olduğunda tüy rengi aynı kalır. Fakat tüyün tonunda bir değişim söz konusu olabilir. Renk daha yoğunlaşarak baskın gözükecektir. Yaş aldıkça tüy renginin değiştiği ırklardan bazıları; Himalaya, Siyam, Khao Manee ve Ural Rex’dir.

Tüy Renginin Değişmesine Etki Eden Durumlar 

Sıcaklık 

Siyam ve Himalaya gibi kedi türlerinin tüy renkleri derilerinin sıcaklığı ile belirlenmektedir. Vücutlarının uç taraflarında ciltleri daha soğuk olduğu için daha koyu renge sahiptirler. Fakat vücut sıcaklığı tüy rengi için başlı başına bir belirleyici değildir. Kedinin yaşadığı ortamın sıcaklığı da aynı şekilde bir etki yaratabilir.

Güneş

Koyu tüy rengine sahip olan kedilere güneşin etki etmesi ile rengi açılabilir. Eğer kediniz dışarıda vakit geçiriyorsa tüy rengi açılacaktır. Nasıl ki bizler dışarı çıktığımız zamanda ten rengimiz koyulaşıyor, saç rengimiz açılıyor ise aynı durum kediler de görülmektedir. Eğer kediniz bir pencere önüne yatıp tüm öğleden sonra güneşlenmeyi seviyorsa, aynı durumun oluşabileceği aşikardır. Bu durumda herhangi bir şeyden şüphe etmenize gerek yoktur. Güneşin sağladığı sıcaklık ile vücut ısıları yükseleceği için dolayısı ile tüy renginede etki edebilir. Buna en iyi örnek Siyam kedileridir. Genellikle cilt hastalıkları sebebiyle koyu ve açık renk desenleri oluşur. Sıcakken tüy rengi daha açık, soğukken ise koyu olur.

Beslenme

Amino asit tirozinin eksik olmasıyla siyah kedilerin tüy renklerinin siyahtan turuncuya dönüşmesine sebep olabilir. Kedilerin tüylerindeki koyu renk pigmentleri melanini yapmak için tirozin oldukça önemlidir. Eğer kedi beslenmesi içerisinde yeteri kadar tirozin almaz ise, tüy renginde solma meydana gelebilir. Bunun yanı sıra bakır eksikliği ve çinko fazlalağı da tüy renginin açılmasına neden olacaktır. Kedinize bunlardan vermeden önce veteriner hekiminize sorun.

Yaş 

Yaş alan kedilerde aynı insanlarda olduğu gibi tüylerinin rengi griye dönmeye başlar. Kediniz koyu renge sahip değilse bu durumu anlamanız zor olacaktır. Çok gözle görülür bir değişim olmasa da tüylerinin aydınlanmaya ve yumuşamaya başladığını göreceksiniz.

Yaşlı Kedilerin Bakımı Nasıl Yapılır? Tavsiye & İpuçları

Hastalık

Kedinizin tüy renginin değişimi birtakım hastalıkların var olduğuna dair bir belirti olabilir. Bu sebeple kedinizdeki renk değişimini farkettiğiniz zaman geriye kalan diğer semptomları da incelemeniz gerekir. Bu renk değişimi başlı başına bir problem teşkil etmezken, diğer belirtiler ile birlikte bir soruna sebep olabilir. Bunlar arasında; sarılık, tümörler, kistler, iltihaplanma, hormonal dengesizlikler ve Cushing gibi hastalıklar bulunuyor. Kedinizin tüylerinin rengindeki değişimleri gördüğünüzde rahatlığını gözlemleyin.

Kedinizin tüy rengindeki değişikliklere sebep olan diğer hastalıklar aşağıdaki gibidir:

  • Böbrek hastalığı: Kronik böbrek hastalığının bir sebep olduğu şeyler arasında mat, solgun, kuru ve cansız tüylerdir.
  • Karaciğer hastalığı: Esansiyel amino asit fenilalaninin tirozine dönüşümünde rol oynayan karaciğerde görülen lipidoz, hepatit veya karaciğer tümörü ile işlevini kaybederek siyah renkteki bir kediyi turuncuya dönüştürebilir.
  • Sarılık: Kedinizin derisi ile mukoz zarının sarı renk alması karaciğerde meydana gelen hemolitik anemiden kaynaklanabilmektedir. Bu durumda kedinin tüy rengine etki eder.
  • Endokrin hastalıkları: Kediler köpeklere kıyasla hiperadrenokortisizm ya da hipotiroidizm görüldüğünden kedimizin derisini ve tüylerini değiştirebilir. Böyle durumlar karşısında kedilerin cildi koyulaşır ve tüyleri dökülür.
  • Atopik dermatit: Alerjik hastalık olan atopik dermatit, kedilerin ciltlerinde kızarma ve kaşınmaya sebep olmaktadır.
  • Vitiligo: Yavru kedilerin deri ve tüylerindeki pigmentasyon birden ya da ilerleyici değişimler ile meydana gelir. Böyle zamanlarda tüy tamamen beyaz renge dönerek depigmente olmaktadır. Bu durum oldukça nadir görülür.  Melanositleri hedefleyen ve melanin üretimini engelleyen bu duruma bağlı olarak tüy renginde koyulaşmaya sebep olur.

Stres

Kediler strese karşı hassas hayvanlardır. Çevresinde meydana gelen küçük değişimler dahi kedinizin davranışları üzerinde bir etkiye sebep olabilir. Stres atağı olan telogen effluviuma neden olabilmektedir. Bu da normal olandan daha fazla tüy dökülmesine yol açar. Aynı zamanda kedinin tüylerinin rengine de etki eder. Bu renk solgun ya da gri görüntüdedir.

Kedilerde stres nasıl anlaşılır?

Tüy Rengindeki Değişiklikler ve Ne Anlama Geldikleri 

Kedilerde Griye Dönen Tüy

grili siyahlı kedi tüyü

Eğer kediniz 10 yılı devirdiyse, yaş aldıkça tüy renginin grileşmeye başlaması oldukça normal. Bunun sebebi ise kedinizin yaşlanmasıyla beraber vücudunun daha az melanın üretmesinden kaynaklanmaktadır. Koyu renkteki kedilerde rahatlıkla görülebildiği gibi açık renge sahip olan kedilerde daha az görülür. Kısacası kediniz zaman içerisine gri renk almaya başlıyorsa endişe etmeyin. Ani bir değişim yaşanmadığı müddetçe, gayet doğal bir durumdur. Gri renge dönmüş olması ölümün yaklaştığına işaret etmez. Aksine kedilerin en uzun yaşadığı dönem yaşlılık dönemidir.

Kedilerde Turuncuya Dönen Siyah Tüy

Kedinizin turuncu renkten siyaha dönüşen bir tüyü varsa bu durumun üç açıklaması mevcuttur. Bunlar; melanin üretiminin yaş alması ile birlikte yavaşlaması, güneşin etkisi ile ağarması ve kedinizin tirozin eksikliğinden kaynaklanabilir. Kedinizin yaş almasına yapabileceğiniz bir şey yoktur. Güneş ışınlarına maruz kalması ise cilt kanseri gibi tehlikeleri beraberinde getirecektir. Tirozin eksikliği ile ilgili yapabileceğiniz bir şey varsa o da; diyet ve takviye yolu ile kedinize verilmesidir.

Kedilerde Kahverengiye Dönen Siyah Tüy

kahveli siyahlı kedi tüyü

Siyah tüy renginin kahverengiye dönmesi griye dönme evresinin ilk etabıdır. Kedinin tüy reginin direkt olarak griye dönmesi mümkün değildir. Yavaş ancak istikrarlı bir renk solma evresi olacaktır. Eğer kedinizin tüyünün griye dönmesi için çok erken buluyorsanız, geriye kalan davranışlarını yakından inceleyin. Eğer farklı gelen davranışlar söz konusu ise bir böbrek yetmezliğine işaret edebilir. Bu durum sadece yaşlı kedilerde görülür. Kedinizin UV ışınlarına ne kadar maruz kaldığını kontrol edin. Eğer kediniz güneşin altından kalktığı zaman üyü siyaha dönerse bu zararsız bir olaydır.

Kedilerde Siyaha Dönen Kahverengi Tüy

Kahverengine sahip olan kedinin tüyü siyaha dönüyorsa, bu aşırı tirozine işaret eder. Kedinizin amino asidi doğru ölçüde aldığına emin olun. Doğru miktarda alınan vitamin ve minarek dengesi kedinizin sağlığı için hayli önem arz eder. Bu değişim, diyetinde proteinden kaynaklanabilmektedir.

Kedilerde Kahverengiye Dönen Tüy

Açık renge sahip olan yetişkin kedilerdin koyu renge dönmesi oldukça nadir görülen bir durumdur. Bunun nedeni ise beslenmesi ile ilgili değildir. Gri ya da kahverengine sahip olan bir kedi, koyu renge dönüşmek için yeteri kadar pigmentasyona sahip değildir. Ortamdaki sıcaklığın düşmesi kedinizin tüyünde koyulaşmaya sebep olabilir. Bunun sebebi ise cildinin koyulaşmasıdır. Kedinizin vücudunun ısısını ölçün! Yaklaşık olarak  100.5-102.5 derece Fahrenheit olması gerekir. Eğer dışarı çıkan bir kediniz varsa tüyü lekelenmiş olabilir. Hatta öyle ki tuvalet kabının içerisindeki dışkıdan dahi kirlenebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerin Tüyleri Neden Renk Değiştirir?

Kedilerin tüy rengi yaş almaları ile beraber değişim göstermektedir. Aynı insanlarda olduğu gibi gri renge dönmeye başlarlar. Fakat kedinizin rengi koyu değilse, griye döndüğünü anlamanız kolay olmayacaktır.

Yaşlı kedimin tüyleri neden renk değiştiriyor?

Kedinizde olan karaciğer hastalığı, böbrek ya da tiroid sorunları tüyünün renginde kahverengileşmeye neden olabilir.

Kedilerin neden farklı renkli tüyleri var?

Kedilerde görülen çok renkli tüy, ked hücrelerinde doğal olarak oluşan gen mutasyonundan kaynaklanır. Yaklaşık 200 yıldır kedilerde seçiçi üreme adı verilen bir üreme meydana geldiği için görüntülerindeki değişim daha yaygın hale dönüşmüştür.

Gri kediler neden kahverengiye döner?

Kedilerde tüy renginin kahverengine dönmesinin sebepleri arasında beslenmeden kaynaklı olarak melanin üretiminin eksikliğidir. Siyah kedilerde bu durum daha net şekilde görülmektedir. Hızlı şekilde tanı koyulması ve tedavi edilmesi gerektiren karaciğer, böbrek hastalığı ve tiroid söylenebilir.

Yaşlı kara kediler neden kahverengiye döner?

Eğer ki kediniz yeteri kadar alması gereken miktarda tirozin almıyor ise, bu vücutlarında melanin üretmeleri için yeterli olmayacaktır. Bunun neticesinde kedinizin rengi kahverengi ya da turuncuya çalan bir renk meydana gelir. Kedinizin diyetine tirozin ekleyerek rengi tersine çevirebilirsiniz.

En nadir kedi rengi nedir?

Tarçın, leylak, krem.

Hangi renk kedi en popüler?

En sık görülen kedi rengi siyah bir arka plan üzerinde kahverengine doğru değişen siyah çizgilerdir. En popüleri uskumru tekirleridir.

Gri kediler yaşlandıkça koyulaşır mı?

Kediler yaş aldıkça renk değiştirirler. Ancak genç yaştaki kedilerde renk değiştirebilir. Güneş ışınlarının etkisi, tirozin eksikliği gibi birtakım etkenlerden dolayı koyu renge sahip olan kedilerin tüylerinde bir açılma söz konusu olabilir. Aniden değişen renklerin hormonal dengesizliklerden kaynaklandığı bilinemektedir.

Gri kediler daha mı sevecen?

Araştırmalara göre gri tüy rengine sahip olan kedilerin sevecen, barışçıl, nazik ve sakin oldukları belirtilmiştir. Tekir kedilerin ise yuvalarını seveni iyi huya sahip, arkadaş canlısı ve biraz da tembel oldukları bilinmektedir.

Mor kedi var mı?

Leylak ya da lavanta rengindeki kediler mor renkte değildirler. Çok açık bir renk olan bu çeşitler genellikle genetik açıdan oldukça nadirdir.

Kedinizin rengi sizin hakkınızda ne söylüyor?

Turuncu renkteki ve iki renge sahip olan kediler arkadaş canlısı olarak sıfatlandırılırken, siyah, beyaz ve çok renkli kedilerin antisosyal olduğu bilinmektedir. Beyaz kediler utangaç, tembel ve sakindirler.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir;

Kedimin tüyleri dökülüyor! Kediler neden tüy döker?

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.